Как да изберем мултикукър?

В ръководството как да изберем мултикукър ще ви запознаем с основните предимства, качества и функции на този полезен домашен уред за приготвяне на вкусна и полезна храна.

Мултикукърът е електрически уред, който, както подсказва името, позволява бързото приготвяне на много ястия.

Избирайки мултикукър, ще можете да се откажете от други уреди, тенджери и тигани, които сте използвали само за определено ястие.

С този уред може да сготвите бързо и лесно, радвайки се на голямо разнообразие от ястия и специалитети, дори без да имате предишен опит в кухнята.

Обикновено мултикукърите имат редица програми за готвене, които ви позволяват да приготвяте ориз, супи, яхнии или торти, без да се притеснявате за правилните настройки.

Мултикукърът често бива объркван и сравняван с по-бавна версия на готварска печка, но има голяма разлика между двете:

  • Мултикукърът използва няколко метода на готвене, включително готвене под налягане или на пара, така че да може да се използва за готвене на по-голям брой ястия.
  • Бавното готвене при готварската печка е само един метод: готвене на храна при определени температури за период между 4 и 10 часа

Прочети още: Как да изберем хлебопекарна?

За да изберете добър модел мултикукър, ще трябва да вземете предвид някои важни аспекти като:

Капацитет

Изборът на капацитета на мултикукър ще трябва да бъде направен според броя на хората, за които ще готвите. По-голямата част са с капацитет между 3 и 6 килограма, като модел с капацитет от 5 кг е идеален за семейства от 4-5 души.

Мощност

Колкото по-голяма е мощността на уреда ви, толкова по-бързо ще може да се сготвят ястията. Нивото на мощност варира между 900 W за най-евтините модели и 1200 W за най-скъпите.

Готвене под налягане

Тази опция е една от най-важните за всеки мултикукър, тъй като може да се използва за намаляване на времето за готвене. Най-ефективните мултикукъри имат няколко нива на налягане, но и специални системи за безопасност.

Предварително зададени програми за готвене

Всички съвременни мултикукъри имат предварително зададени програми за определени по-популярни ястия, като броят им варира между 5 и 50 програми.

Таймер

Позволява ви да зададете времето за готвене, след което уредът се изключва автоматично.

Аксесоари

Повечето модели включват както чаши за измерване, така и различни видове шпатули и лъжици.

За да ви помогнем да готвите различни вкусни ястия, опитайте следните съвети:

  • Когато готвите зеленчукова яхния, предварително загрейте тенджерата за мултикукър, преди да добавите маслото и другите съставки.
  • Към храни, които изискват дълъг период на готвене, добавете повече подправки, защото те губят ароматите си доста лесно.
  • Периодично проверявайте клапана за налягане, за да се уверите, че не е зацапан и блокиран с храна.
  • За да предотвратите разливането на храната при отваряне на капака, не добавяйте съставки над максимално допустимия лимит. Когато готвите под налягане, напълнете максимум две трети от съда, като разликата е необходима за създаване на налягането.
  • С изключение на сосове, всяко ястие, приготвено в мултикукър, трябва да съдържа течности, в противен случай съставките най-вероятно ще изгорят.
Нашите предложения – как да изберем мултикукър:
MultiCooker Crock-Pot Express CSC051X

MultiCooker Crock-Pot Express CSC051X

MultiCooker Crock-Pot Express CSC051X, 1000 W, 5.6 л, Готвене под налягане, Дигитален контрол, 8 програми, 4 режима на готвене, Таймер, Сребрист

Heinner HMCK-5BK

Heinner HMCK-5BK

Мултикукър Heinner HMCK-5BK, 5 л, 770 W, 11 програми, Таймер, Сензорен контрол, Функция за поддържане на топла храна, Черен

Philips HD3037/70

Philips HD3037/70

Multicooker Philips HD3037/70, 980 W, 5 л, Функция Slow-Cooker, Автоматични програми, Таймер, Бял/Сребрист

Philips HD4749/70

Philips HD4749/70

Multicooker Philips HD4749/70, 1070 W, 5 л, Функция Slow-Cooker, 22 Автоматични програми, Черен

Tefal RK601800

Tefal Fuzzy Logic RK601800

Мултикукър Tefal Fuzzy Logic RK601800, 350 W, Капацитет 2 л, Функция за програмиране, 7 режима на готвене, Тouch control LED дисплей, Черен

KitchenAid Artisan

KitchenAid Artisan (Червен)

Мултикукър KitchenAid Artisan, 1500W, 4.5 л, 6 програми, Червени

Heinner HPCK-6WH

Heinner HPCK-6WH

Мултикукър с готвене под налягане Heinner HPCK-6WH, 4.5 л, 14 програми, Подвижен съд с незалепващо покритие, Таймер, Регулируемо налягане, LED екран, Бял

Bosch MUC11W12

Bosch MUC11W12

Мултикукър Bosch MUC11W12, 940 W, 5 л, 48 програми, Timer, Бял/Черен

Това бяха нашите съвети и предложения за това да как да изберем мултикукър ? – надяваме се да сме ви били полезни с избора!