Как да изберем велоергометър?

В ръководството как да изберем велоергометър ще ви запознаем с основните предимства, качества и функции на този полезен фитнес уред.

Велоергометърът е най-често срещаният вид тренировъчен уред, който ви позволява да тренирате не само във фитнеса, но и у дома, като е подходящ за всеки пол, без възрастови ограничения.

Това е многофункционален уред, който ви позволява да симулирате колоездене при различни условия и при различни трудности.

Всичко това е възможно с помощта на вградения компютър, чийто дисплей показва всички важни индикатори, а именно: пулс, изгорени калории, изминато разстояние и ниво на скорост.

В зависимост от системата за натоварване и спиране, велоергометрите се разделят на няколко вида:

  • Механични – това е най-простата система и обикновено най-евтините велоергометри на пазара са от този вид. При която се използва верига, която затяга педалите. При такива системи тренировката има недостатъци като неравномерно натоварване, бързо износване на възлите на уреда и допълнителен шум. Като цяло ви препоръчваме да избягвате този вид уреди.
  • Магнитни – е система, която работи с магнити. При нея може да получите много по-силно натоварването от механичните. Магнитните системи са характерни и с по-високата си устойчивост.
  • Електромагнитни – е най-модерната и широко разпространена система при велоергометърите. Системата е идентична, като при магнитната, като единствената разлика е, че вместо магнити се използват електромагнити.

Велоергометърът се използва главно за:

  • загуба на тегло;
  • подобряване на сърдечно-съдовата система;
  • подобрява мозъчната дейност;
  • забавяне на стареенето;
  • оформяне на тялото;
  • предотвратява множество заболявания;
  • увеличава качеството ви на живот.

Доказано е, че ежедневното трениране с велоергометър премахване на целулита, защото по време на сесията мускулите на бедрата активно се развиват.

Велоергометър се препоръчва за профилактика и рехабилитация след различни травми, тъй като когато правите упражнения на този уред, няма тежки натоварвания на лумбалния и гръбначния стълб.

Най-важните характеристики, които трябва да имате предвид при закупуване на велоергометър са:

Система за натоварване

Показва броя на нивата на натоварване или максималното натоварване във W (ватове), ако системата е електромагнитно заредена.

Масата на маховика (измерена в кг) – е масата на отлятото колело, което се задейства при движение на педалите на мотора.

Според резултатите от изследването се стигна до заключението, че колкото по-голяма е масата на маховика, толкова по-добри са ускорението и спирането.

Седалка

Когато избирате вашият нов уред е препоръчително да обърнете внимание на седалката, защото комфортът е много важен.

Изберете уред, който позволява настройване на седалката, за да ви е по-удобно.

Освен това обърнете внимание на максималното поддържано тегло от уреда. В стандартните версии максималното натоварване варира между 100 и 150 кг.

Измерване на пулса

Показва методите за измерване на пулса, в зависимост от модела на мотора.

Мощност на натоварване

Има фитнес велосипеди и с по-голямо натоварване, но те са по-скъпи и са част от класа на полупрофесионалните или професионалните.

Нашите предложения за най-добрите велоергометъри

Dynamic X-Bike

Dynamic X-Bike

Велоергометър Dynamic X-Bike, Сгъваем, Маховик 1.8 кг, Максимално поддържано тегло 120 кг

 

Dynamic X-Bike е идеален за премахване на излишното тегло с помощта на упражнения от комфорта на вашия дом. Този велоергометър използва механичен механизъм, който позволява задаването на 8 степени на трудност. Подходящ както за начинаещи, така и за напреднали потребители или експерти. Основните му функции са свързани с възможността му за сгъваемост, измерване на време на упражненията, скоростта, разстоянието, пулса и изразходените калории.

TECHFIT B320

TECHFIT B320

Велоергометър TECHFIT B320, Магнитен, Маховик 6 кг, Максимално тегло на потребителя 100 кг

 

Велоергометър TECHFIT B320 е идеалният избор за всички потребители в активна възраст. Този велоергометур е оборудван с магнитна спирачна система с 8 нива на съпротивление. Можете да регулирате интензивността на педалите (противоположното съпротивление при въртене) с бутона, който се върти от + към – или обратно в зависимост от трудността, която предпочитате. Има 6 маховика и електронен дисплей, показващ 6 функции. Велоергометърът от TECHFIT разполага с удобни и вертикално регулируеми педали с каишка, препоръчани за използване у дома. Седалката е удобна и е изработена от мек, издръжлив материал, който гарантира повишен комфорт дори при продължително време на тренировки. Височината му може да се регулира според нуждите на всеки потребител, така че да се насладите на удобна тренировка и да поддържате правилна позиция през цялата тренировка.

Kondition BMO-8200

Kondition BMO-8200

Велоергометър Kondition BMO-8200, Хоризонтален, Магнитен

 

Ако търсите да изберете велоергометър, който е изработен от качествени материали, което ще ви осигури удобно използване, тогава Kondition BMO-8200 може да бъде един от най-добрите избори, които можете да направите. Моторът му използва магнитен механизъм и има модерен дизайн с колела, които позволяват лесен транспорт от една стая в друга. Ергономичната седалка, регулируема според височината на потребителя и качествените материали са други силни страни на този велоергометър. Цифровия LCD дисплей показва времето, скоростта, разстоянието, импулса и не на последно място консумираните калории, за да бъдат безопасни и ефективни тренировките.

ATHLETIC 500BA

ATHLETIC 500BA

Велоергометър с въздушно съпротивление ATHLETIC 500BA, Верижна предавка, LCD компютър, Максимално тегло на потребителя 150 кг

 

Ако търсите велоергометър, който е подходящ и за използване от експерти то ATHLETIC 500BA може да бъде вашият избор. Велоергометърът с въздушно съпротивление 500BA е проектиран с подкрепата на спортисти и треньори. Използвайки въздушно съпротивление, уредът 500BA автоматично регулира съпротивлението, колкото повече въртите педалите, толкова по-голямо е съпротивлението. Можете да създадете практически неограничен брой комбинации от упражнения, просто регулирайте скоростта на въртене на педалите, за да отговаря на вашите нужди. Този велоергометър е оборудван с транспортни колела, които му осигуряват максимална мобилност, което ви позволява лесно и удобно да премествате оборудването навсякъде в къщата. Педалите, изработени от метал, гарантират безопасност и по-добро представяне по време на тренировка. Разполага и с поставка за бутилка, която осигурява хидратация по време на тренировка.

 

ATHLETIC 500BA

TUNTURI StarFit E100 HR i-Plus

Велоергометър TUNTURI StarFit E100 HR i-Plus, Маховик 8 кг, Ергометър 10 – 200 вата, Съвместимост Tunturi Routes/Iconsole+/Kinomap, Максимално тегло на потребителя 120 кг

 

Велоергометър TUNTURI StarFit E100 HR i-Plus е регулируемa седалка, която може да се регулира вертикално. Настройте я на височината, която ви подхожда най-добре. Също така може да използвате едно от приложенията за Bluetooth връзка и се свържете с вашият велоергометър Tunturi. Проследявайте напредъка си в тренировката и постигайте целта си с програмата за обучение iConsole +. С Kinomap надхвърляте границите си: предизвикайте приятел, изберете курс и първи преминете финалната линия.

ATHLETIC 500BA

Kondition GYMOST BMG-B11

Велоергометър Kondition GYMOST BMG-B11, Маховик 15 кг, Съпротивление 20 нива

 

Ако имате заседнал живот, без много физическа активност, тогава велоергометър Kondition GYMOST BMG-B11 може да ви помогне да промените това и да тренирате и да поддържате отлична форма. Основното предимство на този велоергометър е мултимедийната конзола, която ви позволява да слушате музика или да гледате видеоклипове, докато правите упражнения. Освен това ще можете да видите различна информация за вашата тренировка, като изгорените калории, скорост, изминато време или разстояние.


 Не забравяйте, че все пак, за да имате здраво тяло и ум, движението трябва да се комбинира със здравословен начин на живот и здравословно хранене. Затова ти предлагаме да прегледаш и нашето ръководство:  Как да изберем блендер?