Как да изберем електрическа скара?

В ръководството как да изберем електрическа скара ще ви запознаем с основните предимства, качества и функции на този полезен домакински уред.

Използването на електрическа скара има няколко предимства, но основното е, че ви позволява бързо и лесно да приготвяте месо, риба и зеленчуци през цялата година.

Електрическата скара работи по малко по-различен начин в сравнение с барбекюто на дърва и въглища, но предлага почти същите резултати, без да е необходимо да губите време за в палене и поддържане на огън.

Прочети още: Как да изберем барбекю?

Работата на електрическа скара е много проста: след стартиране тя бързо загрява металните плочи до желаното ниво и само за 10-15 минути можете да получите сочен бургер или перфектно сготвена пържола.

Температурата на скарата се задава според вида на приготвената храна, но и тяхната дебелина, за месото можете да получите дори хрупкава коричка.

За да изберете качествена електрическа скара, трябва да вземете предвид някои аспекти като:

Режим на готвене

Електрическите скари се разделят на отворени и контактни. На откритата скара храната се готви по подобен начин на тази при барбекютата: храната се поставя на плочата на скара и ще трябва да ги обърнете, за да получите равномерно готвене от двете страни.

Контактните скари имат две плочи за готвене, като храната се поставя между тях и се готви едновременно от двете страни. Този начин на готвене позволява по-бързо и равномерно приготвяне на месни или месни ястия.

Всъщност днес има по-голям брой модели с две припокриващи се плочи, които се отварят на 180 градуса.

Мощност

Мощността е съществена характеристика на електрическата скара, тъй като тя определя ефективността на готвене на уреда. Колкото по-силен е нагревателният елемент, толкова по-бързо металните плочи на скарата ще се нагряват по-бързо и храната ще изисква по-кратко време за приготвяне.

Мощността на електрическите скари варира между 1200 и 2200 W, в зависимост от размера и цената.

Контролният панел

Повечето електрически скари предлагат опции за регулиране на температурата, а премиум моделите позволяват както ръчно управление, така и серия от автоматични настройки за различни видове храни.

Най-новите модели електрически скара дори могат автоматично да регулират температурата на готвене в зависимост от текстурата и дебелината или броя на порциите.

Всички модели, включително евтините, имат светлини, които ви предупреждават, че уредът се захранва и плочите за готвене се нагряват до оптималната температура за готвене или до избраната температура.

Покритие на плочата

Когато става дума за покритието на плочата, препоръчително е да изберете модел с незалепващи покритие на плочата с ивици, които предотвратяват изгарянето на храната и с по-лесно почистване.

Повечето модели имат подвижни чинии, които могат да се почистват както в мивката, така и в съдомиялна машина.

Размерите

По отношение на размера електрическите скари могат да имат по-големи размери, които позволяват приготвянето на щедро количество храна и по-малки размери, които не изискват голямо пространство за съхранение.

По-големите са идеални за семейства и могат да се използват за различни партита или празнични събития, докато по-малките скари са подходящи за единични хора или двойки.

Функции и опции

Автоматичните програми позволяват лесно готвене на определени видове храни като пилешко месо, червено месо, риба, бургер или колбаси, а програмата за размразяване може да бъде полезна за лесно размразяване на месо.

Други полезни опции и аксесоари са:

  • подвижна тавичка за събиране на излишните мазнини и сокове, които текат по време на готвене;
  • студени дръжки за безопасна употреба;
  • аксесоар за печене или загряване;
  • шпатула за бързо почистване на решетката за почистване на храната.

Нашите предложения за най-добрата електрическа скара

Star-Light A-1650W

Star-Light A-1650W

Електрическа скара Star-Light A-1650W, 1650 W, Термостат, Стъклен капак, 35 x 25 см, Черна

Star-Light A-1650W е много практична и полезна електрическа скара, с помощта на която можете да приготвяте пържоли или гриловани зеленчуци, без да опушвате и да създавате бъркотия в кухнята. Основните ѝ предимства са, че се поддържа лесно и е на много достъпна цена.

Електрическа скара Star-Light A-1650W е модел оборудван с незалепваща плоча, по чиято повърхност не залепва храна. Площта за готвене е с размери 25 см ширина и 35 см дължина. Скарата се възползва от регулируем термостат, с който можете да регулирате температурата на готвене и топлоустойчив стъклен капак, който ви позволява да наблюдавате храната.

Плочата се сваля лесно за измиване, а за по-лесно боравене е снабдена с дръжки. Тавата също така има отделен съд за оттичане на мазнини, който също може да бъде отделен, за да бъде почистен.

Това е практичен и лесен за използване продукт, който ще опрости работата ви и ще улесни живота ви. Освен това не заема много място, като размерите му са 34 см ширина, 46,5 см дълбочина и 10,5 см височина, с тегло 4 кг.

И така, Star-Light A-1650W е доста проста, но ефективна опция за електрическа скара, с която можете да готвите вкусна скара добре, а резултатите ще бъдат едни вкусни ястия, приготвени с по-малко усилия. Повечето и ползватели са много доволни от направения избор и заявяват, че устройството върши работата си ефективно, лесно е за използване и поддръжка, точно това, от което се нуждаят. Те го препоръчват най-вече и заради чудесното съотношение между цена и качество.

Star-Light EGA-2200W

Star-Light EGA-2200W

Електрическа скара Star-Light EGA-2200W, 2200 W, Термостат, Стъклен капак, Скара 30 x 40 см, Черна

Електрическата скара Star-Light EGA-2200W е продукт, който може да ви помогне да осигурите по-здравословен процес на готвене дори когато става въпрос за приготвяне на месо, зеленчуци, риба и т.н. Тази електрическа скара е с мощност 2200 W и осигурява равномерно нагряване на цялата повърхност, така че и добавените храни да се приготвят равномерно. Уредът се възползва от регулируем термостат, който ще ви помогне да настроите оптималното ниво на температурата в зависимост от вида на храната, която приготвяте.

Освен това е скарата има стъклен капак, който предотвратява разпространението на дим в къщата, подпомага процеса на покафеняване, така че храната да стане по-крехка и предотвратява мазните пръски около устройството. Соковете и мазнината се събират в специална тава, която можете лесно да извади и почисти. Освен това съдът, върху които се приготвя храната, може да се отдели лесно, за да бъде измит или поставен в съдомиялна машина.

Размерите на продукта са 55,9 см ширина, 35 см дълбочина и 9,54 см височина, с тегло 3,72 кг.

Tefal CB6A0830 Plancha

Tefal CB6A0830 Plancha

Електрическа скара Tefal CB6A0830 Plancha, 2000 W, 2 нагревателни зони, Незалепващо покритие, Капак, Черна

Tefal CB6A0830 Plancha е електрическа скара, оборудвана с две повърхности за готвене, две трети от повърхността е грил и една трета плоска повърхност.

Електрическата скара Tefal CB6A0830 Plancha се възползва от незалепваща плоча, което означава, че храната не залепва по повърхността ѝ, така че ще бъде много по-лесна за почистване. Не е необходимо да добавяте масло или мазнина за оптимално приготвяне на храната. В същото време, възползвайки се от регулируем термостат с пет температурни нива, ще можете да приготвяте всякакъв вид храна от месо, риба, яйца до зеленчуци, плодове и т.н. В долната част има специален съд за събиране на течности, който можете да почистите много лесно, освен това всички части могат да се мият в съдомиялна.

Скарата разполага и с термично обработен стъклен капак с ергономична дръжка, която ще ви позволи по-лесно да проверявате състоянието на храната.

Tefal CB6A0830 Plancha е отлична опция за грил, с която можете да приготвите множество храни, просто, бързо и без излишна мръсотия в кухнята. Отзивите за продукта са много добри и потребителите, които са закупили уреда твърдят, че приготвената с него храна придобива прекрасен вкус, лесен е за употреба, но и за почистване накрая, точно това, от което всеки имат нужда в кухнята.

Tefal Malaga CB503813

Tefal Malaga CB503813

Електрическа скара Tefal Malaga CB503813, 2000W, 6/8 порции, Thermo-Spot индикатор, Регулируем термостат, Черна

Tefal Malaga CB503813 е много практичен и лесен за използване модел електрическа скара, с която можете бързо да приготвите обилни ястия. Тази електрическата скара предлага щедра повърхност за готвене, на която можете да приготвите 6-8 порции храна. Той се възползва от регулируем термостат, който се адаптира в зависимост от вида на съставките. Благодарение на технологията Thermo-Spot, индикаторът светва в червено, когато предварителното загряване приключи и храната може да бъде приготвена.

В долната си част разполага с тава за отцеждане на мазнина, а до чинията може да се отдели и да се мие директно в съдомиялна. Повърхността за готвене е снабдена с тефлон, така че храната няма да залепва и в крайна сметка ще бъде много лесна за почистване.

В заключение, Tefal Malaga CB503813 е много практичен модел електрическа скара, с помощта на който можете да приготвите пържоли, риба или зеленчуци на скара по-бързо и лесно. Отзивите на потребителите, закупили уреда са отлични – те теърдят, че са доволни от него, че той се справя отлично със задачата си. Също така скарата е много просторна, загрява бързо и храната се приготвя доста бързо.

Heinner HEG-F2000GT

Heinner HEG-F2000GT

Електрическа скара Heinner HEG-F2000GT, 2000 W, Фиксирана плоча с незалепващо покритие, Регулируема температура, Черна

За тези, които търсят евтина електрическа скара, но с помощта на която могат да приготвят вкусни пържоли, Heinner HEG-F2000GT може да бъде решение, което да обмислят. Но първо ви предлагаме да продължите да откривате цялата необходима информация, за да проверите дали тя съответства с вашите нужди.

Електрическата скара Heinner HEG-F2000GT е снабдена с плоча с незалепващо покритие, която се почиства много лесно, като тя са снабдена с две зони – оребрена зона и гладка зона, които ще използвате в зависимост от желаните ястия. Има мощност 2000 W и позволява регулиране на температурата в диапазона 150-210 градуса по Целзий. Размерите на плота за готвене са 49 см дължина и 27 см ширина.

Грил Heinner е практичен, лесен за използване уред, подходящ за всяка кухня. Приготвената с нея храна ще бъде винаги сочна и вкусна, а освен това се съхранява лесно. Размерите му са 56,4 см ширина, 29,5 см дълбочина и 5,5 см височина, с тегло 2,3 кг.

Затова тази скара е практично решение за тези с по-нисък бюджет, но с помощта на която лесно и бързо можете да приготвяте пържоли, зеленчуци и други. Потребителите, които са го закупили твърдят, че за техните нужди това е много добър избор и, че въпросният продукт работи според спецификациите. Според тях съотношението качество/цена е отлично.

Star-Light EGH-2000SS

Star-Light EGH-2000SS

Електрическа скара Star-Light EGH-2000SS, 2000 W, Термостат, Незалепващи плочи, Inox

Star-Light EGH-2000SS е лесна за използване и ефективна електрическа скара, с която можете да приготвите вкусни пържоли и зеленчуци на скара, без да нарушавате кухнята. Уредът е с мощност 2000 W и е оборудвана с регулируем термостат, който ви позволява да настроите температурата в зависимост от вида на храната, която искате да приготвите, съответно резултата, който искате да постигнете. В същото време устройството позволява отваряне до 180 градуса, което на практика означава, че можете да удвоите повърхността за готвене, когато имате нужда.

Повърхността на скарата е с незалепващо покритие, което означава, че храната няма да залепва по повърхността им и се почиства много лесно. На дъното има тавичка, в която се оттичат течности и мазнина, която ще можете да отделите по-късно, за да почистите.

Като заключение, ще кажем, че това е лесен за използване модел електрическа скара, без много сложни функции, но която върши работата си ефективно и от която купувачите са доволни. Отзивите за тази скара са много добри, като притежателите на уреда споделят , че той приготвя отлично както месо, така и зеленчуци или сандвичи, придобивайки прекрасен вкус.

От друга страна, единственият минус, който идентифицирах, е фактът, че плочите не могат да се отделят, но въпреки това се почистват лесно. Като цяло съотношението качество/цена е добро.

Star-Light DGD-2107SS

Star-Light DGD-2107SS

Електрическа скара Star-Light DGD-2107SS, 2100W, 6 програми за автоматично готвене, Автоматичен сензор за готовност, Инокс

Star-Light DGD-2107SS е усъвършенстван модел на горе разглеждания, като притежава 6 автоматични програми за готвене, с които може да приготвяте перфектния бекон, пиле, колбас, говеждо, риба или бургер. Освен това може да настроите нивото на приготвяне от недопечено, средно изпечено или добре изпечено.

Мощността от 2100 W помага да се достигне за кратко време оптималната температура на готвене, като я поддържа постоянно, за равномерно нагряване на повърхността. С автоматичния сензор за готвене температурата се регулира според размера и дебелината на храната, която ще се приготвя.

Двете плочи, с които е оборудвана скарата са изключително лесни за почистване, а добрата новина е, че могат да се свалят и да се мият в съдомиялна машина.

Друго основно предимство на Star-Light DGD-2107SS, е че има два режима на готвене – ръчен и автоматичен. Ръчният режим поддържа температурата постоянна и ви позволява да отворите грила на 180 °, като го използвате като обикновена скара. А автоматичния режим ви позволява да изберете една от 6-те програми, както и нивото на подготовка (недопечено, средно изпечено или добре изпечено).

Този продукт се радва на отличен рейтинг сред своите ползватели, които споделят, че са много доволни уреда и неговата функционалност и лесния начин за почистване.

Tefal OptiGrill+ GC712D

Tefal OptiGrill+ GC712D

Електрическа скара Tefal OptiGrill+ GC712D , 2000 W, 6 автоматични програми, Инокс/Черен

Tefal OptiGrill+ GC712D34 е електрическа скара, подходяща за приготвяне на вкусни рецепти. Има автоматичен сензор за готвене, но и много полезни автоматични програми, които ще оптимизират приготвянето на храната, правейки я по-вкусна.

Електрическата скара Tefal OptiGrill+ GC712D34 разполага с автоматичен сензор за готвене, който има способността да разпознава броя на порциите по повърхността на плочите, както и тяхната дебелина, като автоматично регулира температурата и времето за готвене. Светлинният индикатор ще ви информира в реално време за състоянието на храната, така че лилавото показва предварително загряване, синьо за поставяне на храната, след това зелено за началото на процеса на готвене, жълто, когато храната е леко подготвена, оранжево за средно приготвяне и червено за добре направено. Така се адаптира към вкусовете на всеки член на семейството и можете да прекъснете процеса на готвене само с повдигане на капака.

Този грил има шест автоматични програми за готвене – бургер, пиле, сандвич, червено месо, колбаси и риба заедно с функцията за замразена храна. Освен това ръчният режим позволява да се регулират четири температурни нива, за да можете да готвите всичко и по всяко време.

Лятите алуминиеви незалепващи плочи и тавата за събиране на сок могат лесно да се отстранят и могат да се мият в съдомиялна машина.

Мощността на уреда е 2000 W, а повърхността за готвене е с размери 20 cm ширина и 30 cm дължина. Той е лесен за използване, много практичен, достъпен за всеки.

Така че, ако търсите добра електрическа скара, която приготвя храната ефективно и не пречи на кухнята, тогава Tefal OptiGrill+ GC712D34 може да бъде решение, което да разгледате. Потребителите, които са закупили уреда споделят, че са направили добра покупка, тъй като храната е добре приготвена, уредът не дими и времето за готвене е значително по-малко. Това безспорно е една от най-добрите скари в момента, която може да закупите и да стане незаменим уред във всяка кухня.

Ninja AG551EU

Ninja AG551EU

Електрическа скара Ninja AG551EU, 2460W, 6 функции, Съд за готвене 3.8 л, Фритюрник 3.8 л, Черен

Когато става въпрос за многофункционални кухненски уреди, Ninja е лидер както по отношение на производителност, така и по качество. Пример за това са и мултикукърите Ninja, като един общ аспект на продуктите на Ninja е високата производителност по отношение на скоростта, която тук се дължи на ефективния поток от горещ въздух. В резултат на това храната може да се готви по-бързо. Конкретния уред Ninja AG551EU разполага с 6 функции: скара, пържене, печене, гриловане, дехидратация и затопляне.

Благодарение на технологията Cyclonic Air, не е необходимо да обръщате месото или пържените си картофи. Тази технология гарантира, че вашата храна се нагрява равномерно от всички страни. Този въздушен фритюрник има общо 6 настройки. В допълнение към функцията въздушен фритюрник, можете да изберете функцията за претопляне, когато искате да затоплите остатъците например. Или можете да изберете функцията за дехидратиране, ако искате да изсушите билки или плодове. След употреба можете да почистите вътрешния съд в съдомиялна машина.

Той също така идва с вграден термометър за месо, който измерва вътрешната температура на месото и спира готвенето, след като достигне желаното от вас ниво на готовност.

От гледна точка на дизайна, то на пръв поглед уредът изглежда като пещ за пица, но капакът се повдига нагоре. Екстериорът е елегантен, почиства се лесно и няма да изглежда неуместно, ако бъде оставен на кухненския плот, стига да имате място за него. Все пак, като повечето уреди от този тип, той наистина трябва да се постави върху топлоустойчива повърхност.

Тиганът с незалепващо керамично покритие и кошницата на Ninja Grill са изключително лесни за почистване. По тях не се залепват храни, а формите на тиганите ги правят лесни за търкане, но са малко по-големи от кошниците на традиционните въздушни фритюрници.

Ако обичате вкуса на пържена храна и искате да експериментирате в кухнята с набор от сладки и солени ястия, то Ninja AG551EU си струва своята цена. Най-хубавото е, че можете да им се насладите (почти) без вина, тъй като храните могат да бъдат направени с до 75% по-малко мазнина от класическите методи за готвене, с малко или никакви мазнини. AG551EU е уникален в предлагането си с това, че разполага и със здравословна скара, която можете да използвате, за да приготвите храни, приготвени на открито, без да се налага да се умирисвате с дървени въглища. Накратко, това е страхотна покупка, ако търсите функционален уред за готвене, който да придружава вашата стандартна конфигурация на фурна и котлон. Имайте предвид обаче, че ще ви трябва достатъчно място на работния плот, за да има къде да го поставите.