Как да изберем плот за вграждане?

В ръководството как да изберем плот за вграждане ще ви запознаем с основните предимства, качества и функции на този неизменен домакински уред.

 

Плотовете са вградени котлони захранвани от газ или електричество със индивидуален или общ достъп до гориво.

На пазара може да избирате от най-различни по големина, форма и цветове модели, но ето най-важното на което да обърнете внимание, когато взимате решение кой точно плот да изберете:

Тип захранване

Когато избирате плот, първо трябва да решите дали искате да се захранва на газ или електричество. И двата имат предимства и недостатъци.

Газови котлони се загряват веднага, което ги прави по-бързи и лесни за ползване от електрическите.

Пламъците от газта се разпределят по-равномерно по дъното на съдовете и така ускоряват процеса за приготвяне на храната.

Те са и по-евтини за захранване от електрическите, което ви спестява пари при ежедневно ползване.

Електрически котлони изискват време за да загреят до желаната степен и имат повече концентрирани точки на нагряване, което значи, че не разпределят топлината равномерно, особено при по-големи тенджери и тигани.

Също така са и по-скъпи от газовите си събратя, но са по-лесни за чистене и поддръжка.

Индукционните котлони са вид, които се захранват от ел. енергия и освен, че имат всички предимства на електрическите, то те загряват много по-бързо от тях и в същото време са по-икономични.

Един от недостатъците им е, че са по-скъпи, но дългосрочно икономията от енергия, която може да направите е голяма като по този начин те оправдават своята цена.

Индукционните плотове предават енергия директно на посудата ви посредством магнитни вълни. Това води освен до изискване за посуда, които могат да работят с индукция, но и за минимален размер на дъното им.

Ограничението е породено от идеята енергията да се предава само на ползваните тенджери, тигани и други без да се предава на прибори, черпаци, бижута и др.

Плотовете имат степени на енергийна ефективност. Колкото по-висока е тя, толкова по-малко енергия ще бъде използвана по време на готвене.

Търсете котлони с клас А++ и нагоре за възможно най-добра ефективност.

Прочети още: Как да изберем фурна?

Брой котлони

Друго важно нещо, на което да обърнете внимание броя на зоните за готвене (котлони или нагряващи се плочи) на плота.

Повечето имат 4 броя, но при някои модели варират от 2 до 7.

Те могат да са с различна големина и форма- повечето сетове с 4 котлона съдържат малък, среден и голям, както и екстра-голям, като всеки от тях е пригоден за различни по размер и вид тигани и тенджери.

Докато 3-4 зони са достатъчно за повечето хора, тези които готвят по няколко ястия наведнъж може да имат нужда от по-големи по размер и брой плотове.

Специални котлони

Не е важен само броя на котлоните в един плот, някои имат и специализирани котлони:

За риба – дълъг и тънък котлон, достатъчно голям за да побере цяла риба

Уок – екстра голям и кръгъл, идеален за широките плоски дъна на уок-тиганите.

Тепаняки – голям, плосък, квадратен котлон, идеален за приготвяне на едноименния японски вид готвене, което включва много висока температура и метална плоча.

Мощност

Нивото на мощност на котлоните се измерва във ватове (W).

Колкото по-високо е то, толкова по-бързо и ефикасно ще се сготви храната.

Плотовете също така, имат и набор от функции за различна мощност, като на някои по-семпли модели може да е само „Ниско“, „Високо“ и „Средно“.

От друга страна, по-скъпите и модерни модели могат да разполагат с широк набор от нива на мощност, което позволява изключително прецизно приготвяне на храната.