Как да изберем хлебопекарна?

В ръководството как да изберем хлебопекарна ще ви запознаем с основните предимства, качества и функции на този полезен домашен уред.

Хлебопекарната е уред, който позволява лесно изпичане на различни видове хляб. Обикновено уреда се състоят от правоъгълен корпус с подвижна тава за печене, в която се добавят съставките. Програмата контролира смесването, бухването и изпичането на хляба. Това драстично намалява работата, необходима за направата на висококачествен хляб, което означава, че е по-лесно от всякога да го направите във вашия дом!

Хлебопекарните се различават основно по капацитета си. Колкото по-голям хляб искате да изпечете, толкова по-голям уред ви трябва. Някои по-малки хлебопекарни могат да пекат хлябове с тегло около 500-600 гр., докато по-големите модели могат да пекат хлябове  от 2-3 кг.

Програми

Почти всички хлебопекарни идват с предварително зададени програми. Те осигуряват лесни начини за приготвяне на различни видове хляб – от стандартен за филийки до френски, теста за понички, кифлички или пица, блатове за торта и др. Много модели също ви позволяват да изберете степента на изпичане на коричката на хляба. Можете да го настроите на светла, средна или тъмна, в зависимост от това как предпочитате хляба си.

Някои хлебопекарни ви позволят да създавате персонализирани програми, за да експериментирате с различни рецепти. Те могат да съдържат и допълнителни програми за готвене, но не на хляб – като например ризото, супа, сос от макаронени изделия и дори сладко.

Ако често се оказвате с ограничено време и трябва бързо да изпечете хляб, може би си заслужава да търсите модел с бърза програма за приготвяне. Макар че не създава хляб с толкова високо качество, колкото по-дългите програми, този режим може да направи хляб от нулата за по-малко от час.

Приставки

Приставките за месене се предлагат в различни форми. Повечето модели идват с поне една приставка, но две са препоръчителни за да меси хляба добре. Те работят почти толкова добре, колкото и да се меси на ръка или със миксер на стойка. Машините с единични бъркалки могат да включват и резервна приставка.

Също така може да искате да проверите дали може да премахнете бъркалките след всеки цикъл на месене. Това е важно, ако не искате хляб, който да се пече с приставка и да остави дупка на дъното на вашия хляб. Някои машини за хляб ви уведомят, че трябва да извадите бъркалките преди да влязат в цикъла на печене.

Шум

Тъй като машините за хляб смесват и месят тестото, ще ви бъде трудно да не намерите такава, която не създава шум. Нивото на шума обаче е различно между различните машини. Моделите от по-висок клас са склонни да използват по-добри материали и са по-здрави, затова правят по-малко шум и не се движат наоколо. Когато купувате машина, не забравяйте да намерите такава, за която е известно, че вдига минимален шум.

Аларма

Ако възнамерявате да печете хляб с плодове и ядки, уверете се, че хлебопекарната има аларма, за да ви уведоми кога да добавите тези съставки. Ако ги добавите в началото с останалите съставки, те ще бъдат смазани от цикъла на смесване. Ето защо трябва да ги добавите по-късно и затова някои машини ще известят звуково, за да ви уведомим, че е време да ги добавите.

Таймери и предварително програмиране

Едно от големите предимства на хлебопекарната над стандартното печене, е че тя съдържат таймер за печенето на хляба. Можете да настроите хляба да бъде готов точно, когато го искате – машината автоматично ще започне печенето в програмираният час.

Това е особено полезно за закуска – просто заредете машината със съставки, преди да си легнете вечер, задайте програмата и когато се събудите ще имате пресен хляб, който ви очаква на закуска!

Плодове / ядки

Някои по-модерни видове хлебопекарни съдържат отделен контейнер за да се добавят допълнителни съставки към хляба, като сушени плодове или ядки. Когато се използват в програма, тези съставки постепенно се въвеждат в тестото по време на етапа на смесване, което позволява на ядките или плодовете да се смесят равномерно. С това допълнение е лесно да създадете вкусни специалитети като орехов хляб, боровинков хляб или гръцки маслинен хляб!

Повечето хлебопекарни включват и книжка с рецепти, която предоставя повече подробности за включените програми и как най-добре да ги използвате. Много от тях също така включват безплатна мерителна чаша за точно измерване на съставките за вашия хляб.

Прочети още: Как да изберем електрическа скара?

Нашите предложения – как да изберем хлебопекарна

Хлебопекарна Star-Light MPD-850W, 12 програми, 1134 гр, Бяла

Хлебопекарна Star-Light MPD-850W, 12 програми, 1134 гр, Бяла

Виж ЦЕНА и пълните характеристики тук

 


Хлебопекарна Star-Light MPD-550W, 12 програми, капацитет 900 гр

Хлебопекарна Star-Light MPD-550W, 550W, 12 програми, капацитет 900 гр,

 

Виж ЦЕНА и пълните характеристики тук

 


Хлебопекарна Tefal Pain Plaisir PF220, 700 W, 1000 гр, 17 Програми

Хлебопекарна Tefal Pain Plaisir PF220, 700 W, 1000 гр, 17 Програми

Виж ЦЕНА и пълните характеристики тук

 


Хлебопекарна Tefal Bread of the World PF6118, 1600 W, 1500 гр, 19 програми, Черна

Хлебопекарна Tefal Bread of the World PF6118, 1600 W, 1500 гр, 19 програми, Черна

Виж ЦЕНА и пълните характеристики тук

 


Хлебопекарна Moulinex Pains du monde OW611810, 1600 W, 19 програми, 1500 гр, Черна

Как да изберем хлебопекарна - Хлебопекарна Moulinex Pains du monde OW611810, 1600 W, 19 програми, 1500 гр, Черна

Виж ЦЕНА и пълните характеристики тук

 


Хлебопекарна с две бъркалки ZEPHYR ZP 1446 A, 850W, 1250 гр, 12 програми, Таймер, Безглутенов хляб, Рецепти

Как да изберем хлебопекарна - Хлебопекарна с две бъркалки ZEPHYR ZP 1446 A, 850W, 1250 гр, 12 програми, Таймер, Безглутенов хляб, Рецепти

Виж ЦЕНА и пълните характеристики тук

 


Хлебопекарна Gorenje bm910 wii

Как да изберем хлебопекарна - Хлебопекарна Gorenje bm910 wii

Виж ЦЕНА и пълните характеристики тук

 


Хлебопекарна Philips HD9016/30, 480 W, 1000 гр, 12 програми, Бяла

Как да изберем хлебопекарна - Хлебопекарна Philips HD9016/30, 480 W, 1000 гр, 12 програми, Бяла

Виж ЦЕНА и пълните характеристики тук

 


Хлебопекарна Tefal Pain Doré PF210, 700 W, 1000 гр, 12 Програми

 

Как да изберем хлебопекарна - Хлебопекарна Tefal Pain Doré PF210, 700 W, 1000 гр, 12 Програми

Виж ЦЕНА и пълните характеристики тук

 


Това бяха нашите съвети и предложения за това да как да изберем хлебопекарна? – надяваме се да сме ви били полезни с избора!