Как да изберем електирческа кана за вода?

В това ръководство – как да изберем електрическа кана за вода ще ви запознаем кои са основните спецификации и функционалности на каните за води на пазара. Ще научите най-важните характеристики на електрическите кани и какво е важно да знаете при покупка на този уред.

Този уред в важна част от нашето ежедневие и често се използва от повечето домакинства за приготвяне на горещи напитки и за готвене.

Основни характеристики

Вместимост

Най-важното качество на каната е нейната вместимост – т.е. какво максимално количество вода може да загрее за едно използване.

Капацитета им варира най-често между 1,5 – 2-литра.

По-ефективно е да можеш да загрееш само водата, която ти трябва в момента, така че ако живеете сами или имате малко семейство, по-малката кана е за предпочитане, като може да ви спести пари.

Скорост на завиране

Второ, важно е да се отбележи колко бързо завира водата в каната.

Не всички кани имат еднаква скорост – някои имат по-мощни и качествени нагряващи елементи, което им позволява да загряват водата значително по-бързо от останалите.

Дори разликата да е 10 или 20 секунди, ако каната се използва често в ежедневието, това си е доста загубено време.

Студено на допир покритие 

Модерните кани може да са направени с двойни стени или “cool-touch” покритие.

Както предполага името, тези кани са направени така, че външната повърхност да не се нагрява, дори когато водата тъкмо е завряла.

Това ги прави по-безопасни за използване защото намаляват риска от случайно изгаряне при допир на врялата кана.

Опции за нагласяне на температурата и дозиране

Някои по-усъвършенствани модели имат способността да регулират температурата така че да я направят по-гореща или по-студена от стандартното.

Това е особено полезно, когато си правите разтворимо кафе (чиято идеална температура за направа е 90 градуса Целзий) или зелен чай (70 градуса Целзий) или черен чай или супа (100 градуса Целзий).

Тази опция прави продукта по-скъп, но инвестицията би си струвала, ако намирате зеления си чай не дотам вкусен заради прекалено горещата вода.

Материал на корпуса

Нещо много важно, на което трябва да обърнете внимание при избора на кана, е от какъв материал е изградена тя.

Най-общо се разделят на кани, произведени изцяло от пластмаса и такива с корпус от неръждаема стомана, с включени пластмасови елементи, но без достъп до водата.

Ние ви препоръчваме да заложите на каните изградени от неръждаема стомана във вътрешността си, тъй като те са много по-безопасни за използване от пластмасовите.

Цената на металните кани е по-висока, но ще оправдае инвестицията ви в бъдеще, най-вече от здравословна гледна точка.

Изключително препоръчително е да не приготвяте храна и напитки на бебета и малки деца с кани изградени изцяло от пластмаса.

Съществуват и кани със стъклен корпус, но ние не ви ги препоръчваме тъй като са по-податливи на счупване, както и недостатъкът при тях е, че варовикът от водата, който остава по тях.

Филтриране 

И накрая, някои кани имат вградена филтрираща система.

Те намаляват количеството на варовика във загряващата се вода и премахват нечистотиите, като така повлияват вкуса и дори цвета на крайния продукт.

Този вид филтри са особено полезни за райони с по-твърда вода, ако живеете във Варна, например.

Все пак, за по-здравословен ефект, ние препоръчваме водата от чешмата първо да бъде пречистена във филтрираща кана за вода, преди за се затопля или консумира.

Нашите предложения за най-добрите електирически кани за вода

Beko RCSA406K40XBN

SMEG KLF03 50’s Style

Електрическа кана SMEG KLF03PGEU 50’s Style, 1,7л., 2400W, пастелено зелено, пастелено синьо, розово, кремаво, сребристо, черно и червено.

Първо ще ви запознаем с може би една от най-добрите кани за вода, които съществуват на пазара. Това е електрическата кана на италианската марка SMEG и нейната  50’s Style серия. Освен със страхотния си ретро дизайн, продукта съчетава и отлично качество на материали от които е изработен. Може да намерите каната в няколко много атрактивни цвята като: пастелено синьо, розово, кремаво, сребристо, черно и червено.

Капацитет 1.7 литра
Мощност 2400W
Филтър за котлен камък Да
Без кабел Да
Материал на корпуса Неръждаема стомана

Beko RCSA406K40XBN

Star-Light FEG-1722DSS

Електрическа кана Star-Light FEG-1722DSS, 2200W, 1.7 л, Свалящ се филтър за чай, Цифрово управление, LCD дисплей, LED осветление, Автоматично изключване, Inox

Beko RCSA406K40XBN

Star-Light FEG-1722TGS

Електрическа кана Star-Light FEG-1722TGS, 2200W, 1.7 л, Свалящ се филтър за чай, Цифрово управление, LCD дисплей, LED осветление, Автоматично изключване, Стъкло/Inox

Star-Light FEG-1722DSS е едно бюджетно и много добро предложение на марката Star-Light (собственост на eMAG). Подходяща за всеки, който търси електрическа кана на добра цена с множество функции освен да затопля водата бързо, като дигитално управление с функция за поддържане на зададената температура и свалящ се филтър за чай. Изработена от неръждаема стомана във вътрешната си част (Star-Light FEG-1722TGS е изработена от стъкло), като е със скрит нагревател, което прави я лесна за почистване и позволява по-бързото загряване на водата. Капацитетът от 1.7 литра е достатъчен за всеки любител на топлите напитки.

Капацитет 1.7 литра
Мощност 2200W
Филтър за котлен камък Да
Без кабел Да
Материал на корпуса Иноск/Стъкло

Beko RCSA406K40XBN

Bosch TWK8611

Електрическа кана cordless Bosch TWK8611, 2400 W, 1.5 l, бялa

Beko RCSA406K40XBN

Bosch TWK8611P

Електрическа кана Bosch TWK8611P, 1.5 л, 2400W, Бежов

Beko RCSA406K40XBN

Bosch TWK8611P

Електрическа кана Bosch TWK8611P, 1.5 л, 2400W, Черен

Bosch TWK8611 е електрическа кана с изтънчен дизайн в бял, черен или бежов цвят с акценти в инокс, е идеален аксесоар за всяка кухня. Изпълнението на изработката е изключително добро, като корпуса е изграден от изцяло метална конструкция. Каната е оборудвана с контрол на температурата, има тройна система за сигурност и имате възможност за избор на температурата на стъпки 70°C, 80°C, 90°C, 100°C. Други важни функции са автоматичното изключване, защитата срещу прегряване и работата без вода и превключвателя за изключване. Функция KeepWarm поддържа желаната температура до 30 минути. 

Капацитет 1.5 литра
Мощност 2400W
Филтър за котлен камък Да
Без кабел Да
Материал на корпуса Метална конструкция

Beko RCSA406K40XBN

Tefal Glass KI772D38

Електрическа кана Tefal Glass KI772D38, Капацитет 1.7 л, Мощност 2200W, Сребрист/Черен, Светещ индикатор

Tefal Glass KI772D38 е оптимален избор за хора, които търсят най-доброто съотношение цена/качество. Каната е изградена от инокс и стъкло и е със скрит нагревател, което прави каната лесна за почистване и бърза за загряване. Ако търсите продукт с доказано качество на изработката и добър дизайн, то тази кана на Tefal е вашият избор.

Капацитет 1.7 литра
Мощност 2200W
Филтър за котлен камък Да
Без кабел Да
Материал на корпуса Инокс/Стъкло

Beko RCSA406K40XBN

Philips HD9359/90

Електрическа кана Philips HD9359/90, 2200 W, 1.7 л, Контрол на температурата, Черна

Този модел на Philips се различава най-вече със своят регулатор на температура. Подходяща е за хора, които обичат да взимат максимума от всяка напитка. Ако искате да вземете най-доброто от всяка чаша чай, кафе или топла супа, то това е вашата кана.

Капацитет 1.7 литра
Мощност 2200W
Филтър за котлен камък Да
Без кабел Да
Материал на корпуса Иноск

Beko RCSA406K40XBN

Tefal Equinox BI520D10

Електрическа кана Tefal Equinox BI520D10, 2200 W, 1.7 л, Въртяща се основа, Следене на нивото на водата, Сив/Черен

Представяме ви още един модел на Tefal, който е практичен избор, за всеки, който търси стандартна кана. Модела е изработен от неръждаема стомана във вътрешната си част и е със скрит нагревател, което прави каната лесна за почистване и позволява по-бързото загряване на водата. Капацитетът и е от 1.7 литра, който е достатъчен за всеки любител на топлите напитки.

Капацитет 1.7 литра
Мощност 2400W
Филтър за котлен камък Да
Без кабел Да
Материал на корпуса Полирана стомана

Beko RCSA406K40XBN

Heinner Imenium PF-70

Ел. кана Heinner Imenium PF-70, 2200 W, 1.7 л, Инокс

Каната Heinner Imenium PF-70 е практичен избор, за всеки, който търси стандартна кана. Каната е изработен от неръждаема стомана във вътрешната си част и е със скрит нагревател, което прави каната лесна за почистване и позволява по-бързото загряване на водата. Капацитетът и е от 1.7 литра, който е достатъчен за всеки любител на топлите напитки.

Капацитет 1.7 литра
Мощност 2200W
Филтър за котлен камък Да
Без кабел Да
Материал на корпуса Иноск

Beko RCSA406K40XBN

KitchenAid Stainless Steel 5KEK1222ESX

Електрическа кана KitchenAid Stainless Steel 5KEK1222ESX, 2200W, 1.25 л, Сребрист

Beko RCSA406K40XBN

Kitchen Aid 5KEK1222EER

Електрическа кана Kitchen Aid 5KEK1222EER, 1.25 л, Червена

Тази серия на марката KitchenAid наподобява едновремешните чайници като освен, че се отличава със страхотен дизайн каната има и завидни качества на изработката. Капацитета на каната от 1.25 литра е напълно достатъчен, за да задоволи нуждите на цялото ви семейство. Предлага се в два цвята: червен и сребрист.

Капацитет 1.25 литра
Мощност 2200W
Филтър за котлен камък Да
Без кабел Да
Материал на корпуса Метална конструкция


Beko RCSA406K40XBN

Kenwood Kmix ZJX740BK

Електрическа кана Kenwood Kmix ZJX740BK, 2200W, 1.7 л, Метален корпус, Дръжка Suregrip, Черна

Beko RCSA406K40XBN

Kenwood Kmix ZJX740BK

Електрическа кана Kenwood Kmix ZJX740BK, 2200W, 1.7 л, Метален корпус, Дръжка Suregrip, Червена

Kenwood Kmix е много красива електрическа кана за вода и в същото време има солидна изработка. Капацитетът ѝ е 1,7 литра, което е напълно достатъчно, за да задоволи нуждите на цялото ви семейство. Предлага се в два цвята: черен и червен.

Капацитет 1.7 литра
Мощност 2200W
Филтър за котлен камък Да
Без кабел Да
Материал на корпуса Метална конструкция

Beko RCSA406K40XBN

DeLonghi Brillante KBJ 2001.W

Ел. кана DeLonghi Brillante KBJ 2001.W, 2000 W, 1.7 л, Бяла

Beko RCSA406K40XBN

DeLonghi Brillante KBJ 2001.W

Ел. кана DeLonghi Brillante KBJ 2001.W, 2000 W, 1.7 л, Черна

Brillante e другата дизайнерска серията на DeLonghi и също се отличава със страхотен дизайн и завидни качества на изработката. Капацитета на каната от 1.7 литра е напълно достатъчен, за да задоволи нуждите на цялото ви семейство. Предлага се в черен и бял цвят.

Капацитет 1.7 литра
Мощност 2000W
Филтър за котлен камък Да
Без кабел Да
Материал на корпуса Метален корпус

Beko RCSA406K40XBN

Philips HD9365/10

Електрическа кана Philips HD9365/10 Conscious collection 2200 W, 1.7 л, Филтър, Подвижен капак, Лесен за четене индикатор за нивото на водата, Автоматично изключване, Множествена система за сигурност, Скрит захранващ кабел

Тази кана е изработена от устойчив дизайн, използващ 100% биопластмаси**, за да намали CO2 отпечатъка с 25%*. Този революционен материал със сигурност ще има голямо влияние върху Вашата кухня, като същевременно има по-положителен резултат за околната среда. Филтърът против накип осигурява чиста вода в чашата Ви.

Капацитет 1.7 литра
Мощност 2200W
Филтър за котлен камък Да
Без кабел Да
Материал на корпуса 100% органична пластмаса

Beko RCSA406K40XBN

Concept Ceramica RK0010ne

Електрическа кана Concept Ceramica RK0010ne, 1100 W, 1 л, Бяла

Последното ни предложение е за една много интересна кана за вода, която е изградена от керамика – висококачествен нетоксичен материал. Вместимостта и е напълно достатъчна, за да задоволи потребностите на цялото ви семейство. Керамичното покритие е както недостатък, поради възможността от по-лесно счупване, така и предимство, поради факта, че не отделя вредни вещества в загрятата вода. Производителят се е погрижил за вашето спокойствие като дава 36 месеца гаранция за продукта, а освен това е осигурена двойна система за безопасност.

Капацитет 1 литра
Мощност 1100W
Филтър за котлен камък Да
Без кабел Да
Материал на корпуса Керамика

Както и може би се убедихте от нашето ръководство как да изберем кана за вода, то изборът не е лесен. Съобразявайки се с вашият бюджет трябва да конкретизирате вашите критерии и да изберете такъв продукт, който ще отговаря най-много на вашите нужди. Ние ви препоръчваме да не избирате кани с изцяло пластмасова изработка.