Как да изберем климатик?

В ръководството как да изберем климатик ще ви запознаем с основните предимства, качества и функции на този полезен уред за осигуряване на температурен комфорт у дома.

Богат избор от климатици

Разгледай ТОП предложения на климатици на специални цени:

 

Според статистиките продажбите на климатици нарастват с всяка поредна година, като все по-горещите лета правят този уред все по-желан от потребителите.

Лятото, което през годината става все по-топло и трудно за понасяне кара хората да желаят повишен топлинен комфорт у дома и да инвестират в климатична система.

Офертите за климатици изобилстват, а най-ниските цени на климатици с капацитет 9000 BTU започват от 450 лв, но все пак изборът може да бъде труден.

За това сме описали най-важните аспекти, които трябва да вземете предвид преди закупуването на климатик.

За да бъде ефективен, уредът трябва да отговаря на пространството, в което ще бъде инсталиран.

За да ви улесним сме ви подготвили таблица, за да се ориентирате климатик с какъв капацитет ви е необходим.

Мощност Обем на помещението (м3)
9 000 BTU 52
12 000 BTU 70
18 000 BTU 104
24 000 BTU 140

Един от най-разпространените начини за измерване на мощността на климатиците е означението BTU (British Thermal Unit) – единица за измерване на топлината от британската империална мерна система.

За да измерите обемът на вашето помещение е необходимо да умножите височината по площта в м2 на помещението ви.

Например за климатик с капацитет 12 000 BTU е предвидено да се монтира в помещение до 27 м2.

Но внимавайте, за по-точно изчисление трябва да се вземат предвид всички уреди в помещението, които отделят топлина, излагането на слънце и сенчеста зона през деня и т.н.

 • За сенчеста стая със северно или западно изложение е необходимо да намалете/увеличите нужния капацитет за охлаждане/отопление с 10%
 • За слънчева стая с южно изложение е необходимо да увеличете/намалите нужния капацитет на охлаждане/отопление с 10%
 • За стая, която ще се ползва от повече от двама души, добавете 600 BTU/h за всеки човек
 • Ако смятате да използвате климатика за охлаждане в кухня добавете още 4000 BTU/h

Едно е сигурно, че устройство с твърде малко мощност няма да се справи в голямо помещение и ще консумира ненужно електричество.

Въз основа на това съображение много хора смятат, че е по-добре да изберат устройство с възможно най-голяма мощност.

Внимавайте обаче, устройство, което е твърде мощно, ще изпълнява твърде чести цикли на старт-стоп, което ще доведе до износването му преждевременно.

Голямото търсене на пазара доведе до много изгодни предложение, така че има много устройства, от най-базови до най-модерните и оферти за всеки джоб.

Хората, които живеят в жилищни блокове в двустайни или тристайни апартаменти, обикновено се ориентират към климатици с капацитет 9 000 BTU или 12000 BTU, които се справят блестящо, монтирани в средно-големи или малки помещения.

Охлаждащият капацитет обаче не е всичко, има и други аспекти, които трябва да се вземат предвид, затова по-долу ще представим най-важните характеристики, които трябва да знаете при избора на климатик.

Как да изберем климатик – Вид климатик

Видът е много важен, особено ако пространството, необходимо за инсталиране, е проблем. Може да избирате между няколко вида климатици: стенни, таванни, мултисплит устройства или преносими.

Най-популярните модели са фиксираните стенни климатици, тъй като те са компактни, не заемат много място, инсталират се доста лесно и експлоатационният им живот е дълъг, ако се грижите правилно за тях.

Таванните модели също са много ефективни, но закупуването им включва по-голям бюджет. Повишената ефективност на тези модели се дължи на способността да издухват въздух в няколко ъгъла, като по този начин охлаждат помещенията много по-бързо.

Високопроизводителни са и мултиплитите, състоящи се от външно тяло и няколко вътрешни тела, разположени в различни помещения.

Ако искате да преместите уреда от една стая в друга, можете да изберете мобилен климатик, практичен и икономичен вариант. Мобилните климатици се нуждаят от конкретна инсталация преди реалната експлоатация – необходимо да въздухът да бъде изведен от вън, което понякога това трудно за реализация.

Според потребителите обаче работата на тези уреди не достига нивото на стационарни (стенни) климатици.

Как да изберем климатик – Тип компресор

Компресорът е може би най-важната част от един климатик.

Най-популярните са така наречените инверторни, които се използват както за охлаждане, така и за отопление.

Те често са по-тихи, по-енергоефективни и постигат по-бързо желаната от вас температура, тъй като в началото работят на пълна мощност, а след това се саморегулират, за да поддържат необходимата температура.

Те са предпочитан вариант поради тяхната достъпна цена и висока ефективност.

Как да изберем климатик – Консумация на енергия

Много хора не купуват климатици, защото се страхуват от висока консумация на енергия.

Но съвременните климатични системи са доста икономични, но трябва да разгледате и енергийния клас по време на покупката.

Потребителите обръщат все повече внимание на този аспект, когато купуват климатик, тъй като искат да намалят потребителските разходи колкото е възможно повече.

Затова най-търсени са моделите, включени в енергийния клас A +++, A ++ или A +.

Дори ако покупната цена е по-висока, с течение на времето инвестицията ще се възвърне, така че нашият съвет е при възможност да закупите по-високо енергиен клас климатик.

Друг аспект, който трябва да се следи в тази глава, е свързан с консумацията на енергия във връзка с капацитета. Той се измерва с помощта на два коефициента SEER и SCOP.

Първият коефициент показва степента на енергийна ефективност в случай на охлаждане, а вторият сезонен процент при използване на уреда за отопление.

Тези две стойности трябва да са възможно най-големи.

Как да изберем климатик – Филтриране на въздуха

Всеки климатик прави повече от просто охлаждане на въздуха, той практически има и ролята за подобряване на качеството на въздуха в една стая.

Поради това той работи с помощта на различни филтри за прах, въздух и миризма, които трябва периодично да се почистват или подменят.

Този критерий е много важен, особено за тези, които имат дихателни проблеми или различни алергии, но трябва да се има предвид, че повече филтри означават по-високи разходи за поддръжка.

Най-модерните климатици са оборудвани със следните видове филтри:

 • Филтър за прах
 • Платинен филтър за елиминиране на бактерии и гъбички;
 • Плазмен филтър за вируси, бактерии, алергени и прах;
 • Йонизация за дезинфекция и премахване на миризми;
 • Филтър за премахване на неприятните миризми;
 • Антиалергичен филтър за алергени и плесен;
 • Филтър с ароматерапия, при които ароматите се избират според предпочитанията.
Как да изберем климатик – Ниво на шум

Обикновено климатикът се използва за дълги периоди през лятото и зимата, в повечето случаи дори през нощта.

Следователно шумът е много важен аспект, който отличава удобното изживяване от досадното.

Когато избирате климатик е необходимо да проверите нивото на шума в информационния лист.

Като еталон, интензивността от 30 dB не причинява никакъв дискомфорт, като е еквивалент на шепот.

Вместо това, шум над 60 dB не може да се толерира дълго време, тъй като е твърде силен и стресиращ.

Как да изберем климатик – Допълнителни функции

Има широк спектър от съвременни функции, които могат да донесат допълнителен комфорт при използването на устройството:

Отоплението  е полезна функция, особено през зимния сезон, дори ако нямате друг основен източник за дома.

Таймерът ви помага да програмирате устройството за включване и изключване.

Изсушаването е много важно, за да осигурите приятен въздух у дома, особено през лятото. Климатиците с функция за изсушаване са достатъчни за помещения, в които влажността причинява неудобства, като мухъл. По този начин няма да се налага да купувате влагоабсорбатор.

Автоматичното регулиране е полезно за постигане на максимална степен на топлинен комфорт.

Дистанционното управление ви позволява да настроите устройството чрез Wi-Fi връзка. По този начин уредът може да бъде включен преди да се приберете в къщи, за да се насладите на оптимална температура.

В допълнение към дистанционното управление, устройството може да бъде оборудвано с различни функции, които улесняват работата на устройството и в допълнение предлага възможност за персонализирано изживяване.

Популярни са още функция за самопочистване, функции за автоматично откриване на грешки и автоматично регулиране на въздушния поток.

Други полезни функции са режимът „сън“, който регулира температурата през нощта, но също така и автоматичният старт в случай на спиране на захранването.

Различните скорости на вентилатора също са голям плюс, така че можете да зададете желаната интензивност в зависимост от времето на деня или обстоятелствата. Например, когато в кухнята се приготвя храна, температурата в цялата къща ще се повиши, а за да се поддържа хладен климат, климатикът ще трябва да бъде настроен с по-висока скорост.

Как да изберем климатик – Охлаждаща мощност

Това е съществен параметър, за който трябва внимавате при закупуване на климатик.

Важно е този фактор да е свързан с повърхността, която трябва да се охлади, чрез точни измервания.

Например, устройство с капацитет на охлаждане 9000 BTU ще отговаря на площ от приблизително 20 квадратни метра, ако стаите имат максимална височина 2.6 метра.

Ако височината се увеличи, тогава охладената площ ще бъде по-малка.

Също така трябва да се вземат предвид всички източници на топлина: уреди, позициониране на прозорците, наличието на слънце през деня, както и други източници на топлина.

Важно е да разберат, че уредът с по-ниска мощност няма да се справи с по-голямо помещение и ще консумира повече електроенергия в опит да се охлади, а много по-голям уред ще се амортизира по-бързо.

Как да изберем климатик – Дизайнът

Тъй като повечето хора не забравят за дизайна, дори когато избират своите уреди, производителите предлагат все по-съвременни решения от дизайнерска гледна точка.

Въпреки това, по-модерният дизайн може да се отрази в цената на продукта, така че вариантите с модерен дизайн са предпочитани от тези, които имат възможност за по-голям бюджет за тази покупка.

Как да изберем климатик – Удължена гаранция и резервни части

Дори ако устройството е с най-добро качество, с течение на времето могат да възникнат дефекти, така че е препоръчително да изберете възможно най-дълъг гаранционен срок.

Доколкото е възможно, потребителите могат дори да изберат допълнителната гаранция, дори ако ще бъдат начислени допълнителни разходи.

Във високия и среден ценови клас може да намерите климатици от следните марки: Daikin, Gree, Ariston, Mitsubishi Electric, Fijitsu, LG и Samsug.

А в ниския ценови клас присъстват следните марки: Midea, Daewoo, Tesla и Star-light.

Отвъд това е от съществено значение климатикът да се произвежда от гореспоменатите марки.

Това гарантира качество, но също така осигурява резервни части или консумативи, когато е необходимо.

Нашите предложения за най-добър климатик (12-ка под 1000 лв.)

Wi-Fi управление

Haier 12000 BTU Wi-Fi (AS35TAMHRA-C/1U35YEFFRA-C)

Haier 12000 BTU Wi-Fi (AS35TAMHRA-C/1U35YEFFRA-C)

Климатик Haier 12000 BTU Wi-Fi, Self-Clean, Auto Restart, Turbo Cooling, Клас A++, Бял, AS35TAMHRA-C/1U35YEFFRA-C

Wi-Fi управление

Daewoo 12000 BTU WI-FI

Daewoo 12000 BTU WI-FI

Климатик Daewoo 12000 BTU WI-FI, A++, Комплект за инсталиране, Черен

Wi-Fi управление

Star-Light 12000 BTU (ACM-12IUWF)

Star-Light 12000 BTU (ACM-12IUWF)

Климатик Star-Light 12000 BTU, Wi-Fi, 3D Air, Клас A++, Inverter, I-Clean, UV лампа, Функция за йонизация, ACM-12IUWF, Бял

Отличен рейтинг

Wi-Fi Управление

Tesla TT34TP21-1232IAW

Tesla TT34TP21-1232IAW

Климатик Tesla TT34TP21-1232IAW, 12000 BTU, Функция за отопление, Функция Turbo, I Feel, Самопочистване, Таймер, Миещ се филтър, Корпус против ръжда, Инвертор, R32, WiFi

Wi-Fi управление

Midea Xtreme Save 12000 BTU (AG1PRO-12NXD0)

Midea Xtreme Save 12000 BTU (AG1PRO-12NXD0)

Климатик Midea Xtreme Save 12000 BTU, Wi-Fi, Клас A++, Комплект за инсталиране, Двойна филтрираща система, Smart Save Mode, Follow Me, AG1PRO-12NXD0, Бял

Wi-Fi управление

Ariston PRIOS 35 Wi-Fi

Ariston PRIOS 35 Wi-Fi

Климатик Ariston PRIOS 35 Wi-Fi, 12000 BTU, Клас A++, Функция за отопление, 2D Inverter, Follow me, R32, Бял

Wi-Fi управление

Ferroli Ambra S 12000 BTU

Ferroli Ambra S 12000 BTU

Климатик Ferroli Ambra S 12000 BTU Wi-Fi, Клас A++, Функция Follow me, 2CP0002F/2CP0006F, Бял

Wi-Fi управление

KAISAI KWX-12HRGI/KWX-12HRGO

KAISAI KWX-12HRGI/KWX-12HRGO

Климатик KAISAI KWX-12HRGI/KWX-12HRGO , 12000 охл/отопление BTU, A++ , Инверторни системи

Wi-Fi управление

HEINNER 12000 BTU (HAC-HS12KIT++)

HEINNER 12000 BTU (HAC-HS12KIT++)

Климатик HEINNER 12000 BTU, Клас A++, iFeel функция, Quiet функция, Таймер, Аuto restart, HAC-HS12KIT++, Бял

 

Нашите предложения за най-добър климатик (12-ка над 1000 лв.)

 

Препоръчан

Mitsubishi Kirigamine Line MSZ-LN35VG2B

Mitsubishi Kirigamine Line MSZ-LN35VG2B

Климатик Mitsubishi Kirigamine Line MSZ-LN35VG2B, 12000 BTU Wi-Fi, Клас A++, Onix black

Свръх икономичен

FRAM MOONSTONE 12000 BTU Wi-Fi (ACF-MS12WIFI-GY)

FRAM MOONSTONE 12000 BTU Wi-Fi (ACF-MS12WIFI-GY)

Климатик FRAM MOONSTONE 12000 BTU Wi-Fi, Клас A+++, Супер йонизация, Функция Breeze away, Follow me, ACF-MS12WIFI-GY

Свръх икономичен

Inventor DARK 12000 BTU Wi-Fi (DR2VI32-12WFI/DR2VO32-12)

Inventor DARK 12000 BTU Wi-Fi (DR2VI32-12WFI/DR2VO32-12)

Инверторен климатик Inventor DARK 12000 BTU Wi-Fi, Клас A+++, Aqua Ionizer, Follow me, 4 way airflow, Инверторен, Черен, DR2VI32-12WFI/DR2VO32-12

Препоръчан

General Fujitsu ASHG12KPCA

General Fujitsu ASHG12KPCA

Климатик General Fujitsu ASHG12KPCA(E)/AOHG12KPCA , 12000 охл/отопление BTU, A++ , Инверторни системи

Свръх икономичен

Bosch CLC6001i-Set 35 E

Bosch CLC6001i-Set 35 E

Климатик Bosch CLC6001i-Set 35 E , 12000 охл/отопление BTU, A+++ , Инверторни системи

Препоръчан

Daikin FTXC35C/RXC35C Sensira

Daikin FTXC35C/RXC35C Sensira

Климатик Daikin FTXC35C/RXC35C Sensira , 12000 охл/отопление BTU, A++ , Инверторни системи

Свръх икономичен

Hisense KA35XR0EG / KA35XR0EW

Hisense KA35XR0EG / KA35XR0EW

Климатик Hisense KA35XR0EG / KA35XR0EW, 12000 охл/отопление BTU, A+++ , Инверторни системи

Свръх икономичен

Finlux 12JP46WG

Finlux 12JP46WG

Климатик Finlux 12JP46WG , 12000 охл/отопление BTU, A+++ , Инверторни системи