Ревю на Gaming лаптоп HP Victus

HP Victus се присъединява към малка, но растяща ниша от геймърски лаптопи, чиито солидни и удобни клавиатури са допълнени от изчистен и минималистичен дизайн. Тези елементи го правят подходя както за работа, така и за игране на игри. Комбинирайте това с относително евтината цена и получавате рецепта за интригуващ геймърски лаптоп от средения клас, който заслужава вашето внимание.

HP Victus

Gaming лаптопи HP Victus

Gaming лаптопи HP Victus с процесори Intel Core™ i5-11400H, Intel Core™ i7-11800, AMD Ryzen™ 7 5800H и AMD Ryzen™ 5 5600H

Victus на HP по същество замества марката Pavilion Gaming на HP. Логото „V“ е извлечено от диаманта, който HP използват за своята флагман марка за лаптопи за игри Omen.

Лаптоп Gaming Victus by HP 16-d0038nq, Intel® Core™ i5-11400, Full Voltage, 16.1", Full HD, 144Hz, RAM 16GB, 512GB SSD, NVIDIA® GeForce® RTX™ 3050 4GB, Free DOS, Ceramic White

Този модел е предназначен да изпълнява различни задачи, свързани с офиса, така и с по-тежки такива като изработка на дизайна или обработване на видеа, като в същото време основната му задача е да ви носи удоволствие при игра на най-новите заглавия.

HP Victus се доставя в няколко различни конфигурации, които включват следните процесори: Intel Core™ i5-11400H, Intel Core™ i7-11800, AMD Ryzen™ 7 5800H и AMD Ryzen™ 5 5600H. По бюджетните версии са оборудвани с видеокарта NVIDIA® GeForce® RTX™ 3050 4GB, а по-върховите конфигурации с NVIDIA® GeForce® RTX™ 3060 6GB.

От гледна точка на дизайна този лаптоп не крещи от далеч, че е геймърски, като за сметка на това е много елегантен. Корпусът е изграден от изцяло пластмаса и моделът може да се намери в няколко цветови разцветки сред които: Ceramic White, Mica Silver и Performance Blue Medium.

Теглото му е малко по-тежко от друг 16-инчови геймърски лаптоп, които сме виждали и струват значително повече, но все пак той включва екран с по-висока разделителна способност и по-бърза честота на опресняване.

Както казахме Victus е изцяло пластмасов лаптоп, който по принцип се чувства достатъчно здрав в ръцете ми. Дисплеят обаче при отваряне се заклаща напред-назад, което не ме притесни особено много при теста, макар че ми направи впечатление.

Вентилационни отвори обграждат HP Victus 16 отстрани и отзад, изтласквайки горещия въздух. По подразбиране лаптопът работи достатъчно хладно, така че вентилаторите на системата изсмукват въздух от долната част на лаптопа и го изтласкват отстрани и отзад.

Вътре Victus съдържа четири топлинни тръби, като според HP има 54% по-голяма дължина на перката, 33% по-голям размер на вентилатора и 30% повече въздушен поток от предишната серия лаптопи Pavilion, предшественик на тази.

В реалния свят това се изразява в много тихо съскане, докато вентилаторите се въртят по време на работа в офиса, като естествено, вентилаторите увеличават своя шум значително по време на игра.

Ако желаете, може да докоснете диамантения клавиш близо до бутона за захранване, за да отворите Omen Gaming Hub. Там ще намерите раздел за контрол на производителността с един бутон, за да поставите лаптопа ръчно в тих режим за работа в офиса, както и отделните режими по подразбиране или производителност за игри.

Дисплей

Дисплеят не е изключителен, въпреки че не е лош за цената си. Рамките на дисплея не стърчат повече от няколко милиметра, въпреки че в долната част има масивна 1-инчова брадичка. Съотношението екран към тяло е 84 процента.

Не забравяйте, че традиционните лаптопи обикновено попадат или в категорията 15-инчов или 17-инчов, така че този 16-инчов (или както го казва HP, 16-инчов в 15-инчов форм-фактор) е малко необичаен. HP предлага опции за дисплей, които варират от 1080p (250 нита) в най-евтината му разновидност до 1080p при 144 Hz (300 нита) в най-скъпия модел, но без да има HDR възможности.

HP също така предлага опция за 1440p екран при 165Hz, който екран с по-висока разделителна способност при по-добра честота на опресняване.

Според нашите измервания, 300-нитният екран драматично превъзхожда, извеждайки 360 нита при максимална яркост. Нашият колориметър отчете, че дисплеят предлага 100 процента от цветовата гама на sRGB, но е недостатъчен в други области.

Цветовата гама на Victus 16 не е изключителна, въпреки че това не е типично изискване за компютър за игри.

Дисплеят може да изглежда малко малък, ако сте свикнали да играете игри на по-голям настолен монитор, но за щастие HDMI портът на Victus улеснява включването на втори монитор.

Свързаност

Victus 16 предлага разнообразие от портове, от Gigabit Ethernet порта в най-ляво до HDMI, USB-A и USB-C портовете и четеца на SD карти в пълен размер. Дясната страна на лаптопа предлага чифт USB-A портове.

Възможността да се свърже с чифт 4K дисплеи, един чрез USB-C порт и друг чрез HDMI връзка по същество елиминира необходимостта от Thunderbolt порт.

Клавиатура, тъчпад и аудио

Victus 16 използва малко нетрадиционна клавиатурна подредба. Позицията на бутона за захранване е също толкова необичайна, колкото и разположението на клавишите Insert и Delete, както и ><| ключ (виж снимката). Потребителите също ще трябва да свикнат с едноредовия клавиш Enter. Има още негативни точки за мижавите клавиши със стрелки, които едва ли са подходящи за игри. От друга страна, 16-инчовият лаптоп предлага пълен блок с номера. Бихме оценили изживяването при писане като „добро“ (точка на натиск, ход и т.н.), въпреки че формата на клавишите има истинско предимство.

Лаптоп Gaming Victus by HP 16-d0005nq, Intel® Core™ i7-11800H, 16.1", Full HD, 144Hz, RAM 16GB, 512GB SSD, NVIDIA® GeForce® RTX™ 3060 6GB, Free DOS, Ceramic White

HP има наследство от добри или дори страхотни клавиатури и Victus отговаря на тази репутация. Освен това не очаквайте RGB или дори сложно подсветка, тъй като има само едно ниво на осветление. Осветлението на клавиатурата е изцяло в бяла подсветка вместо RGB персонализирането на клавиш за по-скъпите устройства за игри.

В противен случай клавиатурата е стандартна, но със специфичните за функциите клавиши за стартиране на приложението за калкулатор на Windows, както и на Omen Gaming Hub, описан по-долу.

От HP се гордеят, че тъчпадът е с 19 процента по-голям от неговите компютри за игри Pavilion. Въпреки че се чувства малко по-евтин от тъчпадовете на продуктивните лаптопи, повърхността е гладка и тъчпадът по същество може да се щракне върху цялата му повърхност.

Озвучителната система Bang & Olufsen включва специални високоговорители, които осигуряват висока прецизност на звука с естествен тембър.

Victus 16 също предлага функции за потискане на шума за видеоконферентна връзка или просто взаимодействие с други цифрови асистенти, които работят доста добре.

Включеното приложение Omen Gaming Hub на HP е приятен начин да следите жизнените показатели на Victus.

Както може да очаквате, уеб камерата на Victus 16 варира между посредствена до лоша, с 0,9-мегапикселов (720p видео) сензор, обърнат към потребителя. Полученото изображение е зърнесто, но с приличен баланс на цветовете и експозиция. Ако не очаквате много от уеб камерата, то няма да останете разочаровани. Windows Hello не се поддържа чрез уеб камерата или друг сензор на лаптопа.

HP включва десет свои собствени приложения на HP Victus, вариращи от HP Audio Switch, който възпроизвеждат способността на Windows да превключва изходите на високоговорителите, до myHP, портал за съвети и трикове за компютъра, както и избрани оферти на трети страни.

Едно приложение, което си струва да изпробвате, е Omen Gaming Hub, фокусна точка за тези, които притежават продукти за игри на HP, както и табло за самия Victus 16. Hub предлага възможност да спечелите наградни точки и да изпробвате коучинг, задвижван от AI, възможност, която HP добави преди две години. Таблото за управление предлага поглед в реално време към използването и температурата на процесора и графичния процесор, плюс Network Booster (където можете да зададете специфични мрежови приоритети на приложения и игри) и Performance Control, заместител на плъзгача за производителност на Windows 11.

Производителност

Докато процесорът Intel Core i7-11800H, който тествахме в нашата бройка HP Victus 16 е умерено мощен, то видеокартата с която беше GeForce RTX 3050Ti е в ниския клас на серията 3000.

Victus е оборудван с процесори от ново поколение с висока номинална честота, което означава, че моделът предлага страхотни възможности за обработка на данни и изключително добра скорост за тези, които искат да могат да работят едновременно и изключително бързо с ресурсоемки приложения и игри, като същевременно поддържат отзивчивостта на цялата система.

С този най-съвременен процесор ще изведете производителността, креативността и 3D игрите с висока разделителна способност на следващото ниво и това е така, защото ви позволява да изпълнявате множество нишки на всяко ядро.

Технологията Turbo Boost ще позволи на процесора, бързо и автоматично, да работи с по-висока честота, като разпределя мощността и подобрява производителността, така че да може да продължите да се възползвате, без забавяне, от приложенията и задачите, на които е подложена системата. В допълнение към процесорите също се интегрира Intel UHD графична карта, работеща на 2000 MHz . Двуканалният контролер поддържа DDR4-3200 и LPDDR4-4266 RAM , която освен че е много бърза, е и енергийно ефективна.

Специалната термична охладителна система както за процесора, така и за графичния процесор с 3 топлинни тръби е много ефективна причина, поради която ще се възползвате от дългите игрови сесии, без да засягате производителността или нивото на FPS. Безшумните вентилатори и радиаторите с големи размери ефективно разсейват топлината от зоната на основните компоненти, а дизайнът на самопочистващата се система гарантира дългосрочната надеждност на охладителната система, която балансира производителността и нивата на шум.

Нашите резултати предполагат, че HP Victus 16 трябва да бъде солиден претендент за 1080p игри, въпреки че на места ще трябва да намалите качеството на графиката.

Но ако се чудите за какви дейности точно е подходящ този лаптоп сме ви подготвили списък:

 • Гледайте филми и сериали: подходящ
 • Редактиране на снимки: подходящ
 • Видео редактиране: подходящ
 • Игра: подходяща

Чудите се дали видеокартата RTX 3050 на този лаптоп може да стартира любимата ви игра при високи настройки (60 кадъра в секунда)? Проверете списъка по-долу, за да видите дали този лаптоп отговаря на препоръчителните системни изисквания:

 • League of Legends: подходящ
 • Fortnite: подходящ
 • Call of Duty: Warzone: подходящ
 • Battlefield 2042: неподходящ, поне RTX 3060
 • Far Cry 6: неподходящ, поне RTX 3060
 • Cyberpunk 2077: неподходящ поне RTX 3070

Памет

Ще имате разнообразие от опции за памет и съхранение, от които може да избирате в линка, който сме приложили в червения бутон „Виж цени тук“.

По принцип 16 GB RAM и 512 GB SSD са напълно достатъчни, за да бъдете спокойни следващите няколко години.

Живот на батерията

Капацитетът на батерията е 70 Wh в комбинация с автоматичното графично превключване, което осигурява солиден живот на батерията. 16-инчовият лаптоп издържа добри 7 часа в нашия тест за WLAN с намалена яркост до 150 cd/m², докато производителят дава оптимален живот до 5.45 часа по каталог.

Животът на батерията, разбира се, ще зависи от това колко натискате хардуера. Като цяло батерията с HP Victus издържа малко над пет часа – това е достатъчно за бързи сесии в движение. За пълна производителност при дълги игрови сесии ще ви трябва захранване и контакт.

Когато лаптопът е с разредена батерия и не ви остава време да го чакате да се зареди за няколко часа, то може да изключите устройството и да заредете батерията от 0 до 50% за около 30 минути, благодарение на 200 W захранващ адаптор.

Нашето мнение за продукта

Victus 16 на HP очевидно предлага значителна стойност като бюджетен лаптоп за игри. Цената му заслужава аплодиране, особено с проблемите във веригата на доставки, които поглъщат маржовете на печалба и наличността. Въпреки това, HP очевидно пожертва част от блясъка на конкурентните преносими компютри, за да предостави прост геймърски компютър за потребители, които се интересуват от това какво има на екрана, а не под пръстите им. Благодарение на мощните процесори, с които е оборудван лаптопът имате силно преимущество да изпълнявате двойни функции за работа и игра, което също заслужава да бъде подчертано. Като заключение, ще кажем, че Victus 16 е добре изглеждащ лаптоп с привлекателен размер на екрана и широка гама от опции за конфигурация и цени, от много ниски до не твърде високи. Както осемядреният му процесор, така и графичният процесор GeForce са добри.

За:

 • Много добра стойност.
 • Изненадващо удобна клавиатура.
 • Голям 16-инчов 1080p екран с висока честота на опресняване от 144 Hz.

Против

 • Бюджетен RTX GPU.
 • Аудио не се чувства съвсем правилно.
 • Пантата на дисплея е малко крехка.
HP Victus

Gaming лаптопи HP Victus

Gaming лаптопи HP Victus с процесори Intel Core™ i5-11400H, Intel Core™ i7-11800, AMD Ryzen™ 7 5800H и AMD Ryzen™ 5 5600H