Как да изберем абсорбатор?

В ръководството как да изберем абсорбатор ще научите кои са основните видове и характеристики на този вид уреди и какво е добре да вземете предвид, преди покупката на такъв уред.

Богат избор от абсорбатори

Разгледай ТОП предложения на абсорбатори на специални цени:

 

Абсорбаторите са един от най-важните помощници в кухнята за всяко домакинство.

Целта на уреда е да премахва нежелания дим и мръсен въздух, образуващ се при готвене. Той играе съществена роля за това вие да дишате чист въздух.

Неговата основна функция е да подобри качеството на въздуха, като премахва дим, неприятни миризми и парите от готвене, които биха могли да бъдат вредни за вас и вашият дом.

Абсорбатора е ценен съюзник за вашето здраве. Ето защо при избора  му вие трябва да се убедите, че той изпълнява следните функции:

  • Ефективна смукателна мощност, отговаряща на вашите нужди, за да се осигури превилен въздушен поток и по-ниска електрическа консумация.
  • Ефективен източник на светлина, за да улесни приготвянето на храната.
  • Дизайн, който отговаря на вашият вкус и потребности.

Проста сметка позволява да се определи най-подходящия абсорбатор  за всяка кухня. Само умножете обема на помещението по 10, за да получите оптималния капацитет.

Даваме ви и пример: ако вашето кухненско помещение е с 5 метра дължина и 4 метра ширина и височина 2.5 м то 5 х 4 х 2.5 = 50 х 10 = 500 – то вие се нуждаете от абсорбатор с капацитет на засмукване от 500 кубични метра нагоре.

Видове абсорбатор

Абсорбаторите на пазара се предлагат във всякакви форми и размери. Основните три вида са: островени (висящи), стенни (закрепен за стена) и вграден (за вграждане). Най-добрият вид за вас зависи от типа на кухня, който имате и на това къде е разположена готварската ви печка.

Как да изберем абсорбаторОстровни

Използват се за кухни, в които готварската печка е разположена централно, на остров в средата на помещението. Те са най-открояващи се и визуално красиви като стил и придават на помещението модерен и отворен образ.

 

Стенни

Как да изберем абсорбаторТези абсорбатори са закрепват за стената във кухнята над кухненския плот, като изсмукват дима и мръсния въздух създаден при готвене. Могат да бъдат семпли  или забележими. Това са най-разпространения тип абсорбатори, и пасват на всички кухни – от най-компактните до най-големите.

 

 

 
 
За вграждане

Как да изберем абсорбаторТези са принципно по-малки и по-тихи, но и не толкова мощни. Те са предназначени за вграждане в шкафове и са скрити от погледа. Заради малкия си размер, са идеални за по-компактни кухни, където традиционния отводен комин ще заема прекалено много място.

Начин за отвеждане на въздуха

Абсорбаторите работят чрез изсмукване на въздуха, който се създава при готвенето и го изхвърлят навън или го прочистват и циркулират в рамките на помещението.

Повечето абсорбатори могат да работят и по двата начина.

Силата на засмукване се измерва в m³/h – колкото по-вискоко е числото, толкова по-бързо се засмуква неприятния дим.

Отвеждащи

Аспириращи абсорбатори са тези, които извеждат дима и въздух навън най-често през комин.

Тъй като изискват достъп до външен отдушник (обикновено дупка през стената) този вид абсорбатори обикновено изискват специална инсталация или отвор от предишна такава.

Ефекта при този вид абсорбатори е неминуемо по-добър.

Филтриращи

Абсорбиращите засмукват дима и мръсния въздух, прекарват го през филтъра за почистване, и го връщат обратно в кухнята. Те не изискват външен достъп, затова са по-лесни за инсталиране, но не са така ефективни в премахването на дима и миризмите от аспириращите.

 Повечето модели поддържат и двата вида засмукване!  

Филтри

Филтрите служат за задържане на мазнината и пушека от готвенето, като допринасят за усещането за по-приятна и по-чиста кухня.

Има 2 типа филтри за абсорбатори – за мазнина и карбонови.

Тези за мазнина са важни за всички абсорбатори, тъй като те помагат да се намали мазнината във въздуха и миризмата на готвено.

Карбоновите филтри са необходими само при абсорбиращите системи, тъй като улавят дима от въздуха преди да го върнат в кухнята ви.

Тези филтри траят до година и след това имат нужда от подмяна.

Цветове

Абсорбаторите идват в много и разнообразни цветове, за да подхождат на всяка кухня.

Повечето могат да бъдат намерени в чисто сиво (инокс), черно или бяло, но също има и в интересни цветове – от ярко червено до флуоресцентно зелено – ако наистина искате да се откроите.

Ниво на шум

Абсорбаторите са на практика разполагат с огромни вентилатори, затова могат да бъдат доста шумни.

Шумът зависи от мощността на използвания модел – като цяло, колкото по-мощен е той, толкова по-шумен ще бъде. Все пак и цената играе роля тук, тъй като високо ценово ориентираните абсорбатори предлагат висока мощност с изкючително ниско ниво на шума.

Повечето абсорбатори разполагат с бързи и бавни скорости, с различаващо се ниво на шума.

Почти всички модели имат и вградени лампи, за да направят готвенето по-лесно.

Много нови модели имат допълнителни звукови сигнали, като например показване на текуща настройка, кога филтъра е за смяна, дистанционно управление за лесно включване и подвижна конструкция, за да настроите абсорбатра на предпочитаната от вас височина за готвене.

Заключение – как да изберем абсорбатор?

Изберете абсорбатор, който улеснява вашата работа в кухнята, осигурява свобода на движенията и опростява приготвянето на храната.

Абсорбатора трябва да има и правилно ниво на засмукване.

Имайте предвид и размера на вашата кухня и готварските ви навици: това е единствения начин да осигурите правилен въздушен поток и минимална консумация на електричество.

Богат избор от абсорбатори

Разгледай ТОП предложения на абсорбатори на специални цени: