Как да изберем овлажнител за въздух?

В ръководството как да изберем овлажнител за въздух ще ви запознаем с основните предимства, качества и функции на този полезен домашен уред.

Овлажнителят за въздух или така познатия арома-дифузер апарат, който създава пара от водата и етеричните масла, които след това разпределя равномерно във вътрешните пространства, създавайки релаксираща атмосфера и потапяйки въздуха с различни прекрасни аромати.

Няколко капки определено масло са достатъчни, за да създадете приятна атмосфера, в която можете да се отпуснете и да забравите за проблемите и стреса през деня.

Ароматните дифузори и етеричните масла са отлична алтернатива на ароматизираните свещи, които могат да се използват и за овлажняване на въздуха във вътрешните пространства, което ще подобри и вашето здравословно състояние.

Ароматерапията е един от най-ефективните методи за борба с различни видове вируси, но и грип и настинки.

Етеричните масла, изпускани във въздуха, допринасят за подобряване на настроението, за премахване на стреса, но и на неприятните миризми като тези на тютюна или на домашните любимци.

В допълнение, повечето овлажнител за въздух имат интересни дизайни, които дори могат да се считат за декоративни предмети за  вашата спалня или хол.

Прочети още: Как да изберем електирческа кана за вода?

За да изберете ароматен овлажнител за въздух, който е подходящ за вас, трябва да разгледате някои важни аспекти като:

Работният капацитет

Представлява количеството вода и масла, необходими за един час работа, а това на резервоара е количеството вода и масла, с които овлажнителят може да бъде напълнен. Например, арома дифузор с резервоар с капацитет 100 мл и работен капацитет 25 мл за час ще може да работи 4 часа без прекъсване с едно зареждане.

Големина на помещението

Повечето овлажнител за въздух също описват размера на помещенията, за които са подходящи. Препоръчително е да изберете модел, който може да покрие по-голяма площ, ако искате да го използвате в други помещения. Но дори работната му площ да е по-малка винаги при необходимост може да го преместите в друга стая без много усилие, тъй като по принцип не са много тежки.

Качество на материалите

Някои етерични масла могат да бъдат корозивни за определени видове пластмаса, което означава, че най-евтините модели биха могли да се използват само няколко месеца след покупката. Качествените ароматни дифузори са изработени от пропилен или друг полимер с добра устойчивост, който осигурява дълъг живот на използването на устройството.

Осветление

Някои модели овлажнител предлагат различни опции за подсветка или интензивно осветление, които спомагат за създаването на тиха и релаксираща атмосфера.

Размери и дизайн

Размерът и дизайнът не са от толкова голямо значение ако разполагате с достатъчно място, а съответно устройството успява ефективно да разпредели различните аромати в помещението или в пространство, където се използва. Ако обаче имате малък апартамент и недостиг на място, трябва да изберете по-тесен или по-малък овлажнител.

Ниво на шума

Шумният овлажнител за въздух може да ви дразни и да ви разсее от определени дейности, така че устройството с нисък шум или с тих режим на работа е за предпочитане.

Нашите предложения за овлажнители за въздух са тук:
Star-Light UHS-5310BL

Star-Light UHS-5310BL (Черен)

Овлажнител за въздух Star-Light UHS-5310BL, Резервоар 5.3 л, Дигитален дисплей, Йонизация, Топла/Студена пара, Таймер, Дистанционно, Черен

Philips HU4801/01

Philips HU4801/01 (Бял/Зелен)

Овлажнител за въздух Philips HU4801/01, Резервоар 2 Л, 200 мл/ч, Бял/Зелен

Deerma F628W

Deerma F628W (Бял)

Овлажнител за въздух Deerma F628W, 25 W, Резервоар 5 л, Овлажняване 350 мл/ч, UV лампа, Бял

Concept ZV1000

Concept ZV1006

Овлажнител за въздух Concept ZV1006, 10 W, Резервоар 0.3 л, 40 мл/ч, Ароматерапия, Таймер, Черен дърво

Star-Light UHS-4511UG

Star-Light UHS-4511UG (Сив)

Овлажнител на въздух Star-Light UHS-4511UG, Резервоар 4.5 л, Дисплей LED, Функция Plasma, Лампа UV, Пара топла/студена, Сензорен контрол, Таймер, Дистанционно, Сив

Star-Light UMS-3530WH

Star-Light UMS-3530WH (Бял)

Овлажнител на въздух Star-Light UMS-3530WH, Резервоар 3.5, Йонизация, Автоматично изключване,Скорост на овлажняване 350 мл/час, Бял