Ревю на робот прахосмукачка iRobot Roomba e5


iRobot Roomba e5 е един от най-достъпните модели на iRobot с включена функция за Wi-Fi свързаност, която ви осигурява контрол чрез приложението на вашият смартфон за планиране и гласова команда, в допълнение към отличните възможности за почистване на вашият дом.

iRobot Roomba e5

iRobot Roomba e5

Робот прахосмукачка iRobot Roomba e5, Li-Ion, 1800 mAh, 33 W, App, Aeroforce, Миещ се контейнер, Черна

Основни характеристики

Roomba e5 се намира точно в средата на продуктовата гама на марката, като ни предоставя възможност да бъде управляван от специално разработеното приложение за смарфон.

Чрез него може да спирате и пускате роботът, както и да планирате сесиите на почистване, а освен това чрез интегрирането на Amazon Alexa и Google Assistant можете да го контролирате с гласови команди.

Кръглото му тяло изградена от черна пластмаса и е с височина 9.2 см, което го прави достатъчно компактен, за да влиза под повечето мебели с нисък просвет, като легла и дивани.

Освен това прагове на врати и килими с височина до 2 см не представляват проблем за Roomba e5 – той минава лесно през и над тях и ги почиства.

В горната част в средата се намира сребърния бутон Clean, който е поставен между бутон Home вляво и Spot Clean вдясно.

Когато роботът е включен, светлинните индикатори за живота на батерията, отстраняване на неизправности и Wi-Fi се светят над бутоните.

Вградената дръжка се слива добре и ви позволява да го вземете лесно и да го пренесете удобно в друга стая, когато това е необходимо.

В предната част се намира бронята с омекотен допир, която защитава вашите мебели, а на гърба му е поставен 0,5-литровият контейнер за смет.

По отношение на аксесоарите e5 се предлага със зарядна станция Home Base. След като батерията изтощена, роботът автоматично се връща до своята докинг станция и се зарежда. Той е винаги готова за почистване, защото автоматично ще се върне към своята Home Base станция между почистването и презареждането.

E5 е съвместим с функцията за виртуална стена на iRobot, която се използва се когато желаете да почистите само определено място или искате да забраните на Roombа да се доближава до определени места, но тя не е включена в комплекта и трябва да се закупи допълнително. 

Приложението

Не е необходимо да изтегляте придружаващото приложение, за да използвате e5, но без него няма да можете да го включвате и изключвате от телефона си или да планирате сесиите за почистване.

За да го свържете, изтеглете приложението iRobot Home (достъпно за Android и iOS), създайте акаунт, след това изберете моделът и от менюто изберете вашата Wi-Fi мрежа. След това натиснете и задръжте за две секунди бутоните Spot и Home на самата робот прахосмукачка. След това следвайте инструкциите за свързване към Roomba към вашата Wi-Fi мрежа.

Благодарение на приложението iRobot home имате достъп до съвети и подкрепа, функция за включване само с един клик, резултати в реално време за хода на почистването – всичко това само през вашия смартфон!

Приложението се използва невероятно лесно: просто натиснете бутона Clean, за да стартирате почистването.

Ако искате да спрете почистването, можете отново да докоснете бутона, за да спрете прахосмукачката и след това да имате избор да го възобновите или да върнете робота на мястото му.

Можете да задавате графици и да преглеждате историята на почистването си, но това е всичко: този робот не ви предоставя карта за почистване или ви позволява да задавате виртуални зони без работа.

Чрез седем дневен таймер може да запаметите кога роботът да почиства през зададения от вас ден и час от седмицата.

В левия ъгъл на приложението се показват известия, а в десния можете да управлявате услуги за интелигентен дом, към които може да свържете Amazon Alexa и Google Assistant.

След като се го направите, може да използвате гласови команди, за да стартирате и спрете роботът, да го поставите на пауза и да го изпратите обратно към зарядното устройство.

Под бутона за почистване има четири раздела: график, история, помощ и настройки.

Когато докоснете график, може да настроите вакуума да се почиства автоматично в определен ден и час. Под история ще намерите дневник на общите работни места за почистване, общото време за работа, броя на събитията (когато роботът трябва да премине няколко пъти през замърсена зона) и скорошни задачи.

Ако докоснете конкретна сесия за почистване, тя ви казва продължителността, часа, в който е започнала, състоянието (завършено или отменено) и броя на замърсяванията.

Под раздела помощ са указания за грижи и поддръжка, заедно с често задавани въпроси, ръководство за собственика, карта за бърз старт и информация за гаранцията.

И накрая, в настройки е може да промените вашата Wi-Fi информация, да превключите езика, да откриете липсващ робот и да извършите фабрично нулиране.

За съжаление в приложението няма контроли за управление или опция за превключване в режим Spot Clean.

В някои случаи е възможно е да се наложи да вземете ръчно прахосмукачката и да я премествам в помещението, в което искате то да почисти.

Повечето модели от този ценови диапазон разполагат с някаква форма на дистанционно управление, за да заобиколят това неудобство, но за съжаление тук това липсва.

Производителност

Положителната страна е, че e5 има много мощно засмукване. Когато бъде включен той автоматично активира функцията си за откриване на замърсявания, когато има зона с повече замърсявания от обикновено и почиства, докато открие минимални частици.

Почистващата глава с автоматично регулиране също превключва височината си в зависимост от вида на пода.

При тестването e5 нямаше проблем да събира мръсотия, трохи и косми както от подови настилки от паркет, така и от килим. 

По отношение на шума e5 е по-силен от много други модели и е възможно да ви пречи, ако работите от вкъщи. Затова най-добре е да го планирате да почиства, докато сте навън, или работите в друга стая, която не се почиства.

Що се отнася до живота на батерията, e5 работи малко повече от 90 минути, преди батерията му да свърши.

Основни функции

Вградената iAdapt навигация на iRobot избягва стени, мебели и стълби, за гладко и безопасно почистване с резултати на които можете да разчитате.

Този робот събира повече косми от домашни любимци, сравнено с други прахосмукачки. Това се дължи на иновативната 3-степенна система за почистване на мръсотията и космите от домашни любимци, които виждате, но и алергените и прахта, които остават незабелязани.

Филтърът е с висока ефективност и улавя 99% от алергените на домашните любимци, а освен това може да се мие с вода за по-лесна поддръжка. Само трябва да изплакнете замърсяванията и остатъците, оставени в контейнера след като роботът завърши почистването.

Двойните многоповърхностни гумени четки са проектирани, така че да останат в постоянен контакт с килима или твърдя под.

Пълен набор от сензори интелигентно навигира робота под и около предмети и под мебели, за да помогне за цялостното почистване на домът ви.

Но все пак имайте предвид, че тази прахосмукачка робот не е подходящи за работа върху черен под.

Основни предимства

  • Дистанционно управление чрез Wi-Fi връзка с приложението iRobot HOME;
  • Автономна и безопасна навигация iAdapt – инфрачервената технология и специалните сензори осигуряват  безопасността на уреда;
  • Разполага с тристепенна почистваща система;
  • Забавена функция за почистване;
  • Контейнер за отпадъци AeroVac с голям капацитет;
  • Акустична система за откриване на замърсяване;
  • Почиства под мебелите благодарение на компактния си дизайн;
  • Li-Ion батерия с капацитет 1800 mAh и с 90 минути време на работа преди автоматично докиране и презареждане и супер бързо зареждане за 3 часа;
  • Автоматично зареждане на утстройството в докинг станция след приключване на неговата работа;
  • Дръжка за лесно пренасяне.

Виж още ревю на: Робот прахосмукачка iRobot Roomba 695

Нашето мнение за продукта

Едно от съществените предимства на роботът iRobot Roomba e5 е мощността му на засмукване, опцията за управление през приложение и гласова команда. Минусите са, че не може да зададете почистване на определено място през приложението, не може да създадете карти и че понякога роботът не се връща в зарядната си станция. Но все пак той чисти забележително всички твърди подове, включително и килими. Все пак ако искате роботът ви да прави всички от изброени недостатъци на този модел и още много други, за които дори и не сте си мислили, то трябва да се насочите към серия от най-високият клас като Roomba i7 Plus.

iRobot Roomba e5

iRobot Roomba e5

Робот прахосмукачка iRobot Roomba e5, Li-Ion, 1800 mAh, 33 W, App, Aeroforce, Миещ се контейнер, Черна