Как да изберем кафемашина?

В ръководството как да изберем кафемашина? ще ви запознаем с основните видове кафемашини на пазара и техните основни характеристики и функции за правене на кафе.

Богат избор от кафемашини

Разгледай ТОП предложения на кафемашини на специални цени:

 

Кафето е напитка, която е предпочитана от милиони хора по света и е станала неизменна част от животът им.

Има различни начини за приготвянето на тази напитка – от обикновена кафеварка до модерен кафеавтомат.

Изборът за това как да изберем кафемашина може да бъде направен в зависимост от бюджета ви, вкусовите ви предпочитания и начинат на приготвяне на любимото ви кафе.

Преди да закупите кафемашина е добре да помислите какво кафе точно предпочитате да пиете.

Ако обичате да пиете чисто „американско“ кафе, то трябва да изберете обикновена кафемашина, но ако обичате еспресо, лате или капучино то е необходимо да изберете еспресо машина или кафеавтомат, в зависимост от възможностите ви.

Кафе-машините работят чрез бавно проникване на гореща вода през смляно кафе на зърна, превръщайки я във вкусно кафе!

Съществуват многобройни различни видове кафе машини на пазара, вариращи от прости съдове и механични преси до напълно автоматични електронни машини, които не само приготвят кафе, но и го мелят на мига.

Също така с някои уреди може да приготвяте и млечна пяна за направата на лате и капучино.

В зависимост от режима на работа, кафе-еспресо машините могат да бъдат:

Ръчни еспресо машини

Това са типичните италиански кафе машини. Те работят чрез натискане на гореща вода през фино смляно кафе при изключително високо налягане, създавайки малко количество изключително силно и интензивно кафе – шот еспресо.

То може да се пие само по себе си или да се смеси с гореща вода (американо), малко студено мляко или повече горещо мляко (лате).

Еспресо машините могат да бъдат малко по-скъпи и темпераментни от кафемашините с филтър и кафеварките, но създаденото от тях кафе е идеално за сериозните привърженици на ароматната напитка.

Автоматични еспресо машини

Тези машини автоматизират цялата процедура за приготвяне на кафе, от смилането на зърната до приготвянето на напитката, дори разпенват млякото и го добавят към кафето.

Макар че те са едни от най-скъпите кафемашини на пазара, са и най-пълноценните, което позволява на потребителите да създават най-различни видове напитки в стил кафе-аперитив чрез натискане само на един бутон.

Еспресо с капсула

Това е най-новият тип кафемашини на пазара. Вместо да измервате кафето за смилане и да ги зареждат в машината, кафените дози се предлагат предварително опаковани в единични порции тип „капсули“.

Те се вкарват в специализирана машина и с едно натискане на бутона тя изтласка водата през нея и вашето кафе се приготвя.

Кафе машини от този тип като Nespresso са станали изключително популярни през последните няколко години и са изключително лесни за използване за получаване на висококачествено кафе.

Самите машини обаче не са толкова евтини, колкото други кафе машини с една чаша, а някои са съвместими само с определени марки капсули – така че двойно проверете съвместимостта, преди да купите голям пакет с капсули!

Съществуват и екологични проблеми с производителите на кафе, тъй като капсулите генерират много отпадъци.

Всички различни видове кафе машини имат капацитет на чашата, което е количеството кафе, което могат да доставят веднага.

Много машини за еспресо приготвят и сервират само по една чаша в даден момент, докато филтърна кафе машина или френска преса могат да имат капацитет да приготвят наведнъж 3,6 или дори 12 чаши кафе.

Кафе машини с филтри

Капковите или филтърните кафемашини са далеч по-прости от скъпите машини за еспресо.

Кафените зърна се поставят в горната част на машината, след което се изсипва гореща вода. Водата филтрира през зърната, извличайки кафето от тях.

Получената течност обикновено се събира в загрята чаша, която след това може да се поднесе, когато е необходимо.

Филтърните кафе машини обикновено са значително по-евтини от машините за еспресо, но са ограничени в количеството кафе, което могат да направят – на тези машини не могат да се направят напитки на базата на еспресо (лате, капучино и др.).

Тези машини са подходящи за сервиране на кафе на много хора наведнъж или за постоянен поток от хора в течение на един ден.

Кафеварки

Класическите кафеварки покриват няколко вида напитки от мока до турско кафе.

Към каничката се прибавят смляно кафе и вода и след това се поставят върху печка или гореща повърхност.

Водата се загрява,  кипва и преминава през сместа в резултат на което се получава кафе.

Тъй като те не изискват електричество са идеални за къмпинг или пътуване.

Повечето кафеварки са с по-малък капацитет – достатъчно за 1 или 2 души – така че са идеални за сами хора или за почивка.

Някои кафеавтомати могат да имат алтернативни режими за приготвяне на други топли напитки.

Те могат да включват горещ шоколад, студено мляко или даването на топла вода за приготвяне на чай.

Въпреки че не е главната функция на кафемашина, е хубава екстра, която да имате.

Освен това повечето имат вградена мелачка, така че зърната да бъдат винаги прясно смлени, или нагревател за мляко (известно също като парна тръба), за да ви позволи да разпените мляко за капучино и макиато.

Кафети (френска преса)

Това са стъклени кани с бутало на върха. На дъното на цилиндъра се зарежда кафето, след това се изсипва гореща вода. Оставя се да се вари 3-4 минути, след това буталото се натиска, за да се компресират сместа и се извлича истинското кафе. Френските преси са много по-евтини от еспресо-машините, тъй като те не изискват електричество и се предлагат в различни размери, от малки цилиндри до гигантски преси за 10 души. Произведеното кафе е по-близо до филтрираното кафе, отколкото до еспресото.

Всеки от видовете кафемашини имат своите предимства и недостатъци, но според нас е важно да изберете това, от което се нуждаете съобразявайки се с вашият бюджет.

Най-важните аспекти, които трябва да имате предвид при избора на кафе кафемашина са:

Мелница за кафе на зърна

Модерните автоматични еспресо машини са оборудвани с кафемелачка, която е направена основно от два материала: неръждаема стомана или керамика. За предпочитане е да е от керамика, защото предлага перфектно смилане, а вкусът на напитката ще бъде непроменен.

Степен на смилане

За пълно разкриване на вкуса и ароматите на кафе ще можете да регулирате степента на смилане на зърната, според вашите предпочитания.

Функция памет

Можете да запазите настройките в паметта на устройството и то ще подготвя всеки път напитките, точно както я обичате.

Автоматично изключване

Позволява да се намали консумацията на електроенергия чрез автоматично изключване в определено време след приготвянето на напитка.

Отопление на чашата

Това е устройство, разположено в горната част на машината , което ви позволява да загрявате чашките, които ще запазят непокътната интензивността на вкуса и ароматите.

Таймер

Той ви позволява да програмирате машината, за да приготвя кафе в желаният от вас момент. Тази функция често е налична във филтърните кафе машини – те могат да бъдат настроени да започнат да се приготвят рано сутрин, така че кафето да е готово, когато се събудите!

Налягане

Повечето машини за еспресо ви позволяват да регулирате налягането, което ще повлияе на силата на кафето за всяка чаша кафе.

Капацитет на резервоара

Средно резервоарите за вода имат капацитет между 0,8 и 1 литър.

Размери

Обикновените еспресо машини имат компактни размери, които позволяват използването им в малки кухни, а автоматичните еспресо машини изискват повече място на кухненския плот.

Външен вид

Изборът на дизайна на кафемашина, зависи от вкуса или подредбата на кухнята. На пазара има еспресо машини в широка гама от цветове, но най-популярните са черно, червено, сребристо, сиво, неръждаема стомана и комбинации от тях.

Богат избор от кафемашини

Разгледай ТОП предложения на кафемашини на специални цени: