Ревю на Лаптоп Gaming ASUS TUF FX505DT с Ryzen 7 и GeForce GTX 1650

Днес ще ви запознаем с ASUS TUF FX505DT, който е една от алтернативите на лаптопите с Intel Core i5 процесори. Както се оказва, графичните процесори на Nvidia от среден клас си пасват много добре с най-новата Ryzen H-серия от процесори на AMD. От Asus увеличиха предлагането на лаптопи за игри без процесорите на Intel, като разглежданото от нас днес предложение е едно от най-изгодните в момента.

ASUS TUF FX505DT-HN540

ASUS TUF FX505DT-HN540

Лаптоп Gaming ASUS TUF FX505DT, 15.6″, AMD Ryzen™ 7 3750H, RAM 16GB, SSD 512GB, NVIDIA® GeForce® GTX 1650 4GB, Free DOS, Stealth Black

Основни характеристики на ASUS TUF FX505DT

Серията TUF е бюджетната серия от геймърските лаптопи на Asus, която се намират доста под водещата серия ROG. Серията е напълно подходяща за геймърите с ограничен бюджет.

Все пак като имаме предвид цената, не трябва да очаквате най-луксозните функции като повърхности от метални сплави, RGB осветление или Thunderbolt 3.

Преките конкуренти в този ценови клас с 15,6-инчов екран са сериите Dell G5 15, Lenovo Legion Y530, HP Pavilion Gaming 15, Acer Nitro 5 и сериите GP / GL / GF на MSI.

Тази конкретна конфигурация, която разглеждаме е оборудвана с 16 GB RAM, 512 GB NVMe SSD и 144 Hz IPS панел.

Свързаност

ASUS TUF FX505DT има ограничен брой портове, но тъй като е в бюджетния ценови диапазон то това е приемливо.

Може да намерите: един USB 2.0, един RJ-45, един Audio Out/Микрофон, един 1 x HDMI 2.0 и два USB 3.2 Type A Gen 1.

 ASUS TUF FX505DT

Почти всички портове са поставени от лявата страна на лаптопа, докато дясната страна е празна.

Лаптопите за игри трябва да бъдат лесни за обслужване и FX505DT не е изключение. Долният панел се вади доста лесно след отстраняване на 11 винта, за да направите лесно хардуерен ъпдейт ако желаете.

Клавиатура и тъчпад

Клавиатурата е същата от сериите FX505DY, FX705DT и FX705DY. Клавиатурата му осигурява добро изживяване, благодарение на солидната си подсветка и стандартното разположение на клавишите.

Тя в с леко умерено тракане, леко мека обратна връзка и умерено дълбоко движение на клавишите на клавиатурата.

FX505 разполага с оптимизирана игрална клавиатура с осветление, което може да се управлява чрез панела Aura Core TUF, за да изразявате своя уникален стил.

ASUS TUF FX505DT

За разлика от клавиатурата, тъчпадът има по-твърда и по-силна обратна връзка с плитко движение при натискане. Всъщност това е доста добро, що се отнася до интегрираните клавиши на мишката, но все пак специалните клавиши са предпочитане с цел по-голяма точност.

За съжаление повърхността на тъчпада не е толкова добра за управление на курсора с неравномерно плъзгане при бавно-средни скорости.

Дисплей

Дисплеят от 144 Hz на този FX505DT е забележително подобрение спрямо 60 Hz дисплея на по-старата версия FX505DY. Освен по-плавната честота на опресняване, панелът е с 33 процента по-ярък с малко по-бързо време за реакция, като същевременно се запазват почти същите съотношения на контраст и цветови пространства.

Тези подобрения се забелязват както в игрите, така и извън тях за цялостно по-добро потребителско изживяване. Както споменахме по-рано, може да е трудно да се върнете към 60 Hz дисплеи, след като свикнете с дисплеи с много висока честота на опресняване.

ASUS TUF FX505DT

Основните недостатъци на панела са неговите неточни цветове и тясното цветово пространство. И двете характеристики се комбинират, за да създадат плитки цветове, които не са толкова дълбоки или прецизни, колкото водещите ултрабуци или игрални лаптопи от по-висок клас.

Следователно панелът от 144 Hz на този FX505DT е среден клас, тъй като не разполага със същите дълбоки цветове или бързо време за реакция като алтернативите от по-висок клас гейминг лаптопи.

Процесор и производителност

Четириядрените Ryzen 5 3550H и Ryzen 7 3750H са проектирани да се конкурират директно с четириядрени процесори Intel Core H-серия като Skylake Core i7-7700HQ , Coffee Lake 8-мо поколение Core i5-8300H или 9-то поколение Core i5-9300H .

За бюджетен геймърски лаптоп процесор, подобен на Core i5, е достатъчен, тъй като целевата аудитория обикновено няма да се стреми към супер бързи честоти на кадрите над 60 FPS.

За разлика от прехода от четириядрен Core i5 към шестоядрен Core i7, броят на ядрата между четириядрените Ryzen 5 3550H и Ryzen 7 3750H не е същият. Следователно разликата в производителността на процесора между игралния лаптоп Ryzen 5 и Ryzen 7 е много по-малка от тази, която бихте получили, ако избирате между игрален лаптоп Core i5 или Core i7.

Показателите класират Ryzen 7 3750H само с 4 до 8 процента по – бързо от Ryzen 5 3550H в TUF FX505DY. Показателите му не са достатъчни, за да го издигнат до нивото на Core i7. Подобно на Ryzen 5 3550H, цялостната производителност е по-близка до Core i5-8300H или Core i5-9300H .

Всъщност разликата в производителността е толкова малка, че става трудно да се препоръча Ryzen 7 пред Ryzen 5, тъй като приложенията в реалния свят ще работят с приблизително същата скорост помежду си.

Единствено той е по-добър в поддържането на тактовите честоти при Turbo режим за по-дълъг период от повечето бюджетни игрални лаптопи, захранвани от процесор Intel Core.

FX505DT е сравнително на едно ниво с бюджетните лаптопи на Intel за игри, включително Acer Nitro 5 и Lenovo Legion Y730.

Резултатите постоянно изпреварват FX505DY, както и поради комбинацията от по-бърз CPU, GPU и решение за съхранение.

Игралните лаптопи от по-висок клас с шестоядрени процесори Intel и RTX графика обаче все още надминат сериозно този лаптоп на Asus.

Видеокарта

Видеокартата е една от силните страни на този лаптоп. С капацитет за видео памет от 4 GB GDDR 6 и с интегрираните технологии DirectX 12 и GeForce Experience.

NVIDIA GeForce GTX 1650 е една от видеокартите, която не разочарова и това е така, защото осигурява визуални ефекти и иновативни техники за показване за истинско игрово изживяване.

Базирана на архитектурата на NVIDIA Turing и ултрабързата GDDR памет, видеокартата интегрира турбо графичен процесор, който позволява, в случай на нужда, овърклок в реално време, за да можете да инсталирате и възпроизвеждате най-новите заглавия за игри.

NVIDIA Turing е най-модерната в света архитектура на графичния процесор. Тази нова хибридна графична технология представлява огромен скок в еволюцията на игралните графични карти, предлагайки много по-добро взаимодействие с потребителя.

Памет

Потребителите имат възможност да избират между M.2 PCIe съхранение, 2,5-инчов SATA III съхранение или и двете. Конкретният ни модул е ​​оборудван с 512 GB Intel 660p PCIe SSD, за разлика от 256 GB Western Digital SN520 NVMe SSD на по-стария FX505DY .

Иначе производителността е доста сходна между тези два SSD диска от начално ниво със скорости на последователно четене и запис, средно около 900 до 1000 MB / s всеки.

Охлаждане

Охлаждането остава идентично с това на FX505DY. Шумът от вентилатора е малко по-тих като цяло, но все пак силен като цяло.

Повърхностните температури при празен ход или при ниски товари всъщност са по-топли при тестовете на FX505DT в сравнение с FX505DY.

ASUS TUF FX505DT

Когато играете или работите с много високи натоварвания, температурите започват да стават по-сходни помежду си. Горещото място, най-близко до буквата „P“, достига 42 C.

За щастие, системата никога не става неприятно топла за игра. Общата гореща точка е в секцията на клавиатурата, където при повечето игри не се използват често.

Живот на батерията

Ние записахме 4,5 часа реално използване на WLAN в сравнение с 5,5 часа на FX505DY, когато е настроен на същия балансиран профил.

Не сме сигурни защо има голямо несъответствие по време на работа между двете системи, освен възможността за автоматична активност, работеща във фонов режим.

Така или иначе, резултатите са просто средни в сравнение с конкурентния Acer Aspire Nitro 5, задвижван от Intel, оборудван със същия графичен процесор GTX 1650, където времето за работа на WLAN може да достигне над 8 часа.

Вътрешната батерия от 48 Wh е от малката странна, особено за игрален лаптоп. Зареждането от празен до пълен капацитет отнема 1,5 до 2 часа.

Виж ревюта за още гейминг лаптопи тук

Нашето мнение за продукта

Това несъмнено е един от най-добрите геймърски лаптопи в ниския ценови клас, който може да закупите в момента. Както при повечето компютри, задвижвани от AMD, основно предимство на Asus TUF FX505DT е неговата цена. Освен това този гейминг лаптоп с много приятен външен вид, светеща клавиатурата, с безжична връзка, добър IPS екран и подобрено охлаждане от предходния модел. Той е идеално решение за вас, ако търсите бюджетен лаптоп, който има добра производителност на достъпна цена.

ASUS TUF FX505DT-HN540

ASUS TUF FX505DT-HN540

Лаптоп Gaming ASUS TUF FX505DT, 15.6″, AMD Ryzen™ 7 3750H, RAM 16GB, SSD 512GB, NVIDIA® GeForce® GTX 1650 4GB, Free DOS, Stealth Black