Как да изберем телевизор?

Прочетете нашият наръчник за това как да изберем телевизор и направете най-добрият избор!

Повечето хора ще се съгласят, че купуването на телевизор през 2022 година може да бъде наистина объркващо.

телевизори

Богат избор от телевизори

Разгледай ТОП предложения на телевизори на специални цени:

Може да изглежда сложно да се разбере какво се крие зад техническия жаргон и какви са предимствата и недостатъците на термини като „HD Ready“, „OLED телевизори“ и „Edge-lit LED телевизори“.

Но не е трудно да намерите най-добрия телевизор за вашата стая и бюджет. Ще ви обясним подробно различните технологии и ще подчертаем точно за какво да внимаваме при избора на нов телевизор.

Един от първите въпроси, които хората обикновено си задават е: колко голям телевизор ми трябва? Когато става въпрос за избора на правилния размер, има едно просто правило:

Купете най-големия телевизор, който можете да си позволите.

Невероятно лесно е да свикнете с голям телевизор. Първоначално може да ви се струва огромен, но след кратко време ще свикнете с него и ще се чудите как сте живели някога с малкия телевизор, който сте имали преди. Желанието да се купи по-голям телевизор е една от най-честите мечти, които хората имат.

За щастие, големите телевизори са станали изключително достъпни през последните години и има много изгодни сделки, включително за по-големи размери от 50 инча и повече.

Но все пак има една много лесна формула.

Разстоянието, от което ще гледате телевизия, е от ключово значение за определяне на размера на дисплея. Правило за традиционната телевизия (аналоговата) гласи, че коректната дистанция се определя като умножим диагонала на дисплея по 2.5, като не забравяте да конвертирате получения резултат от инчове в сантиметри.

Например 49-инчов телевизор може да гледате най-добре от разстояние поне 3 м. Когато обаче телевизията, която ще гледаме е цифрова и по специално HD, умножаваме по 2. Така примерно 60 инчов телевизор е добре да бъде гледан от 3 метра.

Ако го гледате от по-голяма дистанция твърде вероятно е да не успеете да възприемете всички детайли и обекти от предаваната картина. Не трябва да се притеснявате за вредни последствия за очите ви, тъй като специално LED телевизорите не съдържат вредни метали и не греят като старите плазми.

Свързаност

Задължително, трябва да проверите дали телевизорът, който искате, има следните жакове: HDMI (за да можете да свържете няколко устройства към него), USB (за да можете да възпроизвеждате съдържание от външни носители), RJ45 и Wi-Fi свързаност за SMART TV. Също е добре да вземете предвид жаковете за аудио-видео изходи, високоговорители или слушалки и т.н.

Wi-Fi: Безжична връзка, използвана за свързване на Smart TV към интернет или за Mirroring на мобилни устройства.

HDMI е вид мултимедиен конектор, който предоставя видео и аудио сигнал през същия жак, според добре установен стандарт.

USB или Universal Serial Bus е интерфейс за добавяне и възпроизвеждане, което означава, че всичко, което трябва да направите, е да свържете устройство с USB порт към телевизионния порт и то ще може да открие.

S / PDIF – Формат за цифрово свързване на Sony / Philips. То възниква от желанието да се стандартизира начинът на свързване на цифрови устройства в областта на домашната електроника, подобен на този в професионалната област. Физически модалността на връзката може да бъде коаксиална с RCA контакти или чрез Fiber Optics чрез интерфейса TOSLINK.

CI + Common Interface Plus е интерфейс, който ви позволява да добавите карта за общ интерфейс (CI), закупена от вашия телевизионен доставчик, за достъп до определен график на програмите.

RJ-45 е стандартен конектор за кабел от интернет.

YPbPr – В телевизорите аналогов вход за видео сигнал с три коаксиални жака, наричан още видео компонент.

Разликата между Full HD, HD Ready 1080p и HD Ready

Телевизорите, рекламирани като „Full HD“ или „HD Ready 1080p“, могат да обработват и показват висококачествени сигнали с 1080 хоризонтални линии. Най-вероятно тези телевизори имат вграден HD тунер като Freeview HD.

Много телевизори също се рекламират като „HD Ready“. Това не е същото като Full HD. Означава, че телевизорът може да обработва HD сигнал от външен източник като DVD плейър или облак, но може да показва само 720 хоризонтални линии. Това е по-малко от Full HD, но все пак по-добро от стандартния телевизионен сигнал.

За малки телевизори (до 32 инча) ще е достатъчно 720p HD Ready. Ако търсите нещо по-голямо, е задължително да изберете телевизор с по-висока разделителна способност.

Цените на телевизорите с Full HD са се понижили значително през последните няколко години, правейки Full HD телевизор с резолюция 1080p с висока стойност за парите си.

Кога има смисъл от 4K?

Ultra HD резолюцията беше представена преди няколко години, като цената на тези модели беше значително висока. Сега можете да намерите изгоден 4K телевизор в продажба от всички големи марки, включително Samsung, Sony, LG и Sharp.

Виж нашата класация: Топ 10 4K телевизори до 1000 лв.

4K се отнася до хоризонтална резолюция от около 4000 пиксела (обикновено 3840 x 2160 пиксела). Това означава, че разделителната способност на телевизора Ultra HD 4K е четири пъти по-висока в сравнение с Full HD.

Но защо е важно това?

Тъй като телевизорите стават по-големи, е необходимо да се увеличи разделителната способност на екрана, за да се избегне видимостта на отделните пиксели. С разделителната способност 4K изображенията остават свръх-резки дори при 80-инчовитe телевизори.

4K телевизорите се продават от няколко години и цените са намалели драстично и има някои чудесни сделки, които може да осъществите. Но 4K съдържанието все още не е широко достъпно, въпреки че това се подобрява постепенно. Netflix стартира своите сериали „House of Cards“ и „Breaking Bad“ в резолюция 4K през 2014 г., а YouTube започна да поддържа 4K още през 2010 г.

Накратко, 4K телевизията струва ли си за по-високата цена? Това наистина зависи от личните ви предпочитания. Ако търсите най-новите технологии и сте готови да платите малко повече за ултра-остра картина, тогава 4K може да бъде чудесен избор. Особено за размери на екрана над 55 инча, 4K телевизор ще ви осигури най-високото качество на картината, налично днес.

Достъп до невероятно съдържание със смарт телевизри

Смарт телевизорите могат да бъдат свързани с интернет и да ви осигурят достъп до огромна гама от съдържание, приложения и игри. Повечето телевизори, пуснати в наши дни, имат „умни“ възможности. Докато все още можете да гледате телевизия с помощта на вградения тунер, Smart Hub на вашия телевизор ви дава достъп до изцяло нов свят със съдържани. Пропуснахте любимото си предаване – вече може да го намерите онлайн през вашия браузър?

Може да свържите вашите любими приложения, включително Skype, Facebook и Twitter.

Сърфирайте в интернет, точно както бихте направили през вашия компютър, таблет или смартфон. Повечето интелигентни телевизори имат вградени уеб браузъри, въпреки че някои от тях са по-лесни за използване от други. Всеки производител включва допълнителни услуги като ръководства, препоръки за това какво да гледате и опции за персонализиране.

Всеки производител има собствена предпочитана операционна система, а платформите на Smart TV се променят на всеки няколко години. Тъй като операционните системи стават по-сложни, много услуги, които преди са били налични като отделни приложения, вече са интегрирани в потребителския интерфейс. Преди да купите телевизор, уверете се, че има всички приложения, които искате да използвате.

Телевизори с извит екран

Преди няколко години на сцената се появиха извити телевизори от Samsung и други производители. Те изглеждат стилни и обещават по-завладяващо гледане. Всички знаем, че производителите са винаги нащрек за нови и вълнуващи начини за предлагане на своите продукти, а някои твърдят, че малко по-различна форма на екрана е просто опит за генериране на продажби.

Други обаче казват, че телевизорите с извити екрани имат реални предимства: някои хора са съобщили за по-завладяващо гледане, поради екрана, който нежно „обгръща“ пространството около зрителите. Всяка точка от извития екран има същото разстояние от зрителя, когато седи в „страничното“ място, което обикновено е на 10-13 фута.

Въпреки това, поради кривата, краищата на екрана също могат да изглеждат малко по-големи от центъра на екрана. Този ефект на „вратовръзка“ се забелязва в различна степен и зависи от вертикалното положение на зрителя. Цените на извитите телевизионни екрани обикновено са по-високи от плоските телевизори, въпреки че може да почувствате, че само стилният облик е добре струва допълнителните разходи. За монтиране на стена се предлагат и специални скоби за завиване на екрана.

Други измерение: 3D телевизори

Първите 3D телевизори станаха достъпни преди няколко години и особено по-високите светодиоди и LCD телевизори често имат 3D възможности. Докато производителите понастоящем насочват по-голямата част от вниманието си към дисплеи с ултра висока резолюция. 3D телевизорите не са съвсем забравени и могат да предложат допълнително чувство за дълбочина, което осигурява подобно преживяване като гледането на 3D филм в киното.

Има няколко неща, които трябва да имате предвид за 3D телевизори: Размерът на екрана е важен, за да осигури добро 3D преживяване. 32-инчовите 3D телевизори може да са твърде малки, за да работят добре, така че целта е екран от поне 40 инча или по-голям. Уверете се, че гледате от оптималното разстояние и не седите под ъгъл, за да получите най-добрият 3D ефект. Проверете колко 3D очила са включени, преди да закупите телевизор и се уверете, че те са ви удобни.

3D телевизорите си заслужават парите? Липсата на налично безплатно съдържание е една от най-големите пречки, които пречат на разпространението на 3D TV. Свързването на 3D съвместим Blu-ray плейър е може би най-добрият начин да се насладите на 3D съдържание.

LCD срещу LED телевизори

LCD е най-често срещаният тип дисплей, използван днес в телевизори. Дните на плазмените телевизори са свършили и докато OLED телевизорите се очаква да бъдат бъдещето, те все още са сравнително скъпи. По-наскоро всички големи марки продадоха „LED телевизори“ като нови. И така, каква е разликата между LED и LCD телевизори?

Всъщност, разликата не е толкова голяма, колкото си мислите: дисплеят с течни кристали (LCD) създава картина, като излъчва светлина отзад на екрана през матрица от цветни клетки с течни кристали. Всеки пиксел се контролира поотделно и регулира колко светлина и цвят се пропуска. Подсветката в „традиционните“ LCD екрани е създадена от сравнително малък брой лампи.

LED телевизорите, от друга страна, използват много по-голям брой малки светодиоди за създаване на подсветка. Това позволява много по-тънки дисплеи, тъй като светодиодите са много по-малки. В търсенето на все по-тънки дисплеи, производителите все повече насърчават осветените LED телевизори. Тези модели имат малки светодиоди, поставени около ръба на екрана, позволяващи изключително тънки дисплеи.

Директно осветен LED телевизор има светлини, покриващи задната част на екрана. Докато това гарантира, че светлината е равномерно разпределена, не позволява екраните да са толкова тънки, колкото телевизорите с блясък.

OLED телевизори – всичко, което трябва да знаете

OLED е напълно различна технология в сравнение с LCD. Пикселите в OLED произвеждат собствена светлина, вместо да разчитат на фоново осветление. Ето защо пикселите

OLED също се наричат ​​“излъчващи“. Технологията е подобна на екраните, използвани в по-скъпите мобилни телефони, като Samsung Galaxy S8 Edge.

Тъй като всеки пиксел излъчва собствена светлина, контролирането на яркостта на всеки пиксел е много по-лесно, което води до по-добри контрасти и по-дълбоко черно. На LCD екрана дисплеят не винаги е напълно черен, тъй като част от подсветката проблясва.

Цените на телевизорите с OLED обикновено са по-високи, въпреки че OLED телевизорите вече са достатъчно разпространени, и започват да се появяват и някои добри оферти. OLED телевизорите са невероятно трудни за производство и само няколко производители са се осмелили в това поле досега.

LED или OLED телевизор да изберем?

Определено това са двете водещи технологии в момента на пазара и всяка от тях има своите плюсове и минуси.

LED екраните имат добър ъгъл на видимост, дълъг експлоатационен живот и прилична консумация на енергия.

OLED екраните не са толкова разпространени, но със сигурност това е по-модерна технология, която все повече става атрактивна за потребителите.

OLED панелите имат супер ниска консумация на енергия и предлагат много по-добра яркост, контраст и ъгъл на видимост от LED екраните и при това на супер тънки.

Единственият им недостатък е доста високата им цена.

Аудио и видео характеристики, които имат значение

HDR10 + е формат, въведен от Samsung, подобен на Dolby Vision, който предоставя рамкови метаданни, с други думи оптимизира изображението сцена по сцена.

HLG използва вариация на обхвата, подобна на тази на традиционните системи за възпроизвеждане на видео. По този начин се постига по-голяма гъвкавост за адаптиране на съдържанието, излъчвано от телевизиите, независимо дали говорим за спортни събития, излъчвани в Ultra HD, или дали говорим за редовно съдържание.

Основната характеристика на технологията Dolby Vision е добавянето на динамични данни или данни за движение към основните HDR данни за изображение. Dolby Vision съчетава информация за „сцена след сцена“, получена от източник, съвместим с капацитета на тези телевизори, с характеристиките на яркост, контраст и цветова производителност.

Други характеристики:

Screen mirroring е допълнителна функция, която позволява на екрана на мобилно устройство да се отразява на телевизионния екран, без да се използва никакъв кабел, а директно чрез Wi-Fi Direct технология ™.

Интелигентен гласов асистент: дава ви възможност да управлявате телевизора си по-интелигентно с гласово управление. Той може също да контролира вашите IoT устройства (например Amazon Alexa или Google Home Voice) у дома ви.

USB запис: свързвайки устройство за съхранение или USB памет към вашия телевизор, ще можете да преглеждате мултимедийното съдържание, запазено на него. Може също да записвате предавания на цифрови наземни телевизионни станции или с помощта на функцията за забавено записване.

Гласови команди – Функцията за разпознаване на глас позволява на потребителя да контролира телевизора с помощта на команди като: „Канал нагоре / надолу“ или „Сила нагоре / надолу“.

Технологията Ambilight е решение, проектирано от Philips за осветяване на зоната на стената зад телевизора с околна светлина, която следи какво се случва в края на екрана.

По принцип, ако на екрана се покаже изображение с ясно синьо небе и слънчогледово поле в горната зона, на екрана ще се прожектира синя светлина, а отстрани ще се проектира жълто. Така зрителното поле се разширява в областта на периферното зрение, като леко увеличава усещането за потапяне с това, което виждате на екрана.

VESA съвместимост – Това е съвместимост за стенен монтаж чрез стойка (продава се отделно).

Препоръки за поддръжка

Изключвайте телевизора преди да го почистите. Препоръчително е да почиствате телевизора и рамката му с мека, влажна кърпа като забърсвате внимателно.

Избягвайте статичните изображения колкото е възможно повече. Статичните изображения, като меню на екрана или черни ленти, които остават на екрана за дълго време.

Ако трябва да използвате статичните изображения, намалете контраста и яркостта на екрана, за да не го повредите.

За да избегнете изкривяване на изображението и избледняване на цвета, изтрийте капчиците вода възможно най-бързо.

Позиционирайте телевизора така, че светлината да не пада директно върху екрана.

Идеалното разстояние за гледане на телевизия е три пъти по-голямо от диагонала на екрана. Когато сте седнали, очите ви трябва да са в центъра на екрана.

Заключение – как да изберем телевизор

Нашето мнение е да вземете предвид бюджета, с който разполагате и да сравните различните оферти. Когато избирате телевизора си, помислете в бъдеще, в дългосрочен план и изберете по-нови технологии, които със сигурност ще бъдат актуални и следващите няколко години.

Богат избор от телевизори

Разгледай ТОП предложения на телевизори на специални цени: