Как да изберем прахосмукачка?

В ръководството как да изберем прахосмукачка ще разберете кои са основните видове прахосмукачки на пазара, какви са техните характеристики, плюсове и минуси, и какво е важно да знаете преди покупка на този вид уред.

телевизори

Богат избор от прахосмукачки

Разгледай ТОП предложения на прахосмукачки на специални цени:

 

Има огромно разнообразие от прахосмукачки на пазара днес. В тази връзка търсенето на правилният продукт става още по-трудно. За това сме ви подготвили това ръководство, което ще ви помогне да направите правилен и информиран избор при покупката на прахосмукачка.

Закупуването на правилната прахосмукачка може да звучи трудно, но разбирането на предимствата и недостатъците на различните спецификации и функции, които се предлагат, ще ви помогне да се ориентирате и да закупите това, което отговаря най-добро на вашите нужди.

В това ръководство за купуване ще ви обясним всичко, което трябва да знаете, преди да закупите прахосмукачкa, така че да запазите вашият дом чист от прах и мръсотия.

Имате възможност да избирате прахосмукачки с вертикални и цилиндрични форми за средни почистващи задачи, както и за по-специализирани такива, предназначени да почистват космите от домашните любимци или да помагат на страдащите от алергии.

Вертикални прахосмукачки

Вертикалните прахосмукачки са идеални за почистване на по-големи пространства и са особено подходящи за  мокети и килими. Върху главата на прахосмукачката се въртят четки, които улавят мръсотията и праха по-лесно.

Те също са много ефективни при почистването на козината от домашните любимци. Повечето модели имат селектор за височина на килима, за да може да се нагласи почистващата глава според височината на килимите.

Вертикалните прахосмукачки ви позволяват да работите в удобна позиция, без да се нуждаете често от почивка. Те са идеални за хората с болка в долната част на гърба. Повечето модели са много лесни за маневриране и идват с набор от инструменти за ъгли и стъпала.

Най-разпространените вертикални прахосмукачки  са без торби, тъй като контейнерът е по-достъпен и по-лесен за отстраняване, отколкото в прахосмукачките с цилиндрична форма.

 Въртящите се четка ви помага да улавяте праха и мръсотията  Необходима е по-малка мощност  Лесни за съхранение  Отлично за големи площи  Идеален за килими  По-трудно е да се използва на стълбите  Не може да се използва върху тапицерията  По-големи и по-тежки 

 

Цилиндрични прахосмукачки

Цилиндричните прахосмукачки обикновено са по-малки и по-леки от вертикалните и затова е по-лесно да маневрират. Те са идеални за по-малки пространства, а гъвкавият маркуч и подвижната глава ви позволяват да почиствате ъглите и трудно достъпните места с лекота.

Цилиндричните прахосмукачки могат да бъдат с  или без торби. Прахосмукачките без торби са малко по-скъпи, но ще ви спестят пари в дългосрочен план.

 По-евтини  Подходяща за по-малки пространства   Компактни и по-леки  Може да се използва на тапицерия и стълби   Идеален за твърди подове  Изисква по-висока мощност на мотора     По-малко подходящи за килими и мокети  По-малък капацитет за улавяне на прах     Много трудно почистват дървени стърготини, листа, кал и вода. 

Прахосмукачки с торба / без торба

Основното предимство на прахосмукачките без торбички, е че спестявате разходи за енергия (въпреки по-малкото си ниво на мощност), като и от това, че няма нужда да подменяте торби. Тук се явява и първият  недостатък, а именно периодичното миене на контейнера за отпадъци и филтъра.

Друго тяхно основно предимство идва от използваните на анти-бактериалните филтри, които могат значително да намалят съдържанието на домашен прах, алергии и косми от домашните любимци. Този модел прахосмукачки се препоръчва на страдащите от алергии.

Недостатър на машините без торби може да се яви и това, че те обикновено имат по-малък капацитет на прах – средният капацитет е 2,6 литра, в сравнение с 4,2 литра от прахосмукачките с торба. Нашият съвет е при покупка на такъв уред да изберете капацитета на уреда според вашите нужди, тъй като прахосмукачките с по-голям капацитет са по-скъпи и биха оправдали средствата си само ако ги ползвате много често. Също така е добре да се провери дали контейнера е лесен за изпразване и почистване.

Други основни характеристики, които трябва да вземете под внимание са също: колко тежи машината,  дали е лесно маневрена, обхвата на зоната за работа, нивото на шум, енергийните класовете за почистване на твърди подови настилки, килими и нивото на прах, който се изпуска.

 Спестявате от разходи за еднократни торбички   Спестявате електроенергия   Без неприятни миризми след почистване на помещението      Губите време в чистене на филтъра и контейнера за отпадъци    Допълнителни разходи за филтър,  необходим да се подменя през определен период от време    Малко по-висока цена от прахосмукачки с торби  

 

Филтри

Системата за филтриране е много важна част от прахосмукачката. Тя ни гарантира, че потенциално вредните частици, които се изсмукват, биват отстранявани от въздуха преди да бъдат изхвърлени от машината.

Желателно е да проучите вида на филтрите,  дали са разпространени в търговската мрежа, тъй като е желателно да се подменят през определен период от време.

Голямото количества въздух, които се засмуква и отделя от прахосмукачките при работа води до поява на опасни бактерии, гъбични спори и други алергени, които биха могли да се разпространят в помещението, което почистваме.Това създава опасност за здравето освен ако въздухът не бъде пречистен ефективно от съпътстващ филтър в прахосмукачката.

Дори ако въздухът, изтласкан от машината, изглежда чист, той може да съдържа милиони микроскопични частици, които могат да предават болести и да причиняват алергии.

В различни прахосмукачки се използват разнообразни системи за филтриране, като тук ще ви обясним разликите между филтрите и за какво трябва да внимавате при избора си.

Етапи при улававяне на прахта

Прахосмукачките филтрират въздуха на няколко етапа в опит да уловят прах, коса и други частици.

Броят на етапите може да варира между 3 и 7, въпреки че това не показва колко ефективно е изхвърлянето на нежелани частици.

Микрофилтрацията обикновено се отнася до дупчици с най-малко 4 нива на филтрация. Важно е да запомните, че броят на обявените етапи не показва ефективността на прахосмукачката при отстраняване на малки частици от въздуха.

Филтри HEPA / S-клас
Прахосмукачки с HEPA филтри са специално проектирани да намалят броя на микроскопичните частици, излъчвани при задържане, което ги прави идеални за хора, страдащи от алергии и астма. Някои прахосмукачки HEPA са одобрени от различни европейски организации като например: Британската алергична фондация.

Филтърът „HEPA“ премахва най-малко 99,97% от частиците, които са 0,3 микрона или по-големи от въздуха. Бактериите са с размер между 1-10 микрона, така че отработеният въздух на прахосмукачка с HEPA филтър се счита биологично чист.

Повечето HEPA филтри могат да се почистват с вода и трябва да бъдат заменени след известно време, за да се поддържа високото им ниво на ефективност.

„S-Class“ филтрирането е немският DIN стандарт за сертифициране на антиалергични филтърни материали, които тези прахосмукачки спазват. Филтрите HEPA са най-често използваната технология, която отговаря на стандарта S-Class.

Филтри „Long life“
HEPA филтрите и тези с въглен трябва да бъдат заменяни след определен период от време, за да се гарантира, че са ефективни. Името на този вид филтър подсказва, че той може да бъде използван цял живот. Проектирани са да издържат толкова дълго, колкото прахосмукачката на която е монтиран, което премахва необходимостта от неговата смяна на.

Някои по-скъпи модели имат HEPA филтър, който също могат да се използват цял живот.

Ефективност на почистване

Мощност и производителност на мотора
В стремежа си да гарантира по-голяма енергийна ефективност ЕС забраниха прахосмукачките с мощност над 1600 W през 2014 г.

Важно е да знаете е, че мощността на прахосмукачката не е единственият фактор, който влияе за ефективното почистване.

По-мощните модели обикновено надминават събратята си с по-висока мощност. Дизайнът, това колко е пълна торбичката/контейнера и колко често са почиствани филтрите, също допринасят за работата на всяка една прахосмукачка.

Потърсете независими отзиви, които измерват смукателната мощност на прахосмукачката по отношение на това колко пълна е торбичката или контейнера за прах, за да получите по-добро разбиране за всмукателната мощност, която произвежда.

Оценки
Новите правила на ЕС за етикетиране също така означават, че производители като Dyson, Hoover, Bosch и Samsung, както ивсички останали трябва да покажат ефективността на своите продукти в седем различни категории, включително енергийна ефективност, производителност на прах при твърди подове и килими и повторно изхвърляне на прах.

Новите регламенти бяха критикувани, че позволяват на производителите да извършват тези тестове сами, което ги оставя отворени за манипулация. Те също така не отчитат екологичното въздействие на 126 милиона торбички за прах и филтри, които се изхвърлят всяка година в ЕС.

Приложения и аксесоари

Повечето прахосмукачки се предлагат с няколко принадлежности за почистване на тапицерията и за достигане на тесни пространства и ъгли.

Aксесоари за домашни любимци
Козината на котките и кучетата може да бъде трудна за премахне от килими и тапицерия. За да улеснят стопаните, някои производители предлагат специално разработени модели за почистване на козина от домашни любимци.

Тези прахосмукачки притежават глави за почистване, която включват въртящи се четки, понякога наричани инструменти за почистване. Те също така използват силна всмукателна мощност, за да се справят и с най-упоритата козина.

Какво още да вземем под внимание?

Капацитет

Ако домът ви е голям, може би бихте искали да изберете прахосмукачка с по-голям капацитет. Това ви позволява да почиствате повече, преди да се наложи да изпразните контейнера или да подмените торбичката. Но имайте предвид, че по-голяма мощност означава, че прахосмукачката е по-голяма, по-тежка и по-трудна за маневриране.

Дължина на кабела
По-дългият кабел прави почистването по-лесно, тъй като няма да е необходимо да включвате щепселите толкова често. Проверете дължината на кабела на прахосмукачката преди да направите покупка, тъй като може да има значителни разлики между моделите. Ако искате да избегнете безпорядъка от висящ кабел, помислете за прахосмукачка, захранвана от батерии. Те могат да бъдат чудесна алтернатива, особено ако вашият дом е сравнително малък.

Ниво на шума
По-големите прахосмукачки, могат да бъдат доста шумни, тъй като двигателите им работят изключително шумно. Струва си да проверите нивото на оперативния шум, преди да купите уреда, за да избегнете неприятни изненади.

Заключение

В заключение на това ръководство как да изберем прахосмукачка ще кажем, че вашият избор трябва да е съобразен с вашите нужди. Надяваме се с нашето ръководство да сме ви помогнали да направите по-информиран избор. Споделете в коментарите кой модел прахосмукачка използвате вие.

телевизори

Богат избор от прахосмукачки

Разгледай ТОП предложения на прахосмукачки на специални цени: