Ревю на робот прахосмукачка Roborock E5

Roborock E5 е наследник на Roborock E4 и въпреки че двата робота имат множество прилики един с друг, то в крайна сметка E5 надгражда предходния модел и има какво да покаже.

Roborock E5

Roborock E5 (Бял)

Робот прахосмукачка Roborock E5, Моп, Wi-Fi, 5200 mAh, Работа до 150 мин, Максимална площ на почистване до 200 м2, Carpet boost, Бял

Roborock E5

Roborock E5 (Черен)

Робот прахосмукачка Roborock E5, Моп, Wi-Fi, 5200 mAh, Работа до 150 мин, Максимална площ на почистване до 200 м2, Carpet boost, Черен

Основни характеристики

Както казахме по-горе Roborock E4 и E5 са много сходни, що се отнася до дизайна и производителността. И E5 e запазил двата кръглата си форма, като размерите му са еднакви, като на неговият предшественик.

Компактният му дизайн му позволява да минава под повечето мебели, като дивани и спални.

E5 се предлага в два цвята – бял и черен, като интерфейсът му не се различава с E4 и също включва два бутона: POWER и HOME.

Най-голямата разлика между двата модела е производителността на засмукване. И двамата робота използват тристепенна почистваща система.

Въпреки че Е5 разполага с по-мощна система на засмукване, то той поддържа едни и същи четки, като предшественика си.

Основната четка е спираловидна с косми, която върши чудесна работа, като изчиства залепената мръсотия и събира всякакви отломки, от космите на домашни любимци до захарта или други по-едри предмети. Той се допълва от една странична четка, която достига до дълбоките ъгли и ръбовете на стената, макар и не задоволително като по-скъпите роботи на пазара.

Е5 дава значително по-добри резултати при почистването сравнено с E4.

Roborock E5 се предлагат с контейнери за прах с капацитет 640 мл, които трябва да се изпразва по-често, за да се гарантира, че роботът ще осигури максимална производителност. За по-лесна поддръжка контейнерът за прах може да се измива под течаща вода.

Този робот се предлага с ефективен HEPA филтър, който трябва да се мие поне веднъж месечно и да се сменят след четири месеца, за да се гарантира оптимално почистване.

Що се отнася до мокрото почистване този Roborocks се предлага с резервоар от 180 мл, който е по-малко ефективен по отношение на използването на вода в сравнение с електрическите резервоари на Roborock, които са включени в моделите от високия клас.

Тук не очаквайте вълшебства, защото резервоарът разпределя излишната вода и в крайна сметка някои области ще останат сухи, но все пак ще ви свърши някаква работата, като роботът ще успее да почисти до 16 квадратни метра с едно пълнене без проблем.

За да почисти пода, Roborocks E5 използва микрофибърна подложка, която почиства и изтрива петна и мръсотия напълно задоволително. Но все пак системата не се справя при изтриване на жилавите петна. В резултат на това роботът не може да осигури същите характеристики на почистване и удобства като моделите от по-високия клас.

Не трябва да забравяме, че E5 е модел от ниския ценови клас, на който липсват първокласни функции като ултразвуково разпознаване на килими, автоматично повдигане на мопа и други по-иновативни технологии.

Под капака Roborock E5 е оборудван с 5200 mAh литиево-йонна батерия, същата, която намирате в моделите от висок клас като Roborock S5, S6 и S7 , както и техните варианти. Що се отнася до времето за изпълнение той предлага до 200 минути работа в тих режим и средно 90-100 минути в максимален режим. При едно зареждане роботът може да почисти до 200 ㎡.

Що се отнася до управлението на захранването, този робот е достатъчно интелигентен, за да се свързва и зарежда автоматично. Зареждането му отнема 2-3 часа, но за съжаление E5 не възобновява почистването автоматично.

Той обаче идва с Top Up Charge, който му позволява бързо да се презареди до 80% и да завършат работата си. Роботът записва докъде е стигнал при почистването, зарежда се и след това продължава почистването от мястото, където е спрял.

Основни функции

Roborock E5 също има подобна системи за навигация и картографиране, като на E4. Тази система е идеална за малки до средни апартаменти и такива с много предмети по зземята. Друго нещо, което трябва да знаете за този робот е, че той не е подходящ за жилища с много етажи.

За разлика от роботизираните прахосмукачки от висок клас, E5 разчита на инерционна навигация, проектирана с двойни жироскопи, OpticEye, сензори за проследяване на движение и прибиращи се брони. Тези системи са от решаващо значение за проследяване на движенията на робота и идентифициране на препятствията. Въпреки че е възможно да удари няколко препятствия тук -там, то гъвкавата му броня предотвратява инциденти, тъй като се прибира при удар, а след това роботът променя посоката.

Що се отнася до маневреността, E5 разчита на набор от големи колела, които могат да се движат навсякъде. Той може да преминава от твърди подове към килими с праг от 2 см (0,8 инча) без проблем.

Двата робот -прахосмукачки имат интелигентна система, която може да създаде картата на вашия дом за логически модели на почистване. Въпреки че са роботични прахосмукачки за начално ниво, те почистват систематично, осигурявайки почти 100% покритие. По време на нашите тестове разбрахме, че роботите покриват цялата къща, с изключение на краката на стола.

За съжаление E5 не може да запазва множество карти, така че те не са подходящи за домове с повече от един етаж.

Що се отнася до ограничаването, то той поддържа възможност за очертаване на цифрови граници, които позволяват на потребителите да очертаят границите на робота в приложението. Роботът работи и с магнитни ленти, които трябва да бъдат закупени отделно.

Смарт функции

Що се отнася до интелигентните функции и удобството, то този робот може да бъде управляван от смарт приложението Xiaomi Home.

В приложението можете да стартирате сесиите за почистване, да задавате графици за почистване, да избирате нива на засмукване, да следите напредъка на почистването в реално време и да преглеждате картите за почистване.

Друга удобна екстра е функцията за гласов контрол, която ви позволява да стартират или спират сесиите за почистване с помощта на гласови команди. Друга характеристика, която е широко разпространена, е Voice Pack, който поддържа английски, немски, испански, френски и китайски.

И накрая, Roborock E5 е съвместим с интелигентните гласови асистенти като Google Assistant и Amazon Alexa. В допълнение, и моделът поддържа надстройки по въздуха (OTA), така че ако Roborock добави нова функция или фърмуер, може да актуализирате софтуера на вашия робот безпроблемно.

Дистанционното управление е единствената разлика между Roborock E4 и E5 по отношение на интелигентните функции и удобството. Новият Roborock E5 се предлага с дистанционното управление MagBase™, което дава на потребителите много удобство. Дистанционното може да контролира посоката на робота, да стартира или спира почистването, да стартира точково почистване и т.н.

Друга разлика е функцията за местоположение на робот в реално време. Ако имате голям апартамент и не знаете къде е вашият робот, Roborock E5 ви позволява да видите къде се намира в реално време чрез приложението. Тази функция не е налична на E4.

Основните разлики между Roborock E4 и E5

Има толкова много разлики между Roborock E5 и E4. E5 идва с много по-мощно засмукване, местоположение на робота в реално време и дистанционното MagBase ™. Това са изключителни екстри, които липсват при E4.

Нашето мнение за продукта

Roborock E5 е добър избор, ако търсите бюджетно решение за робот прахосмукачка за по-малък дом. Той предлага добри възможности за почистване, възможност за управление през смартфон или гласово, но все пак орязан от най-новите функции, които може да намерите в по-високия клас роботи. Сравнено с моделът E4 той предлага по-добро засмукване и още някои допълнителни екстри, така че в крайна сметка той е по-добрият избор, ако се колебаете между двата.

Roborock E5

Roborock E5 (Бял)

Робот прахосмукачка Roborock E5, Моп, Wi-Fi, 5200 mAh, Работа до 150 мин, Максимална площ на почистване до 200 м2, Carpet boost, Бял

Roborock E5

Roborock E5 (Черен)

Робот прахосмукачка Roborock E5, Моп, Wi-Fi, 5200 mAh, Работа до 150 мин, Максимална площ на почистване до 200 м2, Carpet boost, Черен