Ревю на робот прахосмукачка iRobot Roomba i3 / i3+

Робоботите iRobot Roomba i3 / i3+ са чудесен начин да си помогнете с ежедневното почистване на дома. За всеки, който е притежавал Roomba, знае за качеството и надеждността, които носят. Но един от най-важните въпроси е дали новите модели Roomba i3 / i3+ реализират нови технологии, отличаващи ги от по-старите модели и дали си заслужават инвестицията. Ще се опитаме да ви представим полезна информация, която да ви помогна при вземането на решения за покупка.

iRobot Roomba i3

iRobot Roomba i3 (Светлосив)

Робот прахосмукачка iRobot Roomba i3 (i3156), Li-ion, Оптимизирана консумация 26Wh, Мощност 10x, Карта, WiFi, Alexa&Google, 3-Stage Cleaning System, Сензор за стълби, Механична смукателна система + Засмукване с 2 въртящи се четки, Патент iRobot, Светлосив

iRobot Roomba i3+

iRobot Roomba i3+ (Светлосив)

Робот прахосмукачка iRobot Roomba i3+ (i3552), 26W, Li-ion, Clean Base – автоматично изхвърляне на боклука, WiFi, App, Alexa&Google, Сензор за стълби, 2 въртящи се четки Multi Surface, Патент iRobot, Сив

Нека уточним разликата между i3 и i3+ – i3 идва в комплект със зарядна станиция Home Base®, докато i3+ има включена станция за зареждане на батериите Clean Base®, чрез която ще забравите за почистването на робота до 60 дни, защото той автоматично изпразва контейнера си за боклук в торбичката за еднократна употреба Clean Base® – AllergenLock™, който използва 4 слоен материал блокиращ алергените, за да улови трайно 99% от частиците прашец и мухъл.

Roomba i3 / i3+ са робот прахосмукачки с много функции, предназначени да оптимизират почистването в домът ви.

Интелигентните му функции ви дава възможност да правете персонализирани предложения, които да ви помогнат да оптимизирате вашата програма за почистване, като увеличите силата на почистване, когато е необходимо.

WiFi връзката и съвместимостта с гласови асистенти ви предоствя възможността да се насладите на чист дом, без да се дигате от дивана.

Този модел е най-базовото ниво на iRobot и се различава от по-скъпите модели на марката най-вече от липсата на навигация. i3/i3+ разчита главно на своите сензори за следене на пода, който му помагат да следи своето местоположение и да се ориентира в помещението, докато се движи.

Въпреки това, той не може да бъде толкова интелигентен като по-високия клас модели Roomba I6 и I7, тъй като няма монтирана камера отгоре и SLAM, така че той не може да разпознава стаи, да запазва карти или да добавя предпазни зони.

Но все пак i3 е много по-ефективен от Roomba e5 и чисти логично и организирано, благодарени на платформата iRobot Genius™ Home Intelligence, която разбира нуждите и контролира почистването.

Научаването на пътя предлага интуитивно и персонализирано почистване – и дори предлага програми за почистване въз основа на навиците на потребителя, домашните функции и сезонността. Най-хубавото е, че тя работи сама самостоятелно, за да разполагате с повече свободно време.

Реактивната сензорна технология помага да се избегне блокиране, докато технологията Dirt Detect открива силно замърсени участъци, които Roomba почиства по-интензивно.

Дизайн

Roomba i3/i3+ предлага модерен и стилен дизайн със светло сив или тъмно сиво покритие с текстура подобна на плат.

Липсва монтираната отгоре камера, която се намира в по-скъпите опции от I-Series, но той запазва същото разположение на бутоните.

Отдолу той запазва същото разположение на четката като E5, I6 и I7 с най-новите екстрактори и една странична четка.

Дизайн и капацитет на контейнера за боклук

Подобно на Roomba E5 и I6, кошчето за боклук I3 се намира отзад. И трите варианта имат еднакъв дизайн на контейнера за боклук, но капацитетът им варира леко.

I3 има малко повече място за събиране на мръсотия (500 мл), тъй като няма прорез отвътре, присъстващ в плюс версията. За сравнение, капацитетът на I3+ и I6+ е 400 милилитра или с 20% по-малко. Но това не трябва да е голям проблем за тях, тъй като имат функция за самоизпразване.

Тези от вас, който изберат iRobot Roomba i3+, ще се насладят на предимствата на станцията за събиране на боклука. Както при повечето модели за автоматично изпразване на Roomba, този модел същи има система с торби с капацитет от 2,5 литра.

От iRobot твърдят, че една торба ще се напълни с отломки за около 60 дни, но това ще зависи от няколко фактора. Ако имате домашни любимци, този пер ще бъде значително по-малък, тъй като космите на домашните любимци заемат повече място.

Навигация

iRobot Roomba i3 е със значително надграждане спрямо произволно движещия се Roomba E5. Вместо инфрачервени сензори, i3 се навигира с помощта на куп сензори, включително жироскоп и сензор за проследяване на движението. Роботът се движи по прави линии повече или по-малко, без да пропуска места.

Той е по-ефективен, предвидим и по-щадящ мебелите, тъй като не се удря толкова силно в тях.

Друго предимство на този нов модел е, че не се заклещва в тесни пространства, нещо, което Roomba 675 и E5 биха направили понякога.

I3 се движи в прави линии, подобно на на по-скъпият модел I6, като ако пуснете I3 и I6 един след друг, бихте си помислили, че и двете функционират по един и същия начин.

Но едно нещо, което липсва на I3, е монтираната отгоре камера и SLAM (Едновременна локализация и картографиране).

По този начин роботът начертава картата, но той не може да я запази и извършва процеса на ново всеки път, когато работи. И това може да варира в зависимост от това какви препятствия има на земята.

Поради тази причина липсват и всичките ни любими функции от роботите от висок клас като забранени зони, почистване на стаи, почистване на зони и т.н.

Срещу допълнителна сума пари ще може да се сдобиете със специални аксесоари наречени виртуални стени, които ви позволяват да блокирате определени стаи или зони.

Този робот също така няма преден сензор, който да разпознава малки предмети на пода, които могат да доведат до засядане като кабели или чорапи, така че е добре да прекарате няколко минути, за да вдигнете тези предмети от пода, преди да стартирате робота.

Едно от предимствата на тази система е, че ще роботът може да работи в тъмното без никакви проблеми. Оптичният сензор отдолу няма да има проблеми с функционирането дори в пълна тъмнина.

Функции на приложението

i3/i3+ е съвместим с приложение на iRobot Home, но без да разполага с функцията за интелигентно картографиране на отпечатъци, тo функциите му са доста „оголени“.

Хубавото е, че то поддържа честотна wi-fi лента от 5 GHz, докато повечето други роботи работят само с 2,4 GHz. 

В приложението iRobot Home за Android и iOS можете да започнете нова работа за почистване, да създадете график за почистване, да прегледате хронологията на почистването на вашия робот, да актуализирате настройките му, да получите помощ, ако имате проблеми.

Когато създавате график, можете да изберете кои дни от седмицата искате Roomba да почиства и по кое време.

За съжаление, i3 не показва картата в реално време, както при робот-прахосмукачките с Lidar навигация. В случая може да видите картата само когато роботът приключи с почистването. 

Една от функциите на приложението, която може да ви допадне, е опцията за контрол на броя на преминаванията, нещо, което липсва в други роботи, оборудвани с жироскоп, като Roborock E4 например. Тази функция придава на Roomba I3 известно ниво на задълбоченост, което липсва при други марки.

Има три опции за избор – автоматичен, един и два прехода. Автоматичната функция е по подразбиране и роботът ще реши колко пъти да премине, въз основа на размера на стаята.

Приложението iRobot също има раздел с хронология на почистването, където може да виждате предишните пускания и съответните маршрути на робота на всеки от тях.

За съжаление I3 има само една настройка на мощността и няма нито една от разширените функции на Roomba I6 или S9.

Тъй като I3 няма SLAM, няма карта на живо – нещо, което присъства в други марки като Roborock, Ecovacs и Dreame.

Дори моделите от по-висок клас на iRobot като I6 и S9 нямат тази функция, което е донякъде разочароващо, тъй като iRobot те са по-високият ценови клас.

Възможно е също да използвате гласовия си асистент, за да започнете почистването, като се поддържат както Google Assistant, така и Amazon Alexa, въпреки че командите са ограничени до стартиране и спиране на почистване и изпращане на Roomba обратно към докинг станцията.

Ефективност при почистване

В следващите редове ще разгледаме колко добре се справя Roomba I3/i3+ с различни видове замърсявания.

i3/i3+ почиства първо в центъра на стаите, след това се справя с ръбовете. Когато открие особено мръсна зона, тя автоматично ще премине в режим на откриване на мръсотия и ще премине няколко пъти над мястото на нарушение, докато стане достатъчно чисто.

Поради дизайна с двойни четки i3 се справя отлично при почистване на килими, но се представя малко по-зле на твърди подове в сравнение с килим. Отново страничната четка разпръсква отломки в по-широк радиус.

Roomba I3 се справя по-добре при почистването на килима с по-висок резултат от своите конкуренти.

Едно от предимствата на тизо нов модел сравнено с по-старите роботи от серията Roomba е новата четка и нейната устойчивост на заплитане на косми.

Едно от най-големите предимства на Roomba пред конкурентите е способността да усеща мръсотия. Когато роботът открие мръсни зони, той автоматично прави още един проход в тази зона.

Хубавото е, че можете да видите къде е намерил много мръсотия в отчета на картата след почистване. Това е друга изключителна функция на iRobot.

За да почистите място, можете ръчно да поставите робота там, където трябва да почисти и да натиснете бутона за почистване на място.

При тестването на почистване на утайка кафе, разпръсната около ъгъл роботът събра прилично количество, но все пак резултатът не е толкова добър.

I3 има 1800 mAh литиево-йонна батерия, която с подобен размер са оборудвани и I6+ и E5 със заявено време на работа от 75 минути.

Когато батерията му се изтощи, i3+ автоматично ще се върне към базовото си презареждане. Ако не завърши задание, той ще се върне там, където е спрял при следващото си изпълнение.

Отново, ако имате нужда от нещо с по-дълго време на работа то може да изберете Roomba I4+ с батерия с по-голям капацитет, която ще работи до 100 минути.

Поддръжка

Една задача, с която всеки собственик на прахосмукачка робот трябва да изпълнява, е редовно да почистване на прахосмукачката. Както при всеки продукт на Roomba, I3 не се различава, благодарение на модулния си дизайн, който изисква само отвертка за разглобяване и почистване.

Ще минем бързо през основните задачи при поддръжката на i3/i3+.

  • Всмукател: тази част е отговорна за събирането на отломки и получава най-много замърсяване през експлоатационния си период. Изваждайте го веднъж седмично, за да го избършете с чиста кърпа. Проверете за всякакви косми по него.
  • Странична четка: Друг лесно замърсяващ се компонент. Отново извършвайте визуална проверка веднъж седмично за натрупване на замърсявания.
  • Колела: I3 има три – едно предно и две странични. Прах и отломки ще се залепят по повърхността и ще се натрупват. Използвайте чиста кърпа от микрофибър, за да почистите тези части.
  • Контейнер за отпадъци и филтър: Дори със станция за изпразване, замърсителите ще се натрупват вътре и върху филтъра. За щастие контейнера за боклук може да се мие, но филтърът не. Един от начините за удължаване на живота на филтъра е чрез почукване върху твърда повърхност.
  • Почистване на станцията за изпразване: Няма нищо сложно, за да поддържате станцията, освен да проверявате входния порт да бъде свободен от всякакви препятствия и да заменяте торбата, ако е пълна. Приложението iRobot ще ви уведоми, след като торбата се напълни.

Заслужава ли си Roomba i3+?

Roomba I3+ е най-евтината налична опция за робот с автоматично изпразване на iRobot, но в сравнение с други марки, които предлагат повече функции, той все още изглежда скъп по отношение на цената.

Функцията за автоматично изпразване е страхотно удобство, заедно със задоволителното представяне на робота при почистване на килими. Освен това I3 се справя отлично и при почистването на твърд под, въпреки че някой от конкурентите му го водят в това отношение.

Друг аспект, който ни допада в серията Roomba, е техният прост и изчистен дизайн и наличност на части и компоненти.

Нашето мнение за продукта

Roomba I3+ няма да ви удиви с ефективността си на почистване, но е много по-евтин от водещия S9+. Това е подобен модел на Roomba I6 и I7, но без камерата, монтирана отгоре. Така че, докато може да се движи ефективно по прави линии, няма да получите функции като предпазни зони или селективно почистване на стаята. Липсата на камера и Lidar също означава, че няма да разпознава предметите в дома ви, но добрата новина е, че ще работи дори при условия на тъмно. I3 се справи по-добре на килим, отколкото на твърди подове, което е доказателство за отличната му смукателна мощност. i3+ притежава станция за изпразване на боклука, която може да бъде голямо улеснение. Бихме предпочели Roomba I3 пред Roomba E5, защото първият има по-добри навигационни функции. Той също не може да запазва карти, но се движи по-предвидимо и ефективно от E5. Като цяло мислсп, че Roomba i3+ си струва всяка стотинка, въпреки че може да няма характеристиките на някои свои конкуренти за цената си, но получавате страхотно качество на изработка в комбинация с невероятна ефективност на почистване.

iRobot Roomba i3

iRobot Roomba i3 (Светлосив)

Робот прахосмукачка iRobot Roomba i3 (i3156), Li-ion, Оптимизирана консумация 26Wh, Мощност 10x, Карта, WiFi, Alexa&Google, 3-Stage Cleaning System, Сензор за стълби, Механична смукателна система + Засмукване с 2 въртящи се четки, Патент iRobot, Светлосив

iRobot Roomba i3

iRobot Roomba i3 (Тъмносив)

Робот прахосмукачка iRobot Roomba i3 (i3154), Li-ion, Консумация 26Wh, Мощност 10x, Карта, WiFi, Alexa&Google, 3-Stage Cleaning System, Сензор за стълби, Механична смукателна система + Засмукване с 2 въртящи се четки Multi Surface, Патент iRobot, Тъмносив

iRobot Roomba i3 (i3152)

iRobot Roomba i3 (Сив)

Робот прахосмукачка iRobot Roomba i3 (i3152), 26W, Li-ion, WiFi, App, Alexa&Google, 3-Stage Cleaning System, 2 въртящи се четки Multi Surface, Патент iRobot, Сив

iRobot Roomba i3+

iRobot Roomba i3+ (Светлосив)

Робот прахосмукачка iRobot Roomba i3+ (i3552), 26W, Li-ion, Clean Base – автоматично изхвърляне на боклука, WiFi, App, Alexa&Google, Сензор за стълби, 2 въртящи се четки Multi Surface, Патент iRobot, Сив

iRobot Roomba i3+

iRobot Roomba i3+ (Светлосив)

Робот прахосмукачка iRobot Roomba i3+ (i3554), Li-ion, Консумация 26Wh, Мощност 10x, Карта, Автоматично изпразване, WiFi, Alexa&Google, 3-Stage Cleaning System, Сензор за стълби, Механична смукателна система + Засмукване с 2 четки, Патент iRobot, Тъмносив

iRobot Roomba i3+ (i3556)

iRobot Roomba i3+ (Светлосив)

Робот прахосмукачка iRobot Roomba i3+ (i3556), Li-ion, 26Wh, Мощност 10x, Автоматично изпразване, WiFi, Alexa&Google, 3-Stage Cleaning System, Сензори за стълби, Механична смукателна система + Засмукване с 2 четки, Патент iRobot, Светлосив