Как да изберем миксер?

В ръководството как да изберем миксер ще ви запознаем с основните предимства, качества и функции на този полезен домакински уред.

Миксерът е един от най полезните уреди за всяка кухня. Той е полезен предимно за използване при приготвяне на:  хлебно тесто, паста и десерти.

Миксерите са кухненски уреди, които използват моторно задвижвана на тел или бъркалка, за по-лесно смесване и комбиниране на съставки.

Основни видове

Има два основни типа миксери на пазара – ръчни и свободностоящи миксери.

Ръчни миксери: тези устройства се състоят от една или две бъркалки, поставени в пластмасов или метален корпус, с бутон за активиране. Бъркалките могат да бъдат потопени в съставките, а миксерите смесват много по-ефективно, отколкото ако това се прави ръчно.

Ръчните миксери са по-малки и далеч по-евтини от свободностоящите, но са по-маломощни от по-големите си събратя.

Също така повечето ръчни миксери могат да ви бъдат от полза единствено при смесване на съставки и бъркане, но не и при месене на тесто например.

Планетарни миксери с купа: тези миксери се състоят от задвижващ се малък мотор, който е вграден в рамото или стойка на уреда, позволявайки на бъркалките да се спускат в прилежаща купа за смесване.

Те са много по-тежки и по-скъпи от преносимите миксери, но са далеч по-мощни и способни на по-голям набор от функции, като например месене на тесто. Големите размери все пак означават, че те ще заемат значително пространство във вашата кухня.

Все пак, ако установите, че приготвянето на торти или хляб ви влече, то този тип миксер спестява безброй часове ръчно месене!

Прочети още: Как да изберем блендер?

Капацитет

Този атрибут важи само за свободностоящите миксери с купа, но е важен. Капацитетът на купата ще определи колко съставки ще може да смесите едновременно.

Вариантите са от малки миксери с капацитет 0,5 литра  (които са най-полезни за сосове и малко тесто, както и за тарталети или кифлички) до огромни, над 5 литрови купи (които ще се справят с всичко, от което се нуждаете, включително най-големите торти или тесто за хляб достатъчно за няколко хляба наведнъж). Препоръчваме ви да изберете нещо по средата, като за стандартно домакинство.

Нива на мощност и скорост

Мощността на всеки миксер се измерва във ватове (W). Колкото по-високо е нивото на мощност, толкова по-ефективен ще бъде уреда при смесване и месене. Това на свой ред води до по-добри смеси и добре омесени теста и най-вече по-добри резултати.

Много от моделите също имат множество настройки за скорост. Това е важно, защото различните рецепти изискват различни скорости – приготвянето на майонеза например изисква доста бавна скорост, докато тортата може да се смеси с по-висока скорост.

Включени аксесоари

И накрая, много модели миксер идват с допълнителни аксесоари, които да увеличат функциите, извършвани от уреда.

Това може да включва куки за тесто за по-ефективно омесване на хлебното тесто, специални бъркалки за яйца или шпатула за изстъргване на тестото от купата. Те могат също така да включват блендер за нарязване на съставки, както и отделна месомелачка.

Макар и да не са задължително необходими, тези екстри могат да направят вашето готвене по-ефективно и по-лесно, затова си струва да ги имате предвид, когато избирате между моделите.

Топ предложения за ръчен миксер

Beko WUE7612XST

Bosch MFQ40303

Миксер Bosch MFQ40303, 500 W, 5 скорости + Turbo, SuperSilent, Червен

Bosch MFQ40303 е много тих и лек и в същото време изключително мощен и много удобен при работа. Разполага с две иновативни, високо ефикасни бъркалки от неръждаема стомана за перфектно разбиване и смесване. Освен това има много модерен дизайн за по-голямо удоволствие при готвене.

Daewoo DHM122LB

Миксер Daewoo DHM122LB, 300 W, 5 скорости, Функция Turbo, Бъркалки за месене

 

Daewoo DHM122LB съчетава красив и компактен дизайн в тюркоаз или червено. Има задоволителна мощност за справянето с всяка задача от разбиване до месене. Цената е отлична, а гаранцията от 36 месеца ни впечатлява.

Beko WUE7612XST

TEFAL Prep’Mix HT450B38

Миксер TEFAL Prep’Mix HT450B38, 450W, 5 степени, Функция Turbo, Комплект 2 бъркалки, 2 куки, Бял/Сив

Ръчният миксер TEFAL Prep’Mix HT450B38 е компактен миксер със здрава конструкция, и в същото време достатъчно мощен, за да ви предложи перфектни резултати, независимо от рецептата, благодарение на мотора с мощност 450 W, 5-те настройки на скоростта и функцията Turbo. В комплекта ще намерите 2 бъркалки за леки смеси и 2 куки за тежки теста, всички подходящи за измиване в съдомиялна.

Beko WUE7612XST

Star-Light SMB-300W

Миксер с купа Star-Light SMB-300W, 300 W, Иноксова купа 4 л, 5 Скорости + Turbo, Инокс/Черен

 
Star-Light SMB-300W съчетава ръчен миксер и купа. Този хибрид е изключително удобен ако се нуждаете от миксер с компактни размери и в същото време, такъв, който може да меси тесто успешно. Иноксовата купа е чудесно допълнение към това.
Beko WUE7612XST

Tefal Quick Mix HT312138

Миксер с купа Tefal Quick Mix HT312138, 300 W, 5 скорости, Функция Turbo, Иноксова купа 3.5 л, Бял

Tefal Quick Mix HT312138 ръчен миксер с въртяща се купа: партньорът, от който имате нужда при приготвянето на печива! Открийте удоволствието от домашните кексове и сладкиши. От разбиване на най-леките яйчени белтъци до смеси за кекс и месене на тесто за пица, ръчният миксер Quickmix е гъвкав и мощен партньор в кухнята! С 5 скорости и турбо функция за идеални резултати всеки път. Разбивате без усилия и “ без ръце“, благодарение на автоматично въртящата се 3,5 литрова купа.

Beko WUE7612XST

Bosch MFQ22100

Ръчен миксер Bosch MFQ22100, 375W, 4 миксера + Turbo, Бял/Сив

Bosch MFQ22100 е миксер, който е много тих и лек и в същото време сравнително мощен и много удобен при работа. Разполага с две иновативни  високо ефикасни бъркалки от неръждаема стомана за перфектно разбиване и смесване. Освен това има много модерен дизайн за по-голямо удоволствие при готвене.

Beko WUE7612XST

Philips HR3705/00

Миксер Philips HR3705/00, 300 W, 5 скорости, Turbo, Бял

Този миксер на Philips HR3705/00 е също много компактен и разполага с 5 скорости + турбо функция, за да се адаптира към всяка консистенция. Позволяващото компактно съхранение на кабела, големият бутон за освобождаване на бъркалките с едно натискане на големия бутон и лесното почистване го правят много удачен избор. Гладката повърхност на миксера и миещите се аксесоари в съдомиялната машина позволяват бързо и лесно почистване. Бъркалките на миксера работят до 20% по-бързо, извършвайки повече работа за по-кратко, време. Бъркалките тип кука вкарват въздух в тестото, за да го направят меко и въздушно, а ергономичния и лек дизайн го правят лек и удобен за използване.

Топ предложения за планетарен миксер с купа

Beko WUE7612XST

Планетарен миксер с купа 50’s Style Smeg SMF02

Планетарен миксер с купа Smeg SMF02: SMEG SMF02PKEU, SMEG SMF02BLEU, Smeg SMF02CREU, SMEG SMF02SVEU, SMEG SMF02PBEU, Smeg SMF02RDEU, SMEG SMF02PGEU.

 

Това може би е „S“ класата на миксерите. Серията 50’s Style на Smeg SMF02 съчетава страхотен дизайн заимстван от 50 те години. Моделът може да се закупи в няколко разцветки освен червено. Наличните цветове са общо 7: червен, пастелено син, розов, пастелено зелен, черен, крем и сребрист. Този планетарен миксер е изработен от изключително качествени материали, от които пластмасата липсва. Препоръчваме ви го, ако може да си позволите неговата цена.

 

Beko WUE7612XST

Heinner Master Collection HPM-1500XMC-V2

Планетарен миксер Heinner Master Collection HPM-1500XMC-V2, 1500 W, Купа 5.5 л, 6 скорости, Сребрист/Черен

Beko WUE7612XST

Heinner Master Collection HPM-1500XMC

Планетарен миксер Heinner Master Collection HPM-1500XMC, 1500 W, Купа 5.5 л, 6 Скорости, Сребрист/Черен

 

Heinner Master Collection HPM-1500XMC-V2 е планетарен миксер, който може да отговори на най-високите ви очаквания. Гответе с въображение в приготвянето на любимите ви рецепти с този професионален миксер на Heinner. Модела разполага с 3 броя бъркалки – за тесто, за кайма и универсална. Освен това системата против хлъзгане и против пръскане ще ви осигурят максимален комфорт при работа с уреда.

 

Beko WUE7612XST

KitchenAid 5KSM185PSEMS

Планетарен миксер Artisan Elegance KitchenAid 5KSM185PSEMS, 300 W, Купа 4.8 л, Сребрист


Кухненският миксер Kitchen Aid от гамата Artisan е един от преките конкуренти на Smeg със своя изключително универсален с идеален дизайн и мощен 300W мотор. Кухненският миксер Artisan е много тих и достига максимална скорост от 220 завъртания/мин, а качествените аксесоари предлагат възможност за приготвяне на широка гама от продукти. Купата от неръждаема стомана с лъскаво покритие, с вместимост 4,8 л и ергономични дръжки, е идеална за омесване на тесто за хляб и торти, както и за приготвяне на кремове за торти бързо и ефективно. Първият миксер KitchenAid се появява в кухните в Северна Америка през 1919 год. Оттогава непрекъснатият процес на усъвършенстване и иновации е довел до появата на гамата Artisan® и едноименния функционален миксер. Уникалният дизайн, здравата метална конструкция и типичните функции на професионален уред превръщат този миксер в незаменим и идеално вписващ се елемент във всяка кухня, готов по всяко време за изпълнение на най-трудните задачи.

 

Beko WUE7612XST

Daewoo DHM150

Миксер с купа Daewoo DHM150, 1600 W, 10 скорости плюс пулс, Иноксова купа 4.5 л, Тел, Кука за месене, Бъркалки

Beko WUE7612XST

Daewoo DHM200

Планетарен миксер Daewoo DHM200, 2000W, Капацитет на купата 5.5 л, Бъркалки за леки смеси и кука за тесто, Месомелачка

 

Високопроизводителният и универсален миксер Deawoo DHM150 с купа ще ви достави удоволствието да приготвяте торти и сладкиши у дома! От разбиването на белтъците до омесването на тестото за пица, миксерът с купа Daewoo е вашият надежден помощмик. Достъпен, лесен за използване и с модерен дизайн, то той е оборудван с 10 скорости, за да го използвате в зависимост от консистенцията и използваните съставки. По този начин имате сигурност, че можете да приготвите различни композиции: вкусни кремове за торти, сосове за тестени изделия или теста за пица или пайове. Купата от неръждаема стомана е с вместимост 4,5 литра, достатъчно голяма за приготвяне на значително количество тесто, без да са необходими няколко пъти да повтаряте процедурата. Всъщност ще има достатъчно място и за смесване на кремовете и за сосовете, без да цапате в кухнята. Включените аксесоари в комплекта на миксер ще ви помогнат да приготвяте най-вкусните ястия в собствената си кухня. Той идва при вас с подвижни аксесоари за месене, бъркалка и лопатка за смесване, а моделът Deawoo DHM200 е оборудван и с месомелачка.

 

Beko WUE7612XST

Star-Light Pro SML-1500AL

Планетарен миксер Star-Light Pro SML-1500AL, 1500W, Купа 6 л от неръждаема стомана, 8 скорости, Функция Pulse, АлуминийStar-Light Pro SML-1500AL е много добър планетарен миксер, с който може да импровизирате в кухнята. Той е чудесен избор по отношение на функционалностите, на които ще се насладите, докато готвите в кухнята. Идеален за използване при приготвяне на торти и смесване на продукти и правене на теста. Уредът е много удобен, най-вече защото прави всичко сам, а вие единствено трябва да добавяте нужните съставки. Високата му мощност от 1500W показва, че уредът е първокласен и мощен, което гарантира хомогенна смес за изключително кратко време. Можете да зададете една от 8-те налични скорости в зависимост от хомогенността на тестото. Стартирането е бавно в най-ниската скорост и след това се увеличава, за да се избегне рискът от пръски. Купата от неръждаема стомана притежава вместимост от 6 литра, което ви позволява да приготвяте значително количество продукти, без да се налага да използвате уреда на два пъти.

Beko WUE7612XST

Heinner HPM-600RD

Планетарен миксер Heinner HPM-600RD, 600 W, Купа от неръждаема стомана 5 л

 

Heinner HPM-600RD е планетарен миксер, който може да отговори на най-високите ви очаквания. Гответе с въображение в приготвянето на любимите ви рецепти с този професионален миксер на Heinner с купа с огромен капацитет от 5 литра. Моделът разполага с 3 броя бъркалки – за тесто, за кайма и универсална. Освен това системата против хлъзгане и против пръскане ще ви осигурят максимален комфорт при работа с уреда.