Ревю на робот прахосмукачка iRobot Roomba 981

iRobot винаги са били лесни за използване, но новият iRobot Roomba 981 въвежда още по-лесен начин за почистване на дома ви, при това без да слизате от дивана.

iRobot Roomba 981

iRobot Roomba 981 (Черен)

Робот прахосмукачка iRobot Roomba 981 iAdapt 2.0, WiFi, Навигация iAdapt, Dirt Detect, 33W, Черен/Кафяв

iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980 (Черен/Кафяв)

Робот прахосмукачка iRobot Roomba 980, Навигация iAdapt, Carpet Boost, Двоен филтър Hepa, Почистване AeroForce, Черна/Кафява

Основни характеристики

IRobot Roomba 981 има много добра навигационна система, като преди да започне, той картографира стаята ви. В резултат на това той винаги знае къде точно се намира, къде все още трябва да отиде и къде вече е бил.

Може да свържете Roomba 981 към вашата домашна Wi-Fi мрежа, така че да можете да го управлявате дистанционно от приложение на вашия смартфон.

Roomba 981 има стандартни размери за класът си и е с диаметър 35 см и височина 9.2 см 3,6 инча и тегло около 4 кг. 8,7 паунда. Той е оборудван с три бутона, които седят в горната му част, кръгъл бутон Clean, ограден от два по-малки бутона Home и Spot Mode.

С натискането на Clean започва сесия за почистване, докато бутонът Home го връща в докинг станцията, където ще се зарежда и изчаква допълнителни инструкции. Чрез активиране на режим Spot роботът почиства концентрирано зона с диаметър от 1 метър, така събирате разсипана захар или брашно в кухнята например.

Редица светлинни индикатора се намират над бутона за почистване. Wi-Fi показва състоянието на връзката на Roomba. Батерията свети в зелено, когато Roomba се зарежда, а отделен индикатор показва кога кошчето за прах е пълно. Освен това индикатирът Dirt Detect мига, когато Roomba срещне зона с високо замърсяване и почиства по-старателно.

Когато обърнем Roomba 981 и ще видим нейния подвижен контейнер за прах, сензорите за проследяване на пода, две основни въртящи се четки и въртяща се странична четка. Въртящите се четки са лесни за почистване – просто ги издърпайте и изхвърлете навитите коси или отломки, след което ги поставете обратно. Кошчето за прах може да бъде премахнато също много лесно и да бъде измит само през течаща вода.

iRobot Roomba 981

Този робот се предлага с две виртуални стени в комплекта, като тези малки устройства, захранвани от батерии тип AA, могат да бъдат настроени да проектират невидимо препятствие, през което роботът не трябва да преминава. Режим Halo може да се използва за създаване на зона за забрана около чувствителни зони, като купи за храна за домашни любимци.

При нашите тестове батерията на iRobot издържа до два часа, което изглежда точно като описанието на производотеля. По време на нашето тестване роботът се справи за около 90 минути, за да почисти малък апартамент, който се състои от баня, спалня, трапезария, антре и дневна.

На роботът му отне два прохода във всяка зона, преди да завърши почистването. След това той автоматично се върна в докинг станцията, за да се презареди. Ако батерията се изтощи, но тя има още работа за вършене, тя ще продължи там, където е спряла, след като бъде напълно презаредена.

Приложението

iRobot Roomba 981 няма включено дистанционно управление, но тук идва телефонът ви. Както споменахме по-рано, Roomba 980 може да се свърже с вашата домашна Wi-Fi мрежа, за да може да задавате почистване от където и да сте (дори когато не сте вкъщи) с новото приложение iRobot за iOS и Android.

За да се свържете, първо трябва да изтеглите приложението iRobot Home от Apple App Store или Google Play. След това просто следвайте инструкциите на приложението, за да сдвоите Roomba с вашата домашна мрежа. Това е прост процес и бях свързан само за няколко минути.

iRobot Roomba 981

Веднъж свързан, приложението е много лесно за използване. Основният екран се състои от голям бутон Clean, за да можете да активирате Roomba 981 дистанционно с бързо докосване. Икона в горния ляв ъгъл извежда малко меню, където можете да добавите допълнителен робот, да разберете основната информация за приложението и да посетите онлайн магазина iRobot. Долният ред на главния екран има три икони: Предпочитания за почистване, Седмичен график и Още.

Ще намерите няколко опции в предпочитания за почистване, включително Carpet Boost, което увеличава смукателната мощ на Roomba, когато срещне килими или килими. Можете да го настроите автоматично да влиза в режим Boost на килими, да използвате настройката на всички подови повърхности или винаги да работите с най-ниската мощност, за да удължите времето за почистване и за да работи по-тихо.

Роботът става доста шумен при работа, сравнима с традиционните прахосмукачки. Може също така да конфигурирате Roomba да покрива всички зони в един цикъл, дори ако контейнерът за прах е пълен и да почиства ръбовете.

Функцията Weekly Schedule ви позволява лесно да задавате часове за включване и стартиране на почистваща сесия на Roomba 981, нещо, което предишните серии също можеха да направят.

Разделът още има съставен списък с различни елементи, включително различни настройки, поетапно ръководство за поддържане на робота и актуализации на фърмуера (приложението).

Основни функции

Roomba 981 използва няколко вградени сензора, за да изгради карта на вашия дом, докато почиства. Първият път ще се движи смело напред, блъскайки се в предмети, докато не научи вашето жилище.

Колкото повече почиства, толкова повече се научава да следи областите и обектите, докато не начертае всичко и не почисти всичко. В крайна сметка Roomba 981 почиства отворените зони, като систематично се движи в паралелни линии.

Той може също така да открива различни подови повърхности и да оптимизира всмукателната мощност, което означава, че ще увеличи своята мощност, когато е върху килими.

iRobot Roomba 980 предлага едно от най-важните нововъведения в историята на роботизираните прахосмукачки – тристепенната почистваща система AeroForce, която увеличава ефективността на всмукване до 50%, когато е необходимо.

Системата AeroForce концентрира въздушния поток в тясното пространство между ротационните екстрактори, което води до ускоряването му. Филтрирането на въздуха се осигурява от HEPA филтър.

Нашето мнение за продукта

Благодарение включеното управление през Wi-Fi и приложението, iRobot Roomba 981 е един от най-добрите прахосмукачки робот на iRobot досега. Може да планирате почистването на домът ви по всяко време и отвсякъде, така че винаги да се прибирате в чист и уютен дом. Но все пак Roomba 981 не е перфектна и от време на време ще бъде необходимо да изчиствате допълнително след нея. Все пак, ако желаете ефективен и иновативен робот прахосмукачка, който да почиства домът ви близко до това на перфектното, то това е вашият избор.

iRobot Roomba 981

iRobot Roomba 981 (Черен)

Робот прахосмукачка iRobot Roomba 981 iAdapt 2.0, WiFi, Навигация iAdapt, Dirt Detect, 33W, Черен/Кафяв

iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980 (Черен/Кафяв)

Робот прахосмукачка iRobot Roomba 980, Навигация iAdapt, Carpet Boost, Двоен филтър Hepa, Почистване AeroForce, Черна/Кафява