Ревю на телевизор Samsung S95B OLED

Иновативният Samsung S95B съчетава ноу-хауто на корейският производител с най-добрите аспекти както на OLED дисплеите, така и на тези разполагащи с технологията с квантови точки (QLED). Tози нов модел предлага най-добрият контраст, която сме виждали от OLED моделите, допълнена от първокласното цветово представяне на QLED телевизорите, допълнен с превъзходен дизайн.

Samsung S95B OLED

Телевизор Samsung S95B OLED

Преглед на характеристики и цени на всички вариации на модел Samsung S95B OLED – Samsung 65S95B OLED, Samsung 55S95B OLED

S95B означава голяма крачка напред за корейският гигант, тъй като това не е само първият OLED телевизор на Samsung, но и първият, който комбинира OLED с квантови точки, което води до QD-OLED телевизор, който обещава най-доброто от двете технологии: превъзходен цвят, яркост и контраст в едно.

Samsung предлага два телевизора в своята линия S95B: 55-инчовият QE55S95BATXXH и 65-инчовият QE65S95BATXXH, като този, който разгледахме.

След като приключихме с размерите, нека да разгледаме спецификациите на телевизора:

 • Разделителна способност: 4K (3840 x 2160)
 • Тип дисплей: QD-OLED ( OLED + квантови точки )
 • HDR поддръжка: HDR10, HDR10+, HLG
 • Dolby Atmos : Да, (нативно декодиране)
 • Поддръжка на eARC Да (HDMI 3)
 • Естествена честота на опресняване : 120Hz
 • Смарт платформа: Tizen OS
 • Цвят: DCI-P3 цветово пространство/10-bit chroma резолюция
 • Променлива скорост на опресняване (VRR) : Да
 • Автоматичен режим с ниска латентност (ALLM) : Да
 • Процесор: Neural Quantum Processor 4K
 • Други функции: FreeSync Premium, Game Bar 2.0, Filmmaker Mode, Samsung Health, Multi View, Ambient Mode+, Amazon Alexa, Google Assistant, Bixby

Тъй като и двата модела са оборудвани с идентичен хардуер въпреки различните размери на екрана, очакваме производителността да бъде сравнима между двата.

OLED телевизорите са известни със своите ултра тънки екрани и S95B не е изключение. Екранът е супер тънък с едва забележими рамки, които придават на телевизора необичайно елегантен външен вид.

Телевизор Samsung OLED 65S95B, 65" (163 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

Контролната кутия отзад добавя дълбочина, но въпреки това елегантността на моделът е впечатляваща. Точният размер на телевизорът със стойка е 1444.3 x 288.2 x 897.6, а без стойката е 1444.3 x 39.9 x 831.7, а ако искате може да използвате VESA стойка със съвместимост 300 x 200 мм за монтиране на стената.

Ако решите да използвате статичната стойка, която идва в комплекта на телевизора, трябва да знаете, че тя повдига телевизора с около 6.6 см и добавя 27 см към дълбочината, което не е създава никакъв проблем.

Телевизор Samsung OLED 65S95B, 65" (163 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

S95B се доставя с най-новата версия на дистанционното управление Solar Cell на Samsung, което използва слънчева светлина за зареждане на своите батерия. Дистанционното разполага и с USB-C порт за зареждане за аварийно зареждане, а нивото на батерията може да се провери в едно от менютата на телевизора.

Качество на изображението

Samsung S95B е 4K OLED телевизор със 120Hz честота на опресняване. Той поддържа съдържание с висок динамичен обхват (HDR) в HDR10, HDR10+ и хибридна логаритмична гама (HLG). Samsung продължава да избягва съвместимостта с Dolby Vision, въпреки че поддържа Dolby Atmos за аудио. S95B също има ATSC 3.0 тунер за телевизионни предавания с висока разделителна способност и 4K .

Появата на QD-OLED дисплеите предизвика силно вълнение сред феновете на новите технологии, тъй като те съчетават две от най-успешните технологии за дисплей, налични днес: такива с квантови точки и OLED.

Samsung е една от първите големи компании, които пуснаха QD-OLED на пазара, като Sony ще пусне свой собствен QD-OLED телевизор също тази година.

OLED телевизорите са желани заради своите самоосветяващи се пиксели, които позволяват перфектни нива на черното и на свой ред контраст от световна класа. OLED телевизорите имат и други предимства, разбира се – отлично производство на цветове и ултрашироки ъгли на видимост, но едно от най-големите им предимства е способността им да включват и изключват всеки пиксел независимо.

Но OLED телевизорите са известни и със своята относителна тъмнина в сравнение с LCD/LED телевизорите от висок клас, особено тези, които използват квантови точки за подобряване на яркостта и обема на цветовете. Поради тази причина, ако търсите да си закупите телевизор от висок ценови клас и възнамерявате да го използвате в светла, слънчева всекидневна, ние сме склонни да препоръчваме LED телевизори с квантови точки вместо OLED телевизори.

Но какво може да кажем конкретно за този модел – това е най-яркият OLED, който сме тествали, и неговото цветопредаване е изумително добро.

Както може да очаквате, OLED дисплеите с квантови точки се стремят да подобрят OLED изживяването, като предоставят по-ярка картина с по-широк, по-чист цвят. С добавения си слой от квантови точки, Samsung S95B не се нуждае от традиционен OLED цветен филтър, нито разчита на добавен бял субпиксел, за да възстанови част от яркостта, загубена при филтрирането на цветовете. И докато S95B не става толкова ярък, колкото някои от най-ярките LCD/LED телевизори, които сме тествали през последните години, той все пак е най-яркият OLED, който сме тествали до момента, и неговото цветопредаване е удивително добро.

В HDR, яркостта на пълното поле на S95B е по-висока от повечето от неговите OLED конкуренти и още по-впечатляващо, неговите огледални акценти (малки, ярки елементи на картината) са значително по-ярки от всички, които съм измервал на OLED телевизор. На 2% бял прозорец в режим Filmmaker на телевизора, S95B произведе продължително отчитане на яркостта от 1110 нита. При LG C2 същият този прозорец с 2% бяло даде резултат от около 743 нита.

Телевизор Samsung OLED 65S95B, 65" (163 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

Едно предупреждение тук е, че реалната яркост на сцената на S95B в SDR е по-слаба от тази, която ще видите на LG C2, така че за случайно гледане през деня (като кабелна телевизия и повечето стрийминг съдържание), C2 има малко предимство.

Перфектните нива на черно на S95B се допълват от брилянтен HDR цвят и ярки акценти, създавайки забележително усещане за дълбочина и яснота.

В съчетание с перфектните нива на черно на OLED, добавената яркост на S95B има невероятно мощно въздействие върху HDR съдържанието, било то филм, видео игра или друго.

S95B също така е по-добре оборудван да поддържа яснотата на почти черните елементи на картината и подозирам, че е достатъчно добър в този отдел, за да спечели агностиците, които досега с право бяха загрижени за тенденцията на OLED да смачква почти черните детайли.

Но може би най-значимото подобрение, донесено от квантовите точки, е техният ефект върху възпроизвеждането на цветовете на S95B. Истината е, че квантовите точки на телевизора имат положителен ефект и върху производството на вторичен цвят. Бях много впечатлен от способността на S95B да се справя с тонове на кожата, светлосиньо небе и цветови градиенти като цяло.

S95B е най-близкият телевизор, който някога съм виждал, за постигане на най-доброто от двата свята: невероятния контраст на OLED с невероятни акценти на QLED. С една дума, потресаващо е.

Всъщност цветните тонове се възпроизвеждат толкова фино, че доказват идеалното съвпадение пиксел по пиксел за естествената разделителна способност на екрана, присъединявайки се към прецизността на обработката на Samsung за създаване на картини, които изглеждат ултра-резки дори при първокласните 4K телевизионни стандарти.

Докато картината неизбежно изглеждат най-добре с естествено 4K съдържание, мащабирането на HD и дори SD източници на QN95B също е отлично. Дори по-добре, отколкото беше на миналогодишните първокласни 4K телевизори на Samsung – особено когато става въпрос за откриване на разликата между нежелан шум от източника и действителна информация за картината, когато се определя как трябва да изглеждат милионите допълнителни пиксели, които създава.

Източниците на игри също се възползват най-много от масивните подобрения в контрола на подсветката, предоставени от новата функция Shape Adaptive Light Control, със значително по-малко разцвет на подсветката при възпроизвеждане на HDR заглавия.

Освен проблемите с обработката на движението по подразбиране и случайните остатъчни моменти на смазване на черното, има няколко други малки проблема с картината на Samsung QN95B. Той не поддържа популярния формат Dolby Vision HDR, за начало, въпреки че получавате HDR10, HDR10+ и HLG поддръжка.

Що се отнася до характеристиките, S95B трябва да е много привлекателен за геймърите. 120Hz телевизорът поддържа променливи честоти на опресняване чрез AMD FreeSync Premium, плюс това предлага автоматичен режим с ниска латентност (ALLM). Освен това има удобен контролен панел, специфичен за игрите, в режим Игра, който показва текущата честота на опресняване и всички използвани VRR функции. Липсва обаче съвместимият с Nvidia G-Sync режим на LG C2 (моделът LG поддържа и FreeSync Premium).

Качество на звука

Като се има предвид, че моделът има много тънък OLED панел с по-малка от обикновено повдигната зона отзад за електрониката, то поставените 60-ватови високоговорители предлагат съвсем приемливо качеството на звука.

Телевизор Samsung OLED 65S95B, 65" (163 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

Басът не е разтърсващ или тежък поради размера на панела, но също така не липсва напълно и е напълно достатъчен, за да ви държи заинтересовани и фокусирани върху съдържанието, което гледате. Диалогът е ясен и изчистен по всяко време, с хубаво стерео усещане предвид 65-инчовия размер на разглежданият от нас модел.

В крайна сметка, ако искате да използвате телевизора за едно пълноценно домашно кино, то ще е необходимо да закупите външна аудио система, но за ежедневно гледане на филми или предавания, вградените високоговорители се държат доста добре и със сигурност вършат добра работа.

Свързаност

Samsung S95B е зареден с опции за свързване, които трябва да задоволят както ентусиастите на домашното кино, така и геймърите. Ето какво ще намерите в L-образно отделение на гърба на панела на телевизора:

 • 4x HDMI 2.1 (4K при 120Hz, 1x HDMI ARC/eARC )
 • 2x USB 2.0
 • RF връзка (кабел/антена)
 • Ethernet (LAN) вход
 • Цифров аудио изход (оптичен)
 • 3,5 мм аудио изход (жак за слушалки)
 • RS-232C

Два от общо четирите HDMI порта са обърнати отстрани на телевизора, докато останалите два HDMI порта са обърнати надолу.

Два USB порта и два HDMI порта (единият eARC порт) са обърнати навън от десния край на екрана, като точно на вътре от тях има още два HDMI порта, цифров аудио изход, Ethernet жак и сервизен порт Ex-Link, всички насочени надолу.

И четирите HDMI порта поддържат 4K 120Hz, което е хубава функция, която се радваме да виждаме на все повече и повече телевизори. Захранващият кабел излиза под ъгъл от левия ръб на контролната кутия. Контролната кутия и стойката имат вградени канали за прокарване на кабели, което е начин да поддържате инсталацията си подредена.

Основни функции

Със сигурност би било разочарование, ако телевизор от този калибър не е оборудван за следващо поколение игри, а за щастие това не е така. От една страна, и четирите HDMI порта на S95B поддържат 4K игри при 120 кадъра в секунда, което означава, че няма да се налага да разменяте кабели, ако притежавате PlayStation 5 , Xbox Series X и звукова лента с активиран eARC .

Подобно на някои от първокласните предложения на Samsung миналата година, S95B е оборудван с функцията Game Bar на компанията – макар и малко по-нова версия. Мислете за това като контрол за игри, който може да бъде достъпен винаги, когато бъде открита конзола. Той предлага информация за честотата на кадрите, превключвател за VRR/FreeSync Premium и различни настройки за намаляване на изоставането при въвеждане.

Подобно на центъра за оптимизиране на игри на LG, лентата за игри също включва предварително зададени картини за различни жанрове игри. Тези характеристики комбинирани със 120Hz честота на опресняване на телевизора и управление на звездното движение катапултират S95B до върха на списъка с най-удобните за игри телевизори на пазара.

Тъй като е телевизор на Samsung, S95B няма поддръжка за Dolby Vision, но все пак разполага с Dolby Atmos. S95B е в състояние да доставя Dolby Atmos аудио безжично до избрани звукови ленти Samsung. Все още не сме тествали тази функция, така че не можем да потвърдим дали тази функция поддържа или не версията без загуби на Atmos (ще се изненадаме, ако го направи), но със сигурност ще актуализираме този преглед с още информация в близко бъдеще.

Ако сте запознати с интелигентната платформи на Samsung през последните години, вероятно ще се почувствате във свои води, тъй като изживяването на смарт телевизорите, захранвани от Tizen не е променяно с години. Най-голямата разлика е, че по-голямата част от опциите за преглед на Smart Hub вече се намират на специален начален екран и не могат да бъдат лесно достъпни чрез опция за бързо меню.

Честно казано, намирам началния екран на Smart Hub за доста хаотичен. Спонсорираното съдържание тече свободно под формата на големи, масивни заглавия и времето за зареждане между различните опции на менюто може да се стори малко бавно. Докато не закачите различни входове на началния екран на Smart Hub, може да отнеме повече от няколко кликвания, за да преминете към свързан източник. Ако това е първият ви опит в Smart Hub на Samsung, очаквайте леко предизвикателство, преди да се научите да работите със системата.

Нашето мнение за продукта

Първият опит на Samsung за OLED телевизор е фантастичен, с няколко незначителни забележки. Това е най-яркият OLED модел, който сме тествали, и предлага отлична цветова производителност. Телевизорът също е изключително тънък и се предлага с интелигентно захранвано от слънчева енергия дистанционно и включва полезни функции като Apple AirPlay 2. Въпреки това, използването на квантови точки с OLED панел води до някои непредвидени проблеми с нивата на черното. Те са технически перфектни по отношение на пълна изолация на светлината, но са толкова чувствителни към околната светлина, че не изглеждат толкова дълбоки, колкото нивата на LG C2 (който не използва технологията на квантовите точки). Като такъв и тъй като webOS на LG превъзхожда смарт телевизионната платформа Tizen на Samsung, по-достъпният LG C2 остава нашият фаворит при телевизорите от висок клас. S95B обаче е голяма крачка напред и предлага едно от най-добрите качества на картината на пазара. Samsung S95B по всяка вероятност е началото на нова ера за потребителските телевизори от висок клас. Тази година има още един OLED телевизор, оборудван с квантови точки, от Sony, но освен ако не надмине усилията на Samsung, S95B е лидерът за приза най-добър телевизор на годината.

За:

 • Като цяло страхотно качество на картината
 • Добро аудио
 • Отличен избор за игри
 • Дистанционно захранвано със слънчева енергия

Против:

 • Несъвършено черна картина
 • Лош интерфейс и ОС Tizen
 • Няма поддръжка на Dolby Vision
Samsung S95B OLED

Samsung OLED 65S95B

Телевизор Samsung OLED 65S95B, 65″ (163 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

Samsung S95B OLED

Samsung OLED 55S95B

Телевизор Samsung OLED 55S95B, 55″ (138 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G