Ревю на телевизор Samsung TU8072

Samsung TU8072 е от най-новата гама телевизори от 2020 година, от който със сигурност ще останете очаровани. Този смарт телевизор разполага с голям избор от размери започващ от 43“ и достигаш до 82“ екран с Ultra HD 4K резолюция, HDR10+ технология за високо динамичен обхват и още много полезни функции.

Samsung TU8072

Samsung TU8072

Преглед на телевизор Samsung TU8072 – размери, спецификации, всичко, което трябва да знаете.

Това е телевизор с добра стойност, който предлага прилична производителност за парите, но все пак не може да се сравнява с брилянтните по спецификации QLED телевизори от по-високата гама на марката. Яркостта и наситеността на цветовете са най-яркият пример за компромисите, които трябва да направите сравнено с по-скъпите QLED телевизори на Samsung.

Но има няколко неща, които отличават този телевизор от конкурентите му от съшият клас и това са детайлната му картина, фантастичната смарт система и силната му производителност.

Серията 8 на Samsung винаги досега е била чудесна опция за тези потребителите, които търсят балансиран телевизор по отношение на производителността и цената, като тазгодишната серия не отстъпва от този принцип.

Samsung TU8072 използва технологията Crystal LCD UHD и залага лекота на използване, минималистичен дизайн, вграден гласов асистент и една от най-добрите интелигентни системи. Има и цял набор от размери на екрана, от които може да избирате, така че наистина може да направите най-пълноценният избор за пространство, което имате.

Въпреки че той до голяма степен е изработена от пластмаса, то той е наистина добре изграден телевизор.

Освен това той разполага с всички предварително инсталирани приложения, от които бихте имали нужда , включително Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV и Disney Plus.

В този модел е включен дори изкуственият Ambient Mode, който се появява извън обхвата на QLED за първи път тази година.

Качество на картината

Няма съмнение, че картината идва с някои леки компромиси спрямо QLED телевизорите, но това е нормално, за да оправдае цената си. Все пак TU8072 впечатлява със своята естествена обработка на цветовете, отчетлива и детайлна картина, стабилна обработка на движенията и добро мащабиране.

Този модел е в състояние да получи много добра картина за цената си, но готовите настройки се нуждаят от малко промени, за да извлечете максимума от него, особено при HDR съдържание.

Това е така, защото пиковата яркост на този комплект е от долната страна. Дори с висока яркост в настройките, вероятно ще откриете, че искате повече, особено при тъмни сцени в добре осветени стаи.

Първото нещо, което трябва да настроите, е режимът на картината, който е най-точен при Movie. Мнозина ще предпочетат атрактивните по-студени тонове на Standard, който също е малко по-ярък, но ако търсите най-точната картина и цветова палитра, Movie е опцията, която трябва да изберете.

Цветовият тон е необходимо да преместите между Warm1 и Warm2, а остротата да е 0, за да се избегнете допълнителен шум. Може да оставите настройките за цвят и оттенък така, както са подразбиране.

Функцията за обработка на картината Contrast Enhancer на Samsung прави чудеса, особено при по-тъмни сцени, за това ви съветваме да я оставите включена.

Като се има предвид, че този модел няма локално затъмняване, то с включен Contrast Enhancer може бързо да подобрите баланса и да придадете на сцените много повече разлика.

Contrast Enhancer прави детайлите и акцентите да се представят много по-ярко заедно с дълбоките черни цветове, при това с много малко разцвет. Дори спомага да се разкрият някои подробности, които биха се загубят в сенките.

Както споменахме, допълнителната обработка премахва малко финес в търсене на по-добър контраст, особено забележим при по-ярки сцени, а също така добавя и малко шум. Въпреки това на тази цена, трябва да сте готови да направите този компромис.

Резултатът не е толкова точен или динамичен, колкото HDR може да бъде най-добрият, но няма да намерите много телевизори на това ниво, които да се справят много по-добре. Само имайте предвид, че както е при всички телевизори на Samsung, тук няма поддръжка на Dolby Vision, а само HDR10 и HDR10 +, плюс HLG за излъчване.

Пренасянето на HD/SDR съдържание към 4К телевизорът се справя прекрасно. Мащабирането му е доста добро и макар че не може да премине за изцяло 4K, все пак има добро ниво на детайлност, без забелязахме допълнителен шум.

Дори наземното телевизионно съдържание в SD изглежда прилично. Малко е мека по отношение на детайлите, както бихте очаквали, но дори и при по-нататъшния шум, който се прокрадва, това е солидна картина с добър цветен баланс, който е напълно гледаем.

Единственият недостатък на всичко това са ъглите на гледане. Ако седите твърде в страни от картината ще загубите доста малко контраст и наситеност на цветовете, което отнема цялостното добро представяне на картината. Ако все пак изберете този телевизор, то не забравяйте да седите срещу него в избраната от вас кино вечер.

Звук

Както често се случва в този клас аудио системата не е най-доброто, което може да сте чували, но все пак при този модел тя не е най-лошото, което сме чували.

Предлагайки обичайна 2.0-канална аудио система двата високоговорителя доставят до 20 W мощност.

TU8079 може да достави задоволително преживяване при гледане на новини, тъй като звукът е доста ясен и отчетлив, но в същото време не успява да достави какъвто и да е вид на потапяне, което може да повиши вашето изживяване при гледане на филми.

Той поддържа Dolby Audio и дори може да премине през Dolby Atmos през своя eARC HDMI порт, но за съжаление тук няма DTS. Телевизорът разполага и с адаптивен звук, тъй като може автоматично да прави корекции за възможно най-доброто звуково изживяване в зависимост от това какво съдържание се гледа във всеки конкретен момент.

В крайна сметка, ако искате да имате по-завладяващо аудио изживяване с този телевизор, силно ви съветваме да си закупите поне допълнителен саундбар, ако не и специална аудио система за домашно кино.

Има сравнително евтини саундбари, които могат значително да повишат звуковите характеристики на този телевизор и ако планирате да гледате много филми с него, това е единственият начин да постигнете по-добър цялостен акустичен резултат.

Свързаност

С този модел виждаме първата действителна промяна в оформлението на портовете в сравнение с всички QLED телевизори от тази година. В този модел всъщност получаваме комбинация от странични и обратни портове, като последните са много по-трудни за използване, в случай че планирате да монтирате телевизора на стената.

Първо нека да разгледаме портовете отстрани отгоре надолу получаваме два USB порта, два HDMI порта, като единият дори поддържа eARC и обичайния антенен/кабелен порт. В задната част има трети HDMI вход, под този цифров оптичен аудио изход, вдясно композитен видео вход заедно с аналогов стерео вход и накрая под тях Ethernet порт за кабелна връзка с интернет .

За пореден път USB портовете са по-старите v2.0 и няма наличен USB 3.0. Също така с отпадащата поддръжка на TU8072 за HDMI 2.1 означава, че вместо това трябва да се задоволим с по-стария HDMI 2.0. Поне получаваме поддръжка на eARC, за да изпратим висококачествен обектно-базиран звук като Dolby Atmos на друго устройство чрез HDMI 2 порта, както и чрез HDMI-CEC функционалност. Но с този модел получаваме само три входа в сравнение с четирите, които открихме в повечето QLED модели.

И накрая, нищо не се е променило, що се отнася до безжичните възможности, като телевизорът има вграден WiFi (802.11ac) заедно с Bluetooth v4.2, който може да се използва за безжично стрийминг.

Основни функции

Въпреки че може да настроите телевизора само с помощта на дистанционното управление, ако предпочитате, от Samsung ви подканва да изтеглите приложението Samsung SmartThings, за да го направите вместо това през смартфона ви.

Приложението работи наистина добре, дори може да свържете телевизора през Wi-fi без да е нужно да го правите през дистанционното, което е било винаги много досадно.

Той също така ви подканва да изтеглите допълнителни приложения по заявка, които може да ви харесат и да изберете вашия гласов асистент, както и ви помага да настроите OneRemote като универсален контролер за всички ваши смарт устройства в домът ви.

След като завърши, TU8079 ще се появи като устройство в приложението SmartThings заедно с всички други съвместими устройства, които може да имате в къщата. След това можете да управлявате телевизора си чрез телефона си, без да се нуждаете от дистанционното.

Samsung отдавна предлага една от най-добрите смарт телевизионни системи чрез своята платформа Tizen и това не е променено през 2020 г. От миналата година има няколко малки промени в дизайна, но навигацията е почти идентична и все още е толкова проста, колкото преди.

Това означава, че натискането на бутона за начало ще изведе ред от инсталираните от вас приложения, които сега са по-малки, за да се поберат повече на екрана, и подчертаването на някое от тях ще покаже вторичен ред от предложено съдържание или действия. Това съдържание ще бъде персонализирано според вашите навици за гледане, ако сте влезли в конкретното приложение, така че Netflix ще предложи да продължи това, което сте гледали последно, например.

Присъства почти всяка услуга при поискване, която можете да пожелаете, включително Netflix, Amazon Prime, Apple TV, NowTV, YouTube и Disney Plus.

Има и магазин за приложения за добавяне на други приложения, включително UKTV Play, BBC Sounds и Spotify, като редът на приложенията, които добавяте към началното си меню, е напълно приспособим към вашите предпочитания – вече може да поберете 14 на екрана по всяко време.

Получавате две възможности за гласова помощ, в Alexa, Samsung Bixby и Google Assistant. Alexa може да работи съвместно с всички високоговорители на Amazon, които може да имате, и обикновено е по-добрият избор от двете за обща гласова помощ, въпреки че Bixby предлага повече чрез специфични телевизионни контроли, като промяна на входа чрез глас. Все още се чувства малко тромаво включване, което рядко намирахме за необходимо да използваме, но е налице, ако го искате.

Режимът на околната среда на Samsung вече е включен като стандарт за TU8079, като функцията разширява своя кръгозор извън обхвата на QLED за първи път тази година. Това е функция, адаптирана от Art Mode, първоначално стартирана на Samsung Frame, и ви позволява да имате на екрана селекция от артистични картини, шарки или ваши собствени щракания, когато не гледате телевизия.

Сензорът на телевизорите ще разпознае яркостта на помещението и ще коригира съответно картината, така че да прилича повече на картина, отколкото на току-що оставен телевизор, което от своя страна спестява енергия. Може да зададете и таймер, за да сте сигурни, че той се изключва след определен период от време.

Това не е толкова убедително като рамката на Samsung като произведение на изкуството, най-вече защото екранът на TU8079 е по-отразяващ, но е хубаво да видим, че функцията все едно се стича в обхвата.

Нашето мнение за продукта

8-та серия на Samsung винаги е била чудесен избор среда, ако търсите добър 4K LED телевизор, без да харчат парите за QLED гамата. Ако можете да направите лек компромис с качеството на изображението и искате смарт телевизор с всички функционалности произлизащи от това то този модел може да ви предложи точно това, при това добра цена. Освен това имате изключително голям избор от размер на екрана, така че независимо дали търсите телевизор за вашият хол или спалня то тоиз модел би паснал добре навсякъде.

Samsung TU8072

Samsung 82TU8072

Телевизор Samsung 82TU8072, 82″ (207 см), Smart, 4K Ultra HD, LED

Samsung TU8072

Samsung 75TU8072

Телевизор Samsung 75TU8072, 75″ (189 см), Smart, 4K Ultra HD, LED

Samsung TU8072

Samsung 65TU8072

Телевизор Samsung 65TU8072, 65″ (163 см), Smart, 4K Ultra HD, LED

Samsung TU8072

Samsung 55TU8072

Телевизор Samsung UE55TU8072UXXH, 55″ (138 см), Smart, 4K Ultra HD, LED

Samsung TU8072

Samsung 43TU8072

Телевизор Samsung 43TU8072, 43″ (108 см), Smart, 4K Ultra HD, LED