Ревю на Gaming лаптоп HP Pavilion 15 (2021)

HP Pavilion 15 е здрав и същевременно стилен лаптоп, който се предлага на прилична цена. Той предлага много производителност под своя капак, като същевременно разполага с остър 1080p дисплей и е с приличен SSD капацитет. Животът на батерията обаче е разочарование за тези, които работят в движение.

HP Pavilion

Gaming лаптопи HP Pavilion 15

Gaming лаптопи HP Pavilion с процесори Intel Core™ i5-11300H, Intel Core™ i7-11370, AMD Ryzen™ 7 5800H и AMD Ryzen™ 5 5600H

HP Pavilion Gaming Laptop 15 (2021) е лаптоп за игри от начално ниво, който се предлага с процесори от новата серия AMD Ryzen 5000 или Intel от 11 поколение и с включени специални графични процесори NVIDIA.

Този модел е изработен е изцяло от пластмаса, но се усеща добре изграден и солиден в ръцете. Освен това е осигурен много лесен достъпът до вътрешността, ако трябва да надстроите RAM или да добавите 2,5-инчов твърд диск.

Потребителското изживяване като цяло е прилично: клавишите на клавиатурата са добре разположени и имат добър ход, а има и цифрова клавиатура, ако често правите изчисления или работите с електронни таблици. Неговият тъчпад проследява движенията добре, въпреки че има известни проблеми с мултитъч жестове.

Моделът има приличен избор от портове, включително специален HDMI 2.0 порт и общо три USB порта за свързване на всичките ви периферни устройства, но неговият единичен USB-C порт поддържа само трансфер на данни и видео изход, така че можете да не го използвайте за зареждане на лаптопа.

За съжаление, екранът изглежда избелял поради тесния си цветови диапазон и не става достатъчно ярък за използване на открито или в светли стаи. Освен това този лаптоп има слаба батерия, която не може да издържи цял работен ден. Вероятно ще ви трябва специален микрофон за видеоконференции, тъй като вграденият микрофон издава приглушен звук.

Тествахме конкретно HP Pavilion 15-ec2078nq с 1080p 144Hz дисплей, AMD Ryzen 5 5800H, специален графичен процесор NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti, 16 GB RAM и 512 GB SSD. Ryzen 5 5800H е повече от достатъчен за повечето съвременни AAA заглавия и големи творчески натоварвания, освен това е подходящ за приложения за обработване на снимки или редактиране на видео.

Видео картата, с която е оборудван нашата бройка 3050Ti позволява както функции като проследяване на лъчи или мащабиране на DLSS в игрите, също така да надстроите до 144Hz дисплея за по-плавно движение, което може да подобри прицелването в FPS игри и потенциално да подобри прецизността.

Дизайн

Лаптоп Gaming HP Pavilion 15-ec2078nq, AMD Ryzen™ 7 5800H, 15.6", Full HD, IPS, RAM 16GB, 512GB SSD, NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti 4GB, Free DOS, Shadow Black

HP Pavilion има ориентирана към геймърите естетика. Шасито и външната обвивка са направени от матова черна пластмаса, с ъглов дизайн, геометрична решетка на високоговорителя и големи задни вентилационни отвори . Клавиатурата има зелено фоново осветление, което HP нарича „Acid Green“ акцентиране, а символите на клавишите имат много ориентиран към геймърите стил. Има и зелено оцветено хромирано лого на HP на външната обвивка зад екрана. Можете да получите лаптопа с „Ghost White“ подсветка и акценти.

Като цяло този лаптоп за игри има добро качество на изработка, като е иозработен изцяло от пластмаса, но се усеща солиден и е относително устойчив на надраскване. Има известно огъване на клавиатурата и задната обвивка, а екранът също се огъва при усукване, въпреки това, лаптопът все още се чувства много здрав като цяло, когато е затворен. Има гумени крачета, които спомагат за стабилността на лаптопа, когато е поставен върху равна повърхност.

Преносимостта на лаптопа за игри HP Pavilion е наред, както се очаква от лаптоп за игри. Той е забележимо обемист и тежък, а зарядното му устройство е малко голямо, така че вероятно ще трябва да използвате по-голяма чанта за лаптоп, ако искате да носите лаптопа и зарядното му наоколо. Ако искате по-преносим лаптоп за игри, може разгледате ASUS ROG Zephyrus G14 (2022) .

Лаптопът за игри HP Pavilion има впечатляващи възможности за обслужване. Лесен е за разглобяване, изисквайки само да развиете два различни размера винтове с глава Phillips, преди да отворите панела с тънък предмет. Лесно е да смените мрежовата карта, батерията и двата RAM модула, както и да добавите или надстроите 2,5-инчовия диск. Но имайте предвид, че отварянето на лаптопа и промяната на хардуера може да анулира гаранцията на производителя.

Дисплей

Този лаптоп се предлага само с 15-инчов 1080p IPS екран. Неговата прилична плътност на пикселите означава, че текстът и видеоклиповете изглеждат сравнително ясни, така че можете да разглеждате документи или уеб страници, без да е необходимо да увеличавате мащаба. Горната и страничните рамки са много тънки и вероятно няма да ви разсейват, когато играете игри или гледате медии, въпреки че долната брадичка е много дебела.

Лаптопът за игри HP Pavilion се предлага с панел с честота на опресняване 60Hz или 144Hz. Нашият модел с 144 Hz панел и работи значително по-добре от 60Hz представител и е много по-добър избор, ако възнамерявате да играете състезателно или да гледате бързо движещо се съдържание като спорт. Вероятно ще трябва да намалите графичните настройки в по-взискателни игри, за да оцените по-високата честота на опресняване.

Лаптоп Gaming HP Pavilion 15-ec2078nq, AMD Ryzen™ 7 5800H, 15.6", Full HD, IPS, RAM 16GB, 512GB SSD, NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti 4GB, Free DOS, Shadow Black

Дисплеят има прилично контрастно съотношение, което е типично за повечето IPS панели. Черните обаче изглеждат сиви при гледане на съдържание в тъмна среда. Очакваме панелите с 300cd/m² да се представят подобно. Съотношението на контраста може да варира между отделните модули.

Яркостта на панела е 300cd/m², което го прави достатъчно ярък, за да преодолее отблясъците в силно осветени стаи и но не е толкова добър на открито. Освен това, той става достатъчно тъмен при най-ниската си настройка на яркост, за да осигури комфортно изживяване при гледане в тъмна стая.

Той има добра обработка на отражението – неговият матов екран помага за разпръскването на отраженията, така че въпреки че източници като ярка светлина все още се виждат при максимална яркост на екрана, те не са твърде разсейващи. Все пак ще получите забележимо количество индиректен отблясък в много ярка среда, което може да затрудни виждането на съдържанието.

Черната еднородност е наред,, като в някои части на екрана има малко затъмняване и замъгляване на фоновото осветление, но имайте предвид, че те се виждат само когато гледате тъмни сцени в тъмна стая. Еднородността на черното може да варира между единиците.

HP Pavilion 15 има посредствени хоризонтални ъгли на видимост. Изображението остава сравнително точно, докато го гледате повече или по-малко право, но то затъмнява и измива драстично, колкото повече се отдалечавате от центъра. Не е много добро за споделяне на съдържание с хора до вас.

Лаптопът за игри HP Pavilion има незабележими вертикални ъгли на видимост. Отново изображението остава точно, докато екранът е наклонен сравнително право към вас, но бързо става по-тъмно и измито, колкото повече го накланяте. Имате само малка свобода на действие, за да наклоните екрана според вашите предпочитания, което може да повлияе на това как и къде може удобно да използвате лаптопа, ако точността на изображението е важна за вас.

Лаптопът за игри HP Pavilion има лоша точност на цветовете, като повечето цветове са неточни поради много тясната цветова гама на дисплея и балансът на бялото е забележимо нарушен. Цветовата температура е по-студена от нашата цел от 6500K, което прави изображението да изглежда малко по-синьо, отколкото би трябвало. Гамата повече или по-малко следва плосък 2.0, така че повечето сцени изглеждат по-ярки, отколкото би трябвало. Това може да накара повечето филмови и телевизионни сцени да изглеждат избелени, но може да помогне при състезателни игри, където по-тъмните форми обикновено са по-трудни за разпознаване. Точността на цветовете може да варира между единиците.

Този Pavilion има много тясна цветова гама – той няма пълно sRGB покритие, така че не може да показва правилно всички цветове, които обикновено се използват онлайн. В резултат на това повечето съдържание изглежда измито. Следователно има лошо покритие на по-широките Adobe RGB, DCI P3 и Rec. 2020 гама, което означава, че не е добър избор за професионални редактори на снимки или видео, нито може да осигури задоволително HDR изживяване.

Дисплеят на лаптопа за игри HP Pavilion е без трептене при всички нива на яркост, което помага за намаляване на напрежението на очите при чувствителни хора.

Свързаност

HP Pavilion Gaming 15 има приличен избор на портове. Има два USB-A порта, по един от всяка страна, този отдясно поддържа протокола за трансфер на данни USB 3.2 Gen 1 (до 5Gbps), докато този отляво поддържа USB 2.0 (до 480Mbps) и HP Sleep and Charge, което ви позволява да зареждате устройства по-бързо дори когато лаптопът е в режим на заспиване. USB-C портът поддържа USB 3.2 Gen 1 и видео изход, но не можете да го използвате за зареждане на лаптопа. За щастие има HDMI 2.0 порт, ако трябва да изведете към външен монитор.

HP Pavilion Gaming 15 използва безжичен адаптер Realtek RTL8852AE (2×2). Някои модели използват безжичен адаптер Realtek RTL8852AE (1×2), който има половината от теоретичната максимална скорост на качване, въпреки това не очакваме да има забележима разлика в натоварванията в реалния свят, освен ако не очаквате да качвате много данни наведнъж, като например при поточно предаване на игра към Twitch или YouTube. Някои варианти използват Intel Wi-Fi 6 AX200 (2×2).

HP Pavilion Gaming 15 има приличен избор на портове. Има два USB-A порта, по един от всяка страна, този отдясно поддържа протокола за трансфер на данни USB 3.2 Gen 1 (до 5Gbps), докато този отляво поддържа USB 2.0 (до 480Mbps) и HP Sleep and Charge, което ви позволява да зареждате устройства по-бързо дори когато лаптопът е в режим на заспиване. USB-C портът поддържа USB 3.2 Gen 1 и видео изход, но не може да го използвате за зареждане на лаптопа. За щастие има HDMI 2.0 порт, ако трябва да изведете към външен монитор.

Лаптопът за игри HP Pavilion има подходяща уеб камера и микрофон. Изображението на уеб камерата е леко преекспонирано и губи някои фини детайли поради шум. Освен това е значително изрязан, което води до тясно зрително поле. За щастие цветовете изглеждат естествени като цяло. От друга страна, микрофонът записва приглушено, лошо звучащо аудио и гласовете звучат носово.

Клавиатура, тъчпад и аудио

Лаптопът за игри HP Pavilion има много добра клавиатура. Чувства се добре да пишете, с достатъчно стабилни клавиши, изработени от висококачествена пластмаса. Освен това не причинява умора за продължителни периоди, благодарение на дългия си път и умерения тактилен удар. Клавишите са добре разпределени, но може да се наложи да свикнете с необичайното оформление на клавишите със стрелки и някои специални функционални клавиши. Има Numpad, който може да бъде полезен, ако трябва да свържете допълнителни клавиши в някои игри или ако често въвеждате числа в електронни таблици. Някои варианти, включително нашият, имат подсветка с регулируема яркост, но не можете да промените цвета, така че е ограничен до Acid Green или Ghost White. Можете да го получите без подсветка, ако това не е важно за вас.

Тъчпадът също е на прилично ниво, като е от по-малката страна, но проследява движенията точно без никакво забавяне. Въпреки това, понякога има проблеми с жестове с много докосвания, което означава, че понякога може да имате проблеми с плъзгане с избиране на множество икони или елементи в списък. Тъй като има Numpad, тъчпадът е изместен към лявата страна на клавиатурата, за да остане центриран под основната част на клавиатурата, което може да не се хареса на някои хора. Ако искате подобен бюджетен лаптоп за игри с по-голям и по-отзивчив тъчпад, разгледайте Lenovo IdeaPad Gaming 3 (2021).

Високоговорителите на лаптопа за игри HP Pavilion са леко разочароващи. Те се задействат нагоре от над клавиатурата, близо до екрана и имат много малка компресия при максимална сила на звука. Въпреки това, те не стават много силни, така че не са добър избор за потапящо слушане, когато гледате филми или играете игри. Честотната характеристика е средна и висока, с малък удар в ниските високи, за да подчертае вокалите. Това означава, че високоговорителите осигуряват задоволително изживяване при слушане на тежко говорно съдържание като подкасти, но разнообразното съдържание не звучи много богато. Ако искате лаптоп за игри с по-добри високоговорители, вижте HP Victus 16 (2021).

Производителност

HP Pavilion Gaming се предлага с 6-ядрен процесор AMD Ryzen 5 5600H или 8-ядрен процесор AMD Ryzen 7 5800H. 5600H има максимална честота на усилване от 4,2 GHz, докато 5800H достига до 4,4 GHz, което не е достатъчно, за да направи голяма разлика в производителността на една нишка. И двата процесора са повече от способни да се справят с сърфиране в мрежата и леки задачи за производителност като текстообработка и са подходящи за тежки натоварвания на процесора като игри с отворен свят и физически симулации. Чрез надграждане до Ryzen 7 5800H ще се възползвате най-много в многопоточната производителност благодарение на двете допълнителни ядра и четирите допълнителни нишки. В резултат на това ще имате по-гладко изживяване по време на тежки многозадачни натоварвания и при силно свързани задачи като редактиране на видео.

Можете да получите HP Pavilion Gaming с NVIDIA GeForce GTX 1650, RTX 3050 или RTX 3050Ti. Всички те са специализирани графични процесори от начално ниво, способни да стартират повечето AAA игри при добра честота на кадрите в 1080p, само с няколко настройки на графичните настройки. Всички те имат 4 GB специална VRAM, което е достатъчно за безпроблемно показване на средно сложни сцени в приложения за 3D изобразяване като Blender. Въпреки това не очакваме да е достатъчно за безпроблемно възпроизвеждане на големи видеоигри с отворен свят при най-високите графични настройки. Силно ви препоръчваме да избягвате варианти без специален графичен процесор, тъй като това сериозно ще ограничи игрите, които можете да играете. Освен това, ако искате да се възползвате от панела с честота на опресняване от 144Hz, ви предлагаме да изберете по-добре представящия се RTX 3050 или 3050Ti, за да изстискате възможно най-много кадри.Dell G15 (2022) .

Само RTX 3050 и 3050Ti имат проследяване на лъчи (RT) и тензорни ядра, които позволяват използването на проследяване на лъчи и NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling) в някои игри. Вероятно не си струва да включвате функции за проследяване на лъчи, тъй като това води до много голям удар в производителността, особено за графични процесори от начално ниво като 3050 и 3050Ti. От друга страна, активирането на DLSS в поддържаните игри повишава драстично честотата на кадрите, като същевременно запазва добра степен на графична прецизност, което ви позволява да се наслаждавате на по-гладък геймплей дори с активирани графични настройки.

Ръководството за потребителя уточнява, че този модел лаптоп поддържа NVIDIA Optimus. Въпреки това, при сравняване на резултатите от нашите тестове за живот на батерията и бенчмаркове на Basemark GPU с подобно оборудвания Acer Nitro 5 15 (2020) , не изглежда да има забележимо тясно място в производителността на GPU, нито пък има подобрен живот на батерията. В резултат на това заключаваме, че технологията Optimus не е налична с този модел.

Ние препоръчваме този лаптоп за:

 • Интернет, имейл и обработка на текст: подходящ
 • Гледане на филми и сериали: подходящ
 • Редактиране на снимки: подходящ
 • Редактиране на видео: подходящ
 • Игри: подходящи

Чудите се дали видеокартата RTX 3050 Ti в този лаптоп може да стартира любимата ви игра при високи настройки (60 fps)? Проверете списъка по-долу, за да видите дали този лаптоп отговаря на препоръчаните системни изисквания:

 • League of Legends: подходящ
 • Fortnite: подходящ
 • Call of Duty Black Ops: Cold War: подходящ
 • Red Dead Redemption 2: неподходящ, поне RTX 2060
 • Assassin’s Creed Valhalla: неподходящ, поне RTX 2060
 • Cyberpunk 2077: неподходящ, поне RTX 2070

Памет

HP Pavilion Gaming се предлага с 8, 12 или 16 GB RAM. 8 GB са повече от достатъчни за стартиране на приложения с лека производителност и за умерен мултитаскинг, но геймърите трябва да изберат поне 12 GB, за да могат да изпълняват по-взискателни игри.

HP Pavilion Gaming 15 се предлага с 256GB, 512GB или 1TB M.2 PCIe NVMe SSD. Някои варианти имат много по-бавен 1TB 7200RPM HDD, съчетан с 256GB M.2 PCIe NVMe SSD, което може да бъде по-добър избор, ако искате допълнително място за съхранение на документи, но не се нуждаете от много високоскоростно съхранение за често използвани приложения или файлове.

512GB M.2 PCIe NVMe SSD на лаптопа за игри HP Pavilion има изключителна производителност. Неговите забележително високи скорости на четене означават, че лаптопът ще стартира приложения и ще зарежда големи файлове много бързо, докато превъзходната му скорост на запис означава, че инсталирането на приложения и копирането на много малки файлове няма да отнеме никакво време. Неговата последователна скорост на запис е сравнително по-ниска, което означава, че копирането върху големи файлове се чувства малко по-бавно от други задачи, но лаптопът все още се чувства бърз като цяло. Скоростта на SSD може да варира в зависимост от размера, тъй като по-големите SSD обикновено работят по-добре.

Вариантите на лаптопа за игри HP Pavilion с комбинацията SSD + HDD ще работят по различен начин в зависимост от това от кое устройство четете данни или в което поставяте данни. За най-добро изживяване ви предлагаме да съхранявате игри, които са по-малки, по-стари или играни по-рядко, в по-бавния твърд диск, докато най-играните ви игри или тези, които отнемат най-дълго време за зареждане, са по-добре на по-бързия SSD. Освен това изтеглянето или прехвърлянето на критични файлове към лаптопа ще бъде много по-бързо, ако използвате директно SSD.

Живот на батерията

Лаптопът за игри HP Pavilion има среден живот на батерията. Не издържа цял 8-часов работен ден, така че ще трябва да носите специалното зарядно устройство с щепсел, за да го зареждате на работа, тъй като не може да се зарежда през USB-C. Той едва може да възпроизведе пълнометражен филм, преди батерията да умре, така че не е най-добрият вариант за гледане на Netflix, когато е изключен. Издържа само малко повече от час по време на игра, но това се очаква от лаптоп със специален графичен процесор. Животът на батерията все пак варира значително в зависимост от употребата.

Нашето мнение за продукта

Моделът, който тествахме Pavilion 15-ec2078nq от HP е оборудван с процесор AMD Ryzen 7 5800H, който може да достигне невероятна мощност от 4,2 GHz. В същото време графиката GeForce RTX 3050 Ti може да достигне увеличение до 1650 MHz – разкривайки забележително ниво на производителност, което ви позволява да се наслаждавате на най-новите игри при максимални настройки. Освен това той предлага пълна свързаност за всички ваши нужди – 3 USB порта ( 1 x USB 3.2 Type C Gen 1, 1 x USB 3.2 Type A Gen 1, 1 x USB 2.0) са достатъчни за конфигуриране и свързване на най-новите периферни устройства.
Благодарение на PCI Express модула с впечатляваща скорост, HP Pavilion Gaming 15-ec2078nq ви предлага много по-плавно потребителско изживяване, поради което времето за реакция е значително намалено.

За:

 • IPS панелът има приличен контраст.
 • Практически безшумен при неактивност или при леки натоварвания.

Против:

 • Екранът изглежда избелял и не става достатъчно ярък, за да преодолее отблясъците.
 • Батерията едва издържа за един пълнометражен филм.
 • Високоговорителите не са достатъчно силни.
HP Pavilion

HP Pavilion 15-ec2078nq

Лаптоп Gaming HP Pavilion 15-ec2078nq, AMD Ryzen™ 7 5800H, 15.6″, Full HD, IPS, RAM 16GB, 512GB SSD, NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti 4GB, Free DOS, Shadow Black