Как да изберем фурна?

Не всички фурни на пазара са идентични, за това в това ръководство как да изберем фурна ще ви запознаем с основните видове фурни и техните основни характеристики, за които е желателно да сте запознати преди да направите покупка.

Има различни типове фурни, които отговарят на различни нужди и бюджети. Основните разлики между тях са техният капацитет и енергиен клас.

За да намерите подходящата за вас фурна, е важно да определите кои функции са важни за вас.

Ако печете ежедневно е важно да заложите на енергийно ефективна и голяма фурна, като това е най-добрият начин да приготвяте храната лесно и бързо и да спестите пари в дългосрочен план.

За по-умерено ползване, или за хора, които използват уреда само веднъж седмично, енергийната ефективност и капацитетът не са най-важните приоритети.

По-опощена фурна, която не ви струва много, ще свърши добра работата – няма нужда от последната луксозна фурна с безброй режими на готвене.

Един от първите съображения при закупуването на фурна е нейните размери и енергиен източник.

Повечето фурни са 60 см широки и се побират в повечето кухни.

Ако търсите фурна с по-голям капацитет или самостоятелна фурна, важно е да измерите наличното пространство във вашата кухня, за да сте сигурни, че няма да има изненади при пристигането на избраната от вас нова фурна.

Ако имате захранване с газ, ще можете да разгледате газовите фурни. Електрическите фурни са по-лесни за монтаж, но може и да са по-скъпи. Винаги проверявайте енергийния клас при сравняване на фурните.

Инсталирането на газови и електрически фурни винаги трябва да се извършва от обучени и лицензирани техници.
Как да изберем фурна -капацитет

Преди да разгледате техническите аспекти на вашата бъдещата фурна, избора между една или две фурни е едно от първите решения, които трябва да направите.

Самостоятелна фурна

За средностатистическия  потребител, който не изисква повече от две тави, които да се използват едновременно, трябва да е достатъчна само една фурна, дори за тези използващи често уреда.

Има широка гама от единични фурни, които се предлагат в различни цветове и с различни характеристики.

Високото ниво на конкуренция между производителите означава, че единичните фурни предлагат отлично съотношение цена / качество и се предлагат на по-изгодни цени.

Двойна фурна

Двойната фурна позволява по-голяма гъвкавост, тъй като можете да готвите и печете при две различни температури паралелно.

Това е страхотно, когато е необходимо да сготвите няколко ястия наведнъж по отделно.

Недостатъците на двойните фурни са по-висока цена, изискването за по-голямо пространство и по-малък брой модели, от които може да избирате.

Компактни фурни

Компактните фурни обикновено са със същия размер като микровълновите печки. Тези малки фурни са чудесни, ако пространството в дом ви е ограничено. Отрицателното при тях е, че капацитетът им е твърде малък и това би могло да ви създаде проблем в зависимост от вида храна, която искате да приготвите.

Как да изберем фурна – захранване

Един от ключовите критерии при избора на фурна е решаването между типа захранване – електрическтво или газ.

Повечето фурни са електрически, тъй като те могат да бъдат инсталирани в почти всяка кухня.

Газовите  фурни изискват доставка на природена газ до домът ви, която не винаги е на разположение.

Ако все пак сте газифицирани и се изправите пред избора, трябва да знаете, че и двата варианта имат своите предимства и недостатъци.

Електрически фурни

Електрическата фурна има много по-точен контрол на температурата благодарение на своя електронен термостат и разпределя топлината равномерно в цялата зона за готвене.

Този ефект е още по-изразен при модели с вентилатори.

В допълнение, сухата топлина, която произвежда една електрическа фурна, предотвратява натрупването на ръжда.

Разходите за закупуване на електрически печки обикновено са по-ниски от тези с газ и има много по-голямо разнообразие, от което да избирате.

В посока надолу електрическите фурни отнемат повече време, за да се нагорещят вътрешността си и имат малко по-високи оперативни разходи.

Газови печки

Докато при газовите печки има по-малко разнообразие в сравнение с електрическите днес, то все пак и те имат известни предимства.

Те имат по-ниски оперативни разходи. Ако често използвате фурната, тя ще компенсира по-високите разходи за придобиването в дългосрочен план.

Те се загряват по-бързо от електрическите, което е чудесно, ако цените вашето време.

Газовите фурни излъчват влага във въздуха във фурната, което предотвратява изсушаването на храните при тяхното приготвяне.

Температурният контрол и разпределението на топлината обикновено е по-малко точно.

Но съвременните такива се предлагат с електронен термостат, които регулира температурата по-точно и вентилатор, които помага за равномерното разпределение на топлината.

Как да изберем фурна – основни характеристики

След като вземете решение за капацитета и вида, избора на на правилните функции ще ви гарантира, че ще бъдете доволни от избора си за много години напред.

Съвременните фурни предлагат разнообразни функции, които улесняват готвенето и почистването:

Вентилационните фурни гарантират, че топлината се разпределя възможно най-равномерно във фурната, така че храната се готви със същата скорост от всички страни.

Електрическите фурни, подпомагани от вентилатори, също така се загряват и по-бързо и могат да съкратят времето за готвене.

Програмите за автоматично готвене правят готвенето супер просто – само настройвате температурата и времето за готвене на ястията.

Програмируемите таймери ви позволяват просто да зададете началното време, продължителността на температурата и източниците на топлина, а фурната ще се включи и сготви храната, преди да се изключи отново.

Това е чудесно, когато имате други работа, която искате да свършите, но и искате да сте сигурни, че ястието ви ще бъде готово точно в зададеното време.

Пиролизното самопочистване е най-удобният начин да запазите фурната чиста.

По време на цикъла на почистване фурната ще се нагрее до 480 градуса.

Това ще изгори всички остатъци от храна и те ще се образуват до тънък слой пепел, който след това можете много лесно да изчистите.

Многофункционалните фурни ви позволяват да готвите с няколко източника на топлина, самостоятелно или в комбинация.

Когато използвате режим с вентилатор, за да приготвите ястие, можете също така да използвате грила, за да сте сигурни, че храната ще  бъде хрупкава отгоре.

Как да изберем фурна – други характеристики
Общ вътрешен капацитет 

Вътешния капацитет на фурната е общото пространство във всички отделения на фурната, измерено в литри.

Сравнявайки всички фурни на пазара, общата вътрешна част варира от 8 л. до 135 литра.

Общата вътрешна част на най-разпространените фурни е от 66л. до 77л.

По-големият капацитет на фурната ще позволи да приготвяте повече храна и ще ви позволи да приготвяте по-обемистите храни.

Стил

Съществуват основно два стила фурни на пазара – класически и модерени.

Цвят

Най-разпространените фурни са с цвят инокс, като може да откриете много предложения в черен и бял цвят, като съществуват и варианти с по-екстравагантни цени.

Енергийна ефективност 

Класът на енергийната ефективност е мярка за ефективността на фурната, класирана на базата на стандартната скала за енергийна ефективност на ЕС.

G е най-лошият рейтинг и A е най-добрият рейтинг. Възможно е оценката да е по-висока от А. Те са маркирани с A +, A ++ и т.н.

Най-често срещаните фурни на пазара са с клас А и А+. По-добрата  енергийната ефективност повишава цената на фурната.