Ревю на телевизор Sony X85K

Sony X85K е най-бюджетния 4k LED телевизор на Sony, но е пълен с функции, които няма да намерите в други марки и модели в този ценови диапазон, включително възможността да играете игри от най-високо поколение и естествена честота на опресняване от 120Hz. Той се намира между Sony X80K и Sony X90K в гамата телевизори на Sony за 2022 г. До голяма степен е непроменен от своя предшественик, Sony X85J, тъй като използва същия 4k HDR процесор X1 и има много от същите функции, като същевременно подобрява някои от функциите си за игри, като диапазона на променливата честота на опресняване (VRR). Той използва същия интерфейс на Google TV като другите телевизори Sony, който има много приложения, налични за изтегляне, и ви дава достъп до Google Assistant. Той обаче няма същите функции, които имат моделите от по-висок клас, като локално затъмняване и S-Center вход за високоговорители, за да подобрите настройката на звука. За щастие се предлага в широк диапазон от размери, от 43 до 85 инча, което означава, че можете да намерите най-подходящия размер за вашите нужди.

Sony X85K

Телевизор Sony X85K

Преглед на характеристики и цени на всички вариации на модел Sony X85K – Sony 43X85K, Sony 50X85K, Sony 55X85K, Sony 65X85K, Sony 70X85K, Sony 85X85K

Преглеждайки спецификациите, виждаме, че X85K е LED LCD телевизор, използващ 100/120Hz VA панел със система за директно LED задно осветяване, докато задачите за обработка се изпълняват от познатия X1 4K HDR процесор. Телевизорът поддържа HDR10 и Dolby Vision, използва проста 2.0-канална аудио система с X-Balanced високоговорители и се предлага с най-новата версия на Google TV. За поредна година X85K е най-достъпният телевизор на Sony, който включва HDMI 2.1 портове, така че ако сте геймър с ограничен бюджет, това може да е идеалният избор за вас.

Тествахме 65-инчовия Sony X85K и резултатите са валидни и за всички размери, изброени по-долу. Единствените разлики са, че 43 и 50-инчовите модели имат малко по-различен дизайн в сравнение с по-големите размери, с крака, които са поставени по-близо едно до друго. Но какво всъщност намерихме в комплекта, освен телевизора:

 • Дистанционно
 • 2x AAA батерии
 • Захранващ кабел
 • 4x VESA адаптери за монтаж
 • Щипки за управление на кабели
 • Ръководство за потребителя

След изваждане от кутията установихме, че дизайнът му е много подобен на своя предшественик X85J, така и на тазгодишния X80K. Но като се вгледаме в дизайна им, можем да кажем със сигурност, че X85K заимства външния вид на X80K и в по-малка степен миналогодишното предложение, тъй като има някои незначителни разлики между двете, но не достатъчно големи, за да са от значение.

Като цяло качеството на изработката и материалите са обичайните, както бихте очаквали от телевизор на тази цена. Всичко изглежда здраво, но няма да получите нищо първокласно, което намираме в най-високите нива.

Гърбът на X85K е с познатия шахматен дизайн на Sony, за да го направи малко по-интересен, въпреки че това не е гледка, която ще гледате много често. Най-вдясно са портовете за свързване, което е от полза, тъй като няма да имате проблеми с използването им, ако телевизорът е монтиран на стената. В лявата част се намира конекторът за захранване, а в средата отворите за монтиране на стена VESA. Доста стандартно оформление сред много модели на Sony.

Телевизор Sony LED 55X85K, 55" (139 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, Клас G

По отношение на управлението на кабелите, единственото нещо, което получавате, са специални скоби, които се закрепват отзад на всеки крак, за да прокарате кабелите си през тях. Няма специални канали на задния панел или крака, през които да прокарват кабелите през тях.

Широко разположените пластмасови крачета поддържат добре телевизора и повдигат долната част на екрана на около 8 см от плота, така че поставянето на звукова лента отпред вероятно няма да я блокира, освен ако не е прекалено голяма.

Телевизор Sony LED 55X85K, 55" (139 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, Клас G

Sony X85K има добро качество на изработка и покрива стандарта за качество на Sony. Въпреки че има сравнително тънки рамки (1 см), благодарение на които екранът изглежда достатъчно добре. Измерената дебелина на Sony 55X85K е около 7.1 см, което е малко повече, отколкото бихме искали за стенен монтаж. Той е добре сглобен със стабилни крачета и качествена пластмаса.

Качество на изображението

Sony X85K има невероятно естествено съотношение на контраст. Той показва дълбоко черно в тъмна стая. Той обаче няма функция за локално затъмняване, която да го подобри.

Sony X85K има добра HDR яркост. Става достатъчно ярък за задоволително HDR изживяване, но без функция за локално затъмняване някои малки акценти не изпъкват на фона на останалата част от екрана.

Серията X85K използва процесора 4K HDR X1™, който наскоро видяхме и в X80K, и е по-малко ефективен от 2022 Cognitive Processor XR, който Sony рекламира толкова много. Всъщност в него не са забелязани революционни промени. Една от характеристиките му е HDR remastering, който анализира различни обекти на екрана и настройва контраста. Това е основната му разлика от устройствата от този клас, където контрастът се регулира само от една графика от тъмни до светли нюанси. X85K може да покаже изображение с по-голяма дълбочина и детайлност. Опцията Dynamic Contrast Enhancer автоматично настройва контраста според околната среда, за да осигури по-ясни и чисти цветове.

Телевизор Sony LED 55X85K, 55" (139 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, Клас G

Системата за подсветка е друга област, в която телевизорът Sony X85K заимства от по-ниския клас X80K. Така че виждаме Direct LED система без локално затъмняване, а вместо това Sony използва това, което нарича рамково затъмняване. Имайте предвид, че всички диагонали използват една и съща подсветка, така че тук няма разлика в размера като някои модели от 2020 г. като XH80.

Един от най-важните аспекти на всеки HDR телевизор е яркостта. Персонализираният режим на картина на X85K при максимална яркост достига пикове при около 530 нита в SDR теста за яркост с 10% бял прозорец на тъмен фон. SDR съдържанието няма много високи изисквания за яркост, така че тук всичко е наред и X85K е много добър в това. При 10% HDR тест, X85K успя да постигне 575 нита пикова яркост. И макар че не че нивата на HDR бяха лоши, телевизорът все още не е достатъчно ярък, за да изпъкне малките детайли, както трябва. По отношение на контраста, панелът VA се справя много по-добре, като черното става по-дълбоко и не изглежда сиво. Тук няма локално затъмняване, но не можете да искате повече от устройство от този клас.

Поради VA панела, ъглите на видимост на Sony X85K не са много добри. Sony внедрява определени технологии за борба с това в най-добрите си предложения, наречени X-Wide Angle и X-Anti Reflection. За съжаление, те могат да бъдат намерени само в предложения от по-висок клас като X95K. А въпросният модел запазва добро качество на изображението само до ъгли от 25-30 градуса.

В резултат на това телевизорът може да не е подходящ за използване в семейна стая, където много членове ще го използват от различни ъгли. В случай, че планирате да закупите този за тази цел, бихме ви препоръчали първо да го изпробвате, преди да вземете решение дали е достатъчно добър.

Що се отнася до HDR протоколите, няма изненади от Sony, тъй като все още нямаме HDR10+. Като цяло X85K поддържа стандартното трио от HDR протоколи, включително основния HDR10, който е необходим за възпроизвеждане на 4K UHD, HLG, който се използва в телевизионно излъчване, и накрая по-усъвършенствания Dolby Vision, който използва динамика.

X85K се предлага с поддръжка на широка цветова гама, което е едно от основните изисквания за гледане на HDR съдържание, тъй като може да направи цветовете да изглеждат по-живи и реалистични.

От гледна точка на спецификациите нищо не се е променило от миналата година, тъй като изглежда се използва същата технология. Една от тези технологии е това, което Sony нарича дисплей TRILUMINOS, което е технология, която телевизорът използва, за да покаже по-широка цветова палитра и по-естествени нюанси. X85K използва дисплея Triluminos PRO, за да бъдем точни.

Що се отнася до числата, измерихме 94% покритие в цветовото пространство DCI-P3, което е наистина добро, докато в по-широкото цветово пространство REC.2020 получихме покритие от 70%, което е в съответствие с категорията на този модел.

Като цяло изглежда, че X85K се представя малко по-добре от X85J от 2021 г., но разликата е твърде малка, за да се види с просто око, така че не очаквайте нищо голямо тук.

Телевизорът X85K използва 100/120Hz панел, което е добре. Но от друга страна, идва с по-ниския Motionflow XR 1000, тъй като няма новия когнитивен процесор XR. Възможно е да се използва или стандартната система за интерполация на движение, или интерполация с вмъкване на черна рамка (BFI) за гладко движение. Споменаваме, че X85K поддържа VRR от кутията.

Телевизорът също така използва 4K X-Reality PRO на Sony. Чрез използването на тази технология за обработка на картината X85K е в състояние да увеличава мащаба на всякакъв вид изходно съдържание до 4K без загуба на информация или въвеждане или артефакти на мащабиране. 4K X-Reality PRO използва различни техники за намаляване на шума, за да изостри и прецизира изображенията, докато моделите в изображенията се сравняват с моделите, съхранени в уникална база данни, за да се намери най-добрият нюанс, наситеност и яркост за всеки пиксел.

Както винаги правим в нашите ревюта, подложихме X85K на серия от тестове, като използвахме съдържание с по-ниско качество и разделителна способност, за да определим как всичко се показва в 4K. Това включва видеоклипове в 480p, 720p и 1080p заедно с излъчвания материал.

Имайте предвид, че качеството на изходния материал винаги е важно. Но от това, което видяхме, X85K надстрои всичко добре и не забелязахме необичайно поведение по време на тестването.

Системата Direct LED използва светлина зад включения VA панел, но е много по-малко способна от мини LED или дори FALD система, което означава много по-малко яркост, по-малка точност на светлината и по-нисък контраст, което означава, че черното ще изглежда по-сиваво от истинското черно .

Честно казано, не бяхме изненадани, тъй като наличието на Direct LED система е доста често срещано през последните няколко години в долната категория на Sony и в съответствие с това, което сме виждали в много други телевизори с подобна цена. Поне VA панелът в комбинация със системата за директно LED осветление прави X85K много по-малко податлив на каквито и да е големи проблеми с изгарянето, които измъчват много OLED модели.

Качество на звука

Аудиото е друга област, в която откриваме малки или никакви промени от модела от миналата година, тъй като повечето от компаниите са често използват същата аудио система и функции от миналогодишните си модели.

X85K използва стандартна 2.0-канална аудио система с 20 вата обща мощност. Отново е използвана басрефлексна система и заедно с техните X-балансирани високоговорители, както ги нарича Sony, те са се опитали да подобрят цялостния изход, без да променят много по отношение на използваната аудио настройка.

Преминавайки през различни видове съдържание, телевизорът е наистина способен, когато става въпрос за случайно гледане, но за нищо повече. Токшоута, новинарските емисии и спортът разкриха ясен диалог и добър общ обем. Филмите и телевизионните сериали звучат добре, но те губят цялата си кинематографична магия, тъй като няма никакво съраунд потапяне. Ако планирате да гледате филми на него ви съветваме да си вземете допълнително саундбар.

Този телевизор идва с поддръжка на Dolby Atmos и DTS. Но наличието на Dolby Atmos не означава, че телевизорът може да го възпроизвежда по начина, по който е предназначен. Също така имайте предвид, че Sony е единственият от големите три, който все още поддържа DTS аудио и през своя eARC порт може да прекара не само Dolby Atmos, но и DTS:X.

Свързаност

Тъй като HDMI портове 3 и 4 поддържат HDMI 2.1 с пълна честотна лента, ще бъдете ограничени до честотна лента на HDMI 2.0 с HDMI портове 1 и 2. Тъй като обаче един от HDMI 2.1 портовете служи и като eARC порт, не можете да използвате HDMI 2.1 честотна лента на множество устройства, ако вашият приемник е включен в eARC порта. Освен това тунерът на телевизора поддържа ATSC 3.0, което ви позволява да предавате ефирни 4k канали.

 • HDMI 4
 • USB 2
 • Цифров оптичен аудио изход 1
 • Аналогов аудио изход 3,5 мм 0
 • Аналогов аудио изход RCA 0
 • Компонентен вход 0
 • Композитен вход 1 (необходим е адаптер, не е включен)
 • Тунер (кабел/ант) 1
 • Ethernet 1
 • DisplayPort 0
 • IR In 1
 • SD/SDHC 0

Sony X85K няма аналогов аудио изход, така че не можете да свържете вашите слушалки или основни високоговорители, които използват аналогова връзка. За разлика от Sony X90K, той няма S-Center вход за високоговорители.

Възможностите за превключване на Sony 55X85K не са се променили. В специална ниша на задния панел първо виждаме два USB порта, единият от които е версия 3.0. Това е последвано от цифров оптичен аудио изход и мини жак за слушалки (известен още като аналогов видео вход). След това има четири HDMI порта, два от които са версия 2.1 с поддръжка на 4K/120 Hz, Ethernet порт и два антенни жака (евентуално един) за сателитни и наземни антени. Между другото, един от HDMI 2.1 портовете е с eARC. Ако използвате тази опция за свързване на звукова лента, ще има само един наличен порт, който може да се използва с конзоли от ново поколение. X85K идва с вграден Wi-Fi (802.11ac) и Bluetooth v4.2.

Основни функции

Подобно на предишния модел, X85K идва с Google TV, което е добавка към Android TV. Това прави ОС уникална както по външен вид, така и по функционалност. Интерфейсът е по-плавен, по-директен и лесен за навигация. Това, което Android има в изобилие, е масивната поддръжка на приложения. Чрез включения Google Play Store можете да намерите буквално хиляди заглавия.

Плейърът Chromecast също е наличен тук и ви дава възможност да предавате поточно съдържание от други джаджи директно към вашия телевизор. Гласовият контрол също присъства, но изглежда малко ограничен в сравнение с други конкурентни модели. Освен това е налично гласово търсене на Sony. Новият X85K има поддръжка на Bravia Cam. Този модул се продава отделно и ви помага да настроите оптимално звука и картината в зависимост от това къде се намирате спрямо телевизора.

Освен това можете дори да опитате да управлявате телевизора с помощта на жестове. Наличен е и вграден медиен плейър, който може да се използва за възпроизвеждане на различно видео и аудио съдържание от външна памет, свързана към USB портовете

Наличен е и вграден медиен плейър, който можете да използвате за възпроизвеждане на различно видео и аудио съдържание от външно хранилище, свързано към USB портовете. Поддръжката е доста добра за вграден плейър и нещата със сигурност са се подобрили много в сравнение с преди няколко години, когато тези вградени плейъри поддържаха само минимума.

Опитахме селекция от файлове и повечето от тях, които използват стандартни кодеци, се възпроизвеждат напълно добре. Имаме няколко файла, които не следват обичайните стандарти и те не успяха да се възпроизведат правилно, но това можеше да се очаква. Повечето други файлове нямаха никакви проблеми.

Sony също добави поддръжка за Apple Airplay 2 и HomeKit. С Airplay 2 можете да предавате поточно съдържание от други устройства на Apple на вашия телевизор, докато HomeKit ви позволява да контролирате определени аспекти на телевизора през вашето мобилно устройство. Освен това, ако сте фен на Apple, тогава имайте предвид, че X85K поддържа Apple TV, която е услугата за онлайн стрийминг на Apple, за да имате пълния пакет на Apple. Така че, в случай че предпочитате продуктите на Apple, X85K със сигурност ще ви покрие в това отношение.

Дистанционно

Дистанционното на Sony X85K е малко по-различно от предишните дистанционни на Sony. Той няма цифрова клавиатура, а вместо това има бутон „123“, който показва виртуална цифрова клавиатура. В резултат на това актуализираното дистанционно се чувства по-малко претрупано и по-лесно за ежедневна употреба.

Вграденият микрофон ви дава достъп до Google Assistant и можете да го помолите да промени входовете, да търси съдържание и да отваря приложения. Трябва да се уверите, че имате активиран Bluetooth на телевизора, за да работи гласовият асистент.

Телевизор Sony LED 55X85K, 55" (139 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, Клас G

Дистанционното за 2022 г., което Sony използва, е едно и също в цялата им гама, като единствената разлика е във външния му вид, като по-премиум моделите получават метално вместо пластмасовото, което намираме в повечето модели от среден и нисък клас.

Наистина харесахме дистанционното на Sony от 2021 г., но честно казано имаше твърде много бутони, като много от тях никога не бяха използвани. Така че правенето на дистанционното управление по-малко и по-просто беше правилното нещо и ние наистина харесваме това, което са измислили. Друг плюс е, че той е абсолютно същият като този, използван в премиум моделите, така че да не се чувствате сякаш нещо ви липсва.

Нашето мнение за продукта

X85K е абсолютно същият като X80K и много подобен на X85J. Качеството на изработката е достатъчно добро за цената си, материалите са стандартни за тази категория и новото дистанционно е хубав комплимент, когато става въпрос за функционалност. Това като цяло е добър телевизор, който предлага усъвършенствани функции за игри като честотна лента на HDMI 2.1 и поддръжка на променлива скорост на опресняване без премиум цена. Въпреки това, ако не ви пука за игри, други телевизори са по-евтини и се представят подобно. По принцип е идентичен на Sony X85J, така че въпреки че все още можете да намерите X85J на по-евтина цена, по-добре е да изберете това, докато цената на X85K падне.

За:

 • Удивително естествено контрастно съотношение;
 • Страхотна SDR пикова яркост;
 • Отраженията от умерени източници на светлина не разсейват;
 • Няма проблеми при мащабиране на съдържание с по-ниска разделителна способност.

Против:

 • Посредствена HDR яркост;
 • Тесни ъгли на видимост;
 • Няма звуково потапяне.
Sony 43X85K

Sony 43X85K

Телевизор Sony 43X85K, 43″ (108 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, Клас F

Sony 50X85K

Sony 50X85K

Телевизор Sony 50X85K, 50″ (126 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, Клас F

Sony 55X85K

Sony 55X85K

Телевизор Sony 55X85K, 55″ (139 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, Клас G

Sony 65X85K

Sony 65X85K

Телевизор Sony 65X85K, 65″ (164 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, Клас F

Sony 75X85K

Sony 75X85K

Телевизор Sony 75X85K, 75″ (189 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, Клас F

Sony 85X85K

Sony 85X85K

Телевизор Sony 85X85K, 85″ (215 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, Клас F