Как да изберем пералня?

В ръководството как да изберем пералня ще научите най-важните неща, които трябва да знаете преди покупката на вашата нова пералня.

телевизори

Богат избор от перални

Разгледай ТОП предложения на перални на специални цени:

 

Може би не сте се замисляли, но пералнята е един от най-полезните уреди, изобретявани от човека.  Днес почти във всеки дом има пералня и тя е станала неизменна част от нашето ежедневие и е верен помощник за всяко домакинство по света.

Но ако търсите пералня, то има толкова много модели и марки на пазара, че изборът става доста труден.

В това ръководство – (Как да изберем пералня?) ще се постараем да ви дадем информация за всичко, което трябва да знаете при покупката на пералня и това за какво да внимавате при избора ѝ.

Пералните машини се разделят на два основни типа според своето зареждане – отгоре или отпред.

Докато тези 2 разновидности правят на практика едно и също нещо, между тях има няколко малки разлики и съответни предимства:

Как да изберем пералня – Пераля с горно зареждане

Тази разновидност е по-стара и съответно с по-малка мощност, но точно заради това те са по-тихи и по-евтини.

Дрехите се слагат от горната страна на машината и така изискват по-малко навеждане, което е добре за възрастни хора и такива с проблеми с кръста.

Но това означава, че машината не може да се поставя под плот, както и е невъзможно да поставите сушилня върху нея.

Как да изберем пералня – Пералня с предно зареждане

Този вариант е най-масов. Дрехите се зареждат от предната страна на машината. Тези перални, особено по-скъпите от тях са по-модерни и по-мощни.

По-голямата мощ идва и с увеличено ниво на вибрации и шум, което определя къде точно ще бъде поставена машината, но поради предното зареждане могат да бъдат поставяни една върху друга с още една пералня или сушилня и да спестят място.

Освен това някои перални машини са интегрирани и могат да бъдат вградени. Тези видове машини обикновено са по-скъпи от нормалните модел.

Как да изберем пералня – Капацитет и размер на машината

Капацитетът на барабана във вашата пералня ще определи колко дрехи можете да поставите при едно изпиране.

Капацитетът на барабана се измерва в килограм, като един килограм е еквивалентен на единичен чифт дрехи (например блуза, панталон, чорапи, бельо).

По-големите перални машини имат по-голям капацитет, което може да е необходимо за семейства – самотните хора и двойките може да сметнат, че е по-евтино и по-енергийно ефективно да закупят по-малка пералня.

Как да изберем пералня – Програми

Модерните перални машини идват с разнообразни програми за обработка на различни видове дрехи, нива на мръсотия и др.

Повечето машини ще включват програми за бяло и цветно миене, както и деликатни и бързи цикли.

По-модерните машини също имат по-специализирани програми, като циклите са специално за безопасното измиване на вълнени дрехи, възглавници, дънки и дори обувки.

Макар че не всички от тези програми може да са необходими, то наличието на повечето програми обикновено е добър знак за по-висока и по-способна перална машина.

Как да изберем пералня – Енергийна ефективност

Всички перални машини се оценяват по тяхната енергийна ефективност. Колкото по-висока е степента, толкова по-малко енергия ще се използва тя при изпиране.

Потърсете машина със степен поне A ++ или по-висока за най-добра ефективност при ежедневна употреба.

Как да изберем пералня – Скорост на въртене, шум и вибрация

Повечето съвременни перални машини ще имат цикъл на центрофугиране, който ще тече в края на измиването, за да се премахне излишната вода, за да могат дрехите да изсъхват по-бързо.

По-високите скорости на центрофугиране означават, че дрехите изсъхват по-бързо и по-ефективно, но има компромис: по-високите скорости на центрофугиране означават повече шум и вибрации от машината, докато тя работи.

Нивото на шум за всяка пералня се мери в dB. Шумът се измерва при пране и центрофугираме.

Повечето перални машини имат шум при  между 40 и 50 dB пране и 60 и 70 dB при центрофугиране.

Вибрацията е по-трудна за измерване, но по принцип колкото по-бърза е скоростта на центрофугата, толкова повече машината ще вибрира, когато я използвате.

По-новите модели имат специална технология за намаляване на количеството вибрации, сред която е и инверторния мотор.

телевизори

Богат избор от перални

Разгледай ТОП предложения на перални на специални цени: