Ревю на робот прахосмукачка Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Не толкова отдавна Xioami разкри четири модела ново поколение роботи прахосмукачки с функция за мокро почистване: Vacuum-Mop 2 Lite, Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra, Vacuum-Mop 2 и Vacuum-Mop 2 Pro. Днес ще разгледаме по-обстойно Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro. Той се характеризира с високата си всмукателна мощност от 3000 Pa (43% повече от предишното поколение), мощна батерия от 5200 mAh, прахоуловител с увеличен капацитет и възможност за сухо и мокро почистване.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro (Бял)

Робот прахосмукачка Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro, Wi-Fi, Suction & simultaneous washing, 35.6W, LDS лазерна навигация, 3000Pa, 5200mAh, White

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro (Черен)

Робот прахосмукачка Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro, Wi-Fi, Едновременно почистване и измиване, 35.6W, Лазерна навигация LDS, 3000Pa, 5200mAh, Black

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro пристига в бяла и елегантна кутия, в която всичко е добре подредено и вътре ще намерите станцията за зареждане, резервоара за вода, моп, захранващия кабел за докинг станцията, ръководството с инструкции и разбира се, прахосмукачката.

Техническите спецификации на Mi Robot Vacuum-Mop 2 са в съответствие с продукт от по-висок среден клас, но нека разгледаме това в следващите редове.

Дизайн

Дизайнът е типичен за продуктите на Xiaomi, с добре проектиран дизайн и цялостен „изчистен“ вид.

Mi Robot Vacuum – Mop 2 Pro се предлага в два цвята, бял и черен. Външността и по-голяма част от шасито е направена от ABS пластмаса. Размерите на прахосмукачката са 350 mm в диаметър и 97 mm височина в най-високата си точка (куполът на LIDAR). Устройството тежи почти 3,6 кг.

В горната част на Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro има два бутона. Единият се използва за включване и изключване на робота, докато другият може да се използва за изпращане на робота до неговата станция за зареждане. Натискането на двата бутона за повече от 7 секунди нулира мрежовите настройки.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Ако повдигнете капака ще получите лесен достъп до отделението за прах. Под капака можете също да видите Wi-Fi LED индикатор и бутон за нулиране.

Също така в горната част на устройството можете да намерите купола LIDAR (или както Xiaomi го нарича LDS сензор), както и капака, който улеснява достъпа до кошчето за прах. Сензорът LIDAR е въртящ се и може да го видите да се върти веднага щом устройството стартира. Това е едно от основните подобрения на версията, която не е Pro: Pro използва система за лазерно откриване (която работи на тъмно), докато по-евтиният Mi Robot Vacuum-Mop 2 използва само vSLAM – система от камери, която се нуждае от светлина за да работи правилно.

Преминавайки към страните, тук можем да намерим повече сензори за близост и сблъсък, както и металните контакти, които се свързват със станцията за зареждане.

В долната част може да намерите 6-те сензора за падане, за откриване на стълби и прагове, подвижната основна и страничната четка, гумените колела и контактите за монтиране на аксесоара за моп. Основната четка съчетава традиционна четка с гъвкава гумена, за разлика от други устройства, които имат два вида четки.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2

Функции на приложението и навигация

За контрол и достъп до функциите на прахосмукачката използвах приложението Mi Home (достъпно както в Google Play, така и в App Store ). Процесът на настройване е доста лесен, ръководен стъпка по стъпка след избора на модела, който искате да свържете в мобилното приложение. След като свържете устройството към вашата 2,4 GHz WiFi мрежа може да видите всички функции, които роботът има, директно в приложението.

Първото действие, което трябва да започнете, е създаването на карта. Mi Robot Vacuum-Mop 2 започва да изследва и картографира вашия апартамент. След като приключи, той се връща в зарядната станция.

След като картата бъде запазена, може да изберете различни режими на засмукване. Може да добавяте виртуални стени, за да сигнализираме за зона, която не трябва да се почиства, или да изпратите прахосмукачката към определена зона, всичко това от мобилното приложение. Също така може да изберете индивидуални настройки за всяка стая, а ако нямате големи прагове, можете да изберете реда на почистване на стаите. Тук също така е включено многоетажно картографиране, което е изключително полезно за домове на много нива.

Разглеждайки режимите на засмукване, тук имаме 4 опции според мощността и шума: безшумен, стандартен, среден и турбо. Ако използвате мопа, може също да изберете нивото на консумираната вода (ниско/средно/високо). Може също да избирате между обикновен режим на прахосмукачка, режим на моп или едновременно миене и прахосмучене. В горната част на приложението имаме информация относно батерията, времето на използване и покритата площ.

Има и още настройки в приложението, които крият други полезни функции:

 • История на почистването;
 • Списък със запазени карти;
 • Виртуална стена / зона с ограничен достъп;
 • Редактирайте повърхността;
 • Създайте график за почистване;
 • Почистване по ръбовете;
 • Вторично почистване / повторно почистване;
 • DND (програмируем режим „Не безпокойте“);
 • Създаване на карта;
 • Нулирайте картата.

Ефективност при почистване

Едно нещо, което отличава почистващите роботи Xiaomi от другите марки, е способността им да функционират като мопове. Не само това, те могат да почистват с прахосмукачка и да почистват едновременно. Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro не е по-различен: той идва с малък подвижен контейнер за вода, към който има прикрепен микрофибърен моп. Различното при версията Pro е, че в допълнение към нормалното почистване, тя може да използва високочестотни вибрации (10 000 вибрации/мин), за да подобри действието на почистване.

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro има максимална мощност на засмукване от 3000 паскала, еквивалентна на повечето съвременни прахосмукачки-роботи. Би трябвало да е повече от достатъчно за почистване на всякакви повърхности, особено след като използва и въртяща се четка. Батерията от 5200 mAh на Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro е добра за над три часа почистване при стандартни настройки, което е приблизително еквивалентно на 1600-2200 sq ft (150-200 m 2 ).

Ако все пак живеете в огромно жилище и Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro изтощи своята батерия, то той се връща в своята зарядна станция за презареждане, след което подновява своя цикъл на почистване. Говорейки за зарядната станция, нейните размери са (150 x 80,5 x 101 mm).

Почистването отнема около една минута на квадратен метър. Всмукателната мощност е добра, а шумът е умерен. В безшумен режим измерих 45 dB (стоящ на 2 метра), докато в режим Medium и Turbo шумът никога не надвишава 56 dB. За да ви дам представа, дори при пълна мощност, той определено е по-тих от ръчната прахосмукачка. Ако имате домашни любимци, прахосмукачката може да ги изплаши, но мисля, че е по-вероятно е да бъде от движението на робота, а не шумът.

Подготовката на уреда за почистване е доста лесна: след като монтирате микрофибърния моп върху него, напълвате подвижния резервоар за вода, след което го плъзгате под прахосмукачката. Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro ви уведомява, когато резервоарът е закрепен на място. Почистването отнема малко повече време от почистване с обикновена прахосмукачка, тъй като роботът се движи в Y-образна форма, за да симулира действително почистване. Резултатите са добри и Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro използва много малко вода, оставяйки повърхностите само леко мокри.

След като приключи с почистването, трябва да извадите резервоара, да го изпразните и да го почистите (без да го потапяте във вода) възможно най-скоро, за да избегнете миризмата и натрупването на бактерии. Мопът може да се отдели от резервоара и да се почисти отделно (задържа се на място с велкро).

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro ме впечатли приятно през цялото си използване. Изпробвах го в почти всички стаи, така че без да има нужда да го пускам два пъти, повечето стаи бяха почистени за 10-15 минути максимум. Използвах го повече в режим Turbo, високата мощност на засмукване се отразява и на бързото изпълнение на задачите. Мисля обаче, че може да се справи блестящо с нуждите на цялото семейство, като задачите за почистване се изпълняват без усилие с тази джаджа.

Забелязах обаче, че функцията моп не се справя много добре в ъглите, често срещан „проблем“ при прахосмукачките роботи. Ако имате домашен любимец, то роботът ще се справи чудесно с това „предизвикателство“ от този вид. Управлява се лесно от мобилното приложение и мога да кажа, че го препоръчвам на всеки, който търси надежден помощник за почистване на цялата къща.

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro навигира почти безупречно през стаите. Ако се побере, минава под столове и мебели и успява да заобиколи много сложни препятствия. Както всички прахосмукачки-роботи, неговият враг е страховитият кабел и ако не сте внимателни и не премахнете кабелите от пътя му, Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro може да заседне. Освен това няма проблеми с неравни терени и дебели килими. Катери се дори по стойки за лампи.

Бях доволен от чистотата на стаите, прахосмукани и избърсани с Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro. Единствено не бях доволен от изживяването при почистване на самото устройство. На първо място, устройството привлича прах не само в кошчето за прах, но и върху външния корпус.

Робот прахосмукачка Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro, Wi-Fi, Suction & simultaneous washing, 35.6W, LDS лазерна навигация, 3000Pa, 5200mAh, White

След това размерът на контейнерът за боклук (450 ml) и този на HEPA филтъра. Отделението е подходящо за едно (сравнително прашно) почистване на апартамент, след което трябва да го изпразните. Ако го настроите да прахосмуче през ден, това означава, че трябва да изпразвате кошчето два пъти седмично. Това е проблем, който присъства при повечето прахосмукачки роботи на пазара, така че не съществен проблем. Плюсът е, че отделението за прах е лесно достъпно и лесно за почистване. Като алтернатива, ако не искате да почиствате кошчето след всяко почистване с прахосмукачка, трябва да обмислите закупуването на Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra , който е съвместим с автоматична изпразваща станция.

Що се отнася до HEPA филтъра, той е малък и въпреки че Xiaomi изчислява, че може да издържи около 180 часа, аз съм загрижен за неговата дълготрайност. Важно е да имате чист филтър, тъй като колкото повече се запушва, толкова по-малко ефективно е прахосмукачката. Замяната обаче е евтина (около 20 лв.).

Всяка седмица определено трябва да проверявате основната четка за косми и други остатъци. Предоставеният почистващ инструмент наистина помага при премахването на дълги косми от четката, но въпреки това е досадна процедура. Четката се премахва лесно.

Нямах абсолютно никакъв проблем с издръжливостта на батерията, никога не е падала под 50%. От друга страна, живея в средно голям апартамент и задачите, които му дадох, не отнеха много време. Приложението Mi Home също следи консумативите, така че да знаете кога да ги смените. Стойностите обаче трябва да служат само като насоки.

Едно последно нещо, което трябва да отбележите е, че можете да създавате сложни сценарии (или сцени ) в приложението Mi Home, като използвате прости правила If/Then и безброй интелигентни устройства, съвместими с приложението. Например, може да синхронизирате въздухопречиствателя Xiaomi Smart Air Purifier 4, да започне работа веднага след като Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro приключи с прахосмукачката, за да намерите чист дом и чист въздух, когато се върнете у дома от работа.

Използването на Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro беше приятно изживяване. Роботът се придвижва много добре през препятствия и помещения, мощността на засмукване е достатъчна, а функцията за почистване не е просто маркетингов трик. Почистването на устройството е доста досадно и трябва да се извършва често, за да може роботът да работи в рамките на параметрите. Приложението Mi Home става все по-зряло с всяка актуализация и върши страхотна работа при контролирането и координирането на екосистемата Xiaomi .

Нашето мнение за продукта

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro е на конкурентна цена, добре проектиран и се интегрира много добре в екосистемата Xiaomi. Функцията за почистване, присъстваща във всички прахосмукачки в гамата Mi Vacuum-Mop 2, е много полезна и аз оцених нейната ефективност. Вакуумът е в състояние да се движи ефективно през много стаи и около различни препятствия. Мощността на засмукване е достатъчна дори за дебели килими, а автономността на батерията е голяма. Устройството обаче изисква често почистване, което леко намалява полезността му.

За:

 • Има добра всмукателна мощност с ниско ниво на шум;
 • Батерията на устройството е повече от достатъчна за средни пространства;
 • Преодолява препятствията много добре;
 • Функцията за почистване е полезна за петна и за почистване на определени повърхности;
 • Роботът може да прахосмуче и да почиства едновременно, спестявайки време и почиствайки по-добре;
 • Нивото на контрол, осигурено от приложението Mi Home, е отлично;
 • Използва Y-образна шарка за почистване, която почиства упоритите петна ефективно;
 • Има прецизна и задълбочена навигация;
 • Позволява ви лесно да персонализирате виртуалната карта, за да почиствате желаните от вас зони и да блокирате зони;

Против:

 • Контейнерът за прах е със сравнително малък капацитет;
Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro (Бял)

Робот прахосмукачка Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro, Wi-Fi, Suction & simultaneous washing, 35.6W, LDS лазерна навигация, 3000Pa, 5200mAh, White

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro (Черен)

Робот прахосмукачка Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro, Wi-Fi, Едновременно почистване и измиване, 35.6W, Лазерна навигация LDS, 3000Pa, 5200mAh, Black

Подобни продукти:

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 (Бял)

Робот прахосмукачка Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2, Wi-Fi, 40W, 2700Pa, 3200mAh, Бял

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite (Бял)

Робот прахосмукачка Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite, Wi-Fi, Едновременно почистване и измиване, 35W, 2200Pa,2600mAh, White