Ревю на робот прахосмукачка Roborock Q7Max / Q7Max+

Roborock Q7 Max / Q7Max+ е ефективен робот прахосмукачка, който разполага със силна всмукателна мощност от 4200 Pa, функция за избърсване на пода с моп и интелигентно управление чрез приложение на телефонът ви. Този робот прахосмукачка поддържа подовете чисти и може да се интегрира добре във вашият умен дом, чрез Alexa, Google Assistant или Siri, които са готови да помогнат с контрола. 

Roborock Q7Max

Roborock Q7Max (Бял)

Робот прахосмукачка Roborock Q7Max, Моп, LiDAR, 4200 Pa, 58W,4 сензора, 4 карти, 3D картографиране, 5200mAh, Контейнер за прах: 470 мл, Контейнер за вода 350 мл, No-go и no-mop зони, 30 настройки за обема на водата, Бял

Roborock Q7 MAX+

Roborock Q7 MAX+ (Бял)

Робот прахосмукачка Roborock Q7 MAX+, Моп, Станция за автоматично изпразване, LiDAR, 4200Pa, 58W, 4 сензора, 4 карти, 3D картографиране, 5200mAh, Контейнер за прах: 470 мл, Контейнер за вода 350 мл, No-Go / No-Mop зони, 30 настройки за обем на водата, Бял

Roborock Q7 Max е първата прахосмукачка-робот Roborock от новата серия Roborock Q. Серията Q е разположена между S и E, а ако сте притежавали Roborock S5 Max, ще се радвате да научите, че Roborock Q7 Max е негов наследник.

Roborock Q7 Max е ново предложение, което ще бъде малко по-евтина алтернатива на Roborock S7.

Цената може да се възприеме като изгодна, като от една страна, това е по-висока цена, отколкото при някои конкуренти, предлагащи подобни характеристики, но от друга, определено е по-ниска от по-големия брат на същия производител – Roborock S7.

Тази линия включва Q5 и Q5+, които са модели само с прахосмукачка, както и Q7 и Q7+, които едновременно почистват с прахосмукачка и имат функция за миене. Има и версии Max на Q7 и Q7+, които са по-мощните версиите, и всеки от моделите плюс се предлага със съвместими докинг станции за автоматично изпразване.

Целият Roborock Q7 Max, който ще разгледаме в този преглед изглежда добре сглобен, както и всички роботи на този производител. Може да закупите тази прахосмукачка в два цвята – черен или бял. На външен вид моделът изглежда почти еднакъв, като S7 с малки разлики.

В опаковката на Q7 Max ще намерите кърпа за почистване на пода, една резервна четка, захранващ кабел, многоезично ръководство за употреба, влагоустойчива подложка и станция за зареждане с поставена чанта, резервна чанта за станцията за зареждане за плюс версиите.

Отдолу роботът не крие нищо особено – има сензори за падане, гумена странична четка, гумена основна четка, където по избор може да закрепите подложка за миене.

В предната част отгоре има три бутона, които отговарят за основните функции на робота – те ще ви позволят да го стартирате, да го изпратите до базата и да включите локално почистване. Под капака ще намерите резервоар 2 в 1 за прах и вода. Предната част на устройството, поради формата на отворите за сензорите за близост, наподобява своя предшественик Roborock – S5 Max.

Дизайн

Roborock Q7 Max се предлага в черно или бяло, така че можете да изберете кой цвят най-добре отговаря на вашият вкус. Изглежда напълно стандартно, като другите робот прахосмукачки – кръгла, с издатина като око отгоре, която помага на прахосмукачката да види къде отива. Той има други сензори (сензори за падане, акселерометри и брони) по предния периметър и отдолу, за да предпази Q7 Max от падане по стълби, блъскане в предмети или засядане.

Това е висококачествен модел и е сравнително голям и тежък. Той е с диаметър почти 36 см и е висок 9,6 см и тежи 4,4 кг. Ако нямате прекалено ниски мебели, височината не би бил голям проблем за вас.

Когато повдигнете капака в горната част на прахосмукачката-робот, ще намерите комбинирания резервоар за вода (350 мл капацитет) и контейнер за прах (470 мл капацитет). При много от другите роботи, резервоарът за вода е разположен директно върху подложката за моп. Q7 е различен по това, че резервоарът за вода е отделен от мопа.

Основната му четка е гумирана и без косми, което улеснява почистването и поддръжката. Гумираната четка също е по-добра при хващане на косми от домашни любимци, без да се запушва. Има една странична четка, която помага за издърпване на мръсотията към основната четка.

Навигация

Q7 Max+ има PreciSense LiDAR навигация, която му позволява да създаде точна карта на вашия дом. Той се движи целенасочено из стаята, като почиства ръбовете и след това центъра на стаята в S-образен модел. Той почти не се блъска във врати, стени или мебели, поне не е особено силно.

Приложението значително подобрява Q7 Max+ като цяло. Той може да създаде 2D или 3D карта и можете също да превключвате напред-назад между двете. В приложението има изобилие от функции, които ви позволяват да включвате мебели, да създавате невидими стени, да предотвратявате навлизането на робота в определени зони или стаи, да посочвате различни видове подови настилки и др.

Можете да създавате графици, да проследявате поддръжката на аксесоарите си и да контролирате различни други настройки, вариращи от воден поток до настройки за автоматично изпразване. Вие наистина можете да накарате този робот да почиства точно къде, кога и как в зависимост от вашите нужди.

Функции на приложението

Roborock Q7 Max може да се управлява от две приложения – Xiaomi Home и Roborock. Може да използвате първия, ако имате повече устройства от Xiaomi. В него, след като изберете робота, ще ви посрещне основният екран с картата, направена след първото обхождане. Там може да проверявате статистиката на текущото или вече завършеното почистване.

За по лесен начин може също така да избирате дали искате да почиствате целият ви дом, избрани стаи или определени зони (можете да добавите до пет навендъж). Когато почиствате стаи или зони, можете да изберете до три повторения на пътуването. Отдолу има два бутона, единият за изпразване на праха от робота през докинг станцията при моделите +, а другият е, за да започване почистване на прахосмукачката.

На главния екран има и три по-малки бутона. Първият ви позволява да промените външния вид на картата, вторият ви позволява да я управлявате, например чрез добавяне на забранени зони, виртуални стени, зони без почистване, редактиране на стаи чрез комбинирането им, разделянето и наименуването им, задаване на метода на почистване за всяка стая поотделно, като зададете свой собствен ред на почистване из стаите и да добавяте мебели към картата или да маркирате вида на настилката.

Последният от тези три бутона ви позволява да избирате от 4 почистващи мощности – тихо, балансирано, турбо и максимално. Освен това може да избирате една от 5 опции за напояване за почистване – изключено, ниско, средно, високо и персонализирано, което ще ви позволи да изберете степента на накисване в 30 вида настройки за водата. Избирайки раздела „персонализиране“, роботът ще почиства според отделна настройка за почистване за всяка стая.

Навлизайки по-дълбоко в настройките, може да планирате работата на робота, за да го изпратите на избрано място на картата и да извършите локално почистване там, дистанционно да управляваме робота и да проверявате историята на почистването.

В настройките на робота може включвате или изключвате светлините на робота, режима за откриване на килими, заключването за защита от деца и режима не безпокойте. Можете също така да изберете един от 4-те режима, за да изпразните робота през докинг станцията и да проверите състоянието на износване на компонентите на робота.

Ако обаче решите да използвате приложението Roborock, освен това, което споменах, ще можете да видите картата и в триизмерен изглед.

Приложението Roborock предлага и много други функции. Тук могат да се дефинират много настройки, да се създават графици за почистване, да се редактират оформленията на помещенията и също е възможно ръчно управление на робота за прахосмукачка и миене. Запознаването с всички функции на приложението може да отнеме известно време.

Основните са контролът на мощността на засмукване и избърсване. Четири нива на всмукателна мощност и до 30 нива на количеството вода при избърсване могат да бъдат зададени за всички или за отделни стаи. Q7 Max създава дневник, за да следи кога всяка стая е била последно почистена.

Създаването на графици за почистване може да отнеме малко повече време. Графиците за почистване могат да се определят еднократно, ежедневно, делничен ден и уикенд. Тук отделни стаи могат да бъдат планирани за почистване. В приложението обаче могат да се направят и по-основни настройки.

От многото интелигентни функции на това устройство намираме и удобството намерихме още една страхотна съвместимост, чрез която можете лесно да контролирате робота чрез основни гласови асистенти като Amazon Alexa или Google Assistant.

Ефективност при почистване

Q7 Max+ има наистина добро засмукване за робот прахосмукачка с мощност от 4200 pa (Pascal единици). Това е по-добро от повечето прахосмукачки роботи, включително много Roombas. По време на тестването използвах Q7 Max, за да почисти подове от ламиниран паркет, но и един голям килим.

Подовете останаха без трохи в кухнята, а Q7 Max свърши отлична работа със събирането на прах и косми от краищата и ъглите. Когато робота почистваше килими, той ускори засмукването си с функцията Carpet Boost и остави килимите чисти от мръсотия. Имаше видими симетрични линии по килима, показващи колко старателно е почистен.

Q7 Max може да се похвали с батерия от 5200 mAh и производителят твърди, че може да почиства в продължение на три часа без прекъсване (максимална вакуумна площ до 300 кв.м). Батерията е толкова добра, че през теста роботът никога не е прекъсвал чистенето, за да се върне да зареди батерията, а това се случваше в един непрекъснат цикъл.

Q7 Max има система за почистване, която е доста проста, но ефективна. Той използва електрическа помпа за разпределяне и контрол на нивата на водния поток, позволявайки 30 различни водни потока, които можете да оптимизирате за всеки от вашите типове подове.

Той върши изключителна работа при почистване на мръсотия от подовете със своята влажна кърпа и може да избърше под до 240 кв.м. наведнъж. Този уред също така може да прахосмучи и да мие едновременно, така че подовете остават напълно без трохи, без прах и избърсани в един цикъл на почистване.

Въпреки липсата на камера, роботът не е изключително агресивен към мебелите. За съжаление не е допълнително сензоризиран, така че няма да избегне предмети или кабели, оставени на пода. Следователно разклонителите с разпръснати кабели и други малки предмети все още са пречка, която роботът не разпознава.

Обикновено след почистване Q7 Max намира отново своята зарядна станция без проблеми, дори и да го преместите малко. Ако станцията за зареждане изобщо не може да бъде намерена, роботът прахосмукачка се връща в началната си точка и остава там.

Сензорите за височина работеха без проблеми в нашия тест, така че Roborock Q7 Max не слезе по стълбите. Тъй като два от сензорите са разположени отпред и отстрани, то прахосмукачката-робот почистваше почти до ръба на стълбите.

След като картите на стаите са създадени, забелязва се, че почистването е много по-бързо като цяло. Интелигентното намиране на пътя на Roborock Q7 Max вероятно е отговорно за това. След кратко време в картата се въвеждат фиксирани препятствия и роботът елегантно ги избягва. Приложението улеснява да видите колко ефективни стават почистванията на Q7 Max с течение на времето, защото те се записват в дневника.

Като заключение ще кажем, че роботът върши много по-добра работа на твърди подове. Прахът и космите от домашни любимци се събират надеждно тук дори при настройка на ниска мощност на засмукване, а мопът също се справя отлично със своята задача.

Резервоарът за вода от 350 мл е достатъчен за повече от 300 m² площ за почистване в теста със средна настройка на обема на водата. Резервоарът за прах от 450 мл също трябва да издържи също толкова дълго при ниско замърсяване.

Количеството вода може да се регулира според вида на пода. За да почистите мопа, можете лесно да премахнете държача за моп. Роботът за почистване Roborock разпознава това и незабавно регулира подаването на вода. За да защитите килимите, можете да отбележите тяхната позиция в приложението. По този начин те се избягват от Q7 Max, когато държачът за моп е свързан. Независимо от това функцията за почистване е сведена до основите. Тук не е инсталирана системата за почистване VibraRise, позната от други устройства на Roborock. Така мопът не се мести или повдига върху килими.

Както бързо се оказва, гумените четки на Roborock Q7 Max са едно от най-големите предимства на прахосмукачката-робот. Дори по-дългите косми не се заплитат както в страничната, така и в основната четка. Особено когато тук са монтирани четина, върху тях често се натрупват косми.

Заслужава ли си Roborock Q7 Max+

Roborock Q7 Max + се предлага заедно със специална станция, която предлага автоматично изсмукване на събрания прах. Този в случая на белия робот е черно-бял и изглежда много елегантен. В случая на черния робот основата е черна и черна, като двете черни се различават по цвят и покритие.

Прахът се изтегля от робота през отвора на главната четка директно в торба от 2,5 литра, която трябва да е достатъчна за 7 седмици. Може би чантата не е най-голямата, но основата не е изключително висока. Нека също да се съгласим, че смяната на чантата на всеки по-малко от 2 месеца не би трябвало да е проблем. Жалко, че чантата се сменя доста трудно и има само една резервна в комплекта.

Roborock S7 срещу Q7 разликата

Първо, със засмукването си, Roborock Q7 има повече мощност. Самоизпразващата се основа също е различна. Капацитетът на торбата за прах Roborock S7 е по-голям, което означава, че може да задържа отпадъци за по-дълго време. Резервоарът за вода Q7 също е малко по-голям, така че може да покрие по-голяма площ.

Най-голямата разлика между двете е системата за почистване. Подложката за почистване Roborock S7 вибрира и се повдига върху килима. Roborock Q7 няма тази опция. Има стандартна подложка за почистване, която влачи кърпата около нея, не вибрира и няма повдигаща функция.

Но ако се чудите коя да закупите? И двата модела са подходящи за домове с килими или само с твърди подове, собственици на домашни любимци, големи многоетажни къщи и др.

Roborock S7 е много удобен за използване в домове с различна повърхност, когато има килими, които трябва да се почистват с прахосмукачка, и твърди подове, които трябва да се почистват с едно зареждане. Не е нужно да пускате робота в режим на прахосмукачка и след това да правите същото с почистване. Всичко става в един цикъл на почистване.

Roborock Q7 от друга страна е по-добър за килими със среден косъм, тъй като има повече мощност. Идеален за домове с предимно килими и малко твърди подове. Тъй като трябва или да почиствате с прахосмукачка, или да бършете подовете в зависимост от повърхността и нуждите, Roborock Q7 не е толкова удобен за смесени повърхности, но все пак може да се използва върху такива. Роботът все още може да почиства подовете с прахосмукачка, докато почиства, но трябва да зададете забранени зони върху покритите с килими зони и след това да почиствате с прахосмукачка само тези зони.

Нашето мнение за продукта

Roborock Q7 Max е робот за прахосмукачка и почистване с доказана технология на умерена цена. Като цяло бях впечатлен от ефективността на почистване, батерията и функциите на приложението. Въпреки това, за толкова скъпо устройство очаквах да включва повече резервни аксесоари в пакета. Като заключени може да кажем, че Roborock Q7 Max+ е здрав и издръжлив робот, който надеждно почиства подове и ниски килими. Има отлична батерия, мощно засмукване и докинг станция с автоматично изпразване, така че не е необходимо да извършвате подготвителна работа, преди да почистите. Тези, които искат докинг станция, могат да я закупят по-късно или като пакет с Roborock Q7 Max+. Разочароващо е, че тук се използват торби за прах, а докинг станцията за Q7 Max не предлага автоматично зареждане на резервоара за вода. В крайна сметка съществуващият резервоар за вода и прах на Roborock Q7 Max е достатъчен за значително повече от 300 m² почистване. По този начин добавената стойност на докинг станцията е само ограничена.

За:

  • Мопс и прахосмукачка едновременно;
  • Добра всмукателна мощност от 4200Pa;
  • Дълъг живот на батерията;
  • Включва самоизпразващ се док в + версиите;
  • Отлични възможности за картографиране с LIDAR сензор;
  • Забранени зони, виртуални стени и контрол на водния поток;
  • Голяма възможност за персонализиране на настройките в приложението;

Против:

  • Минимални включени аксесоари;
  • Липсва опция за планиране на изпразване на станцията за боклук;
Roborock Q7Max

Roborock Q7Max (Бял)

Робот прахосмукачка Roborock Q7Max, Моп, LiDAR, 4200 Pa, 58W,4 сензора, 4 карти, 3D картографиране, 5200mAh, Контейнер за прах: 470 мл, Контейнер за вода 350 мл, No-go и no-mop зони, 30 настройки за обема на водата, Бял

Roborock Q7Max Black

Roborock Q7Max (Черен)

Робот прахосмукачка Roborock Q7Max, Моп, LiDAR, 4200 Pa, 58W, 4 сензора, 4 карти, 3D картографиране, 5200mAh, Контейнер за прах: 470 мл, Контейнер за вода 350 мл, No-go и no-mop зони, 30 настройки за обема на водата, Черен

Roborock Q7 MAX+

Roborock Q7 MAX+ (Бял)

Робот прахосмукачка Roborock Q7 MAX+, Моп, Станция за автоматично изпразване, LiDAR, 4200Pa, 58W, 4 сензора, 4 карти, 3D картографиране, 5200mAh, Контейнер за прах: 470 мл, Контейнер за вода 350 мл, No-Go / No-Mop зони, 30 настройки за обем на водата, Бял

Roborock Q7 MAX+

Roborock Q7 MAX+ (Черен)

Робот прахосмукачка Roborock Q7 MAX+, Моп, Станция за автоматично изпразване, LiDAR, 4200Pa, 58W, 4 сензора, 4 карти, 3D картографиране, 5200mAh, Контейнер за прах: 470 мл, Контейнер за вода 350 мл, No-go / No-Mop зони, 30 настройки за обем на водата, Черен

Подобни продукти:

Roborock Q7

Roborock Q7 (Бял)

Робот прахосмукачка Roborock Q7, Прахосмукачка и моп, 2700 Pa, 50W, 4 сензора, LiDAR, 4 карти, 5200mAh, Автоматично разпознаване на стаята, Контейнер за прах 750 мл, Контейнер за вода 180 мл, Зони No-Go, 2 режима за обема на водата, Режим DND, Бял

Roborock Q7 Black

Roborock Q7 (Черен)

Робот прахосмукачка Roborock Q7, Прахосмукачка и моп, 2700 Pa, 50W, 4 сензора, LiDAR, 4 карти, 5200mAh, Автоматично разпознаване на стаята, Контейнер за прах 750 мл, Контейнер за вода 180 мл, Зони No-Go, 2 режима за обема на водата, Режим DND, Черен