Ревю на телевизор Samsung Q60B

Samsung Q60B е базовият QLED в гамата на Samsung за 2022 г. Той се намира под Samsung Q70B и заменя Samsung Q60A от 2021 г. Той използва технология с квантови точки за показване на широка гама от цветове, но освен това е с ограничени функции, тъй като няма локално затъмняване, честотна лента на HDMI 2.1 или поддръжка на променлива скорост на опресняване (VRR), която повечето от по-високите QLED моделите имат. Въпреки това, той все още идва с интелигентната платформа Tizen, която е лесна за използване и има много приложения, достъпни за изтегляне. Има няколко добавени функции в сравнение с предишни версии, като поддръжката на Google Duo, ако свържете съвместима уеб камера, за да извършвате видео разговори. Той също така поддържа различни функции за гласов асистент, като Bixby, Alexa и Google Assistant, което означава, че можете да изберете коя искате да използвате.

Samsung Q60A

Телевизор Samsung Q60B

Преглед на характеристики и цени на всички вариации на модел Samsung Q60B – Samsung 43Q60B, Samsung 50Q60B, Samsung 55Q60B, Samsung 65Q60B, Samsung 75Q60B, Samsung 85Q60B

На пръв поглед Samsung Q60B е приличен модел, който се подобрява в няколко области в сравнение с предшественика си, Samsung Q60A. Той е добър е за гледане на филми в тъмни стаи, защото показва наситено черно и има невероятна равномерност на черното, но му липсва функция за локално затъмняване.

Също така е добър за гледане на телевизионни предавания или спорт в светли стаи, тъй като има страхотна пикова яркост и прилична обработка на отражението, но има тесен зрителен ъгъл, ако искате да гледате съдържание в широко разположение на сядане.

И накрая, той е приличен за игри или за гледане на HDR съдържание благодарение на страхотната си производителност в тъмната стая, но няма никакви допълнителни функции за игри и акцентите не изскачат в HDR.

Тествахме 65-инчовия Samsung 65Q60B, който също се предлага в размери 43 инча, 50 инча, 55 инча, 70 инча, 75 инча и 85 инча. Прегледът важи за всички размери.

В кутията при разопаковане освен телевизорът ще откриете:

 • Дистанционно
 • Захранващ кабел
 • Щипки за управление на кабела
 • Ръководства за потребителя

При първият досег със Samsung Q60B ще забележите, че има семпъл дизайн, който изглежда добре, особено за базов QLED телевизор. Той е изцяло пластмасов, който има сив тон и има тънки рамки, така че ще би изглеждал добре на всякъде, където бъде поставен.

Стойката е с широко разположени пластмасови крачета, които поддържат добре телевизора, но тъй като стойката е толкова широка, ще ви трябва голяма маса или плот, на която да телевизорът да бъде поставен. Можете да регулирате височината, ако трябва да поставите звукова лента отпред, но някои по-високи звукови ленти все още биха пречили на екрана.

Гърбът на телевизора е от полирана пластмаса в сиви тонове. Има релси по задната страна, които помагат за насочването на кабелите към входовете за управление на кабелите, а краката имат щипки. За съжаление, входовете са поставени в телевизора, така че са трудни за достигане, ако монтирате телевизора на стена с фиксирана стойка.

Samsung Q60B има прилично качество на изработка, като седи сравнително стабилно на стойката. Той е изработен изцяло от пластмасов и въпреки че няма нещо, което да ни направи лошо впечатление в него.

Качество на изображението

Сега е време да видим какво е качеството на изображението, което можете да получите с новата серия QLED 2022 Q60B от Samsung. Както вече споменахме това е базовият модел в гамата QLED и е най-достъпният модел, който включва технологията Quantum Dot. Тази технология се основава на добавяне на лист, в който се добавят милиони от тези наночастици, за да се създадат по-чисти цветове.

Светлината, излъчвана от светодиодите, е синя вместо бяла, както обикновено, което дава предимството, че синият цвят вече е създаден и за създаване на червени и зелени цветове се използват тези квантови точки.

Предимствата са, че цветът печели чистота и това, което се нарича обем на цвета, което измерва възпроизвеждането на цветовете при всички нива на яркост, е подобрено. По този начин Q60B поддържа по-добре наситеността на цветовете в много ярки сцени и цветовете не се измиват, когато изображението се показва при максималната яркост, която телевизорът постига.

Панелът има дълбочина на цвета от 8 бита + FRC и използва 16-битово цветово картографиране, което генерира ярки и чисти цветове.

Подсветката е Edge LED, така че LED крушките, които осветяват панела са само отдолу. Това означава, че светлината се излъчва само отдолу, което означава, че нивото на контраст и яркост не е толкова високо, колкото например при серията Q80B, използваща система Full Array.

Панелът е тип VA, което винаги помага за постигане на по-дълбоки черни тонове от IPS панелите, а естественият контраст е много добър със стойност от 6200:1. Това прави черните тонове доста дълбоки и за гледане на филми това е телевизор, който се представя добре. Той поддържа много добре детайлите в сенките, тъй като преходът между тъмните тонове ви позволява да видите много информация в тези области и не изяжда детайлите, както обикновено се случва повече при IPS панелите.

Както обикновено при телевизори в този ценови диапазон, когато се гледа в тъмна среда, изживяването вече не е толкова добро и тъмните тонове се възприемат по-сиваво и тъй като е Edge LED TV, еднородността не е перфектна, което прави в някои точни моменти малки в ъглите се виждат леки течове. Това е често срещано при телевизори, които използват Edge LED подсветка и в модели от този ценови диапазон и е един от аспектите, които правят разликата между този модел и превъзходните модели Full Array и Mini LED.

Пиковата пикова яркост е около 500 нита, което е приемлива цифра и малко по-висока в сравнение с някои конкурентни модели като Sony X81K или LG Nano 766.

Когато се гледа отстрани, има забележима загуба на цвят и контраст, когато надхвърлите 30°. Цветовете стават белезникави и изображението изглежда измито. Тук се забелязва, че той няма филтъра за широк зрителен ъгъл, който има превъзходната серия Q70B, който разширява зрителния ъгъл.

Естествената честота на опресняване е 60 Hz, така че не можете да активирате намаляването на замъгляването, което имат моделите с панели от 120 Hz.

За използване като монитор за игри, той предлага ниско забавяне на входа чрез активиране на Game Mode и включва функциите на Game Bar 2.0 за промяна на специфичните за играта настройки и режим Panorama Game.

Той обаче няма никакви HDMI 2.1 портове или поддръжка на FreeSync, така че ако търсите телевизор за игра на PS5 или Xbox Series X, препоръчваме ви да изберете гамата Q70B, която вече има четири HDMI 2.1 порта за 4K игри при 120 Hz

Качество на звука

Звуковата система на Samsung Q60B не е сред основните му предимства. Той интегрира 2.0 канална система с 20W мощност, която дава доста слаб звук поради тънкостта на шасито. Искайки да направят толкова тънък телевизор, едно от нещата, които е направен компромис е именно звукът, тъй като има само два високоговорителя с доста малък размер.

Въпреки че е вярно, че качеството на звука е леко подобрено спрямо миналогодишния модел Q60A, все още го смятаме за доста посредствено.

Гледайки новини илипрограми на живо, звукът може да е наред, но веднага щом пуснете филм, звукът е много затворен и ефектите от експлозии, звуци на двигатели и т.н. не се забелязват. Освен това, въпреки че повечето телевизори имат високоговорителите насочени надолу, в този случай това е много по-забележимо и в нито един момент не създава усещането, че звукът идва отпред.

В серията QLED Q80B, за която вече ви разкажем в друго ревю, звукът е много по-добър и там, ако забележите, по-директен звук и с много повече подсилване на баса.

За щастие, звукът е нещо, което може лесно да се подобри чрез добавяне на звукова лента или система за домашно кино. Най-удобно е да го направите със звукова лента, с която ще получите по-завладяващо и дефинирано аудио. Ако закупите звукова лента на Samsung, можете да използвате функцията Q-Symphony 2.0, която комбинира звука от телевизора и звуковата лента.

Свързаност

 • HDMI: 3
 • USB: 2
 • Цифров оптичен аудио изход: 1
 • Аналогов аудио изход 3,5 мм: Не
 • Аналогов аудио изход RCA: Не
 • Компонентен вход: Не
 • Композитен вход: Не
 • Тунер (кабел/ант): 1
 • Ethernet: 1
 • DisplayPort: Не
 • IR In: Не
 • SD/SDHC: Не

QLED серията Q60B на Samsung се предлага с три HDMI 2.0 порта, единият от които е eARC, два USB порта, оптичен изход, Ethernet порт и жакове за сателит и антена.

Той интегрира Wi-Fi и Bluetooth 5.1 свързаност, което ви позволява да сдвоите две устройства чрез Bluetooth едновременно, без да прекъсвате звука на телевизора.

Основни функции

Операционната система е Tizen, която е същата като на цялата гама телевизори на Samsung. Това е операционна система, която работи много добре и тази година интерфейсът й беше променен на такъв, който е по-близък до приложенията за стрийминг на филми.

Най-популярните приложения като Netflix, HBO Max, Disney Plus или Amazon Prime Video са налични и инсталирани по подразбиране, след като го свържете към интернет. Samsung обикновено включва нови приложения преди своите конкуренти, така че няма да пропуснете нито едно приложение. Можете да създадете преки пътища в главното меню с приложенията, които използвате най-често, и да ги поставите в реда, който желаете.

За съжаление в целия интерфейс има реклами и няма начин да ги деактивирате.

Магазинът за приложения на Samsung има много приложения, които можете да изтеглите. Освен това е съвместим с Google Duo, което ви позволява да извършвате видео разговори, ако свържете съвместима уеб камера.

Дистанционно

Включеното дистанционно е леко преработено в сравнение с модела от 2021 г., който се доставя със Samsung Q60A QLED.

То има допълнителен бутон за бърз достъп за отваряне на популярни стрийминг приложения. Производителят го рекламира, че няма батерия, но все пак има вътрешно захранване, което можете да презареждате чрез соларния панел на гърба или с USB-C кабел, но не идва с такъв.

Вграденият микрофон е съвместим с Bixby, Alexa и Google Assistant и можете да го помолите да отваря приложения, да превключва входове и да променя определени настройки като пиковата яркост.

Нашето мнение за продукта

Samsung Q60B е най-достъпният QLED модел на Samsung за 2022 г. и се отличава с добра производителност на ниска цена. Той използва технология с квантови точки, за да предложи добро възпроизвеждане на цветовете и ултратънък дизайн, идеален за окачване на стена. Той интегрира бърза операционна система и включва най-популярните приложения, както и зелено дистанционно, което включва соларен панел и USB-C порт за зареждане, така че можете да забравите за батериите. Също така забележителен е неговият супер тънък дизайн, който го прави да изглежда страхотно, когато е окачен на стената. Той обаче има някои аспекти, които могат да се подобрят, като ограничен ъгъл на гледане, който ви кара да възприемате по-размито изображение, когато се гледа под ъгъл, по-голям от 30º, и донякъде посредствен звук, който звучи много равно, без наличие на бас и не много потапящо.

Силни страни:

 • Висок естествен контраст за дълбоко черно.
 • Няма проблеми при мащабиране на съдържание с по-ниска разделителна способност.
 • Страхотна SDR пикова яркост.
 • Лесна за използване интелигентна платформа Tizen.

Слаби страни:

 • Тесен зрителен ъгъл.
 • Забележимо замъгляване при движение.
 • Акцентите не изскачат в HDR.
Samsung Q60A

Samsung 43Q60B

Телевизор Samsung 43Q60B, 43″ (108 см), Smart, 4K Ultra HD, QLED, Клас G

Samsung Q60A

Samsung 50Q60B

Телевизор Samsung 50Q60B, 50″ (125 см), Smart, 4K Ultra HD, QLED, Клас F

Samsung Q60A

Samsung 55Q60B

Телевизор Samsung 55Q60B, 55″ (138 см), Smart, 4K Ultra HD, QLED, Клас F

Samsung Q60A

Samsung 65Q60B

Телевизор Samsung 65Q60B, 65″ (163 см), Smart, 4K Ultra HD, QLED, Клас F

Samsung Q60A

Samsung 85Q60B

Телевизор Samsung 85Q60B, 85″ (214 см), Smart, 4K Ultra HD, QLED, Клас F