Как да изберем миксер?

В ръководството как да изберем миксер ще ви запознаем с основните предимства, качества и функции на този полезен домакински уред.

Миксерът е един от най полезните уреди за всяка кухня. Той е полезен предимно за използване при приготвяне на:  хлебно тесто, паста и десерти.

Миксерите са кухненски уреди, които използват моторно задвижвана на тел или бъркалка, за по-лесно смесване и комбиниране на съставки.

Основни видове

Има два основни типа миксери на пазара – ръчни и свободностоящи миксери.

Ръчни миксери: тези устройства се състоят от една или две бъркалки, поставени в пластмасов или метален корпус, с бутон за активиране. Бъркалките могат да бъдат потопени в съставките, а миксерите смесват много по-ефективно, отколкото ако това се прави ръчно.

Ръчните миксери са по-малки и далеч по-евтини от свободностоящите, но са по-маломощни от по-големите си събратя.

Също така повечето ръчни миксери могат да ви бъдат от полза единствено при смесване на съставки и бъркане, но не и при месене на тесто например.

Планетарни миксери с купа: тези миксери се състоят от задвижващ се малък мотор, който е вграден в рамото или стойка на уреда, позволявайки на бъркалките да се спускат в прилежаща купа за смесване.

Те са много по-тежки и по-скъпи от преносимите миксери, но са далеч по-мощни и способни на по-голям набор от функции, като например месене на тесто. Големите размери все пак означават, че те ще заемат значително пространство във вашата кухня.

Все пак, ако установите, че приготвянето на торти или хляб ви влече, то този тип миксер спестява безброй часове ръчно месене!

Прочети още: Как да изберем блендер?

Капацитет

Този атрибут важи само за свободностоящите миксери с купа, но е важен. Капацитетът на купата ще определи колко съставки ще може да смесите едновременно.

Вариантите са от малки миксери с капацитет 0,5 литра  (които са най-полезни за сосове и малко тесто, както и за тарталети или кифлички) до огромни, над 5 литрови купи (които ще се справят с всичко, от което се нуждаете, включително най-големите торти или тесто за хляб достатъчно за няколко хляба наведнъж). Препоръчваме ви да изберете нещо по средата, като за стандартно домакинство.

Нива на мощност и скорост

Мощността на всеки миксер се измерва във ватове (W). Колкото по-високо е нивото на мощност, толкова по-ефективен ще бъде уреда при смесване и месене. Това на свой ред води до по-добри смеси и добре омесени теста и най-вече по-добри резултати.

Много от моделите също имат множество настройки за скорост. Това е важно, защото различните рецепти изискват различни скорости – приготвянето на майонеза например изисква доста бавна скорост, докато тортата може да се смеси с по-висока скорост.

Включени аксесоари

И накрая, много модели миксер идват с допълнителни аксесоари, които да увеличат функциите, извършвани от уреда.

Това може да включва куки за тесто за по-ефективно омесване на хлебното тесто, специални бъркалки за яйца или шпатула за изстъргване на тестото от купата. Те могат също така да включват блендер за нарязване на съставки, както и отделна месомелачка.

Макар и да не са задължително необходими, тези екстри могат да направят вашето готвене по-ефективно и по-лесно, затова си струва да ги имате предвид, когато избирате между моделите.

Топ предложения за ръчен миксер

Bosch MFQ4030

Миксер Bosch MFQ4030, 500 W, 5 Скорости, Super Silent, 2 бъркалки Inox FineCreamer, Бял/Сребрист

Този миксер е много тих и лек и в същото време изключително мощен и много удобен при работа. Разполага с две иновативни, високо ефикасни бъркалки от неръждаема стомана за перфектно разбиване и смесване. Освен това има много модерен дизайн за по-голямо удоволствие при готвене.

Виж актуална цена и пълните характеристики тук


Ръчен миксер Daewoo DHM122LB

Ръчен миксер Daewoo DHM122LB, 300 W, 5 скорости, Функция Turbo, Бъркалки за месене, Миксер бъркалки, Корпус ABS, Тюркоаз

Съчетава красив и компактен дизайн в тюркоаз или червено. Има задоволителна мощност за справянето с всяка задача от разбиване до месене. Цената е отлична, а гаранцията от 36 месеца ни впечатлява.

Виж актуална цена и пълните характеристики тук


Ръчен миксер Tefal Easy Max HT250B1

Ръчен миксер Tefal Easy Max HT250B1, 200W, 5 скорости, Бял/Сив

Много компактен миксер със здрава конструкция, но и по-слаб мотор. Подходящ е за вас, ако  нямате честа нужда от такъв уред, но искате да имате под ръка при необходимост.

Виж актуална цена и пълните характеристики тук


Миксер с купа Star-Light SMB-300W

Миксер с купа Star-Light SMB-300W, 300 W, Иноксова купа 4 л, 5 Скорости + Turbo, Инокс/Черен

Този миксер съчетава ръчен и такъв с купа. Този хибрид е изключително удобен ако се нуждаете от миксер с компактни размери и в същото време, такъв, който може да меси тесто успешно. Иноксовата купа е чудесно допълнение към това.

Виж актуална цена и пълните характеристики тук


Миксер Philips HR3705/00

Миксер Philips HR3705/00, 300 W, 5 скорости, Turbo, Бял

Това отново е компактен висококачествен модел с много добра изработка, подходящ за всяка кухня.

Виж актуална цена и пълните характеристики тук


Ръчен миксер Bosch MFQ22100

Ръчен миксер Bosch MFQ22100, 375W, 4 миксера + Turbo, Бял/Сив

Това е отново миксер на Bosch, който е много тих и лек и в същото време сравнително мощен и много удобен при работа. Разполага с две иновативни  високо ефикасни бъркалки от неръждаема стомана за перфектно разбиване и смесване. Освен това има много модерен дизайн за по-голямо удоволствие при готвене.

Виж актуална цена и пълните характеристики тук

 

Миксер с купа Tefal Prepline HT413, 450 W, Въртяща се купа 2.5л, 5 скорости + турбо, Иноксови бъркалки, Пластмасова основа, Мерителна кана, Шпатула, Бял

Миксер с купа Tefal Prepline HT413, 450 W, Въртяща се купа 2.5л, 5 скорости + турбо, Иноксови бъркалки, Пластмасова основа, Мерителна кана, Шпатула, Бял

Този миксер на Tefal също съчетава ръчен и с купа. Този хибрид е изключително удобен ако се нуждаете от миксер с компактни размери и в същото време, такъв, който може да меси тесто успешно. В комплекта е включен свалящ се накрайник за ръчен пасатор, който лесно се поставя, когато искате да приготвите супи, пюрета или други вкусотии.

Виж актуална цена и пълните характеристики тук

Топ предложения за планетарен миксер с купа

Планетарен миксер SMEG SMF01RDEU 50's Style, 4.8 л. купа, 800W, Червен

Планетарен миксер SMEG SMF01RDEU 50’s Style, 4.8 л. купа, 800W, Червен

Това може би е „S“ класата на миксерите. SMEG SMF01RDEU съчетава страхотен дизайн взаимстван  от 50 те години в серията 50’s Style. Модела може да се закупи в няколко разцветки освен червено. Наличните цветове са общо 7: червен, пастелено син, розов, пастелено зелен, черен, крем и сребрист. Модела е изработен от изключително качествени материали, от които пластмасата липсва. Препоръчваме ви го, ако може да си позволите неговата цена.

Виж актуална цена и пълните характеристики тук


Миксер с купа Heinner Master Collection HPM-1500XMC-V2, 1500 W, Купа 5.5 л, 6 скорости, Сребрист/Черен

Миксер с купа Heinner Master Collection HPM-1500XMC-V2, 1500 W, Купа 5.5 л, 6 скорости, Сребрист/Черен

Това е планетарен миксер, който може да отговори на най-високите ви очаквания. Гответе с въображение в приготвянето на любимите ви рецепти с този професионален миксер на Heinner. Модела разполага с 3 броя бъркалки – за тесто, за кайма и универсална. Освен това системата против хлъзгане и против пръскане ще ви осигурят максимален комфорт при работа с уреда.

Виж актуална цена и пълните характеристики тук

 


Ariete Gourmet Yellow 1594YE

Миксер с купа Ariete Gourmet Yellow 1594YE, 650 W, Купа инокс 4 л, 6 скорости, Бял/Жълт

Това е предложение за по-компактен уред с мощност 650 W и иноксова купа с капацитет 4 литра.

Виж актуална цена и пълните характеристики тук


Миксер с купа Star-Light SMM-1000W

Миксер с купа Star-Light SMM-1000W, 1000 W, Купа 4 л, Инокс, 6 Скорости, Pulse функция, Крем

Това е може би най-достъпното предложение в този сегмент. Уреда не отстъпва по качество и функционалност на по-скъпите модели, затова ако не сте претенциозни от към дизайн и имате ограничен бюджет то, Star-Light SMM-1000W е чудесен избор за вас.

Виж актуална цена и пълните характеристики тук


Миксер с купа Breville SHM2X-DIM

Миксер с купа Breville SHM2X-DIM, 380W, 10 скорости, Купа Инокс 1 кг, Бял

Breville SHM2X-DIM е отново хибрид между ръчен и свободностоящ миксер с купа. Модела би бил страхотен избор за всеки, който има ограничено място в къхнята, но все пак не иска да се лиши от пълната функционалност на миксера с купа.

Виж актуална цена и пълните характеристики тук


Миксер с купа Heinner Master Collection HPM-1500XMC
Миксер с купа Heinner Master Collection HPM-1500XMC, 1500 W, Купа 5.5 л, 6 Скорости, Сребрист/Черен

Отново планетарен миксер от Master Collection серията на Heinner.  Това е планетарен миксер, който може да отговори на най-високите ви очаквания. Гответе с въображение в приготвянето на любимите ви рецепти с този професионален миксер на Heinner с купа с огромен капацитет от 5.5 литра. Модела разполага с 3 броя бъркалки – за тесто, за кайма и универсална. Освен това системата против хлъзгане и против пръскане ще ви осигурят максимален комфорт при работа с уреда.

Виж актуална цена и пълните характеристики тук


Това бяха нашите предложения, надяваме се да сме ви били полезни с избора.