Ревю на Gaming лаптоп ASUS TUF A15 FA507

Няма съмнение, че серията 2022 ASUS TUF A15 FA507 е сериозна стъпка напред спрямо предишното поколение, както по отношение на производителността и общите възможности при взискателни натоварвания и игри, но и що се отнася до дизайна и функциите, налични с това актуализиране. От друга страна, имаме някои забележки спрямо част от ергономията и високите температури, които може да очаквате по време на дълги игрови сесии, но като цяло този TUF заслужава вашето внимание в своя ценови сегмент, особено като се има предвид изгодната му цена.

ASUS TUF A15 FA507

Gaming лаптопи ASUS TUF A15 FA507

Gaming лаптопи ASUS TUF A15 FA507 15.6″ с процесор AMD Ryzen™ 7 6800H

Серията Asus TUF Gaming A15 FA507 от 2022 г. е актуализираната гама на Asus от базирани на AMD лаптопи за игри с много конкурентна цена.

За поколение 2022 Asus изцяло обновиха серията TUF Gaming, като се стремят да се справят с странностите на предишните модели, на които липсваха някои от функциите, налични при конкуренцията, и отделяха много топлина за своите охлаждащи възможности.

С тези актуализации Asus не само прехвърли спецификациите на най-новите платформи AMD Rembrandt, налични до момента ( или Intel Alder Lake на съвпадащите варианти на Intel TUF F15), но също така направиха 2022 TUF по-малки и по-леки, подобриха свързаността, актуализираха входовете и опциите на екрана, увеличиха мощността на графичните процесори, добавиха така необходимия MUX за безкомпромисна производителност при игрите и увеличиха термичния модул, за да може лаптопите да се справят по-добре с новия хардуер.

Но дали тези нововъведения са достатъчни, за да направят серията TUF конкурентоспособна в средния клас? Ще разберете от този подробен преглед.

Серията 15-инчови TUF за 2022 г. е с около 5% по-компактна от предишните поколения и ~7% по-лека, с по-малко от 2,2 килограма за тази прегледана конфигурация с 2x RAM, един SSD вътре и 90 Wh батерия.

Като оставим настрана размера, Asus също леко са обновили материалите, използвани за конструкцията и дизайнерските линии.

Основното шаси, подлакътникът и клавиатурата все още са черна пластмаса, но с по-проста, по-фина текстура, докато дъното и страните са с по-тъмно сиво покритие. Качеството на изработка като цяло е стабилна, без почти никакво огъване в панела на клавиатурата. Черният пластмасов интериор лесно събира петна от пръстови отпечатъци, така че ще е необходимо да го почиствате редовно.

Лаптоп Gaming ASUS TUF A15 FA507RE, AMD Ryzen™ 7 6800H, 15.6", Full HD, 144Hz, RAM 16GB, 1TB SSD, NVIDIA® GeForce® RTX™ 3050 Ti 4GB, No OS, Mecha Gray

Задният алуминиев капак също е преработен и може да избирате между две опции: един с щамповано лого на TUF и друг с лазерно гравирано лого на TUF и няколко вертикални линии. И двете са малко по-усъвършенствани от опциите, налични преди, особено в сравнение с черния пластмасов вариант, използван за конфигурациите от по-ниско ниво през 2021.

От Asus също така са преработили горната вътрешна част на тези модели TUF от 2022 г. Сега те изглеждат по-изчистено и решетката за входящия въздух е с по-малък размер и е преместена вдясно на шасито.

Що се отнася до другите практически аспекти, оценяваме входовете в пълен размер и по-големия кликпад на това поколение TUF, а също така открихме, че захващането на бюрото е много добро, благодарение на актуализираните гумени крачета, сега по-големи и по-висок от преди. Ще забележите и безпрепятствени въздухозаборници над вентилаторите в долната част на лаптопа, различни други разфасовки върху компонентите и прорези по високоговорителите.

Ще спомена също, че пантите са здрави и същевременно позволяват гладко отваряне само с една ръка. Екранът обаче се отваря само до около 145 градуса, което е добре за използване на бюро, но все пак би ми се искало отваряне от 180 градуса.

Що се отнася до термичния модул, Asus прехвърли серията TUF към много очаквания дизайн с 4 радиатора, поне за конфигурациите 3060/3070Ti. Това означава, че вече има радиатори на задния ръб и от двете страни на лаптопа, което ще помогне за цялостните възможности за охлаждане.

По-голямата част от свързаността е групирана от лявата страна на този лаптоп, чак до предната част, дизайн, от който сме се оплаквали при други преносими компютри на Asus, като Zephyrus G15s/M16s, и това е защото не е много практичен подход, ако планирате да свържете няколко периферни устройства. Повечето други лаптопи в този клас вършат по-добра работа, като разпределят портовете около шасито и особено използват този заден ръб за DC-in, HDMI и LAN конектори, но не и този TUF. От вас зависи дали това ще бъде приемливо или не.

Като положителна бележка, сега има два USB-C порта на този A15 и единият от тях поддържа видео (dGPU връзка). HDMI портът също се свързва с dGPU, но е само 2.0b вариант, а не 2.1.

Като цяло серията TUF Gaming 2022 усъвършенства проблемите, които имаше с предишното поколение, но все още оставя място за подобрение в следващите серии.

Оценявам по-малкото и по-леко шаси, по-чистия външен вид, добавената свързаност и факта, че са актуализирали термичния модул до дизайн с 4 радиатора, същият вид, предлаган от повечето други алтернативи в този сегмент. В същото време обаче ми се иска да бяха разпространили по-добре портовете около двете страни, да внедрят 180-градусова система за панти и по-приятни ъгли.

Дисплей

Asus предлага няколко опции за екрани за тази гама TUF Gaming A15 от 2022 г., всички 15,6-инчови, 16:9, матови и без сензорен екран:

 • FHD 144Hz с 300+ нита яркост и 65% sRGB цветове;
 • FHD 300Hz 3ms с 300+ нита яркост и 100% sRGB цветове;
 • QHD 165Hz 3ms с 350+ нита яркост и 100% DCI-P3 цветове.

Съветът ми е да стойте далеч от опцията за базово ниво, това най-вероятно е скучният и бавен панел, наличен с предишни TUF в ниското ниво. FHD 300Hz е балансирана бюджетна опция, докато QHD моделът всъщност е солиден избор в този клас преносими компютри.

Имаме QHD дисплей на нашето тестово устройство, което е солиден панел по днешните стандарти, освен факта, че не става много ярък и ще изисква допълнително калибриране за професионална употреба. Намираме го за отличен за ежедневна и творческа употреба, благодарение на широкото покритие на гамата и добрата точност на цветовете. Това също е солидна опция за игри, с бързи честоти на опресняване и време за реакция, няма внедрен GSync, а само Adaptive-Sync за предотвратяване на разкъсване.

Ето какво получихме в нашите тестове със сензор X-Rite i1 Display Pro:

 • HardwareID на панела: Chi Mei CMN1540 (NE156KME-GNA);
 • Покритие: 99,8% sRGB, 84,0% AdobeRGB, 97,4% DCI-P3;
 • Измерена гама: 2.07;
 • Максимална яркост в средата на екрана: 350.39 cd/m2 при захранване;
 • Минимална яркост в средата на екрана: 8,52 cd/m2 при захранване;
 • Контраст при максимална яркост: 1043:1;
 • Бяла точка: 6800 K;
 • Черно при максимална яркост: 0,33 cd/m2;
 • ШИМ: Не.

Свързаност

От лявата страна ще откриете Ethernet порт, HDMI и два стандартни USB порта и USB-C порт, а от дясно е порта за включване на захранването с допълнително поставен друг стандартен USB порт.

ASUS TUF A15 FA507

Това е добър избор и трябва да ви позволи да свържете любимите си периферни устройства без нужда от адаптер. LAN портът е особено добре дошъл на лаптоп за игри, тъй като предлага по-бързи и по-надеждни мрежови скорости.

Клавиатура и тъчпад

От Asus са актуализирали входовете на тази серия TUF Gaming от 2022 г., преработвайки оформлението, добавяйки допълнителен набор от медийни клавиши в горния ляв ъгъл, които преди това бяха налични само на лаптопи ROG, както и по-голям тъчпад.

Клавиатурата все още е с пълно оформление със секция NumPad и най-вече всичко е на правилното място. Клавишите на NumPad са по-тесни от основната палуба клавиши, а клавишите със стрелки са по-широки от преди, но в същото време по-къси и по-тесни във всичко останало. Като цяло обаче това е справедливо оформление.

Клавишите все още са гладки на допир, а обратната връзка е по-твърда от предишните TUF, като отнема известно време, за да свикнете. Предпочитам по-ясната реакция от моделите ROG Strix, но лесно може да се свикне и с това изпълнение. Също така открих, че работата с клавиатурата е тиха, с изключение на клавиша Space.

Лаптоп Gaming ASUS TUF A15 FA507RE, AMD Ryzen™ 7 6800H, 15.6", Full HD, 144Hz, RAM 16GB, 1TB SSD, NVIDIA® GeForce® RTX™ 3050 Ti 4GB, No OS, Mecha Gray

Клавишите са с RGB подсветка, с еднозоново управление чрез софтуера AURA, част от приложението Armory Crate. Осветлението е равномерно и достатъчно ярко на максимално ниво.

Asus също позволява възможността за повторно активиране на осветлението с плъзгане върху кликпада, след като се изключи, и се погрижи да внедри специален индикатор Caps-Lock.

Относно тъчпада е внедрен такъв с 25% по-голяма повърхност, като усещането при работа е подобно на лаптопите на Asus от по-високо ниво. Той е направен от гладка и здрава пластмаса, която не трака при кликване.

Що се отнася до биометрията, все още няма такава на TUF-овете.

Аудио

Усъвършенствайки гейминг изживяването, ASUS TUF Gaming A15 е оборудван с технология Dolby Atmos за мощно аудио изживяване, 360-градусов съраунд и виртуални 5.1.2 канали. Независимо дали използвате слушалки или високоговорители за лаптоп, технологията Dolby Atmos може да подобри завладяващото изживяване с наслоени звукови ефекти, които могат да бъдат допълнително оптимизирани чрез редица предварително зададени режими за филми и игри.

За тези, които не играят игри, а провеждат видеоконференции или стрийминг на живо, ASUS TUF Gaming А15 (FА507) също предоставя функция за разширено двупосочно AI Noise Cancelation, която е активна както за upstream, така и за downstream. Това означава, че шумът от нашия микрофонен вход и гласът, идващ от другия човек, са филтрирани.

Аудио настройките също могат да бъдат персонализирани въз основа на приложението, така че в определени приложения, като гласов чат, ще получите ясна комуникация, без да нарушавате аудио настройките в играта, която играете. Тази технология за потискане на шума също се управлява от процесора, така че графичният процесор може да остане фокусиран върху производителността на игрите.

Производителност

По отношение на спецификациите, серията 2022 ASUS TUF Gaming A15 е изградена върху най-новия хардуер на AMD и Nvidia, наличен до момента.

Съвпадението между високопроизводителен процесор и най-новото поколение графични чипове може да гарантира изключителна игрова производителност на всички съществуващи заглавия на игри.

Нашият тестов модел е конфигурация със средни спецификации на ASUS TUF Gaming A15, кодово име FA507RЕ, изграден на процесор AMD Ryzen 7 6800H, 16 GB DDR5-4800 памет в двоен канал, 1 TB средно SSD място за съхранение и двойна графика: Nvidia RTX 3060 dGPU с 6 GB vRAM и Radeon 680M iGPU, интегриран в AMD процесора .

Ryzen 7 6800H е основното предложение в платформата AMD Rembrandt 6000, с 8 ядра и 16 нишки. Това е ревизия на Ryzen 7 5800H от миналата година, изградена върху актуализираната Zen3+ 6 nm технология, с подобрения в дизайна, IPC и ефективността, както и актуализиран Radeon iGPU.

Дизайнът на тази серия TUF Gaming позволява на процесора да работи с 80+W продължителна мощност при взискателни натоварвания, осигурявайки максималната многонишкова производителност, на която е способен този AMD CPU. Ще стигнем до това след малко.

За GPU серията 2022 TUF Gaming се предлага с графични чипове RTX 3000 и RTX 3000 Ti. Това, което имаме в тази проба, е RTX 3060 dGPU от среден клас, работещ с до 140 W с Dynamic Boost в поддържаните игри и приложения. Като новост за това поколение, Asus внедри и MUX в гамата на TUF Gaming.

Като оставим настрана спецификациите, Asus предлага своите стандартни четири профила на мощност в контролното приложение Armory Crate за този лаптоп: безшумен, производителен, турбо и ръчен, с различни настройки на мощността и профили на вентилатора между тях.

 • Безшумен – достига шум от вентилатора под 35 dB, ограничава скоростта и мощността на CPU/GPU;
 • Производителен – балансиран профил със стандартни CPU/GPU настройки и приблизително 40 dB шум на вентилатора;
 • Turbo – високопроизводителен профил с увеличено разпределение на мощността на процесора, по-бързо въртящи се вентилатори при ~49-50 dB и овърклокнат GPU (+50 MHz ядро/+100 MHz памет, до 140 W TGP).
 • Ръчен – като Turbo, но с възможност за персонализирано настройване на нивата на мощност PL1/PL2 на процесора и мощността/тактовете на графичния процесор, както и създаване на персонализирани профили на вентилатори въз основа на температурни ограничения.

Ръчният режим е добавен към гамата на TUF Gaming от това поколение, което позволява допълнителен контрол върху вентилаторите и настройките на мощността на CPU/GPU, точно както при устройствата Asus ROG. Това не беше налично за TUF през предишни години.

Turbo режимът може да бъде включен, само когато лаптопът е свързан към електрическата мрежа, и е предназначен за игри и други тежки натоварвания. Производителния режим е универсален, докато безшумния режим е създаден за лека ежедневна употреба. Системата може да работи на празен ход на вентилаторите в безшумен профил, докато CPU/GPU остават под 60 градуса C, което води до почти безшумно изживяване при ежедневна употреба.

Ето какво може да очаквате по отношение на производителност и дейности, които може да извършвате с този лаптоп:

 • Интернет, имейл и обработка на текст: подходящ
 • Гледане на филми и сериали: подходящ
 • Видео разговори: възможни, но не във Full HD
 • Редактиране на снимки: подходящ
 • Редактиране на видео: подходящ
 • Игри: подходящ

А ако се чудите дали видеокартата GeForce RTX 3060 на този лаптоп може да стартира любимата ви игра при високи настройки (60 fps)? Проверете списъка по-долу, за да видите дали този лаптоп отговаря на препоръчаните системни изисквания:

 • League of Legends: подходящ
 • Fortnite: подходящ
 • Call of Duty: Warzone: подходящ
 • Battlefield 2042: подходящ
 • Far Cry 6: подходящ
 • Cyberpunk 2077: неподходящ, поне RTX 3070

Памет

За опциите за RAM и съхранение, лаптопът предлага два достъпни DIMM памет и два M.2 SSD слота. Нашето устройство се доставя с 16 GB DDR5-4800 RAM (2x стикове) и среден Samsung PCIe gen3 SSD. Това все още е добре за ежедневна употреба и са възможни надстройки до по-бързи дискове от генерация 4, ако е необходимо.

Живот на батерията

Има батерия с 56Wh, или 90Wh в моделите TUF Gaming от 2022 г., а нашето устройство е версията с 90Wh.

Системата автоматично превключва опресняването на екрана на 60 Hz, когато използвате лаптопа на батерия, за да увеличи ефективността и това е бързото трептене на екрана, което ще забележите, когато изключите лаптопа от контакта. Освен това, ако искате да увеличите максимално времето за изпълнение, не забравяйте да използвате лаптопа в режим Hybrid MUX.

Ето какво имаме за нашия модул за преглед по отношение на живота на батерията, с яркост на екрана, зададена на около 120 нита (~60 яркост) и в хибриден режим.

 • 14 W (~5-7 часа употреба) – редактиране на текст в Google Drive, безшумен режим, екран на 60%, WiFi включен;
 • 12 W (~7-8 часа употреба) – 1080p видео на цял екран в Youtube в Edge, безшумен режим, екран на 60%, WiFi включен;
 • 11,5 W (~8-9 часа употреба) – Netflix цял екран в Edge, безшумен режим, екран на 60%, WiFi включен;
 • 18 W (~4-6 часа употреба) – сърфиране в Edge, Performance Mode, екран на 60%, WiFi включен;
 • 85 W (~1 час употреба) – Игри – Witcher 3, режим на производителност, екран на 60%, включен WiFi, без ограничение на fps.

Тази конфигурация A15 FA507RM се доставя с доста компактен захранващ адаптор от 240 W, която зарежда батерията за около 2 часа, с бързо зареждане за първия половин час.

Нашето мнение за продукта

Няма съмнение, че серията 2022 TUF Gaming е голяма стъпка напред спрямо предишното поколение, както по отношение на производителността, така и на общите възможности при взискателни натоварвания и игри, но също и що се отнася до дизайна, ергономията и функциите, налични с това серия. Сред тях поколението 2022 получава по-добри екрани, актуализирани входове и портове. Asus TUF Gaming A15 разполага със стабилен графичен процесор Nvidia, впечатляващ AMD процесор и висококачествен екран, за да осигури страхотно масово гейминг изживяване на прилична цена.

За:

 • Asus TUF A15 предлага отлично съотношение цена/качество.
 • Стабилна графика на Nvidia.
 • Впечатляващ 1440p екран.
 • Бърз и многофункционален AMD процесор.
 • Разумен живот на батерията.

Против:

 • Някои дизайнерски решения все още засягат ежедневната ергономия.
 • Трябва винаги да свързвате зарядното устройство, докато играете, или производителността няма да е толкова добра и батерията ще се изтощи в рамките на няколко часа.
ASUS TUF A15 FA507

Gaming лаптопи ASUS TUF A15 FA507

Gaming лаптопи ASUS TUF A15 FA507 15.6″ с процесор AMD Ryzen™ 7 6800H


Подобни продукти:

ASUS TUF F15 FX507

Gaming лаптопи ASUS TUF F15 FA507

Gaming лаптопи ASUS TUF A15 FA507 15.6″ с процесор Intel® Core™ i7-12700H или Intel® Core™ i5-12450H