Как да изберем фурна?

Не всички фурни на пазара са идентични, за това в това ръководство как да изберем фурна ще ви запознаем с основните видове фурни и техните основни характеристики, за които е желателно да сте запознати преди да направите покупка.

Богат избор от фурни

Разгледай ТОП предложения на фурни на специални цени:

 

Има различни типове фурни, които отговарят на различни нужди и бюджети. Основните разлики между тях са техният капацитет и енергиен клас.

За да намерите подходящата за вас фурна, е важно да определите кои функции са важни за вас.

Ако печете ежедневно е важно да заложите на енергийно ефективна и голяма фурна, като това е най-добрият начин да приготвяте храната лесно и бързо и да спестите пари в дългосрочен план.

За по-умерено ползване, или за хора, които използват уреда само веднъж седмично, енергийната ефективност и капацитетът не са най-важните приоритети.

По-опощена фурна, която не ви струва много, ще свърши добра работата – няма нужда от последната луксозна фурна с безброй режими на готвене.

Един от първите съображения при закупуването на фурна е нейните размери и енергиен източник.

Повечето фурни са 60 см широки и се побират в повечето кухни.

Ако търсите фурна с по-голям капацитет или самостоятелна фурна, важно е да измерите наличното пространство във вашата кухня, за да сте сигурни, че няма да има изненади при пристигането на избраната от вас нова фурна.

Ако имате захранване с газ, ще можете да разгледате газовите фурни. Електрическите фурни са по-лесни за монтаж, но може и да са по-скъпи. Винаги проверявайте енергийния клас при сравняване на фурните.

Инсталирането на газови и електрически фурни винаги трябва да се извършва от обучени и лицензирани техници.
Как да изберем фурна -капацитет

Преди да разгледате техническите аспекти на вашата бъдещата фурна, избора между една или две фурни е едно от първите решения, които трябва да направите.

Самостоятелна фурна

За средностатистическия  потребител, който не изисква повече от две тави, които да се използват едновременно, трябва да е достатъчна само една фурна, дори за тези използващи често уреда.

Има широка гама от единични фурни, които се предлагат в различни цветове и с различни характеристики.

Високото ниво на конкуренция между производителите означава, че единичните фурни предлагат отлично съотношение цена / качество и се предлагат на по-изгодни цени.

Двойна фурна

Двойната фурна позволява по-голяма гъвкавост, тъй като можете да готвите и печете при две различни температури паралелно.

Това е страхотно, когато е необходимо да сготвите няколко ястия наведнъж по отделно.

Недостатъците на двойните фурни са по-висока цена, изискването за по-голямо пространство и по-малък брой модели, от които може да избирате.

Компактни фурни

Компактните фурни обикновено са със същия размер като микровълновите печки. Тези малки фурни са чудесни, ако пространството в дом ви е ограничено. Отрицателното при тях е, че капацитетът им е твърде малък и това би могло да ви създаде проблем в зависимост от вида храна, която искате да приготвите.

Как да изберем фурна – захранване

Един от ключовите критерии при избора на фурна е решаването между типа захранване – електрическтво или газ.

Повечето фурни са електрически, тъй като те могат да бъдат инсталирани в почти всяка кухня.

Газовите  фурни изискват доставка на природена газ до домът ви, която не винаги е на разположение.

Ако все пак сте газифицирани и се изправите пред избора, трябва да знаете, че и двата варианта имат своите предимства и недостатъци.

Електрически фурни

Електрическата фурна има много по-точен контрол на температурата благодарение на своя електронен термостат и разпределя топлината равномерно в цялата зона за готвене.

Този ефект е още по-изразен при модели с вентилатори.

В допълнение, сухата топлина, която произвежда една електрическа фурна, предотвратява натрупването на ръжда.

Разходите за закупуване на електрически печки обикновено са по-ниски от тези с газ и има много по-голямо разнообразие, от което да избирате.

В посока надолу електрическите фурни отнемат повече време, за да се нагорещят вътрешността си и имат малко по-високи оперативни разходи.

Газови печки

Докато при газовите печки има по-малко разнообразие в сравнение с електрическите днес, то все пак и те имат известни предимства.

Те имат по-ниски оперативни разходи. Ако често използвате фурната, тя ще компенсира по-високите разходи за придобиването в дългосрочен план.

Те се загряват по-бързо от електрическите, което е чудесно, ако цените вашето време.

Газовите фурни излъчват влага във въздуха във фурната, което предотвратява изсушаването на храните при тяхното приготвяне.

Температурният контрол и разпределението на топлината обикновено е по-малко точно.

Но съвременните такива се предлагат с електронен термостат, които регулира температурата по-точно и вентилатор, които помага за равномерното разпределение на топлината.

Как да изберем фурна – основни характеристики

След като вземете решение за капацитета и вида, избора на на правилните функции ще ви гарантира, че ще бъдете доволни от избора си за много години напред.

Съвременните фурни предлагат разнообразни функции, които улесняват готвенето и почистването:

Вентилационните фурни гарантират, че топлината се разпределя възможно най-равномерно във фурната, така че храната се готви със същата скорост от всички страни.

Електрическите фурни, подпомагани от вентилатори, също така се загряват и по-бързо и могат да съкратят времето за готвене.

Програмите за автоматично готвене правят готвенето супер просто – само настройвате температурата и времето за готвене на ястията.

Програмируемите таймери ви позволяват просто да зададете началното време, продължителността на температурата и източниците на топлина, а фурната ще се включи и сготви храната, преди да се изключи отново.

Това е чудесно, когато имате други работа, която искате да свършите, но и искате да сте сигурни, че ястието ви ще бъде готово точно в зададеното време.

Пиролизното самопочистване е най-удобният начин да запазите фурната чиста.

По време на цикъла на почистване фурната ще се нагрее до 480 градуса.

Това ще изгори всички остатъци от храна и те ще се образуват до тънък слой пепел, който след това можете много лесно да изчистите.

Многофункционалните фурни ви позволяват да готвите с няколко източника на топлина, самостоятелно или в комбинация.

Когато използвате режим с вентилатор, за да приготвите ястие, можете също така да използвате грила, за да сте сигурни, че храната ще  бъде хрупкава отгоре.

Как да изберем фурна – други характеристики
Общ вътрешен капацитет 

Вътешния капацитет на фурната е общото пространство във всички отделения на фурната, измерено в литри.

Сравнявайки всички фурни на пазара, общата вътрешна част варира от 8 л. до 135 литра.

Общата вътрешна част на най-разпространените фурни е от 66л. до 77л.

По-големият капацитет на фурната ще позволи да приготвяте повече храна и ще ви позволи да приготвяте по-обемистите храни.

Стил

Съществуват основно два стила фурни на пазара – класически и модерени.

Цвят

Най-разпространените фурни са с цвят инокс, като може да откриете много предложения в черен и бял цвят, като съществуват и варианти с по-екстравагантни цени.

Енергийна ефективност 

Класът на енергийната ефективност е мярка за ефективността на фурната, класирана на базата на стандартната скала за енергийна ефективност на ЕС.

G е най-лошият рейтинг и A е най-добрият рейтинг. Възможно е оценката да е по-висока от А. Те са маркирани с A +, A ++ и т.н.

Най-често срещаните фурни на пазара са с клас А и А+. По-добрата  енергийната ефективност повишава цената на фурната.

Нашите предложения за най-добра фурна за вграждане

Hansa BOEI684621

Hansa BOEI684621

Фурна за вграждане Hansa BOEI684621, 62 л, 8 функции, Grill, Клас A, Inox

Bosch HBA554EB0

Bosch HBA554EB0

Фурна за вграждане Bosch HBA554EB0, Електрическа, 71 л, Клас A, 3D Hotair, Grill, Cleaining Assistance, Черна

AEG BCE455350M

AEG BCE455350M

Фурна за вграждане AEG BCE455350M, Електрическа, Готвене на пара, Функция Grill, Таймер, Каталитично самопочистване, 71 л, Клас A+, Инокс против отпечатъци

Electrolux EOF3C70X

Electrolux EOF3C70X

Фурна за вграждане Electrolux EOF3C70X, 72 л, Каталитично самопочистване, Surround Cook, MultiLevel Cooking, Gril, Клас A, Инокс

Samsung NV68A1140BK/OL

Samsung NV68A1140BK/OL

Фурна за вграждане Samsung NV68A1140BK/OL, Електрическа, 68 л, Каталитично самопочистване, True convection, Клас А, Черен

Hansa BOEI681821

Hansa BOEI681821

Фурна за вграждане Hansa BOEI681821, 62 л, 8 функции, Grill, Клас A, Inox

Beko BBVM13400XDS

Beko BBVM13400XDS

Фурна за вграждане Beko BBVM13400XDS, Електрическа, 72 л, Split & Cook, RecycledNet, SteamShine Cleaning, 3D Cooking , Клас A+, Черен + Неръждаема стомана

Zanussi ZOCEC2X2

Zanussi ZOCEC2X2

Фурна за вграждане Zanussi ZOCEC2X2, Електрическа, 65 л, 7 програми, Конвекция, Grill, Каталитично самопочистване, Клас A, Inox против пръстови отпечатъци