Ревю на лаптоп ASUS X515JA

ASUS X515JA е бюджетен лаптоп с 15,6-инчов дисплей, който има изцяло пластмасова конструкция, която се усеща сравнително добре изградена, с тънък и лек дизайн, който го прави много преносим.

Ninja BN800EU

ASUS X515JA

Лаптоп ASUS X515JA, Intel® Core™ i7-1065G7, 15,6″, Full HD, RAM 8GB, 512GB SSD, Intel® Iris™ Plus Graphics, No OS, Slate Gray

Неговият процесор Intel от 10-то поколение и интегрираната графика могат да се справят с леки натоварвания като уеб сърфиране и възпроизвеждане на видео с лекота, но не е перфектен за тежки задачи като редактиране на видео или 3D изобразяване.

Тестовата бройка, която разгледахме има 720p TN дисплей, процесор Intel Core i7-1065G7, графика Intel® Iris™ Plus Graphics за процесори от 10-то поколение, 8 GB RAM и 512 GB памет.

Дизайн

Шасито на Asus Vivobook X515JA е изработено изцяло от пластмаса. В резултат на това устройството запазва тегло от само 1,75 кг. е с дебелина под 2 см и се вписва в категорията на тънките и леки лаптопи.

Лаптоп ASUS X515JA

Капакът има значителна гъвкавост и няма да можете да го отворите с една ръка. Пантата ErgoLift позволява по-добро изживяване при писане, като повдига малко основата нагоре, което също позволява по-добра топлинна ефективност.

Дисплей

ASUS X515 има три опции за дисплей: 720p TN, 1080p TN и 1080p IPS панел. Препоръчваме да вземете модел с 1080p IPS панел, тъй като резолюцията от 720p е твърде ниска за този размер на екрана, а TN панелите обикновено имат по-лоши ъгли на видимост и възпроизвеждане на цветовете.

Както се очаква за лаптоп с бюджетна производителност, ASUS X515 има основна честота на опресняване от 60 Hz без поддръжка на VRR. Освен това има бавно време за реакция, което причинява видими призраци, което не е идеално за игри или гледане на бързо движещо се съдържание. Очакваме 1080p панелите да се представят подобно.

720p TN панелът на нашия ASUS X515 има лошо контрастно съотношение, което води до черни нюанси, които изглеждат сиви при тъмни настройки. Очакваме панелът 1080p TN да бъде подобен. 1080p IPS панелът вероятно е по-добър, но не много. Съотношението на контраста може да варира между единиците.

Панелът 720p TN на нашия ASUS X515 има посредствена яркост на екрана. Не става достатъчно ярък, за да се бори с отблясъците, така че не е идеален за добре осветени среди. Въпреки това, той става много тъмен при най-ниската настройка на яркостта, осигурявайки по-комфортно изживяване при гледане на тъмно. ASUS рекламира 1080p TN панела като имащ същата максимална яркост, но 1080p IPS панелът е по-ярък, с рекламирана яркост от 250 cd/m².

ASUS X515 има добра обработка на отражението. Неговото матово антирефлексно покритие работи добре за намаляване на интензитета на отразената светлина, въпреки че все още можете да видите някои отражения дори при максимална яркост на екрана.

ASUS X515 има лоша цветова гама. Той дори няма пълно покритие на често използваното цветово пространство sRGB, което кара повечето съдържание да изглежда избеляло. Освен това има много ограничено покритие на по-широки цветови пространства като Adobe RGB, DCI P3 и Rec. 2020 г. Не препоръчваме използването на този дисплей за критична за цвета работа или гледане на HDR съдържание. 1080p TN и 1080p IPS панелите се рекламират, че имат същото 45% NTSC покритие.

Свързаност

 • 1 x HDMI
 • 1 x Audio Out/Микрофон
 • 1 x USB 3.2 Type C Gen 1
 • 1 x USB 3.2 Type A Gen 1
 • 2 х USB 2.0

ASUS X515JA има посредствен избор на портове. USB-A портът от лявата страна поддържа USB 3.2 Gen 1 стандарт (до 5Gbps скорост на трансфер на данни), но двата от дясната страна поддържат само USB 2.0 (до 480Mbps). USB-C портът също е USB 3.2 Gen 1 и можете да го използвате само за данни, което означава, че не можете да го използвате за видео изход или зареждане. От дясната страна има слот за заключване Kensington.

Клавиатура, тъчпад и аудио

Пълноразмерната му клавиатура включва цифрова такава и осигурява добро изживяване при писане. Клавишите имат удобно разстояние за движение от 1.4 мм, но липсата на подсветка обаче го прави труден за използване в тъмни условия. Тракпадът е доста голям и гладък и сравнително удобен за работа.

Производителност

С процесорът Intel Core i7 и 8 GB RAM можете да изпълнявате няколко задачи едновременно с леки софтуерни програми от Office и можете да работите във Photoshop.

Може да намерите ASUS X515JA и със процесор i3-1005G1, който е с ниска мощност, който се справя с прости задачи като сърфиране в мрежата, възпроизвеждане на видео и други общи работни натоварвания за продуктивност като форматиране на текст.

Той обаче не е достатъчно мощен за взискателни задачи като редактиране на видео или 3D изобразяване. Ако имате малко по-голямо натоварване или сте склонни да имате няколко програми, работещи едновременно, можете да надстроите до Intel Core i5-1035G1 или i7-1065G7 за по-добра производителност, тъй като те имат удвоен брой ядра и нишки.

Intel Core i7-1065G7 е по-бърз от i5-1035G1 на хартия, но разликата в производителността вероятно е минимална поради термичните ограничения.

Управлението на топлината е много добро, тъй като не става твърде горещо за използване, а вентилаторите са доста тихи в сравнение с някои други устройства.

Памет

Можете да конфигурирате лаптопа ASUS X515 с 4GB или 8GB RAM. Препоръчваме 8 GB, защото 4 GB са много ограничаващи и могат да причинят някои заеквания или забавяния. За съжаление, въпреки че RAM модулът може да се сменя от потребителя, можете да използвате паметта само в едноканална конфигурация, защото има само един слот, което оказва влияние върху производителността в приложения, които се възползват от по-висока честотна лента.

Има много налични опции за съхранение. Можете да конфигурирате лаптопа с PCIe NVMe SSD, физически SATA твърд диск, комбинация от двете или SSD с Intel Optane памет. Препоръчваме да вземете модел със SSD, тъй като инсталирането на операционната система на физически твърд диск ще повлияе значително на производителността. Можете сами да добавите 2,5-инчовото SATA устройство след закупуване

Живот на батерията

Животът на батерията на X515JA при тестовете издъжа 6 часа с непрекъснато сърфиране в мрежата през стабилен Wi-Fi при 150 нита яркост, което е по-добро от някои по-скъпи устройства.

Като цяло ASUS X515 има слаб живот на батерията. Той издържа само малко повече от шест часа светлинна производителност и е още по-кратък при възпроизвеждане на видео.

Игрите съкращават значително живота на батерията, въпреки че все още са по-добри от повечето лаптопи за игри с енергоемък GPU. Моделите с Intel Core i5, i7 или отделен графичен процесор ще имат по-кратък живот на батерията. Животът на батерията варира в зависимост от употребата.

Нашето мнение за продукта

ASUS X515JA е чудесен лаптоп за учащи или за работа в офис. Усеща се сравнително добре изграден въпреки изцяло пластмасовото шаси, а тънкият му и лек дизайн го прави лесен за носене. Краткият му живот на батерията обаче означава, че трябва да носите и зарядното устройство. За съжаление, екранът е твърде тъмен за използване при добре осветени места, на клавиатурата липсва подсветка и качеството на видеото на уеб камерата е лошо. Неговият процесор Intel от 10-то поколение и интегрираната графика могат да се справят с повечето натоварвания на учениците като форматиране на текст и сърфиране в мрежата, но не са достатъчно мощни за взискателни задачи като 3D моделиране.

Силни страни:

 • Много преносим благодарение на тънкия и лек дизайн;
 • Достъпна цена;
 • Пълно размерна клавиатура със стандартна подредба;
 • Богат избор на портове.

Слаби страни:

 • Дисплеят не става достатъчно ярък, за да се бори с отблясъците;
 • Кратък живот на батерията;
 • Процесорът може да се справи само с леки натоварвания.
Ninja BN800EU

ASUS X515JA

Лаптоп ASUS X515JA, Intel® Core™ i7-1065G7, 15,6″, Full HD, RAM 8GB, 512GB SSD, Intel® Iris™ Plus Graphics, No OS, Slate Gray