Ревю на телевизор TCL C735 QLED

Дори ако бюджетът ви е ограничен, то все още може да си купи добър телевизор и моделът, който разглеждаме доказва това. QLED 4K телевизорите TCL C735 предлагат повече от прилично качество на картината и пълна Smart TV среда на много конкурентна цена. От ревюто на TCL 55C735 ще се опитаме да ви запознаем с неговите предимствата и нещата, с които трябва да направите компромиси.

Телевизор TCL QLED C735

Телевизор TCL C735 QLED

Преглед на характеристики и цени на всички вариации на модел TCL C735 QLED – TCL 55C735, TCL 65C735, TCL 75C735, TCL 85C735, TCL 94C735

TCL C735 е едно от най-изкушаващите Mini LED телевизори през 2022 г., предлагайки стойностно предложение със своя QLED VA панел и технологии за подобряване на цветовете и пълна гама от HDR функции за картина. Той се предлага в пет разновидности 55, 65, 75, 85 и 94-инчови размери на екрана, като ние разгледахме 55-инчовия модел, който може да бъде намерен на една много прилична цена в момента.

Прегледахме TCL 55C735 и като се има предвид, че другите размери на екрана използват подобни панели, производителността трябва да е сравнително подобна, но не можем да гарантираме, че ще бъде така предвид обичайните разлики между LCD панелите.

Още при разопаковането на телевизора се забелязва красивия външен вид. От страни телевизорът изглежда много тънък, като по-дебелата част, съдържаща електрониката и конекторите, заема относително малко част от задния панел. Отпред на дисплея липсват рамките отстрани и отгоре, единствено отдолу е поместена тънка линия в цвят на титан, която допълва дизайна.

Основата се състои от стабилна стойка, която се поставя в средата, докато при двата най-големи размера присъстват два крака, които са разположени в двете краища.

Качество на изображението

Този модел има 4k резолюция, който вдъхва живот на детайлния дисплей с безупречно качество на картината, събуждайки безкрайното въображение на сетивата ви за вашето удоволствие от гледането.

TCL C735 QLED също използва Direct LED подсветка зад LCD панела. Осигурява равномерно количество светлина по целия екран.

55C728 използва Quantum Dot Direct LED задно осветяване с VA панел. Реалният контраст на панела е 60000:1, което означава, че може да има 5999 нюанса на сивото между най-тъмното черно и най-бялото бяло. Тъй като няма локално затъмняване, контрастът остава практически непроменен. Панелът има много добра равномерност както при тъмни, така и при ярки изображения.

Панелът е оценен на 330 нита (100% от панела) и нашите тестове потвърдиха това. Не е прекалено светъл и е най-добре да се гледа в малко по-тъмни стаи.

В сравнение с C635, този модел има Dolby Vision IQ. Това все още са същите DV метаданни, но панелът има светлинен сензор за регулиране на качеството на картината, за да отговаря на средата на околната светлина.

Ако говорим за ъгли на видимост, те не са толкова добри, колкото IPS телевизорите. Производителя твърди, че може да се гледа при 178° градуса, но реалността е друга – около 120° преди цветовете да започнат да се избледняват и 145° преди да стане невидимо. Затова е най-добре да гледате този телевизор перпендикулярно на екрана.

Забавянето на входа е 16,6 ms при гледане на 4K 60Hz съдържание. Нещо повече, панелът има променлива честота на опресняване до 144Hz. Всичко това, плюс наличието на ALLM и VRR, означава, че телевизорът е чудесен за геймърите.

В много отношения C735 прилича на по-големия си брат, C835. Въпреки това, по отношение на обработката на изображения, той е по-сходен с предшественика си, C728. Няма наистина съществени подобрения, но представянето е много добро.

Основните цветове на нашите тестове, червено, зелено и синьо (RGB), са близо до 100% точни. Вторичните и третичните цветове (като тоновете на кожата) са малко по-добри от C635 – вероятно поради подобрената мощност на обработка.

Методите, базирани на машинно обучение и невронни мрежи, осигуряват отлични резултати при мащабиране. Намаляването на шума е добро за премахване на случаен шум, но не винаги се справя с MPEG шума в силно компресирано видео. Функцията за намаляване на трептенето активира интерполацията на движение, така че изображенията вече да не треперят.

В тази област телевизорът TCL C735 отстъпва на по-скъпите модели. Пиковата яркост е 365 нита. Това е доста под 540 нита, които бихме искали да видим като минимум за истински HDR ефект. Телевизорът може да покаже тази стойност в прозорец от 10% на напълно бял екран. С по-малки прозорци, той компресира малко светлинния поток, за да запази по-добре черното.

Когато е активирате „Dynamic Tone Mapping“, устройството зачита HDR метаданните и показва бели детайли до 400 нита. Освен това той анализира всяко изображение, за да го покаже оптимално, което осигурява много добри резултати. 55C735 поддържа добра интензивност на цветовете, нюанси и бели детайли.

Ограничената пикова яркост обаче леко разваля общата картина. Няма отблясъци от светлините, но цялостният характер на HDR изображенията е много добре запазен. Освен това телевизорът C735 поддържа Dolby Vision, HDR10+, HLG, HDR10 и Dolby Vision IQ. Тази универсална поддръжка гарантира, че потребителят гледа най-доброто HDR изображение.

Качество на звука

Звуковото решение 2 x 10W има подпис на Onkyo, който може да се намери в долния десен ъгъл на панела. Но въпреки името на известен аудио производител, звукът е малко разочароващ. Производителността на 55C735 отговаря на очакванията на средния клас, ако не изисквате максимален обем от него. Звукът е добър, ако гледате токшоу или слушате лека музика, но хубавото свършва до там.

Филми със солиден саундтрак или малко по-силна музика няма да имат желания ефект. Повечето предварителни настройки на звука често влошават нещата. Ако увеличите звука твърде много, веднага можете да чуете компресията. Ако искате редовно да се наслаждавате на звука от филми, тогава трябва да помислите за закупуване на отделен Saundbar.

Както казахме по-горе може да избирате сред няколко предварителни настройки Standard / Movie / Music / Voice / Game / Sports / Dynamic, а усилвателят на баса има предварителни настройки On / Low / Middle /High.

Свързаност

Връзките са почти същите като на TCL C835. Изключение прави липсата на един HDMI порт. От трите порта единият е HDMI 2.1. Той осигурява 48Gbps честотна лента (HDMI 1 и 2) и поддържа 4K@120, ALLM, VRR и eARC.

Има също един USB 2.0 порт, композитен вход, два конектора за антена, оптичен цифров изход и 3,5 мм изход за слушалки. В допълнение, панелът е оборудван с Ethernet RJ45 порт за линейна интернет връзка и CI+ 1.4 слот. WiFi и Bluetooth безжични връзки за свързване на мишка/клавиатура или безжични слушалки допълват списъка.

Докато HDMI eARC 4K@50Hz е достатъчен за предаване на некомпресиран Dolby Atmos към звуковата лента, не е достатъчен за предаване на некомпресиран Dolby Vision до телевизора. Включете всякакви външни устройства със съдържание директно в телевизора.

Основни функции

Телевизорът TCL C735 се захранва от четириядрен процесор ARM Cortex-A73 с 3 GB RAM и Mali-G52 MP GPU. Чипсетът е достатъчно мощен, за да осигури страхотно изживяване с Google TV. Инсталирането става за миг с помощта на приложението Google Home. Google TV се разшири значително в сравнение с 2021 г.

С вградената Google TV можете да изтегляте приложения за много популярни стрийминг услуги или да предавате към притурката чрез Google Chromecast.

От фабричните настройки има Amazon Prime Video, Disney + и Apple TV. Препоръките за съдържание също са разделени на полезни категории като научно-фантастични филми, трилъри и т.н. Гамата от приложения на Google TV все още е една от най-изчерпателните.

Можете също да използвате телевизора, за да правите или получавате видео разговори с Google, въпреки че изглежда, че ще трябва да свържете своя собствена уеб камера тук.

Дистанционно управление

Двете включени дистанционни управления са същите като на TCL C835. Старото дистанционно, което се разпознава по цифровия блок, може да бъде премахнато веднага. Новото дистанционно е много по-удобно. В крайна сметка той е ясно насочен към зрителя, който гледа стрийминг. Дистанционното работи чрез Bluetooth. Ограниченият брой клавиши го прави лесен за използване.

Функции като Quick Settings, Previous App или Game Bar също могат да бъдат достъпни с един клавиш. Можете също да използвате управлението чрез гласови команди през вградения микрофон на дистанционното управление. От шестте преки пътища само четири са наистина полезни: YouTube, Netflix, Prime Video и медийният плейър TCL.

Нашето мнение за продукта

TCL C735 има отлично качество на картината за телевизор от среден клас, но идва с ограничения. HDR съдържанието не е достатъчно ярко, а в допълнение, малко разочарование носи лошо качество на звука. Google TV постигна голям напредък, но някои разширени опции за персонализиране, като отделен акаунт за TCL, може да се окажат прекалено досадни за потребителя. Въпреки своите негативи този телевизор осигурява отличен контраст, въпреки че трябва да се имат предвид ъглите на видимост, когато гледате тъмни изображения. Телевизорът е много добре калибриран както в SDR, така и в HDR. Това прави възможно да се възползвате максимално от неговия хардуер, особено в HDR, където отличното картографиране на тоновете компенсира ограничената пикова яркост. Отличната обработка на изображения и приличната яснота на движението са плюс, независимо какво съдържание гледате. Геймърите получават основната HDMI 2.1 свързаност и функции за игри. TCL също определи страхотна цена за C735. Съотношението цена/качество е основното предимство на този телевизор.

Предимства:

 • 144Hz QLED панел с поддръжка на 4K/120 и много функции за игри;
 • HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision и Dolby Vision IQ;
 • Прилично качество на изображението;
 • Добро движение и прилично мащабиране;
 • Добро калибрирано изображение;
 • Google TV.

Недостатъци:

 • Няма поддръжка за Freeview Play или BBC iPlayer;
 • Лоши ъгли на видимост;
 • Известно замъгляване и ефект на мръсния екран (DSE);
 • Черните са посредствени, когато гледат на тъмно;
 • Желателно е да добавете звукова лента с Dolby Atmos за много по-добър цялостен звук.
TCL 55C735

TCL 55C735

Телевизор TCL QLED 55C735, 55″ (139 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, 100 Hz, Клас G

Най-продаван
TCL 65C735

TCL 65C735

Телевизор TCL QLED 65C735, 65″ (164 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, 100 hz, Клас F

TCL 65C735

TCL 75C735

Телевизор TCL QLED 75C735, 75″ (191 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, 100 Hz, Клас G

TCL 65C735

TCL 85C735

Телевизор TCL QLED 85C735, 85″ (215 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, 120 Hz, Клас G

TCL 65C735

TCL 98C735

Телевизор TCL QLED 98C735, 98″ (248 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, 100 Hz, Клас G