Как да изберем кухненски робот?

Днес ще разгледаме един от онези кухненски уреди, за който, след като се сдобиете с него, се чудите как сте живели без кухненски робот. Една от най-универсалните части от комплекта в кухнята – кухненският робот – действа като ваш собствен су-готвач – нарязва и смесва цял набор от съставки – спестявайки ви време и енергия.

Докато качествения кухненски нож е от съществено значение, кухненският робот може да накълца и нареже фино съставките за секунди. Независимо дали става дума за сосове или нарязване на зеленчуци, то кухненският робот ще произведе равномерни и постоянни резултати, на които дори готвачи със звезда Мишлен биха завидели.

Кухненските роботи също са чудесни за десерти и могат значително да намалят времето, необходимо за приготвяне на сладкиши. Можете да приготвите сладко тесто за кекс, като изсипете всички съставки в купата и ги разбъркате, докато се оформят на топка. Брилянтен спестяващ време (и без бъркотия) начин за приготвяне на сладкиши.

Едно от основните предимства на кухненския робот е, че той е многофункционален, който често идва с различни аксесоари и функции. Почти всички роботи включват допълнителни дискове за рязане или настъргване, заедно с основните остриета за нарязване или смесване.

Преди да изберете най-добрия кухненски робот за вас, трябва да се запитате кои функции искате да изпълнява. Всеки кухненски робот се доставя стандартно с нож за рязане. Това може да се използва за повечето задачи, включително приготвяне на хумус, ориз от карфиол, а дори и домашен доматен сос. Има и други приставки, които трябва да се вземат предвид. Някои от най-често срещаните приставки включват:

Приставка за тесто: на външен вид не се различава от острието за рязане и често се прави от пластмаса с тъп ръб и по-къси рамена. Както подсказва името може да се използва за месене на всякакви теста.
Диск за настъргване: има зъбци като на ренде. Идеален за настъргване на сирене, моркови и шоколад, като същевременно предпазва кокалчетата ви.
Диск за нарязване: за супер равни резени. При някои модели е налична само една дебелина на среза – при модели от по-висок клас можете да регулирате дебелината.

По-скъпите кухненски роботи често идват с тези допълнителни екстри:

Приставки за нарязване на кубчета и резени за пържени картофи: за направа на перфектни кубчета от твърди съставки или пръчици за пържени картофи.
Купи с различни размери: допълнителна малка купа, която се побира в основната купа, прави живота много по-лесен, ако искате да приготвите по-малко количество храна.

Трябва също така да помислите с колко техническо предизвикателство сте готови да се справите. Като правило, колкото повече функции има един кухненски робот, толкова по-сложен ще бъде той да се сглоби и използва правилно.

За какво може да се използва един кухненски робот?

Много от кухненските роботи в този списък идват с множество приставки. Но повечето като стандарт, ще се доставят с приставки за рязане, настъргване, кълцане и месене. Някои модели ще се предлагат с допълнителни приставки за блендер или мини чопър, които предлагат допълнително ниво на гъвкавост, но дори основните аксесоари превръщат скромния кухненски робот в наистина многофункционален уред.

 • Постигнете еднакви резултати с приставката за нарязване;
 • Преживейте трудоемките задачи за стъргане с приставката за ренде;
 • Замесете различни теста с острието за тесто;
 • Ножът за рязане е най-универсалният от всички приставки и вероятно ще бъде най-използван.

Има безброй приложения за кухненски робот, малка селекция от които е описана подробно по-горе. Действието на машината се променя чрез превключване между приставки – така че можете да я настроите с приставка с диск, за да накълца някои съставки, след което да превключите към острие, за да смесите тези съставки в сос или паста. Кухненските роботи са многофункционални са полезни за приготвяне както на сладки, така и на солени ястия.

Какво прави кухненският робот?

В зависимост от използваната приставка, кухненският робот може да се използва за нарязване, настъргване, месене и нарязване на множество съставки, което ги прави един от най-универсалните кухненски уреди. Но каква е разликата между кухненски робот и блендер?

Като заключение ще ви изброим ориентир, по който може да направите най-лесно сравнение между моделите на пазара:

 • Лесен за употреба: търсете лесни за сглобяване остриета и купи. Дръжката, купата и капакът трябва да се заключват на място с лекота, без също да са твърде разхлабени. Търсете и интуитивни контроли.
 • Съотношение цена/качество: дали производителността, лекотата на използване, допълнителните приставки и аксесоари и качеството на кухненския робот оправдават цената.
 • Лесно почистване и поддръжка: всеки кухненски робот трябва да бъде лесен за почистване, без трудни за достъп места за почистване на мръсотия.
 • Цялостно качество на материалите: качественият кухненски робот е изграден от здрава, добре претеглена основа, здрава купа и също толкова издръжливи аксесоари. Ако някой от елементите изглеждаше така, сякаш лесно може да се счупи, то не е за вас.
 • Устойчивост: ако сте запалени по зелената идея то бихте искали уредите да пристигнат с рециклируеми опаковки. Потърсете дълги гаранции и ръководство с ясна информация за резервните части, както и как лесно да рециклирате кухненския робот след употреба.

Нашите предложения за най-добър кухненски робот

Ninja BN800EU

Ninja BN800EU

Кухненски робот Ninja 3-в-1 с 5 програми Auto-iQ, BN800EU 1200 W, 3 скорости, Купа от 1,8 л, Купа от 2.1 л, Чаша 0.7 л, Черен/Серебрист

Най-добрият интуитивен кухненски робот

Ninja 3-в-1 BN800EU съчетава три вида обработка на храна в една машина, с просторна кана за кухненски робот, здрав стъклен блендер и блендер за една порция. Това може да се използва за смутита и сокове или за приготвяне на малки количества сосове и смеси от подправки.

Това е изключително ефективна машина с 1200-ватов мотор, който може да обработи съставките (независимо дали са нарязани, смесени, настъргани или пасирани) за секунди. IQ на тази машина за избор на правилния процес за всяка използвана кана я отличава в нашия тест.

Основни характеристики:

 • Мощност: 1200W;
 • Работен капацитет: Кухненски робот – 1.8 литра, блендер – 2.1 литра;
 • Аксесоари: Кана и капак на блендер, подредени остриета за кълцане, остриета на блендер, чаша от 700 ml, реверсивен диск за нарязване/настъргване, адаптер за диск, острие за тесто, острие за кълцане.

Силни страни:

 • Интуитивен, с бързи и отлични резултати навсякъде.

Слабости:

 • Mного шумни;
 • Неудобни по размер приставки и аксесоари за съхранение.
Ninja BN650EU

Ninja BN650EU

Кухненски робот Ninja BN650EU, Технология Auto-IQ, 850W, 2.1 л, Черен

Най-добрият бюджетен кухненски робот спрямо мощност

Ninja е добре известен със своите мощни кухненски комплекти и този модел, въпреки по-ниската си цена, осигурява впечатляваща производителност с огромен ефект.

BN650EU е предложението на бюджетния кухненски робот на Ninja и като такъв не се предлага с всички добавени екстри като кани за блендер и чаши за храна за вкъщи. Но ако търсите кухненски робот, който изпълнява изключително добре основни задачи за кълцане, настъргване, месене и нарязване, този Ninja е задължителна покупка.

Този модел се предлага с четири предварителни настройки за Auto IQ за нарязване, пасиране, кълцане и смесване, както и обичайните ръчни настройки за скорост – ниска, висока и пулс. За допълнително удобство купата и приставките могат да се мият в съдомиялна машина (само горна решетка).

Основни характеристики:

 • Мощност: 850W;
 • Работен капацитет: 2.1 литра;
 • Аксесоари: острие за рязане, острие за тесто, реверсивен диск за рязане/рендене.

Силни страни:

 • Добър избор на предварителни настройки;
 • Измервания и маркери отстрани на купата за смесване;
 • Мощна производителност;
 • Компактен дизайн;
 • Предлага се с всичко необходимо за ежедневна обработка.

Слабости:

 • Не са открити.
Bosch MUM58364

Bosch MUM58364

Кухненски робот Bosch MUM58364, 1000 W, Купа 3.9 л, Блендер, Месомелачка, Cube cutter, 7 скорости, 3D PlanetaryMixing, Сребриста

Най-добрият 2-в-1 кухненски робот-миксер

Многофункционалните уреди улесняват живота в кухнята, не на последно място защото ви спестяват необходимостта да купувате и съхранявате множество машини. Кухненски робот Bosch MUM58364 е уникален хибрид на миксер и кухненски робот, който подкрепя своята гъвкавост с лесни за използване интегрирани везни, така че съставките да могат да се претеглят директно в купата. Контролите на сензорния екран са интуитивни за използване, неговият 1000 W мотор е невероятно ефективен по време на тестване и с приставки, подходящи за съдомиялна машина.

Основни характеристики:

 • Мощност: 1000W;
 • Работен капацитет: 3.9 литра;
 • Аксесоари: силиконова бъркалка, бъркалка за разбиване, кука за месене, шредер за непрекъснато нарязване, средно фин диск за настъргване, реверсивен диск за рязане и настъргване, реверсивен диск за нарязване, реверсивен диск за нарязване за допълнителен размер, чанта за принадлежности.

Силни страни:

 • Интегрирани везни и таймер;
 • Приставки, подходящи за съдомиялна машина;
 • Пластмаси без BPA.

Слабости:

 • Висока цена;
Heinner HFP-750BK

Heinner HFP-750BK

Кухненски робот Heinner HFP-750BK, 750 W, Купа 1.2 л, Блендер 1.5 л, Филиращи дискове, Чопър, Черен

Най-бюджетния кухненски робот

Heinner HFP-750BK е евтина версия на кухненски робот, но която може да ви помогне да оптимизирате кулинарния процес и дори да спестите време.

Той е с мощност 750 W и капацитет 1.2 литра, съответно капацитетът на блендера е 1.8 литра. Това е малко устройство, което би свършило чудесна работа на едно малко домакинство до 3-ма души. Може успешно да изпълнява задачите на блендер, чопър, но също и функциите за месене или нарязване. Това се дължи на полезните аксесоари, включени в оборудването, като този за месене, дискът за остъргване, дискът за нарязване, както и контейнерът на пасиране.

Осигурява две степени на скорост заедно с функцията Pulse, която ще адаптирате според нуждите. Функцията Pulse засилва активността на устройството, за да получите желаната консистенция по-бързо и лесно.

Основни характеристики:

 • Мощен 750 W мотор с 2 скорости и функция пулс;
 • Капацитет на купата за смесване – 1,2 литра, достатъчен за подготовка на продуктите за 4-6 порции храна;
 • Капацитет на блендера: 1.5 литра;
 • Аксесоари за нарязване, смилане, настъргване, месене, разбиване, емулсиране.

Силни страни:

 • Най-конкурентна цена на пазара за уред с такива функции и мощност;
 • Гаранционен срок: 36 месеца;
 • Широка захранваща тръба, през която можете да добавяте големи парчета в процеса на обработка;
 • Издръжливи във времето остриета от неръждаема стомана;
 • Система за безопасност, която не позволява активирне, докато капакът не се затвори правилно;
 • Неплъзгаща се основа, която придава добра стабилност.

Слабости:

 • Шумен;
 • Няма приставка за разбиване на белтъци (Тел за яйца);
 • Няма мелница (за кафе, ядки и др. подобни);
 • Няма сокоизстисквачка.
PHILIPS Avance Collection HR7778/00

PHILIPS Avance Collection HR7778/00

Кухненски робот PHILIPS Avance Collection HR7778/00, 1300 W, 2.2 л Блендер, 3.4 л Купа, Сокоизстисквачка, 12 скорости + Pulse, Inox

Най-функционалният кухненски робот

Кухненският робот Philips HR778 прави работата в кухнята на любителите кулинари още по-приятна и най-вече лесна. Универсалността на този страхотен кухненски помощник гарантира, че почти няма да имате нужда от други инструменти. Той не само ще ви помогне да режете и настъргвате храна, но и да приготвяте сокове със сокогенератора и цитрус пресата. Можете да смесвате съставки в блендера и да месите, разбивате и нарязвате съставки с различните приставки. Големият диск и бутони правят този Philips HR7778 много лесен за управление. Просто изберете 1 от неговите 12 скорости или изберете функцията за месене, разбиване или смачкване. Можете да съхранявате аксесоарите в кутия за съхранение, което ви позволява да се наслаждавате на пълния комплект отново и отново.

Основни характеристики:

 • Мощност 1300 W, Блендер 2.2 литра, купа 3.4 литра;
 • Включени аксесоари: приставка за сокоизстисквачка, цитрус преса, регулируем диск 1-7 мм, 4 диска за рязане/стъргане от неръждаема стомана; двойна бъркалка, кука за тесто, чопър, шпатула, кутия за съхранение.

Силни страни:

 • Удобно съотношение качество/цена;
 • Блендер, кълцане, месене, нарязване;
 • Лесен за използване и поддръжка;
 • 2 скорости + пулс;
 • Система за безопасност и система против приплъзване.

Слаби страни:

 • Изисква голямо пространство за съхранение.
Tefal Masterchef Grande QB813D38

Tefal Masterchef Grande QB813D38

Кухненски робот Tefal Masterchef Grande QB813D38, 1500 W, 8 скорости, 6.7 л купа, 6 аксесоари, Сребрист

Най-професионалният кухненски робот, който е пълноценен планетарен миксер

Tefal Masterchef Grande QB813D38 е много добър вариант на кухненски робот, снабден с различни функции и аксесоари, които ще разгледаме подробно в този материал.

Този кухненски робот може да се използва за приготвяне на много видове рецепти, от сладкиши, сосове, кремове и така нататък. Базира се на двойни планетарни движения на смесване, така че устройството успява да получи хомогенни резултати всеки път. В същото време той има купа с огромен капацитет от 6,7 литра, за да приготвите например 2,6 кг смес за кекс или 2,2 кг тесто за хляб. Това са само някои от примерите, за да можете да разберете колко просторна е съответната купа, с която разполага устройството.

Може успешно да изпълнява функцията на блендер, чопър, слайсер, миксер, като се възползва от следните аксесоари: контейнер на блендер с вместимост 1,4 литра, диск за нарязване, аксесоар за месене, аксесоар за смилане на месо, аксесоар за тел, диск за остъргване и настъргване Компонентите му са изработени от висококачествени материали, които предлагат добра устойчивост във времето и отлични резултати.

Уредът е оборудван с 1500 W мотор и има 8 нива на мощност, които можете да регулирате в зависимост от вида на сместа, която трябва да приготвите.

Корпусът на уреда е изработен от лят метал, който предлага освен атрактивен дизайн и добра стабилност и издръжливост. От дясната страна показва въртящото се копче, чрез което можете да стартирате робота и да регулирате желаните нива на мощност. Размерите му са 37 см дължина, 29 см ширина и 38 см височина, с тегло 14,58 кг.

Основни характеристики:

 • Мощност 1500 W, 8 скорости, купа от неръждаема стомана 6.7 л.
 • Аксесоари: Висококачествен комплект метални приставки за сладкиши, месомелачка с включени 3 решетки за различни смеси (фино, средно и едро мелене), както и приставка за наденици, като тавичката и остриетата са от неръждаема стомана, 1.4 л. стъклена кана за блендер идеален за коктейли, трошене на лед, смутита и други. Остриетата се свалят за по-лесно почистване., 3 подвижни диска от неръждаема стомана за рязане (тънко и дебело) и настъргване. Включва и острие за кълцане. Тази приставка е идеална за много различни продукти, като плодове, зеленчуци, шоколад, бадеми и ядки.

Силни страни:

 • Много добро съотношение качество/цена
 • Голям капацитет на купата
 • Мощен двигател
 • Богата гама аксесоари
 • 8 скорости

Слаби страни:

 • Изисква голямо пространство за съхранение
KitchenAid 5KFP1644ECA

KitchenAid 5KFP1644ECA

Кухненски робот KitchenAid 5KFP1644ECA, 650 W, 2 скорости, Червен

Най-компактният кухненски робот

Стилният и малък размер на KitchenAid е първото, които забелязахме в тази машина. Той е компактен (с ширината на голям чайник ), лек и лесен за използване. Нехлъзгащите се крачета го поддържат стабилен, след като се постави.

Всеки компонент и аксесоар се чувстват качествено изработени и създадени да издържат. Това е по-малък размер от по големият 3,1 литров KitchenAid, така че е по-подходящ за тези, които не искат да смесват огромно количество продукти, но искат практична машина за ежедневна употреба.

 • Мощност: 250W;
 • Работен капацитет: 2.4 литра;
 • Аксесоари: Нож за тесто, нож за кълцане, реверсивно острие за рязане и стъргане, диск за жулиени, капак за хладилник, аксесоар за разбиване.

Силни страни:

 • Малък размер;
 • Лесен за съхранение;
 • Иновативни реверсивни подреждащи дискове;
 • Изключително тих.

Слаби страни:

 • Не е страхотен при фино блициране на по-малки количества.
Kenwood MULTIPRO EXCEL FPM910

Kenwood MULTIPRO EXCEL FPM910

Кухненски робот Kenwood MULTIPRO EXCEL FPM910, 1300W, 4л купа, 1.6L блендер, Система Dual Drive, Сребрист

Най-добрият кухненски робот с интегрирана везна

Kenwood MultiPro оправдава името си, тъй като този многофункционален кухненски робот е изключително функционален. 1000-ватовият мотор е мощен, а множеството функции за рязане, настъргване, нарязване, настъргване, разбъркване, разбиване и смесване са бързи и лесни за използване, след като се ориентирате в множеството включени аксесоари. Нашият фаворит трябва да бъде точната вградена везна, която претегля директно в каната – това спестява много време и необходимостта от друго оборудване на натоварената работна повърхност.

Основни характеристики:

 • Мощност: 1300W
 • Работен капацитет: Кухненски робот – 4л, блендер – 1.6 литра
 • Аксесоари: Стъклен блендер, аксесоари Express Serve и Express Dice, сокоизстисквачка за цитрусови плодове, метална бъркалка, 2 mm и 4 mm реверсивни дискове за нарязване/настъргване, изключително фин диск за настъргване, нож за кълцане, нож за тесто

Силни страни:

 • Полезна вградена везна.

Слаби страни:

 • Объркващо количество аксесоари.