Ревю на смартфон Nokia 8

Nokia 8 – Завръщането!

След като китайската компания HMD Global закупи правата за марката от Windows то маркта Nokia се завърна на силно конкурентния пазар на смартфони. Дали марката ще възвърне своите загубени позиции и дали именно флагмана в лицето на Nokia 8 ще помогне за това.

Предстои да видим – прочетете ревюто до край и научете дали това е възможно!

Това е смартфон включващ всички основни функции и компоненти  – отличен дисплей, добра камера и топ цена!  Независимо от това, той се предлага отлична цена вече от под 700лв.

Nokia 8

Nokia 8

Смартфон Nokia 8, Dual SIM, 64GB, Tempered Blue

Дизайн

Nokia е известен със своя отличителен хардуерен дизайн и безупречно качество на изграждането, преди Apple да изгрее на сцената.

Nokia 8 изглежда доста добре, но все пак липсва „УАУ“-ефекта. Дизайна елегантен и строг, като качеството на сглобката и материалите е много добро.

Nokia 8 е с компактни размери с дебелина от 7,9 мм и тежи приемливите 160 грама.

Също така трябва да отбележим, че има по-скромен матов син модел като цвят.

Модела не разполага с екстремна защита от вода или прах, но IP54 стандарта, който покрива гарантира, че Nokia 8 най-малкото предлага устойчивост на прах и пръски.

Бутоните за сила на звука се намират в близост до десния ръб и са изпъкнали за по лесен достъп.

Основният недостатък на Nokia 8 се крие в сензора му за пръстови отпечатъци и неговата не много добра работа.

Дисплей

Nokia 8 идва с по-малък 5.3 инчов дисплей, който не по-малък за класът си. Все пак това е добре за хора, който търсят компактност.

Въпреки това изобщо няма да имате проблем с този необичаен размер тъй като гледането на видео или разглеждането на сайтове остава удобно за този размер.

Операционна система

След „аферата с Window“ то Nokia за пръв път изкарва телефон с Android ОС.

Nokia идва с изключително чиста версия на Android 7.1.1, с минимални разкрасявания.  Разбира се, опасността от този подход е, че телефонът може да се чувства малко „постен“.

Но ние приветстваме чистият и функционален потребителски интерфейс над невероятни нежеланите приложения, повечето от които само ви заемат място, без да ги използвате.

Така че получавате разпознаваемо меню и икони там, където трябва да бъдат.

Google Now се намира отляво на първия начален екран, а Google Асистент е само дълго натискане на бутона хоум

Nokia все пак не изостави изцяло своите софтуерни усилия. Има гореспоменатия екран, разбира се, и вие също получавате приятни домашни приложения за поддръжка и тапети.

Камера

Преди Nokia да излезе от сферата на смартфоните преди няколко години, тя доминираше именно със своите камери.

Очакванията ни се оправдават именно от технологията Carl Zeiss -включвана в старите модели на Nokia.

Двойна 13-мегапикселова камера е в състояние да направи разумно добре балансирани снимки, но значително по-малко добри от най-добрите.

По-специално, открихме, че автофокусът е малко бавен и ненадежден.

Режимът „Авто-HDR“ също е малко неефективен. При твърде много случаи снимките, показват издухани области, като например небето във фонов режим или светлината, преливаща през близък прозорец върху даден обект.

Други функции на камерата

При използване на  HDR през потребителския интерфейс, Nokia 8 дава по-добри – ако не и перфектни – резултати, така че камерата успява да се справи с екстремни светлини  и движения.

Тази настройка с двоен сензор не е същата като тази на iPhone 8 Plus или HTC OnePlus 5, която използва напълно различно фокусно разстояние за ефект на физическо увеличение. По-скоро технологията е подобно на камерата на Huawei P10, при който като втората камера прави монохромни снимки.

Това трябва да подобри детайлите и да подобри производителността на слабите светлини, но все пак не може да се каже, че Nokia 8 показва най-добрият резултат.

Nokia 8 се съсредоточава най-вече при предната камера. 13-мегапикселовия сензор, който е по-отчетлив от средния, съответства на задната камера и това е така, защото двете камери са предназначени за съвместно използване във функция, която Nokia нарича „Dual Sight“ режим.

Това включва използването на двете предни и задни камери едновременно за заснемане на „bothies“ – термин измислен от Nokia, който означава изображение, която свързва обикновена картина с един от носител.

Можете да заснемате видеоклипове в този разделен режим. Това всъщност има малко по-голям смисъл от фотографиите.

Nokia също така включва възможността за видео на живо чрез Facebook Live или YouTube Live директно от потребителския интерфейс на камерата.

Това е повече за удобство, отколкото смела нова функция, но серийните „live sharers“ безспорно ще го оценят.

Наред с видеото, Nokia е включила пространствено 360-градусово аудио на OZO и аудио заснемане на ниво Холивуд.

Живот на батерията

С такъв мощен и ярък, плътен на пиксели LCD дисплей очакванията за батерията на Nokia 8 не са толкова големи. Добрата новина е, че батерията с капацитет от 3090 mAh достатъчно издръжлива.

Nokia вклюва бързо зареждане и през порта USB-C на телефона. След точно един час на зареждане телефона е на 86%. Това не е толкова бързо, колкото OnePlus 5, но все пак е изключително удобно.

Нашето мнение за продукта

Добрата новина е, че Nokia се завърна на пазара на смартфони, дори и със създаването на нови партньорства в лицето на HMD Global, за да го направи. Nokia 8 е сполучлив първи опит за нов флагман на марката с Android ОС.

Модела разполага с един от най-бързите чипове на пазара, със солиден изцяло метален корпус, супер 5.3-инчов дисплей и версия с чист Android. Междувременно камерата може да заснеме прилични снимки в подходящи условия.

Nokia 8

Nokia 8

Смартфон Nokia 8, Dual SIM, 64GB, Tempered Blue