Как да изберем барбекю?

В ръководството как да изберем барбекю ще ви запознаем с основните предимства, качества и функции на този полезен уред.

Барбекютата и гриловете са уреди за готвене, които са предназначени за готвене както вкъщи, така и навън.

Те обикновено са съставени от метален грил върху източник на затопляне (въглища, газ, или електричество).

Храната (обикновено е месо) се поставя върху грила където високата температура, произведена от отоплителния източник, я сготвя бързо и ефикасно.

Барбекютата са синонима на лятното готвене –  чудесни са за партита и бързо приготвяне на големи количества месо и зеленчуци.

Двата уреда са взаимозаменяеми като понятия, но има някои основни разлики.

Важно е какъв точно тип искате да купите, защото обикновено външните барбекюта не могат да се използват вътре – правят много пушек, който ще умирише кухнята ви много бързо!

Барбекютата не изискват електричество – по-добре е да се ползва за гориво друг източник като въглища или газ.

Те могат да бъдат значително по-големи от гриловете, като са предназначени за готвене за семейства или групи хора, което означава, че могат да бъдат и по-скъпи.

Техните източници на енергия генерират много пушек, който може да се използва и за опушване на риба и месо.

Гриловете или познатите ни скари по принцип са по-малки и се използват в закрити помещения. Те обикновено се захранват от електричество или газ, което означава, че правят по-малко пушек, но са по-скъпи за използване.

Те са предназначни за малки семейства, апартаменти или места, където поставянето на голямо барбекю и повечето опушване могат да са проблем.

Това означава, че могат да са значително по-евтини, защото не използват въглища или дърва за гориво, но и не получавате същия апетитен опушен аромат и вкус като при едно добро барбекю.


Прочети още: Как да изберем електрическа скара?


Размер

Гриловете и барбекютата идват в различни размери и форми – от много малки като за един човек за приготвяне само на няколко наденички наведнъж до огромни барбекюта на които може да опечете сетове ребра или цели птици наведнъж.

Барбекютата и гриловете имат площ за готвене, която се измерва в сантиметри – колкото по-голяма е, толкова по-голямо количество храна може да се сготви наведнъж.

Малките грилове и барбекюта може да се посочват като преносими, което означава, че са създадени специално за пикник и партита на открито.

Тип гориво

Както се споменава по-горе, барбекютата и гриловете използват различни видове гориво за захранване. Външните барбекюта обикновено използват въглища, дърво или газ, докато скарите се захранват от електричество. Важно е да го имате предвид, защото трябва да съобразите избора си и с това с какво точно захранване може да се запасите.

Капак

Някои грилове имат и капак. Това е особен полезно когато топлината се вдигне  и искате по-малко пушек да напусне уреда. Също така са важни за опушването на храната, тъй като капака затваря пушека за тази цел.

Екстри

Барбекютата могат да бъдат особено удобни и идват с широк набор от екстри, които могат да ви помогнат да готвите по-ефективно.

Това могат да са – незалепващо покритие на грила, сменяеми крачета или скари или дръжки за лесен захват без риск от опарване.

Също така, някои модели са лесни за почистване – това е голям бонус, тъй като печенето на месо е доста цапаща работа.

Нашите предложения за най-доброто барбекю:

Барбекю Kring

Барбекю Kring

Барбекю Kring, Правоъгълно, На въглища, Със странична опора и термометър на капака, Черен, 115 x 46 x 106 см, Повърхност за готвене 2 x 28×42,5 см

Kring Smoker

Kring Smoker

Барбекю на въглища Kring Smoker, С пушилня, 93x30x102, Повърхност за готвене 61×30/29×30 см

Black TAURUS

Black TAURUS

Барбекю на въглища Black TAURUS, Тава за събиране на пепел, Сгъваема маса, Термометър, Чугунена скара състояща се от 3 части, 66×36 см, Нагряваща скара, Размери: 104x104x49 см

Triton 3.1 MAXX

Triton 3.1 MAXX

Барбекю на газ Triton 3.1 MAXX, Горелки от 3.5 kw всяка, Странична горелка от 3.5 kw с инфрачервени лъчи, Термометър в капака, Колела за придвижване, Чугунена повърхност за готвене 65×45, 140x120x57, Тава за събиране на мазнини, PTS system

Барбекю Koopman

Барбекю Koopman

Барбекю, Правоъгълно, 54×34 см, Черен + Двойна скара Campingaz, Дървена дръжка, Сив, 35*25 см

Барбекю Vaggan

Барбекю Vaggan

Барбекю на въглища Vaggan, С капак, Повърхност за готвене 45×32 см, Матово черно

Grillchef 4 + 1 горелка x 3.2 kw

Grillchef 4 + 1 горелка x 3.2 kw

Барбекю на газ Grillchef 4 + 1 горелка x 3.2 kw, 136 x 106 x 53 см, Електрическо запалване, Чугунена повърхност за готвене 65 x 40 см

Kettle Landmann

Kettle Landmann

Скара Kettle Landmann, Площ за готвене 53.5 cм