Ревю на телевизор Samsung BU8072

Samsung BU8072 е телевизор от серия, която доскоро беше добра евтина алтернатива за тези, които не можеха да си позволят QLED модел на марката от по-високия клас. Но след появата и на новата Neo QLED серия, то 8 серия стана още по-бюджетна в портфолиото на производителя. В резултат на това тези телевизори се превърнаха в една от най-достъпните след 7 серия.

LG UP75003

Телевизор Samsung BU8072

Преглед на характеристики и цени на всички вариации на модела Samsung BU8072 – Samsung 43BU8072, Samsung 50BU8072, Samsung 55BU8072, Samsung 65BU8072, Samsung 75BU8072 и Samsung 85BU8072

Въпреки че Samsung все още предлага своите UHD телевизори като най-достъпни, серията Crystal е насочена главно към тези, които търсят 4K телевизор, но нямат много изисквания за качество на картината. Има две предложения в серията 8000 – BU8072 и BU8572 и съдейки по спецификациите, и двете предложения са доста близки едно до друга. В ревюто на телевизор Samsung BU8072 ще разгледаме по подробно неговите възможностите, който са сходни с BU8572.

Дизайн

Първото нещо, което ще ви хване окото след разопаковане на телевизора ви по отношение на дизайна, е че BU8072 заимства външния вид на Q60B от 2022. Може да кажем, че тези два модела са почти идентични, поне имат еднакви крака и имат еднакви щипки за кабели. Samsung прокарва своя нов дизайн AirSlim, който прави телевизора много по-тънък от TU8000 от 2000-ната година.

Samsung BU8072

Устройството е с дебелина от само 3 см, което го прави изключително атрактивно, когато е поставено на стената. Задният панел на телевизора също е заимствал повечето дизайнерски елементи от Q60B. Цялата задна повърхност е покрита с матова текстурирана пластмаса, както обикновено се случва при повечето модели на Samsung. В същото време изглежда, че нишата за конекторите, заедно с жлебовете за кабелите, са се преместили малко по-високо.

Samsung BU8072

Всичко останало е стандартно, със захранващ конектор отдясно и VESA отвори за стенен монтаж. Пластмасовите крака са широко раздалечени и изискват широка мебел, но подобно на Samsung AU8072 могат да се регулират на височина. Това означава, че телевизорът може да се повдигне, ако имате звукова лента и искате да я поставите директно под екрана. В допълнение, за диагонали от 75″ и повече разстоянието между краката може да се регулира. Ако нямате толкова широк тв шкаф може да разгледате моделът BU8572, който същият като този но е със стойка в средата.

Качество на изображението

Изглежда, че изобщо няма промяна по отношение на мощността на обработка, тъй като новият телевизор BU8000 споделя същия чип като миналогодишния модел. Въпреки че не са налични конкретни подробности за разликите в чипа, ясно е, че на използвания процесор Crystal 4K липсват възможностите на AI както в картината, така и в звука, които има процесорът Quantum в QLED TV.

По отношение на мащабирането на изображението, процесорът все още е много ефективен. От SD съдържание и съдържание на живо до 720p, 1080p и 4K, телевизорът не показа никакви очевидни артефакти от процеса на мащабиране. Но имайте предвид, че крайният резултат винаги зависи много от качеството на оригиналното съдържание.

Всички модели от серията Crystal са базирани на Edge LED подсветка без локално затъмняване. Тоест телевизорът Samsung BU8072 използва светодиоди, обикновено в горната и долната част на панела, за осветяване на пикселите на екрана. При SDR теста за яркост в 10% бял прозорец телевизорът показва стойност от 300 нита. А при HDR в същия прозорец пиковата яркост е 315 нита, което всъщност е под средното и в повечето случаи телевизорът ще изглежда посредствено.

Що се отнася до съотношението на контраста на BU8072, всичко е доста добро. Като цяло VA панелите имат по-добро контрастно съотношение от IPS панелите. BU8072 не е по-различен и може да показва доста дълбоко черно. От това, което видяхме, можем да заключим, че поведението на BU8072 е много подобно на това, което видяхме от миналогодишния модел AU8072.

Samsung BU8072

Samsung BU8000 идва с VA панел, който не изглежда добре под ъгъл. Серията 4K QLED също използва VA панели, което води до лоши ъгли на видимост, но в тях Samsung включи два варианта на същата технология, наречени Ultra Viewing Angle и Wide Viewing Angle, за да се справи донякъде с проблема.

За съжаление серията Crystal не разполага с тези технологии и следователно има много тясна област, в която може да поддържа целостта на изображението на приемливо ниво. Бихме казали, че 25 … 30° е максимумът, който може да предложи устройството. Ако планирате да използвате телевизора за семейно гледане, тогава е по-добре да го тествате, преди да купите.

По отношение на HDR получаваме най-простия HDR10, необходим за възпроизвеждане на 4K UHD. Има HLG, който се използва предимно за излъчване, заедно с по-новия HDR10+, най-модерният HDR протокол, който използва динамични метаданни. Samsung продължава да се отказва от Dolby Vision, основния конкурент на HDR10+, и това е друг недостатък на телевизора Samsung BU8072.

Цветовата гама на серията BU8072 трябва да бъде по-ниска от по-високия клас QLED и Neo QLED. Измерванията показват 82% покритие в цветовото пространство DCI-P3, докато в по-широкия Rec.2020 получаваме само 60% покритие, което е много малко. С други думи, не може да се приеме, че телевизорът поддържа широка цветова гама.

55BU8072 има много сходни характеристики и цялостна производителност с AU8072. Това означава, че се използва панел с честота на опресняване от 60 Hz заедно със скорост на стробиране на задно осветяване от 480 Hz. Тази висока честота гарантира, че ще бъде напълно невидим с просто око.

Но имайте предвид, че различните режими и настройки на картината могат значително да намалят тази честота (дори до 120 Hz) и това трептене може вече да е забележимо за някои хора. BU8072 също има интерполация на движение с повече или по-малко добри резултати. Когато няма много натоварени екшън сцени, интерполацията работи добре, въпреки че понякога се забелязват някои артефакти.

Но също така се забелязва, че когато екранът е изключително наситен с движение, телевизорът напълно спира да интерполира. За съжаление, BU8000, подобно на своя предшественик, не поддържа никакъв вид променлива честота на опресняване (VRR) като FreeSync или HDMI Forum VRR. Освен това няма поддръжка за G-Sync, така че ако търсите нещо подобно, може да искате да проверите по-скъпия QLED.

Има ALLM – режим на автоматично намаляване на забавянето. Обърнете внимание, че с активиран Game Mode латентността на изхода (закъснение при въвеждане) е 11ms. Както винаги, това е средна стойност между 1080p и 4K резолюции, така че очаквайте много сходна производителност, независимо от резолюцията, на която играете.

Качество на звука

Аудио системата на телевизора BU8072 не се различава от тази на AU8072. Освен това не използва пълна OTS система. Но „Object Tracking Sound Lite“ е поне малко по-нисък от нея. Това използва набор от виртуални високоговорители в горната част, успоредни на два реални високоговорителя в долната част. Очевидно резултатът е различен от реалните драйвери. По спецификации това е 20W 2.0 канална система.

Телевизорът поддържа Dolby Audio. Dolby Atmos може да се предава поточно чрез включения eARC към всяка звукова лента Dolby Atmos или специална звукова система. Тази година поддръжката на DTS отново напълно липсва, което е жалко. Има Q-Symphony, функция, която може да бъде активирана, за да сдвоите вашата телевизионна аудио система със съответстваща звукова лента.

Свързаност

Повечето от портовете на телевизора са обърнати настрани, но има няколко, които са обърнати назад. Отстрани има 2 USB порта заедно с чифт HDMI портове и Ethernet порт между тях. В долната част на тази секция има и гнезда за ефирна и сателитна антена (броят варира от едно до три). До тях получаваме още един HDMI порт и цифров аудио изход, който гледа отзад.

Samsung BU8072

Samsung BU8072не поддържа новите HDMI 2.1 портове и вместо това използва по-стари HDMI 2.0 портове. Освен това USB портовете са от по-старата версия 2.0. Поне получаваме поддръжка за eARC, която ви позволява да изпращате висококачествено обектно базирано аудио към друго устройство. По отношение на безжичните възможности, този модел идва с обичайния вграден Wi-Fi, както и Bluetooth v5.2.

Основни функции

Серия 8 на Samsung идва с най-новия Tizen, но изглежда съдържа малко по-малко функции в сравнение с някои от другите телевизори Samsung от 2022 г. Tizen 6.5 въвежда нови начини за взаимодействие с множество устройства. Сега можете да свържете повече устройства и да създадете интелигентни услуги на тях.

Samsung BU8072

Цялостното оформление на операционната система не се е променило много. Персонализирането се разшири, тъй като с толкова много налично съдържание става все по-трудно да навигирате в приложения и услуги, особено ако използвате много от тях едновременно. Tizen предлага много опции за персонализиране, всички от които могат да бъдат променени по ваш вкус.

Телевизорът Samsung 8000 поддържа гласов контрол. Samsung наистина се опитва да прокара своя собствена услуга Bixby, но имате Amazon Alexa или Google Assistant, от които да избирате.

С AI виртуалния асистент на Bixby можете да използвате гласа си, за да правите неща като изключване на телевизора, увеличаване или намаляване на силата на звука, превключване на входове, промяна на настройките на режима на картина и много други. Можете също така да търсите съдържание в Netflix, YouTube, HBO Max и Rakuten TV със заявки като „покажете ми всички филми на Marvel“ или да получавате актуализации за времето от интернет.

Въпреки че, ако сте апологет на Apple, не се разочаровайте, има и поддръжка на AirPlay и чрез нея можете да използвате Siri за гласови команди.

Дистанционно управление

Соларното дистанционно управление е абсолютно същото като при всички телевизори Samsung през 2022. В някои страни, в допълнение към дистанционното за соларни клетки TM2280E, се добавя и обикновеният TM1240A. Разположението на бутоните върху тях остана същото като през 2021 г. Основната характеристика на „слънчевото“ дистанционно управление е наличието на микрофон за гласово управление.

Нашето мнение за продукта

Като цяло, Samsung BU8072 предлага всичко, което бихте очаквали от достъпен телевизор. Мнозина ще се чудят дали да купят този телевизор или миналогодишния AU8072, тъй като намалената цена на последния би била по-добър избор. Разликите между двете са малки, но всяко подобрение е добре дошло в тази евтина категория. Актуализацията на интерфейса добавя удобство по отношение на работата с множество свързани устройства и това може да послужи като тласък при вземането на решение за покупка в полза на телевизора.

Предимства:

  • Тънък и елегантен дизайн;
  • Изобилие от развлекателни приложения;
  • Достъпна цена за 43-инчовия модел.

Недостатъци:

  • Сравнително бавен интерфейс;
  • Може да забележите приглушени цветове.

Най-продаван

Samsung LED 43BU8072

Samsung 43BU8072

Телевизор Samsung LED 43BU8072, 43″ (108 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

Samsung LED 50BU8072

Samsung 50BU8072

Телевизор Samsung LED 50BU8072, 50″ (125 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

Samsung LED 55BU8072

Samsung 55BU8072

Телевизор Samsung LED 55BU8072, 55″ (138 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

Samsung LED 65BU8072

Samsung 65BU8072

Телевизор Samsung LED 65BU8072, 65″ (163 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

Samsung LED 75BU8072

Samsung 75BU8072

Телевизор Samsung LED 75BU8072, 75″ (189 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

Samsung LED 85BU8072

Samsung 85BU8072

Телевизор Samsung LED 85BU8072, 85″ (214 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

Подобни продукти:

Samsung 43BU8572

Samsung 43BU8572

Телевизор Samsung LED 43BU8572, 43″ (108 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

Samsung 50BU8572

Samsung 50BU8572

Телевизор Samsung 50BU8572, 50″ (125 см), Smart, 4K Ultra HD, LED, Клас G

Най-продаван

Samsung 55BU8072

Samsung 55BU8572

Телевизор Samsung LED 55BU8572, 55″ (138 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

Samsung 65BU8572

Samsung 65BU8572

Телевизор Samsung LED 65BU8572, 65″ (163 см), Smart, 4K Ultra HD, Клас G

Samsung 75BU8572

Samsung 75BU8572

Телевизор Samsung 75BU8572, 75″ (189 см), Smart, 4K Ultra HD, LED, Клас G