Ревю на лаптоп Lenovo Legion 5 15IMH6 / 15ACH6

Lenovo Legion 5 15IMH6/15ACH6 е един от най-добрите избори, който можете да направите в момента, ако търсите да закупите нов лаптоп за игри, който да е балансиран по отношение на цена и производителност, с добри основни характеристики и много добра изработка.

 Lenovo Legion 5 15IMH6

 Lenovo Legion 5 15IMH6

Лаптоп Gaming  Lenovo Legion 5 15IMH6, 15″ с процесори Intel® Core™ i7-10750H и Intel® Core™ i5-10500H

 Lenovo Legion 5 15ACH6

 Lenovo Legion 5 15ACH6

Лаптоп Gaming  Lenovo Legion 5 15ACH6, 15″ с процесори AMD Ryzen™ 7 5800H и AMD Ryzen™ 5 5600H

Lenovo Legion 5 е чудесен гейминг лаптоп за игри. Предлага се както с процесори Intel под наименованието 15IMH6, така и с процесори AMD Ryzen под името 15ACH6. Може да избирате сред различни модели оборудвани видеокарти NVIDIA, всички от които могат да осигурят плавен геймплей при 1080p.

Можете също така да конфигурирате лаптопа с QHD 165Hz дисплей, въпреки че тогава ще трябва да изберете видеокарта NVIDIA GeForce RTX 3070 от най-висок клас, за да получите най-доброто изживяване.

Вентилаторите стават доста шумни при натоварване, въпреки това не се забелязва забавяне на CPU или GPU, така че няма да изпитате загуба на производителност, когато играете за продължителен период от време.

Lenovo Legion 5 2021 има непретенциозен дизайн с минимална геймърска естетика, подобно на Lenovo IdeaPad Gaming 3 (2021) и HP Victus 16 (2021) . Той има доста тънки рамки от три страни с по-дебела долна част, клавиатура в пълен размер с Numpad от дясната страна и пластмасов тъчпад извън центъра. От двете страни на лаптопа и отзад има отвори и портове. В долната част на лаптопа можете да намерите високоговорителите близо до предната част и допълнителни вентилационни отвори близо до гърба. Предлага се в две цветови схеми: Phantom Blue с дъно в Shadow Black или Stingray с дъно в Dove Grey.

Качеството на изработката на лаптопа за игри Lenovo Legion 5 е страхотно. Това е предимно пластмаса с малко метал на гърба. Усеща се солидно, без очевидни пропуски в конструкцията, а покритието не се надрасква и не оставя пръстови отпечатъци лесно. Има малко гъвкавост в дисплея, но почти никаква в клавиатурата. Разпределението на теглото не е толкова добро, тъй като е тежко за гърба, което прави използването на лаптопа в скута неудобно, тъй като може да се преобърне. Ако искате по-премиум лаптоп с по-здраво алуминиево шаси, вижте Razer Blade 14 (2022) .

Lenovo Legion 5 15ACH6 има изключителни панти. Чувства се силен, но не прекалено твърд, така че все още можете да отворите лаптопа с една ръка, което е добра функция за качество на живот. Отварянето на капака се усеща плавно и има много малко трептене, когато пишете агресивно или местите лаптопа.

Lenovo Legion 5 и неговият захранващ адаптер са трудни за носене, тъй като са едновременно обемисти и тежки. Ако искате по-преносим тънък и лек лаптоп за игри, то може да се насочите към ASUS ROG Zephyrus G14 (2022).

Дисплей

Lenovo Legion 5 се предлага със следните дисплеи:

 • 15.6″ IPS 1080p 60Hz
 • 15.6″ IPS 1080p 120Hz
 • 15.6″ IPS 1080p 165Hz
 • 15.6″ IPS 1440p 165Hz

Плътността на пикселите на 1080p панелите е прилична при този размер на екрана, така че изображенията и текстът все още изглеждат относително ясни. QHD панелът изглежда забележимо по-отчетлив, с плътност на пикселите от 188 PPI, но за да получите най-добър резултат ще трябва да го изберете с графичния процесор NVIDIA GeForce RTX 3070 от най-висок клас, за да получите добри кадрови честоти в игрите. Съотношението 16:9 е добро за играене на игри и разглеждане на медийно съдържание, но идва малко кратко когато четете документи, така че трябва да скролвате повече.

120Hz панелът на Lenovo Legion 5 показва сравнително ясно изображение в бързо движещо се съдържание и осигурява отзивчиво игрово изживяване. Времето за реакция обаче е малко бавно, което води до видими размазани следи зад движещи се обекти. Панелът от 60 Hz ще показва по-мътни изображения и не поддържа никаква технология с променлива скорост на опресняване. От друга страна, панелите 1080p и 1440p 165Hz поддържат FreeSync и G-Sync и вероятно се представят по-добре от панела 120Hz.

Коефициентът на контраст на Lenovo Legion 5 е наред, но все още е нисък в сравнение с други панелни технологии като VA и OLED. Черните цветове изглеждат сиви в тъмни, така че не са идеални за гледане на съдържание на тъмно. Съотношението на контраста може да варира между отделните единици, но разликата обикновено е незначителна и не се забелязва.

120Hz панелът на лаптопа за игри Lenovo Legion не става много ярък. Той е достатъчно добър за използване в повечето закрити помещения, но не и в добре осветена среда или на открито посред бял ден. Ако обичате да гледате съдържание на тъмно, екранът става много затъмнен, за да намали напрежението на очите.

И трите панела имат рекламирана яркост от 300 cd/m², което е по-ярко, но не толкова, и понякога недостатъчно при по-интензивните отблясъци.

Lenovo Legion 5 има страхотно управление на отражението. Има матово антирефлексно покритие, което върши добра работа за разсейване на ярки, директни отражения като лампа или отворен прозорец през деня. Отраженията все още са разсейващи, когато гледате тъмно съдържание, но не толкова, когато гледате ярко съдържание с екран на максимална яркост. Яркото околно осветление създава лека мъгла на екрана, въпреки че не е много лошо.

Lenovo Legion 5 Gen 6 има добри хоризонтални ъгли на видимост. Изображението се затъмнява много бързо, когато се движи извън центъра. Качеството на картината все още е достатъчно добро отстрани, за да споделяте текстови документи и друго непринудено съдържание, но трябва да сте близо или директно пред екрана, ако имате нужда от перфектна точност. Другите панели вероятно имат подобни ъгли на видимост.

Lenovo Legion 5 има посредствени вертикални ъгли на видимост. Изображението потъмнява и избледнява, когато се гледа отгоре и отдолу. Добре е, ако гледате само текстов документ, но трябва да гледате екрана направо, ако точността е важна, което може да е трудно, когато нямате достатъчно място, за да наклоните екрана по ваш вкус, като на автобус или самолет.

Забелязахме, че този лаптоп има лоша точност на цветовете още от кутията. Балансът на бялото е наред, но повечето цветове изглеждат неточни, защото панелът има тясна цветова гама и не може да възпроизведе правилните цветове. Цветовата температура е много близка до стандартната цел от 6500K. Гамата се придържа грубо към цел от 2.2, вместо да следва sRGB кривата, правейки тъмните сцени твърде тъмни, а светлите сцени малко прекалено ярки. Точността на цветовете варира между отделните единици, но разликата обикновено е незначителна и трудно забележима. Другите панели с пълно покритие на sRGB вероятно имат по-добра точност при първоначалното им изпълнение.

Това Lenovo има лоша цветова гама. Той дори няма пълно покритие на често използваното цветово пространство sRGB, което води до избелени цветове в повечето съдържание. Освен това има много ограничено покритие на по-широките цветови пространства като Adobe RGB, DCI P3 и Rec. 2020 г., което го прави неподходящ за използване от дизайнери или за гледане и създаване на HDR съдържание. 60Hz и 165Hz панелите – включително QHD дисплеят – ще изглеждат по-добре, тъй като имат рекламирано 100% sRGB покритие.

Lenovo Legion 5 има подсветка без трептене, която помага за намаляване на напрежението в очите на хора, чувствителни към трептене.

Свързаност

Lenovo Legion 5 има изключителен избор на портове. И четирите USB-A порта поддържат USB 3.2 Gen 1 скорост на трансфер на данни (до 5Gbps). USB-A отстрани е винаги включен, което означава, че можете да го използвате за зареждане на външно устройство, дори когато лаптопът е в режим на заспиване. И двата USB-C поддържат USB 3.2 Gen 2 скорост на трансфер на данни (до 10Gbps) и видео изход през DisplayPort 1.4; обаче само USB-C на гърба на устройството поддържа зареждане (до 100 W).

Пълният списък на портове са изброени тук:

 • USB-A портове: 4
 • USB-C портове: 2
 • USB-C зареждане: да
 • USB-C дисплей изход: да
 • HDMI: 2.1
 • DisplayPort: Не
 • 3,5 мм жак: Комбиниран микрофон/слушалки
 • Четец на карти: Не
 • Ethernet: да

Клавиатура, тъчпад и аудио

Lenovo Legion 5 15 има страхотна клавиатура. Пластмасата, използвана за копчетата на клавишите, се усеща с високо качество, има достатъчно разстояние между клавишите, а оформлението е сравнително стандартно и лесно за свикване. Клавишите имат голям ход, не изискват много сила за задействане и осигуряват разумно задоволителна обратна връзка. 

Не са от най-стабилните клавиши, но усещането при писане е чудесно. Клавиатурата не се усеща уморително при писане за продължителни периоди. Шумът при писане е нисък, така че не е нужно да се притеснявате да използвате този лаптоп в тиха среда. Можете да превключвате между две нива на яркост на подсветката или да я изключите напълно, като използвате FN и интервала. Този модел има само бяла подсветка, но има модели с 4-зонова RGB подсветка.

Lenovo Legion 5 има приличен тъчпад. Той е от по-малката страна, но се чувства гладък и стабилен, без признаци на трептене. Той проследява добре всички движения и жестове и няма проблеми с отхвърлянето на дланта или действия като плъзгане и пускане. Механизмът на щракване обаче не изглежда особено задоволителен, така че може да е трудно да разберете дали сте щракнали достатъчно силно, за да може лаптопът да регистрира въвеждането.

Високоговорителите на Lenovo Legion 5 са ​​добри като цяло. Те звучат сравнително естествено с голям акцент във вокалния диапазон, което ги прави много подходящи за говорено съдържание. Те обаче не са идеални за музика или филми, защото нямат никакъв бас. Те също не стават много силни, но качеството на звука не се влошава много при максимална сила на звука.

Качеството на видеото на уеб камерата на Lenovo Legion 5 е добро. Има доста фини детайли в изображението, въпреки че е 720p. Все пак има и известен шум, макар и много малък. Микрофонът звучи леко бумтящо, но гласовете все още се чуват силно и ясно, без смущения във фонов режим. Няма физическо покритие за поверителност за уеб камерата, въпреки че има превключвател от дясната страна на лаптопа, който деактивира камерата на ниво софтуер.

Производителност

Можете да конфигурирате Lenovo Legion 5 15ACH6 със следните процесори:

 • AMD Ryzen 5 5600H (6 ядра, до 4,2 GHz, 16 MB кеш)
 • AMD Ryzen 7 5800H (6 ядра, до 4,4 GHz, 16 MB кеш)

И двата са мобилни процесори с висока мощност, предназначени да се справят с взискателни задачи, като игри и редактиране на видео. Ryzen 7 5800H е по-бърз от Ryzen 5 5600H, особено при много работни натоварвания поради увеличения брой ядра. Увеличението на производителността не засяга значително игрите с ограничен GPU, но се забелязва в игри с по-интензивен процесор като Civilization VI. За взискателни производствени натоварвания като редактиране на видео или програмиране, най-добре е да изберете Ryzen 7 5800H, тъй като той може да изпълнява задачи по-бързо и като цяло да осигурява по-плавно изживяване.

Можете да конфигурирате Lenovo Legion 5 15IMH6 със следните процесори:

 • Intel® Core™ i5-10500H (6 ядра, до 4,5 GHz, 12 MB кеш)
 • Intel® Core™ i7-10750H (6 ядра, до 5 GHz, 12 MB кеш)

И двата процесора са от 10 поколение Intel с еднакъв брой ядра, но i7 процесора може да достигне по-висока номинална чистота. И двата процесора предлагат висок капацитет за обработка на данни и изключително добра скорост за тези, които искат да могат да работят едновременно и изключително бързо с ресурсоемки приложения и игри, като същевременно поддържат скоростта на реакция на цялата система. С тези процесори от най-ново поколение вие ​​ще издигнете вашата производителност, креативност и 3D игри с висока разделителна способност на следващото ниво и това е така, защото той позволява множество нишки да работят на всяко ядро. Технологията Turbo Boost ще позволи на процесора, бързо и автоматично, да работи на по-висока честота, разпределяйки мощността и подобрявайки производителността, така че да можете да продължите да се възползвате, без забавяне, от приложенията и задачите, на които е подложена системата.

Lenovo Legion 5 се предлага със следните специални графични процесори:

 • AMD Radeon RX 6600M с 8GB GDDR6 VRAM (100W TGP)
 • NVIDIA GeForce GTX 1650 с 4GB GDDR6 VRAM (неизвестен TGP)
 • NVIDIA GeForce RTX 3050 с 4GB GDDR6 VRAM (95W TGP)
 • NVIDIA GeForce RTX 3050Ti с 4GB GDDR6 VRAM (95W TGP)
 • NVIDIA GeForce RTX 3060 с 6GB GDDR6 VRAM (130W TGP)
 • NVIDIA GeForce RTX 3070 с 8GB GDDR6 VRAM (130W TGP)

NVIDIA GeForce GTX 1650 е графичен процесор от начално ниво, който може да постигне около 60 кадъра в секунда при 1080p с ниски настройки. RTX 3050 е по-бърз от GTX 1650 и ще ви позволи да стартирате графично взискателни игри при високи настройки, като същевременно поддържате около 60 fps или малко повече. RTX 3050Ti се представя само с около 10% по-добре от RTX 3050. От друга страна RTX 3060 е много по-бърз, като ви дава 35% до 40% увеличение на производителността спрямо RTX 3050. RTX 3070 е конфигурацията от най-висок клас и ще ви даде приблизително 15% увеличение на производителността спрямо RTX 3060, въпреки че може да бъде повече в сценарии с тежко VRAM. И накрая, AMD Radeon RX 6600M е приблизително еквивалентен на RTX 3060, като той ще работи малко по-добре или по-зле в зависимост от оптимизацията на всяка игра.

И ако се чудите за какви дейности е подходящ този лаптоп:

 • Интернет, имейл и обработка на текст: подходящ
 • Гледане на филми и сериали: подходящ
 • Редактиране на снимки: подходящ
 • Редактиране на видео: подходящ
 • Игри: подходящ

Чудите се дали видеокартата RTX 3060 в този лаптоп може да стартира любимата ви игра при високи настройки (60 fps)? Проверете списъка по-долу, за да видите дали този лаптоп отговаря на препоръчаните системни изисквания:

 • League of Legends: подходящ
 • Fortnite: подходящ
 • Call of Duty: Warzone подходящ
 • Battlefield 2042: подходящ
 • Far Cry 6: подходящ
 • Cyberpunk 2077: неподходящ, поне RTX 3070

Памет

Можете да конфигурирате Lenovo Legion 5 с 8, 16 или 32 GB памет. За най-добро игрово изживяване е най-добре да вземете поне 16 GB, защото 8 GB не са достатъчни за някои игри и ще предизвика лагване. 8GB моделът също е в едноканална конфигурация, което оказва влияние върху производителността, особено на AMD Ryzen системи.

Можете да конфигурирате Lenovo Legion 5 с 256GB, 512GB или 1TB PCIe NVMe SSD.

SSD производителността на Lenovo Legion 5 е изключителна. Има бързи скорости на четене и запис, които карат системата да се чувства по-отзивчива и бърза, съкращавайки времето, необходимо за зареждане, стартиране на приложения и прехвърляне на файлове. Скоростта му на последователно четене е особено впечатляваща, което е добра новина за геймърите, тъй като може да зарежда големи игри много бързо. Скоростта на SSD може да варира в зависимост от размера, тъй като по-големите SSD обикновено работят по-добре.

Живот на батерията

Lenovo Legion 5 има слаб живот на батерията. Независимо от употребата ви, ще трябва да го включите в мрежата в даден момент, за да прекарате деня. За взискателни задачи като игри или редактиране на видео ще трябва да използвате лаптопа, включен през повечето време. Някои модели имат по-голяма батерия от 80 Wh, но това ще добави само около час повече лека употреба. Животът на батерията варира значително в зависимост от вашето използване и конфигурацията на лаптопа, тъй като GPU от по-висок клас и дисплеите с по-бърза честота на опресняване консумират повече енергия.

Нашето мнение за продукта

Новият Legion 5 е още една страхотна опция в тази все по-оспорвана част от пазара на лаптопи. Той е способен на по-добра производителност в игрите както от Acer Nitro 5, така и от Asus TUF Dash F15, а също така е на поразително близко разстояние от далеч по-скъпия Asus ROG Zephyrus G15 Не става дума обаче само за игри: Legion 5 изглежда и се усеща като по-луксозно устройство от Nitro или Dash, въпреки че първото е сравнително по-евтино, но трябва да отбележим, че Asus има по-добра звукова система и по-дълъг живот на батерията. Но ако трябваше аз да избирам, то тогава бих казал, че Lenovo почти го надминава. Така или иначе най-често използвам слушалки, докато играя и обикновено лаптопът ми е включен в мрежата, независимо какво правя. И освен това несравнимите игрови качества на Legion 5 значително надвишават всичките му дребни недостатъци.

За:

 • Стилен дизайн.
 • Процесорите AMD Ryzen и Intel могат да се справят с взискателни работни натоварвания.
 • Предлага се с мощни GPU опции, до RTX 3070.
 • MUX превключвател.
 • Няма забележимо дроселиране на CPU и GPU.

Против:

 • Силен шум на вентилатора при натоварване.
 • Бавното време за реакция причинява забележими ореоли.
 Lenovo Legion 5 15IMH6

 Lenovo Legion 5 15IMH6

Лаптоп Gaming  Lenovo Legion 5 15IMH6, 15″ с процесори Intel® Core™ i7-10750H и Intel® Core™ i5-10500H

 Lenovo Legion 5 15ACH6

 Lenovo Legion 5 15ACH6

Лаптоп Gaming  Lenovo Legion 5 15ACH6, 15″ с процесори AMD Ryzen™ 7 5800H и AMD Ryzen™ 5 5600H