Ревю на робот прахосмукачка iRobot Braava Jet 240


iRobot Braava Jet 240 е малък робот прахосмукачка, който почиства и забърсва подове и е най-евтината опция в гамата на iRobot. Предназначен е за по-малки пространства като има опция за мокро почистване с използване на разнообразни видеове подложки за по-ефективно.

iRobot Braava Jet 240

iRobot Braava Jet 240 (Бял)

Робот прахосмукачка iRobot Braava Jet 240, iAdapt 2.0, 3 програми, Бяла

Основни характеристики

За разлика от iRobot Braava 380 Turbo на iRobot, който покрива по-широка зона повърхност, Jet има вградена навигационна система и допълнителен режим на почистване (влажно почистване). 

За да бъде ясно, Braava Jet 240 е робот за почистване, но няма функция за засмукване.

Със своите компактни размери Jet 240 се причислява към компактните роботи и освен това е в квадратен размер с бяло-синьо цветова схема. Компактните форми го правят лесен за пренасяне, а освен това дръжката му отгоре спомага за това. 

В горната част се намира и син бутон Clean, с който може да стартирате и спирате сесиите. Може също така да задържите бутона, за да настроите виртуална бариера, която е невидима граница, която роботът няма да премине.

Ако повдигнете дръжката отгоре ще намерите капачката на резервоара за вода и превключвател за изваждане на подложката за почистване. На гърба се намира отделение за батерията, докато отпред е разположена дюзата за пръскане с вода. Отдолу ще намерите сензори за височини и сензор, който разпознава какъв тип почистваща подложка е прикрепен.

Jet 240 има три вида режими на почистване: мокро почистване, влажно почистване и сухо почистване. Животът на батерията варира в зависимост от избрания тип почистване.

Мокрото почистване изразходва най-бързо заряда на батерията, защото роботът пръска вода, вибрира и се движи по по-сложен модел. Той може да почисти помещение до 15 квадратни метра в режим на мокро почистване и до 18.5 квадратни метра при влажно или сухо почистване.

За сравнение Braava 380 turbo може да почисти помещение до 100 квадратни метра, което го прави по-добър избор за по-големи къщи или апартаменти.

Jet се предлага с акумулаторна литиево-йонна батерия със зарядно устройство и две подложки за мокро, влажно и сухо почистване. Допълнителните подложки за почистване се предлагат в опаковки от по десет и могат да бъдат закупени отделно след като ви потрябват. 

Батерията е отделена от робота, така че трябва да я поставите в зарядното устройство, да го включите в контакта и да изчакате да се зареди, като зареждането отнема около два часа, за да достигне пълният си капацитет. Индикаторна лампа на батерията мига в жълто при зареждане и свети в зелено след зареждане.

След като батерията е инсталирана, трябва да изберете подложка за почистване, да обърнете робота с главата надолу и плъзнете подложката в него, докато чуете щракване. Jet автоматично знае кой режим да използва въз основа на подложката, която прикрепяте отдолу.

Ако изберете влажна подложка за почистване или мокра подложка за почистване, също трябва да напълните робота с вода. Контейнера за вода е с капацитет 150 мл. За целта повдигнете дръжката отгоре, отворете капачката на резервоара и бавно я напълнете с топла вода. iRobot предупреждава да не използва никаква течност, различна от вода, тъй като потенциално може да запуши дюзата за пръскане и да развали роботът.

Поставете Braava в зоната, която искате да избърше или почисти, на около метър от стените. Натиснете бутона за почистване, след като го събудите и отново, за да започнете сесия за почистване.

След като приключи, Jet се връща към началната си точка, където можете да го вземете. Може да извадите почистващата подложка, без да я докосвате, като повдигнете дръжката и издърпате ключа за изваждане на подложката назад. iRobot казва, че трябва да източите резервоара за вода, преди да приберете робота.

Може също така да констатираме, че роботът работи много тихо, така че лесно можете да проведете разговор или да гледате телевизия, когато е включен. Единственият шум, който чувате, е леко бръмчене, когато той пръска вода.

Вградената iAdapt навигация на iRobot избягва стени, мебели и стълби, за гладко и безопасно почистване с резултати  на които можете да разчитате.

С мобилната апликация iRobot HOME можете да контролирате прахосмукачката и да стартирате почистването от всяко кътче на вашия дом.

Виртуалният сензор за стена ви позволява да ограничите робота до специфичен радиус на почистване, за надеждна и лесна навигация, която предотвратява допир с жици или деликатни мебели.

Нашето мнение за продукта

iRobot Braava Jet 240 е малък, тих и сравнително евтин уред, който ще ви свърши перфектна работа при почистването на подовете в домът ви. Все пак не успява да се справи с почистването на по-упоритите петна, така че от време на време ще трябва да почиствате и самостоятелно. Това един от най-евтините роботи от iRobot и е добра покупка за всеки, който живее в малко пространство и иска да го поддържа чисти и уютно всеки ден, като полага минимални усилия за това. 

iRobot Braava Jet 240

iRobot Braava Jet 240 (Бял)

Робот прахосмукачка iRobot Braava Jet 240, iAdapt 2.0, 3 програми, Бяла