Как да изберем сушилня за дрехи?

Как да изберем сушилня за дрехи е ръководство, в което ще ви запознаем с основните видове сушилни на пазара, като ще сравним техните предимства и недостатъци. Също така ще научите кои са основните характеристики, за които трябва да внимавате преди покупка им.

Сушилните сушат дрехи чрез центрофужене в нагорещен барабан, като премахват излишната влага бързо и ефективно. Има два основни типа сушилни за дрехи – кондензационни и вентилиращи. Ето и основните разлики и предимства между тях:

Кондензационни

Тези сушилни работят като отнемат влага от мокрите дрехи и я складират в контейнер, който трябва да се изпразва на всеки няколко цикъла. Тези сушилни нямат нужда от чучури и вентили за да се премахне влагата и са поподходящи за малки апартаменти или места където би било проблемно инсталирането на отводен канал. Въпреки това водата трябва да се премахва периодично, иначе може да изпитате проблеми със качествената работа на сушилнята.

 + Удобни за позициониране    + Ниска цена    – Висока консумация на електричество    – По-нисък експлоатационен срок (по-бърза амортизация)  

Термо помпа (Вентилиращи)

Тези сушилни работят като отделят влагата от мокрите дрехи и след това отвеждат влагата през маркуч, директно в канализацията. Това означава, че няма нужда водата да се премахва след всеки цикъл, което я прави лесна за използване. Би изисквала специална инсталация, особено когато достъпа до шахта трябва да премине през стената.

 + Енергоспестяващи    + Дълъг експлоатационен срок    + Щадящо за тъкани сушене (минимално свиване на дрехи)    + Нисък шум    – Не могат да бъдат позиционирани на всякъде    – Висока цена  

 

Сензорно сушене

Някои нови модели имат инсталиран сензор за влага. Той засича приблизителното количество влага на дрехите и автоматично задава цикъла с точното време за което ще изсъхнат те. Това спестява време и пари, защото сушилнята автоматично спира когато дрехите са сухи.

Основни характеристики

Капацитет

Капацитетът на сушилнята определя колко дрехи ще събират в един цикъл. Капацитета на барабана се измерва в килограми (кг), като един килограм е равен на един комплект дрехи. По-големите сушилни имат по-голям капацитет, като са по-подходящи за многочленни семейства. За сам човек или двойка ще им е по-изгодно по-малка сушилня.

Програми

Повечето модели сушилни имат няколко програми за дрехи от различен материал, както и различна температура и скорост на въртене за по-деликатни тъкани. Наличието на повече програми в една сушилня е добър знак.

Повечето сушилни имат цикъл срещу намачкване – при него барабана се върти незагрят в края на цикъла за да се минимизира намачкването на дрехите. Това е особено полезно, ако не сте любител на дългото гладене. В такъв случай, периодичното въртене не позволява образуването на намачкване.