Как да изберем сушилня за дрехи?

Как да изберем сушилня за дрехи е ръководство, в което ще ви запознаем с основните видове сушилни на пазара, като ще сравним техните предимства и недостатъци. Също така ще научите кои са основните характеристики, за които трябва да внимавате преди покупка им.

телевизори

Богат избор от сушилни

Разгледай ТОП предложения на сушилни на специални цени:

Всички сушилни за дрехи работят чрез издухване на топъл въздух през дрехите ви, за да премахнат влагата, но има няколко различни вида сушилни, които използват различни технологии, характеристики и нива на усъвършенстване.

Как да решите коя сушилня за дрехи е подходяща за вас? Ще трябва да имате предвид:

  • колко често ще използвате вашата сушилня за дрехи;
  • вида дрехи, за които ще я използвате;
  • наличното пространство и наличието на центрофуга във вашата пералня;
  • въздействието върху вашите енергийни разходи.

Видове сушилни за дрехи

Кондензационни

Кондензаторните сушилни използват топлообменник, за да кондензират влагата от изходящия въздух и или да я събират в резервоар, или да я източват.

Изходящият въздух от кондензаторната сушилня все още ще бъде топъл, но няма да е толкова влажен, така че няма да се налага да се притеснявате, че в помещението, където е сушилнята ще стане прекалено влажно. Ще трябва да не забравяте да изпразвате резервоара на кондензатора редовно (въпреки че можете да го използвате за поливане на вашите растения) или да свържите машината в канализацията.

Този тип сушилни са подходящи да бъдат поставени върху перални с предно зареждане, за да спестите място. Не всички модели могат да се подреждат върху всички перални машини, така че първо се консултирайте с производителя на вашата сушилня.

Кондензаторните сушилни също имат по-дълго време на цикъл, но обикновено са по-нежни към дрехите ви. 

 + Удобни за позициониране    + Ниска цена    – Висока консумация на електричество    – По-нисък експлоатационен срок (по-бърза амортизация)    – Изисква добра вентилация на помещението 

Термо помпа 

Кондензаторните сушилни с термопомпа използват същите принципи на топлообмен като климатика с обратен цикъл, за да затоплят въздуха, който използват за сушене на вашите дрехи.

Това ги прави скъпи за закупуване, но евтини за работа, тъй като чрез улавяне и повторно използване на тяхната топлинна енергия, те използват около 63% по-малко енергия от еквивалентен размер вентилирана сушилня.

Кондензаторните сушилни с термопомпа отнемат малко повече време, за да изсушат типично количество пране, защото използват по-ниски температури от сушилните с вентилация, но това означава, че са по-щадящи към дрехите ви.

И тъй като те улавят и използват повторно своята топлинна енергия, те изобщо не изпускат горещ въздух. Точно както при кондензаторната сушилня, все пак ще трябва периодично да изпразвате дренажния резервоар или да го пускате в канализация.

Отново може да поставите този тип сушилни върху пералня с предно зареждане, за да спестите място – в идеалния случай такава от същия производител и закрепена с комплект за закрепване.

Цялата тази нова технология идва с по-висока цена, така че ако използвате сушилнята само от време на време, може да не си струва. Но ако използвате сушилнята си по-често, тогава това е разумен финансов избор, тъй като ще ви спести пари като цяло.

Все още ще са необходими години, докато по-ниските експлоатационни разходи компенсират първоначалните ви разходи, но с цените на кондензаторите на термопомпи, които падат и разходите за енергия нарастват, сушилните с термопомпа и кондензатор стават все по-предпочитан вариант.

 + Енергоспестяващи    + Дълъг експлоатационен срок    + Щадящо за тъкани сушене (минимално свиване на дрехи)    + Нисък шум    +Като цяло предлагат добър набор от програми и голям капацитет.   +Не изисква добра вентилация на помещението.   – Висока цена  

Какъв размер сушилня ви трябва?

Всеки път ли ще поставяте пълни 8 кг пране във вашата сушилня? Или само няколко дрехи?

Повечето хора изваждат прането от пералнята и го поставят направо в сушилнята, поради което е добра идея да съобразите капацитета на сушилнята с пералнята.

Но според изследвания повечето хора перат само около 3,5 кг пране наведнъж, независимо от размера на пералната им машина.

Препоръчваме ви да грабнете кошницата си за пране, пълна със сухо пране, и да я измерите на кантар, за да видите колко всъщност перете всеки път, за да видите какъв капацитет наистина имате нужда.

Ако искате само малка сушилня, може да сте ограничени до сушилня с кондензатор – по-ефективните сушилни с термопомпа обикновено са 7 кг или повече.

Капацитетът отнася ли се за теглото на мокри или сухи дрехи?
Отнася се за сухи дрехи. И така, да кажем, че имате 8 кг пералня и я напълните докрай с 8 кг сухи дрехи. Когато извадите мокрите дрехи след цикъла на пране, сушилня с капацитет от 8 кг може да изсуши това натоварване – въпреки че е по-тежко, все пак е мокро.

Характеристики, за които трябва да знаете преди изборът на сушилня

Филтри

Филтърът за мъх трябва да се почиства редовно, за да работи вашата сушилня ефективно, така че е полезно, ако филтърът е отпред и е лесен за достъп, а освен това е препоръчително да има два слоя.

Сензорно сушене

Някои нови модели имат инсталиран сензор за влага. Той засича приблизителното количество влага на дрехите и автоматично задава цикъла с точното време за което ще изсъхнат те. Това спестява време и пари, защото сушилнята автоматично спира когато дрехите са сухи.

Капацитет

Капацитетът на сушилнята определя колко дрехи ще събират в един цикъл. Капацитета на барабана се измерва в килограми (кг), като един килограм е равен на един комплект дрехи. По-големите сушилни имат по-голям капацитет, като са по-подходящи за многочленни семейства. За сам човек или двойка ще им е по-изгодно по-малка сушилня.

Функция за забавяне на времето

Въпреки че не е добра идея да оставяте прането да лежи мокро за дълго време, има редица причини, поради които може да не искате да стартирате сушилнята веднага.

Отложен старт или функция за забавяне на времето ви позволява да настроите вашата сушилня да стартира в определен час, да речем, когато всички са си легнали, за да се възползвате от пиковото производство на слънчева електроенергия в средата на деня или така сушилнята да приключи в удобно време.

Функция против намачкване

Когато е активирана, функцията против намачкване продължава нежно да завърта дрехите ви от време на време, след като сушенето приключи, така че гънките да не се натрупват толкова лесно.

Контроли за заключване за деца

Чудесен вариант, ако имате малки, любознателни деца. Контролите за заключване за деца предотвратяват стартирането на сушилнята, освен ако не се натисне определена комбинация от бутони – безценно, ако наоколо имате любопитни малки с достъп до прането ви.

Програми

Повечето модели сушилни имат няколко програми за дрехи от различен материал, както и различна температура и скорост на въртене за по-деликатни тъкани. Наличието на повече програми в една сушилня е добър знак.

Повечето сушилни имат цикъл срещу намачкване

При него барабана се върти незагрят в края на цикъла за да се минимизира намачкването на дрехите. Това е особено полезно, ако не сте любител на дългото гладене. В такъв случай, периодичното въртене не позволява образуването на намачкване.

Автоматична програма

Тази програма открива кога прането ви е изсъхнало, спестявайки ви енергия и предотвратявайки риска от повреда на дрехите ви от прекомерно сушене. 

Програма за вълнени изделия

Това е програма с ниска топлина, предназначена за сушене на определени дрехи от вълна или смес от вълна. Не забравяйте обаче, че дори и с програма за вълна, не всички вълнени дрехи могат да се сушат безопасно в сушилнята – прочетете внимателно етикета за грижа за дрехите и се уверете, че пише, че е безопасно да го правите.

Деликатна програма

Подобно на програмата за вълнени тъкани, програмата за деликатни тъкани е нежен режим с ниска температура за сушене на деликатни тъкани, въпреки че точно както при вълната, прочетете внимателно инструкциите за грижа върху дрехата. Ако не пише, че е безопасно да се постави в сушилня, вместо това трябва да го изсушите на въздух.

Нашите предложения за най-добра сушилня

Haier HD90-A3979-S

Haier HD90-A3979-S

Сушилня Haier HD90-A3979-S, Термопомпа, 9 кг, Клас A+++, Инверторен мотор, iRefresh, Dry Sensor, Pillow Drum, 14 програми, LED дисплей, Тouch Control, iTime, Бял

Haier HD90-A3979-S

Whirlpool FFTM229X2WSEE

Сушилня Whirlpool FFTM229X2WSEE, Термопомпа, 9 кг, Клас A++, Инверторен мотор, Freshcare+, Технология 6-th Sense, Touch control, Бял

Haier HD90-A3979-S

Bosch WTH85207BY

Сушилня Bosch WTH85207BY, Термопомпа, 8 кг, Клас A++, 15 програми, AutoDry Technology, Бял

Haier HD90-A3979-S

Whirlpool FFTM1182BEE

Сушилня Whirlpool FFTM1182BEE, Термопомпа, 8 кг Клас A++, Инверторен мотор, Freshcare +, 6th Sense Technology, Бял

Haier HD90-A3979-S

Fram FHPD-V8T2BKA++

Сушилня Fram FHPD-V8T2BKA++, Термопомпа, 8 кг, Клас A++, LED дисплей, Осветен барабан, Отложен старт, Анти-сифон, Черен

Haier HD90-A3979-S

Samsung DV90T7240BH/S7

Сушилня Samsung DV90T7240BH/S7, Термопомпа, 9 кг, Клас A+++, AI Control, Super Speed, Hygiene Care, Optimal Dry, Air Wash, Wifi, Бял

Haier HD90-A3979-S

Candy RO H8A3TSEX-S

Сушилня Candy RO H8A3TSEX-S, Термопомпа, 8 кг, Клас A+++, Инверторен мотор, Wi-Fi+Bt връзка, Easy Case, Сензор Dry, Бял

Bosch WTH85206BY

Bosch WTH85206BY

Сушилня Bosch WTH85206BY, Термопомпа, 8 кг, 15 програми, Клас A++, AutoDry Technology, SensitiveDrying System, Бял

Haier HD90-A3979-S

Samsung DV90TA240AE/LE

Сушилня Samsung DV90TA240AE/LE, Термопомпа, 9 кг, Клас A+++, Wrinkle Prevent, OptimalDry, Quick Dry, Smart Check, Бял

Haier HD90-A3979-S

Bosch WTR87TW0BY

Сушилня Bosch WTR87TW0BY, Термопомпа, 8 кг, 15 програми, Клас A+++, AutoDry технология, Бяла

Beko B3T69110

Beko B3T69110

Сушилня Beko B3T69110, Condensation 9 кг, 15 програми, Клас B, RecycledDry, Aquawave, Optisense, Hygiene, Бял

Haier HD90-A3979-S

Daewoo DDR-VC8B

Сушилня Daewoo DDR-VC8B, Кондензационна, 8 кг, Клас B, Anti-Crease, Бял

Haier HD90-A3979-S

AEG T9DBC68S

Сушилня AEG T9DBC68S, Термопомпа, 8 кг, 10 програми, Клас A+++, Инверторен мотор, AbsoluteCare, Display touch LCD, OKOFlow, Бяла