Как да изберем блендер?

В ръководството как да изберем блендер ще ви запознаем с основните предимства, качества и функции на този полезен домакински уред.

Блендерите са кухненски уреди които използват бързо въртящи се остриета, за да нарежат или пюрират храни в течност. Могат да се ползват и в подготовката на храна (например редуциране на домато до пюре) и в приготвянето на смутита и сокове от плодове и зеленчуци.

Настолните блендери обикновенно имат своя отделна купа в която се слагат съставкте и се смесват. Имат защита срещу разпръскване (капак), който се поставя отгоре за да предпази течностите от разливане.

Този вид блендери обикновено са по-мощни и могат да накълцат по-твърди продукти, но това идва с цена – тези блендери са по-обемни и заемат повече място от пасаторите например и често са по-скъпи от тях. Също така изискват и повече чистене, тъй като купата и ножовете трябва да се измиват след всяко ползване.

Капацитет

Тази характеристика е наистина важна. Обикновено капацитетът на блендерите е групиран в няколко категории – под 0.5 л., 0.5 – 1 л., 1.1 – 1.5 и над 1.5 литра. Капацитетът на купата определя колко храна и течност може да се смеси наведнъж. Размера варира много – някои блендери имат огромни съдове, които могат да поберат няколко литра наведнъж, докато други могат да направят само 1 порция, което пък е непрактично за по-голямо домакинство. Което ни отвежда до….

Блендери тип „Нутрибулет“, джусъри и смути мейкъри

Това са с отделна категория блендери, специализирани в разбиването на плодове и зеленчуци до течност за сервиране веднага. Те са изключително полезни в тези случаи и често идват в комплект със специална чашка или кана, която да направи преливането на смутитата много лесно.

Някои използват и самата чаша като купа за смесване, блендирайки продукрите страхотно.

Тъй като притежават тази специфична функция, потребителите трябва да помислят преди да ги купят за ползване от по-голямо домакинство.

Заради малкия си капацитет като за една порция, те не са ефективни за готвене за семейства и ще трябва да блендирате съставките на няколко пъти.

Също така, тъй като са направени с идея да смилат меки плодове и зеленчуци, мощността им не е толкова голяма, колкото на специализираните модели.

Това означава, че ако ползвате смути мейкър като стандартен кухненски блендер, може да счупите остриетата или да пренатоварите мотора на уреда.

Тези видове блендери (особено нутриблетите) са специализирани за хора със здравословен начин на живот и повече движение и често са по-скъпи от стандартните уреди, дори и да са с по-малък капацитет и по-малко опции.

Така че като избирате блендер, помислете внимателно за какво ще го ползвате и може би се насочете към стандартен кухненски блендер, ако мислите с него да приготвяте и нещо различни от сокове и смутита.

Блендерите и миксерите често са взаимозаменяеми като имена за кухненски уреди, които се използват за смесване и редуциране, но блендерите са по-бързи и мощни, фокусирани върху пюриране, а не върху хомогенизиране. Това ги прави идеални за смутита и супи.

 Мощност

Всички блендери имат степен на мощност измерваща се във Ватове (W). Колкото по-високо е нивото на мощност, толкова по-ефективни са за блендване.

Това е много важно, ако искате по-гладки смутита, с по-малко парченца и по-добри резултати!

Много модели имат няколко степени на скорост. В повечето случаи са само висока и ниска, но понякога са и повече.

При такива има възможност за натрошаване на деликатен лед за коктейли или ледени смутита.

Лесен за почистване

Цялото това смесване е по-принцип доста цапащ процес и ще трябва да чистите блендера си след всяко ползване.

В такъв случай е добре да изберете модел, при който е посочено че е лесен за почистване.

Някои модели стават дори за измиване в съдомиялна, което значително улеснява процеса.

Нашите предложения за най-добър блендер

Ninja BN800EU

Star-Light Pro DBB-2018W

Блендер Star-Light Pro DBB-2018W, 1800 W, 28000 об/мин, Електронно регулиране на скорост/време, Кана 2.0 л, Tritan, 0% BPA, Дисплей LED, 6 функции, Черен/Кафяв

Ninja BN800EU

Star-Light BD-1400SS

Блендер Star-Light BD-1400SS, 1400W, Дигитален контрол, 1,75 л, 3 предварително зададени програми, Стъклен съд, Функция Рulse, Инокс

Ninja BN800EU

Tefal BlendForce 2 BL420131

Блендер Tefal BlendForce 2 BL420131, 600W, 4 ножа, Съд 2 л, Бял

Ninja BN800EU

Bosch Vita Power Serie 4 MMB6174S

Блендер Bosch Vita Power Serie 4 MMB6174S, 1200 W, 1.5 л, 3 автоматични програми, Silver

Ninja BN800EU

Philips Avance Collection HR3657/90

Блендер Philips Avance Collection HR3657/90, 1400W, 2 л, Технология ProBlent 6 3D, Стъклена гарафа, Черен/Сив

Ninja BN800EU

Ninja CB100EU

Блендер 2 in 1 Ninja CB100EU, 1100W, 400 мл Power Nutri Bowl & 700 мл Power Nutri Cup, Intelligent torque motor, Технология Auto IQ, Сив