Преглед на новата гама телевизори Samsung от 2021 година

Представяме ви всичко интересно за новите модели MicroLED, Neo QLED, стандартни QLED, LCD модели и 8K телевизори от новата гама телевизори Samsung от 2021 година.

Телевизори Samsung

Телевизори Samsung от 2021 година

Преглед на всички телевизори Samsung от 2021 година – модели, размери, спецификации, всичко, което трябва да знаете.

Това изглежда ще бъде успешна година за телевизорите на Samsung. След тежката 2020 година, компанията изглежда напредва през 2021 г., с акценти, които включват нови модели за още по-добро потребителско изживяване наред с MicroLED, „Neo QLED“ с удивително малки Mini LED и нова версия на кутията за свързване наречена One Connect, която може да бъде прикрепена към стойката на телевизора.

Опитали сме се да ви представим цялата нова гама на телевизори Sasmung с цялата най-нова информация, която имаме.

На първо място трябва да споменем новото обозначение на моделите от 2021 г, което ще срещнете с буквата „А“, докато 2020 г. е година то беше с буквата „Т“, а през 2019 г. с „R“.

Следователно може да очаквате номерата на моделите QLED да завършват с „A“ (Q70A например), а LCD моделите да имат такъв преди обозначението им на серията (напр. „AU8000“).

И накрая, ще видите и „N“ в някои номера на QLED модели – например „QN85A“. Това означава моделите Neo QLED (т.е. Mini LED) от тези, които използват стандартни LED подсветки.

Samsung MicroLED телевизор

За непознатите MicroLED е нова технология от следващо поколение, която по същество взима най-добрите качества на OLED телевизорите и премахва почти всичките му недостатъци. Подобно на OLED, всеки пиксел е самостоятелен, така че цветът му може да бъде напълно черен, докато този до него може да бъде ярко бял или цветен, създавайки невероятен контраст на цялата картина.

MicroLED технологията създава много по-ярки изображения от OLED телевизорите, но в същото време имат отличен контраст. Samsung цитира максимална яркост от 2000 нита по отношение на новите MicroLED телевизори, което ги прави около два пъти по-ярък дори от най-добрите OLED на пазара. Нещо повече, за разлика от OLED телевизорите, които използват органични светодиоди („OLED“ означава „Organic Light Emitting Diode“), то MicroLEDs на практика са неорганични, така че те не дегредират и не могат да страдат от изгаряне на пикселите.

Новият MicroLED телевизор се предлага в четири размера: 76 инча, 88 инча, 99 инча и огромните 110 инча, но за моментът не всички са налични в България.

Интересното е, че предвид огромните размери и напредъкът им от предходните поколения, телевизорите с MicroLED технология може да се похвалят „само“ с 4K резолюция на екрана. Това е така, защото размерът на отделните MicroLED (всеки от които представлява един пиксел) означава, че има физически ограничения за плътността на пикселите (колко пиксела могат да бъдат поставени във всеки инч от екрана).

Neo QLED с Mini LED подсветка

Докато MicroLED засега остава запазено място на супер скъпите телевизори то Samsung въвежда технологията Mini LED към своите първокласни QLED, които той нарича „Neo QLED“.

Samsung казва, че новите светодиоди са с размер на четиридесет от традиционните, но дори това е трудно да си представим колко малки са те.

Разбира се, Samsung не е първата телевизионна марка, която използва мини светодиоди, но компанията твърди, че те са най-малките и най-прецизните – имайте предвид, че това беше преди LG да обяви свои собствени Mini LED телевизори.

Еволюцията чрез Neo QLED 8K и технологията Quantum Matrix прецизно контролира новия Quantum Mini LED и показва нюанси на черно, бяло и множество вариации между двете, по-точни от всякога. По този начин се наблюдават допълнително детайли както в тъмните, така и в светлите области.

Всеки нюанс и детайл оживяват с богат, прецизен цвят и по-дълбок контраст. Динамичното картографиране на HDR10+ променя цвета и контраста, сцена по сцена, позволявайки ви да оцените и най-малките детайли.

Един милиард нюанса на цвета с технологията Quantum Dot, която предлага едно от най-добрите изображения, които сме виждали на телевизор досега. Със 100% цветен обем, Quantum Dot поема светлината и я превръща в невероятен цвят, който остава действителен, при всяко ниво на яркост.

С технологията Anti Reflection за минималната яркост на изображенията дисплеят намалява на разсейването

С Anti Reflection, той не позволява на слънчевите отблясъци да прекъснат мача ви през следобеда или отраженията на лампата да провалят вечерния ви филм. С по-малко разсейване, причинени от отражението на светлината, от всяка точка на къщата, вие сте очаровани от най-новия блокбъстър.

С Ultra Viewing Angle виждате всеки детайл от всякакъв ъгъл, дори когато сте седнали странично.

Новият Neo Quantum процесор

Изобщо не е изненадващо, че Samsung представя нов процесор за своите телевизори през 2021 година. Този „Neo Quantum Processor“ носи със себе си, наред с други неща, по-прецизно затъмняване и функция за локално разпределение на захранването, която изпраща енергия към най-ярките области на картината и далеч от по-тъмните такива. Той също така работи заедно със сензор, интегриран в рамката на телевизора, за да регулира яркостта и контраста в отговор на условията на околната осветеност

Neo Quantum Processor също използва нещо, което Samsung нарича „Мултиинтелигентно задълбочено обучение“, за да подобри мащабирането. Компанията обяснява, че през 2020 г. нейното дълбоко обучение е създало една невронна мрежа, но през 2021 г. системата може да произведе до 16 невронни мрежи, които подобряват разделителната способност и цялостното качество на съдържанието. По същество изглежда, че всяка от невронните мрежи е специализирана в различна област на качеството на картината, след това функцията Neural Analyzer избира най-подходящото за конкретното съдържание, което се възпроизвежда.

Разширение на звук за проследяване на обекти (OTS)

Samsung представи технологията Object-Tracking Sound с миналогодишните QLED телевизори, но тази година тази технология беше разширена, както по отношение на моделите, които обхваща, така и по броя на участващите високоговорители.

Сега има четири версии на OTS, с новия OTS Lite в долната част и OTS Pro в горната част. Всяка версия се различава по отношение на броя на високоговорители.

OTS Lite се състои от два физически високоговорителя отдолу и два „виртуални високоговорителя“, които осигуряват височина. Предлага се на най-висококачествените LCD модели. Стандартната версия на OTS добавя физически високоговорители в горната част на комплекта, OTS + добавя странични високоговорители, а OTS Pro добавя допълнителни високочестотни говорители, отнемайки пълния масив от високоговорителите до общо 6.2.2 канала.

Всяка версия на OTS е проектирана така, че да покрие всяка стая, доколкото е възможно, и да осигури триизмерно проследяване на ефекти, много по подобие на виртуализирания Dolby Atmos. Някои модели разполагат и с нещо, наречено „SpaceFit“, което е подобрена версия на съществуващата технология Adaptive Sound на компанията, която адаптира звуковите характеристики към обкръжението на телевизора.

Всички модели също се отличават с активен усилвател на глас, който е проектиран да открива активно външен шум и да увеличава силата на звука на гласовата песен, така че диалогът да бъде по-разбираем. А технологията Q Symphony позволява на високоговорителите на телевизора да работят заедно със свързан Samsung саундбар – разбира се, има цяла нова гама от тях през 2021 година.

Кутията One Connect и дистанционното SolarCell

От Samsung пуснаха нова версия на One Connect за 2021 г. Голямата новина е, че новата кутия One Connect е значително по-малка и по-тънка от тази, която замества, до степен, че може да бъде прикрепена към задната част на стойката, ако е необходимо.

За тези потребители, които ще я монтират на стената, за да преместят претрупаните кабели възможно най-далеч от дисплея, все още могат да поставят новото устройство на отделен рафт или в шкаф, а новата му форма и размер трябва да го направят далеч по-лесно да се намери скрито място за него.

2021 One Connect се предлага в комплекта на моделът QN95A 4K и всички 8K модели.

От Samsung също така са разработили дистанционно управление зареждащо се от слънцето. Изглежда много подобно на отличното One Remote на съществуващите модели, но отзад има слънчев панел, който позволява да се зарежда при околната светлина. Това „Еко дистанционно управление“ работи наистина добре и се предлага с всички модели QLED телевизори.

Игрово изживяване с Neo QLED TV

Samsung отдавна е в челните редици на гейминг класациите при телевизионните технологии и това остава и така през 2021 г. 4K @ 120Hz се поддържа от всички модели от Q70A и нагоре, VRR поддръжката включва Nvidia G-Sync и AMD FreeSync Premium Pro, ALLM и HGiG са и двете се поддържат, а забавянето е само до 9,8 ms.

Интересното е, че Samsung също обещава поддръжка за 4K @ 120Hz на своите модели AU8000 и AU9000 LCD, въпреки че те разполагат с 60Hz панели. Компанията нарича тази технология „Motion Xcelerator Turbo“, но все още не е ясно как тя работи, освен че Samsung казва, че позволява на моделите да се опресняват два пъти по-бързо. Тези модели също получават сертификат AMD FreeSync – това очевидно е за 60Hz телевизор.

Едно леко разочарование е, че докато HDMI 2.1 от следващо поколение се поддържа от много телевизори от 2021 г., повечето получават само един такъв гнездо, а останалите са HDMI 2.0 с по-ниска честотна лента. За да получите пълно допълнение от четири HDMI 2.1 връзки, ще трябва да изберете един от моделите, който има кутията One Connect. Понастоящем прави разлика само за 4K @ 120Hz сигнали и следователно за тези, които имат достатъчно късмет да имат PS5 и Xbox Series X (и / или игрален компютър от висок клас), но това е неоспорима минусова точка в сравнение с повечето LG OLED , които имат четири гнезда HDMI 2.1 от 2019 г. насам.

Интелигентни функции Samsung Neo QLED

Самата интелигентна платформа Tizen се е променила много малко, но това не е лошо – тя вече беше най-добрата в класът си по отношение на предлаганото от нея приложение и функционалност.

Въпреки това Samsung видя своя начин да предложи някои функции, подходящи за пандемията, като Google Duo за видео разговори и приложение Smart Trainer, последното от които е продължение на съществуващата платформа на Samsung Health.

Samsung също разширява своята функция Multi-View, която ви позволява да показвате няколко източника наведнъж във формат с разделен екран. Той ще бъде достъпен за всички модели от AU9000 нагоре, като 4K моделите поддържат два прозореца и 8K моделите поддържат четири.

Нашето мнение за телевизори Samsung от 2021 година

Досега изложеното е прегледът на технологията, която стои зад нова гама телевизори на Samsung, но какво знаем за конкретни модели?

Samsung QN900A 8K Neo QLED

Безспорно това е най-добрият модел от QLED серията на Samsung през 2021 година. Това, разбира се, е 8K модел и разполага с новата LED подсветка.

В дизайнерски аспект, той може да се похвали с Infinity екран от край до край и свръхнископрофилна 4 мм стойка за пиедестал, към която може да бъде прикрепена новата кутия One Connect. Той е с дебелина само 15 мм и тристепенното наклоняване на изходящия Q950TS е изчезнало – този модел стои право нагоре.

Спецификации на Samsung QN900A:

 • Тип дисплей: Neo QLED
 • Резолюция: 8K
 • Размери: 65-инчов, 75-инчов, 85-инчов
 • One Connect: Да
 • Звук: OTS Pro (6.2.2ch, 80W)
 • 4K @ 120Hz: Да
 • Ултраширок ъгъл на гледане: Да
 • Антирефлексен панел: Да
 • Гнезда HDMI 2.1: 4
Samsung QN900A

Телевизори Samsung QN900A

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung QN900A – Samsung 85QN900A, Samsung 75QN900A, Samsung 65QN900A


Samsung QN800A 8K Neo QLED

Този 8K модел е по-бюджетна серия на флагмана, QN800A е до голяма степен същият като QN900A по-горе, но с по-ниска пикова яркост, звуково понижаване от OTS Pro до OTS + и без Infinity Screen.

Спецификации на Samsung QN800A:

 • Тип дисплей: Neo QLED
 • Резолюция: 8K
 • Размери: 65-инчов, 75-инчов, 85-инчов
 • One Connect: Да
 • Звук: OTS + (4.2.2ch, 70W)
 • 4K @ 120Hz: Да
 • Ултраширок ъгъл на гледане: Да
 • Антирефлексен панел: Да
 • Гнезда HDMI 2.1: 4
Samsung QN800A

Телевизори Samsung QN800A

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung QN800A – Samsung 85QN800A, Samsung 75QN800A, Samsung 65QN800A

Samsung QN700A 8K Neo QLED

Официално представен много по-късно от моделите по-горе, QN700A е базов 8K модел от новата гама на Samsung от 2021 година.

Той използва по-малко мощния Neo Quantum Processor Lite 8K и няма никакви връзки за HDMI 2.1, но иначе изглежда много подобен на QN800A.

Спецификации на Samsung QN700A:

 • Тип дисплей: Neo QLED
 • Резолюция: 8K
 • Размери: 55-инчов, 65-инчов, 75-инчов
 • One Connect: Да
 • Звук: OTS + (4.2.2ch, 70W)
 • 4K @ 120Hz: Не
 • Ултраширок ъгъл на гледане: TBC
 • Антирефлексен панел: Да
 • Гнезда HDMI 2.1: Не
Samsung QN700A

Телевизори Samsung QN700A

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung QN700A – Samsung 85QN700A, Samsung 75QN700A, Samsung QN700A


Samsung QN95A 4K Neo QLED

Най-добрият 4K модел на Samsung за 2021 г. е QN95A, който е ексклузивен за потребителите на старият континент. Той е същият като QN94A за САЩ и Австралия QN90A (за Великобритания), освен че има кутията One Connect.

Добавянето на One Connect не е само благодат за изящност – той също така отнема броя на гнездата HDMI 2.1 от един на четири, което може да бъде основно съображение за геймърите в частност.

Спецификации на Samsung QN95A:

 • Тип дисплей: Neo QLED
 • Резолюция: 4K
 • Размери: 55-инчов, 65-инчов, 75-инчов, 85-инчов
 • One Connect: Да
 • Звук: OTS +
 • 4K @ 120Hz: Да
 • Ултраширок ъгъл на гледане: Да
 • Антирефлексен панел: Да
 • Гнезда HDMI 2.1: 4
Samsung QN95A

Телевизори Samsung QN95A

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung QN95A – Samsung 85QN95A, Samsung 75QN95A, Samsung 65QN95A, Samsung 55QN95A

Samsung QN94A 4K Neo QLED

Както бе споменато по-горе, QN94A е същият като QN95A, но без кутията One Connect. Следователно той има само един гнездо HDMI 2.1 вместо четири.

Интересното е, че за разлика от QN95A, QN94A се предлага като 50-инчов модел. Тази версия има понижена звукова система в сравнение с по-големите си братя и сестри.

Спецификации на Samsung QN94A:

 • Тип дисплей: Neo QLED
 • Резолюция: 4K
 • Размери: 50-инчов, 55-инчов, 65-инчов, 75-инчов, 85-инчов
 • One Connect: Да
 • Звук: OTS + (OTS Lite за 50-инчов модел)
 • 4K @ 120Hz: Да
 • Ултраширок ъгъл на гледане: Да
 • Антирефлексен панел: Да
 • HDMI 2.1 гнезда: 1
 • Advertisement

Samsung QN90A 4K Neo QLED TV

QN90A е идентичен с ексклузивния за Обединеното кралство QN94A, което означава, че е същият като QN95A, но без кутията One Connect.

Спецификации на Samsung QN90A:

 • Тип дисплей: Neo QLED
 • Резолюция: 4K
 • Размери: 50-инчов, 55-инчов, 65-инчов, 75-инчов, 85-инчов (само за САЩ)
 • One Connect: Не
 • Звук: OTS + (OTS Lite за 50-инчов модел)
 • 4K @ 120Hz: Да
 • Ултраширок ъгъл на гледане: Да
 • Антирефлексен панел: Да
 • HDMI 2.1 гнезда: 1
Samsung QN90A

Телевизори Samsung QN90A

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung QN90A – Samsung 85QN90A, Samsung 75QN90A, Samsung 65QN90A, Samsung 55QN90A, Samsung 50QN90A, Samsung 43QN90A


Samsung QN85A 4K Neo QLED

Началният модел Neo QLED (т.е. най-достъпният модел Mini LED) в гамата на Samsung от 2021 г. е QN85A.

В сравнение с всички версии на модела по-горе, той има по-основна версия на OTS звук с два по-малко драйвера.

QN85A е с дебелина само 25 мм и има стойка с 4 мм долна плоча.

Спецификации на Samsung QN85A:

 • Тип дисплей: Neo QLED
 • Резолюция: 4K
 • Размери: 55-инчов, 65-инчов, 75-инчов, 85-инчов
 • One Connect: Не
 • Звук: OTS (2.2.2ch, 60W)
 • 4K @ 120Hz: Да
 • Ултраширок ъгъл на гледане: Не
 • Антирефлексен панел: Да
 • HDMI 2.1 гнезда: 1
Samsung QN85A

Телевизори Samsung QN85A

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung QN85A – Samsung 85QN85A, Samsung 75QN85A, Samsung 65QN85A, Samsung 55QN85A


Samsung Q80A 4K QLED

Ще забележите, че това е първият модел без „N“ в номера на продукта си. Това е така, защото това не е Neo QLED, а вместо това горният QLED със стандартна LED подсветка.

Предвидимо е, че има много по-малко зони за затъмняване от получените от Mini LED модели и по-дебело шаси, но все пак може да бъде силна опция за висока производителност.

Спецификации на Samsung Q80A:

 • Тип на дисплея: QLED
 • Резолюция: 4K
 • Размери: 50-инчов, 55-инчов, 65-инчов, 75-инчов, 85-инчов
 • One Connect: Не
 • Звук: OTS (2.2.2ch, 60W)
 • 4K @ 120Hz: Да
 • Ултраширок ъгъл на гледане: Не
 • Антирефлексен панел: Не
 • HDMI 2.1 гнезда: 1
Samsung Q80A

Телевизори Samsung Q80A

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung Q80A – Samsung 75Q80A, Samsung 65Q80A, Samsung 55Q80A


Samsung Q70A 4K QLED телевизор

Q70A се появява в дъното на QLED от 2021 г. на Samsung, но все още може да се похвали с дебелина 25 мм и вградена поддръжка за 4K @ 120Hz.

Спецификации на Samsung Q70A:

 • Тип на дисплея: QLED
 • Резолюция: 4K
 • Размери: 55-инчов, 65-инчов, 75-инчов, 85-инчов
 • One Connect: Не
 • Звук: OTS Lite
 • 4K @ 120Hz: Да
 • Ултраширок ъгъл на гледане: Не
 • Антирефлексен панел: Не
 • HDMI 2.1 гнезда: 1
Samsung Q70A

Телевизори Samsung Q70A

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung Q70A – Samsung 85Q70A, Samsung 75Q70A, Samsung 65Q70A, Samsung 55Q70A

Samsung Q60A 4K QLED телевизор

Това е бюджетния QLED на Samsung, Q60A, ще се предлага в повече размери от всеки друг и е единственият, който се предлага в 43-инчова версия.

Голямото понижаване на спецификациите е до HDMI, тъй като тук няма HDMI 2.1 връзка. Това означава, че няма поддръжка на 4K @ 120Hz или VRR, но ALLM и eARC имат функция, а новата технология Motion Xcelerator Turbo е проектирана да даде 120Hz подобно изживяване въпреки 60Hz панел.

Спецификации на Samsung Q60A:

 • Тип на дисплея: QLED
 • Резолюция: 4K
 • Размери: 43-инчов, 50-инчов, 55-инчов, 60-инчов, 65-инчов, 70-инчов, 75-инчов, 85-инчов
 • One Connect: Не
 • Звук: OTS Lite (2-канален, 20W)
 • 4K @ 120Hz: Не
 • Ултраширок ъгъл на гледане: Не
 • Антирефлексен панел: Не
 • Гнезда HDMI 2.1: 0
Samsung Q60A

Телевизори Samsung Q60A

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung Q60A – Samsung 85Q60A, Samsung 75Q60A, Samsung 65Q60A, Samsung 55Q60A, Samsung 50Q60A, Samsung 43Q60A

Samsung AU9000 4K LCD

Най-добрият LCD модел на Samsung AU9000 очевидно е без технологията с квантови точки от серията QLED, но изглежда, че е доста добър вариант за потребителите с по-малки възможности.

Като начало, той може да се похвали с това, което Samsung нарича „AirSlim“ дизайн, което води до измерване на дълбочината, ако е само 25 мм. Компанията постигна това, като разработи нова структура с подсветка с почти никаква пролука между светодиодите и LCD и използва физически по-малки видео и захранващи компоненти.

Както бе споменато по-горе, новата технология Motion Xcelerator Turbo е проектирана да осигури 4K @ 120Hz подобно изживяване, въпреки че честотата на опресняване на комплекта е 60Hz. Той също така получава OTS Lite, който добавя два виртуални високоговорителя, които добавят височина към звука, произведен от двата физически високоговорителя по дъното.

Спецификации на Samsung AU9000:

 • Тип на дисплея: LCD
 • Резолюция: 4K
 • Размери: 43-инчов, 50-инчов, 55-инчов, 65-инчов, 75-инчов, 85-инчов
 • One Connect: Не
 • Звук: OTS Lite
 • 4K @ 120Hz: Родна 60Hz с поддръжка на Motion Xcelerator Turbo
 • Ултраширок ъгъл на гледане: Не
 • Антирефлексен панел: Не
Samsung AU9082

Телевизори Samsung AU9082 (Бял)

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung AU9082 – Samsung 75AU9082, Samsung 65AU9082, Samsung 55AU9082, Samsung 50AU9082, Samsung 43AU9082

Samsung AU9072

Телевизори Samsung AU9072 (Черен)

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung AU9072 – Samsung 75AU9072, Samsung 65AU9072, Samsung 55AU9072, Samsung 50AU9072, Samsung 43AU9072


Samsung AU8000 4K LCD телевизор

На този етап изобщо не е ясно как AU8000 се различава от AU9000 по-горе. Знаем, че се отличава със същия AirSlim дизайн и изглежда, че включва Motion Xcelerator Turbo и OTS Lite. Ще актуализираме информацията, когато получим повече информация от Samsung.

Спецификации на Samsung AU8000:

 • Тип на дисплея: LCD
 • Резолюция: 4K
 • Размери: 43-инчов, 50-инчов, 55-инчов, 65-инчов, 70-инчов, 75-инчов, 85-инчов
 • One Connect: Не
 • Звук: 20W
 • 4K @ 120Hz: Родна 60Hz с поддръжка на Motion Xcelerator Turbo
 • Ултраширок ъгъл на гледане: Не
 • Антирефлексен панел: Не
Samsung AU8072

Телевизори Samsung AU8072

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung AU8072 – Samsung 85AUAU8072, Samsung 75AUAU8072, Samsung 70AUAU8072, Samsung 65AUAU8072, Samsung 60AUAU8072, Samsung 55AUAU8072, Samsung 50AU8072, Samsung 43AU8072

Samsung AU7100 4K LCD телевизор

AU7100 изглежда много подобен на AU9000 и AU8000, с изключение на понижаване от Dynamic Crystal Color до Pur Color.

Спецификации на Samsung AU7100:

 • Тип на дисплея: LCD
 • Резолюция: 4K
 • Размери: 43-инчов, 50-инчов, 55-инчов, 58-инчов, 65-инчов, 70-инчов, 75-инчов, 85-инчов
 • One Connect: Не
 • Звук: 20W
 • 4K @ 120Hz: TBC
 • Ултраширок ъгъл на гледане: Не
 • Антирефлексен панел: Не
Samsung AU7102

Телевизори Samsung AU7102

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung AU7102 – Samsung 85AU7102, Samsung 75AU7102, Samsung 65AU7102, Samsung 60AU7102, Samsung 58AU7102, Samsung 50AU7102, Samsung 43AU7102

Samsung AU7172

Телевизори Samsung AU7172

Преглед на характеристики и цени всички телевизори Samsung AU7172 – Samsung 85AU7172, Samsung 75AU7172, Samsung 70AU7172, Samsung 65AU7172, Samsung 60AU7172, Samsung 55AU7172, Samsung 50AU7172, Samsung 43AU7172