Ревю на робот прахосмукачка Roborock Cleaner S5 MAX


От пускането си преди няколко години, серията Roborock на китайския производител Xiaomi ни впечатли със своите свръх модерни роботи прахосмукачки, които не отстъпват на по-скъпите марки в тази категорията. Roborock Cleaner S5 MAX е най-новото предложение на марката и смеем да кажем, че за момента е едно от най-добрите предложения в този ценови клас.

Roborock Cleaner S5 MAX

Roborock Cleaner S5 MAX (Бял)

Робот прахосмукачка Roborock Cleaner S5 MAX, WiFi, Прахосмукачка и моп, Smart top-up, Навигация LiDar, Виртуална стена, Зона no mop, Бял

Roborock Cleaner S5 MAX

Roborock Cleaner S5 MAX (Черен)

Робот прахосмукачка Roborock Cleaner S5 MAX, WiFi, Прахосмукачка и моп, Smart top-up, Навигация LiDar, Виртуална стена, Зона no mop, Черен

 

Основни характеристики

Това е идеалният избор за вас, ако имате нужда от ефективна и надеждна робота прахосмукачка, която ще се погрижи за повишаване на чистотата и уюта у вашият дом, при това на супер цена.

S55 MAX се предлага със същия тънък и елегантен дизайн като S55 и има същия черен цвят.

Използваните материали са качествени, а конструкцията му е много стабилна и здрава.

Той разполага с 2 бутона за управление, които позволяват използването на робота без приложението Mi Home.

От обратната страна, под капака е контейнерът за събиране вода с капацитет 280 мл и този на отпадъци с капацитет 460 милилитра, достатъчни за почистване на доста обширна повърхност.

Ако случайно забравите да изпразните контейнера, няма проблем, той идва със сензор, който ви предупреждава, когато е пълен.

В близост до контейнера за събиране на отпадъка има и аксесоарът за почистване на косми, удобен за използване, когато е необходимо.

Роботът се задвижва от две моторизирани колела, които имат много добро сцепление, независимо от покритата повърхност.

Височината на робота е само 9.65 см, което  означава, ще може да минава под всяка по-висока мебел. Перфектен е за почистване под дивани, легла и гардероби.

Прагове на врати и килими с височина до 2 см не представляват проблем за S5 MAX – той минава лесно през и над тях и ги почиства.

Открийте напълно безпроблемно почистване за всякакви повърхности, като позволите на тази лесна за използване робот прахосмукачка да върши работата вместо за вас.

Основни функции

След като изтеглите приложението Mi Xiaomi на вашия смартфон може да управлявате и планирате времето за включване и почистване на робота.

Притежава и сменяеми мопове, които са идеални за попиване и по-добро забърсване.

Виртуалният сензор за стена ви позволява да ограничите робота до специфичен радиус на почистване, за надеждна и лесна навигация, която предотвратява допир с жици или деликатни мебели.

Функцията за автоматично зареждане означава, че когато батерията е на изчерпване, то Roborock автоматично се премества в докинг станцията си, за да я презареди. След като бъде напълно заредена, прахосмукачката се връща на последно си местоположение и продължава почистването.

Четките са същите като от първото поколение и са доста добри. Филтърът HEPA може да се мие, така че ако го намокрите, няма да е проблем. Може да се измие под водна струя,  да се изсуши и да се използва отново.

Робота е оборудван с бронята за смекчаване на удари, който успява лесно да абсорбира ударите и в същото време предотвратява надраскването на мебелните.

S5 Max напълно интегрира почистване с другите усъвършенствани функции на робота и позволява по-прецизно управление на водата в приложението Mi Home.

S5 Max добавя и селективно почистване на помещенията, функция, която беше налична само за моделите S6.

Отвъд тези подобрения S5 Max пренася повечето функции и дизайнерски стил от по-ранните модели. Това включва LiDAR картографиране, изсмукване на 2000Pa, зонално почистване и гласов контрол чрез смарт асистентите Alexa и Google Assistant.

Но все пак имайте предвид това, че поради наличието на сензори за стълби, роботът може да не работи на някои по-тъмни настилки – като черни килими, тъмни плочки и други тъмни повърхности!

Настройки и използване

Още в самото начало трябва да изтеглите приложението Mi Home и да създадете или да влезете в акаунта си. След като добавите устройството, приложението ви подканва да го свържете към вашата Wi-Fi мрежа.

За да започнете работа по почистване, докоснете бутон с три квадрата и знак плюс в долната част на приложението, за да изберете режима на почистване и нивото на водата.

Имате възможност да зададете до пет нива на засмукване от „нежно“ до „макс“ и четири нива на вода, включително опция за сух моп. След това докоснете бутона Clean, за да изпратите S5 Max да почиства.

Може да добавяте зони за почистване към картата на всяка стая. Очаквайте първото почистване да бъде най-дълго и най-малко ефективно, тъй като роботът ще научи оформлението на стаята и ще изгради карта.

Когато това приключи, приложението ще ви покаже областта, покрита от робота, и пътя, който е изминал през него. Следващите почиствания стават по-ефективни и по-кратки, тъй като роботът става по-запознат със стаята.

Със запазена карта на стаята можете да кажете на робота да почиства само определени части от стаята и да се пази от други. Първото се прави чрез добавяне на зони към картата: Докоснете бутона Zone, плъзнете ограничителното поле към зоната, която искате да почистите, и я оразмерете.

Можете да създадете няколко зони, като докоснете бутона „добавяне“. За да създадете виртуални бариери, изберете No-go Zone и маркирайте тези зони на картата.

Както при предишните модели Roborock, S5 Max ви позволява да почиствате до няколко нива, ако живеете в къща. Това включва зони както с килим, така и с твърд под. С времето роботът ще успява да почисти цялата зона за около 30 минути с едно зареждане. Стига да използвате настройката за „балансиран режим на почистване“.

Ако зададете на робота да всмуква с по-голям капацитет, то това ще изтощи батерията по-бързо. Това ще изиска роботът S5 Max да се върне сам в докинг станцията си и да удължи продължителността на почистването.

Единствено може да настроите допълнително мощността, ако роботът трябва да се справи с килими, като S5 Max е в състояние сам да открие килимите и да увеличи смукателната мощност при тях.

Резултатите от измиването са не отстъпват на флагмана Roborock S6. Роботът почиства достатъчно равномерно и прилага достатъчно налягане, за да се вземат дори петната. Това не елиминира напълно необходимостта от ръчно чистене на пода с парцал, но неминуемо намалява честотата, която трябва да го правите.

S5 Max почиства добре без надзор, докато правите други неща. Приложението ви позволява повече или по-малко контрол. В менюто с настройки има виртуално дистанционно, което можете да използвате за ръчно насочване на почистването на робота.

Има и функция за планиране, която ви позволява да зададете начален час и режим на почистване и да ги прилагате към отделни дни от седмицата.

Известие в приложението ви предупреждава, ако S5 Max изпадне в проблем. Приложението Mi Home също съхранява пълна история на почистването, проследява живота на четките, филтъра и други консумативи и ви позволява да споделяте робота с други потребители във вашето домакинство.

Разликите между Roborock S5 и S5 MAX

Обновеният модел S5 MAX има някои ключови актуализации спрямо предходния модел S5, които го прявят по-интелигентен и по-ефективен от него.

В същото време има много повече прилики, отколкото разлики между двата модела, но все пак подобренията на S5 Max го изкарват на по-високо ниво.

  • S5 Max използва алгоритъма на адаптивен маршрут на Roborock, който липсва при стандартния модел S5.
  • S5 Max има селективно почистване в стаята, докато стандартният модел няма.
  • S5 Max позволява да настройвате робота да почиства във всяка отделна стая с прахосмуче, почистване чрез мопа с различно ниво на вода и препарат и да задавате зони без почистване чрез моп.
  • MAX има по-модерното картографиране и навигация, което позволява до почиства с 20% по-бързо от предшественика си.
  • Обновеният модел S5 Max има преработена функция за почистване и по-голям резервоар за вода от този в стандартния модел.
  • S5 Max не разлива вода при разклащане, докато базовият модел понякога го прави.

Нашето мнение е ясно, че по-новият модел S5 Max се справя по-добре и със сигурност е по-добрият робот. С Max включва всичко добро от предходния модел S5, докато има и специфични подобрения. Стандартният модел е добър избор за вас, ако имате по-малък дом и не се нуждаете от разширените функции (като да настройвате на нивото на водата в за всяка стая и почистване на по-големи площи). Ако искате увеличение на скоростта на почистване с 20% и най-новите технологии, то S5 Max е вашият избор.

Нашето мнение за продукта

Roborock става все по-добър със всяка по-нова версия. Обмислените подобрения на функциите и на производителността правят S5 Max най-добрият робот от серията досега. Ако домът ви има множество подови повърхности, това може значително да облекчи товара ви за почистване. S5 MAX ще ви осигури удобството от което се нуждаете във вашето забързано ежедневие. Опитайте автоматичното почистване с пълна увереност и лекота, като делегирате работата на перфектния ежедневен партньор за почистване. Удобният интерфейс осигурява лесно настройване на функциите за почистване. Този робот може да бъде вашият верен помощник при почистването на дома ви, при това сега на супер цена.

Roborock Cleaner S5 MAX

Roborock Cleaner S5 MAX (Бял)

Робот прахосмукачка Roborock Cleaner S5 MAX, WiFi, Прахосмукачка и моп, Smart top-up, Навигация LiDar, Виртуална стена, Зона no mop, Бял

Roborock Cleaner S5 MAX

Roborock Cleaner S5 MAX (Черен)

Робот прахосмукачка Roborock Cleaner S5 MAX, WiFi, Прахосмукачка и моп, Smart top-up, Навигация LiDar, Виртуална стена, Зона no mop, Черен