Как да изберем съдомиялна машина?

В ръководството как да изберем съдомиялна машина ще ви представим основните функции и характеристики на този тип уред.

Богат избор от съдомиялни

Разгледай ТОП предложения на съдомиялни на специални цени:

Съдомиялните машини са безценни за спестяване на време в съвременното домакинство – никой не обича да прекара време в миене на съдове след вкусно похапване! Съдомиялните машини имат разнообразни форми, размери и възможности, които да отговарят на нуждите на всяко семейство.

Типове

Разделят се основно на два типа – свободностоящи и за вграждане.

Рзмер

Съдомиялните машини се предлагат в 3 основни размера: пълен размер, тънък и компактен. Колкото по-малка е машината, толкова по-лесно е да се побере във вашата кухня – с компромис, че ще може да мие по-малко съдове наведнъж.

Пълноразмерните съдомиялни обикновено могат да поберат до около 150 прибора и разполагат с достатъчно място дори за най-големите ви съдове, както и за тенджери и тигани. Те са подходящи за големи семейства и за тези, които готвят активно и използват много съдове.

Тънките съдомиялни машини обикновено са високи колкото пълноразмерните, но са значително по-тънки от по-големите си братовчеди – те обикновено събират някъде около 100 прибора.  Пестят доста място в кухнята, за сметка на работния си капацитет.

Компактните съдомиялни машини са  значително малки на височина и ширина и обикновено с капацитет около 50 прибора. Размера им ги прави идеални за малки кухни и ограничено пространство, но те могат да измиват наведнъж далеч по-малко от съдомиялни машини с пълен размер.

Клас на измиване и сушене

Съдомиялните машини имат и клас на измиване и сушене –  от А до G. Колкото по-висок е класът, толкова по-ефективно машините ще измиват и изсушават съдовете. Това означава по-малък шанс за храна и петна в края на цикъла и по-добро качество на почистването като цяло, така че си заслужава да закупите най-добрия клас на измиване / сушене, който можете да си позволите.

Регулируеми кошници

Много съдомиялни машини имат възможност за регулиране височината на долните и горните кошници или пълното им премахване. Това може да ви помогне да поберете изключително големи или обемисти предмети – като например подноси за сервиране на ястия, гарафи за уиски или огромни купи за супа. Някои съдомиялни машини съдържат и адаптивни горни и долни кошници, така че можете да промените оформлението на поставките за чинии, чаши и т.н., за да отговарят най-добре на вашите нужди.

Програми

Съвременните съдомиялни машини обикновено имат по няколко различни програми за ефективно почистване на чиниите и приборите за хранене. Повечето имат стандартните –  бързо измиване, което е най-бързият и най-неефективен цикъл, и силно измиване –  за изключително мръсни чинии.
По-модерните модели могат да имат няколко допълнителни програми, като например цикли за предварително измиване, цикъл, който концентрира миещата сила в долната кошница и сензор за измиване, който автоматично установява колко е пълна машината и съответно настройва нивото на време / мощност. Всички тези допълнителни програми ви спестяват време и енергия, за да поддържате съдовете си чисти и блестящи!

Шум

Нивата на шума за уредите са мери в dB – повечето съдомиялни машини са шумни между 40-50 dB. Това е доста тихо –  особено сравнено с шума на хладилниците. Някои модели имат дори и специален цикъл „тих режим“, който е дори по-тих от обичайното.

Енергийна ефективност

Всички съдомиялни машини се класифицират според тяхната енергийна ефективност. Колкото по-висока е оценката, толкова по-малко енергия ще бъде използвана за всеки цикъл.  Потърсете такава, класифицирана на A++ или по-високо, за най-добра ефикасност при ежедневна употреба.

Заключение

Надяваме се да сме ви помогнали с нашето ръководство за това как да изберем съдомиялна машина. При избора първо трябва да се съобразите с размерите на съдомиялната машина, за това дали ще пасне на предвиденото от вас място. След това в зависимост от бюджета, който сте определили е добре да вземете мапината с най добър клас на измиване и сушене, с повече програми и по-нисък шум.

Нашите предложения за най-добра съдомиялна

Whirlpool WSFC 3M17 X

Whirlpool WSFC 3M17 X

Съдомиялна Whirlpool WSFC 3M17 X, 10 комплекта, 6 програми, Клас F, 6th Sense, 45 см, Inox

Bosch SMS4HVI45E

Bosch SMS4HVI45E

Съдомиялна Bosch SMS4HVI45E, 13 комплекта, 6 програми, Клас E, ExtraDry, Система Rackmatic, VarioFlex, Home Connect, 60 см, Неръждаема стомана против пръстови отпечатъци

Bosch SMS4HVI45E

Bosch SPS4EMW28E

Съдомиялна машина Bosch SPS4EMW28E, 6 програми, Home Connect, клас D, 45 см, Бял

Hansa ZWM416SEH

Hansa ZWM416SEH

Съдомиялна Hansa ZWM416SEH, 10 комплекта, 6 програми, HalfLoad, Клас E, Сребрист

Bosch SMV4EVX10E

Bosch SMV4EVX10E

Съдомиялна за вграждане Bosch SMV4EVX10E, 13 комплекта, 6 програми, Клас C, EfficentDry, VarioFlex, Система Rackmatic, Home Connect, 60 см

Bosch SMV4HTX33E

Bosch SMV4HTX33E

Съдомиялна за вграждане Bosch SMV4HTX33E, 12 комплекта, 6 програми, Клас D, Home Connect, 60 см

Bosch SMV4HTX33E

Whirlpool WSIC 3M17

Съдомиялна за вграждане Whirlpool WSIC 3M17, 10 комплекта, 6 програми, 6th Sense, Клас F, 45 см

Electrolux EEA717110L

Electrolux EEA717110L

Съдомиялна за вграждане Electrolux EEA717110L, 13 комплекта, 5 програми, Клас F, Инверторен мотор, AirDry, 60 см