Ревю на робот прахосмукачка Roborock S6 MaxV


От пускането си преди няколко години, серията Roborock на китайския производител Xiaomi ни впечатли със своите свръх модерни роботи прахосмукачки, които вече не отстъпват по нищо на марка като iRobot. Roborock S6 MaxV е новият флагман на марката за 2020 година и смеем да кажем, че за момента е едно от най-добрите предложения в този ценови клас.

Roborock S6 MaxV

Roborock S6 MaxV (Черен)

Робот прахосмукачка Roborock S6 MaxV, ReactiveAI, Навигация LiDAR, 5200 mAH, Автономия 3 ч, Moп, WiFi, Черен

Основни характеристики

Roborock S6 MaxV е идеалният избор за вас, ако имате нужда от ефективна и надеждна робота прахосмукачка, която ще се погрижи за повишаване на чистотата и уюта у вашият дом, но при положение, че сте готови да платите по-висока цена.

Това е и най-мощната прахосмукачка робот на компанията Xiaomi  досега, с 2500Pa всмукателна мощност.

Тя се предлага с тънък и елегантен дизайн подобен на S5 MAX в черен и бял цвят.

Използваните материали са качествени, а конструкцията му е много стабилна и здрава и това е нормално, като се има предвид, че това е флагмана на марката.

Той разполага с 3 бутона за управление, които позволяват използването на робота без приложението Mi Home.

От обратната страна, под капака е контейнерът за събиране вода с капацитет 300 мл и този на отпадъци с капацитет 460 милилитра, достатъчни за почистване на доста обширна повърхност.

Ако случайно забравите да изпразните контейнера, няма проблем, той идва със сензор, който ви предупреждава, когато е пълен.

В близост до контейнера за събиране на отпадъка има и аксесоарът за почистване на косми, удобен за използване, когато е необходимо.

Роботът се задвижва от две моторизирани колела, които имат много добро сцепление, независимо от покритата повърхност.

Височината на робота е само 9.65 см, което  означава, ще може да минава под всяка по-висока мебел. Перфектен е за почистване под дивани, легла и гардероби.

Прагове на врати и килими с височина до 2 см не представляват проблем за S6 MaxV – той минава лесно през и над тях и ги почиства.

Открийте напълно безпроблемно почистване за всякакви повърхности, като позволите на тази лесна за използване робот прахосмукачка да върши работата вместо за вас.

ReactiveAI

Roborock S6 MaxV идва с революционна двойна камера отпред  добавяйки разширени функции на сензорната система носеща повече спокойствие от всякога.

Roborock S6 MaxV

Интелигентната система за избягване на препятствия ReactiveAI прави автоматично избягване на препятствия.

Не случайно бозайниците в природата имат по две очи – стереоскопичното зрение означава възприемане в дълбочина.

Използвайки две камери, Roborock S6 MaxV не само вижда пречки по пътя си, но и преценява тяхното местоположение и размери и пренасочва хода си около тях.

Освен това камерите са снабдени и с инфрачервени изображения и могат да виждат през тъмното.

ReactiveAI се захранва от процесор Qualcomm® APQ8053, който се представя с 50% по-добре от този, вграден в модела S6, задвижвайки революционната невронна мрежа Tensorflow, използваща най-новата архитектура за дълбоко обучение.

Той е обучен на десетки хиляди изображения от реалния свят, така че може да разпознава и избягва обичайните опасности за дома, които могат да изпреварят други роботи.

От обувки до пиедестали, кабели и други, дори и изпражненията на домашния ви любимец.

Roborock S6 MaxV

Възприемането на дълбочина означава, че S6 MaxV избягва повече от това, което разпознава.

Всеки обект – до 5 см и 3 см височина – може да се види и заобиколи.

Роботът спокойно ще работи около забравени играчки, купички за домашни любимци и други – идеален за натоварени домове.

Когато става въпрос за камера в дома, поверителността и сигурността са от решаващо значение.

Всяко изображение на ReactiveAI процеси се улавя и изтрива за миг.

Не само това, S6 MaxV е сертифициран от TUV Rheinland като безопасен умен продукт за дома и пази данните ви сигурни и защитени.

Основни функции

След като изтеглите приложението Mi Xiaomi на вашия смартфон може да управлявате и планирате времето за включване и почистване на робота.

Притежава и сменяеми мопове, които са идеални за попиване и по-добро забърсване.

Виртуалният сензор за стена ви позволява да ограничите робота до специфичен радиус на почистване, за надеждна и лесна навигация, която предотвратява допир с жици или деликатни мебели.

Функцията за автоматично зареждане означава, че когато батерията е на изчерпване, то Roborock автоматично се премества в докинг станцията си, за да я презареди. След като бъде напълно заредена, прахосмукачката се връща на последно си местоположение и продължава почистването.

Четките са същите като от първото поколение и са доста добри. Филтърът HEPA може да се мие, така че ако го намокрите, няма да е проблем. Може да се измие под водна струя,  да се изсуши и да се използва отново.

S6 MaxV напълно интегрира почистване с другите усъвършенствани функции на робота и позволява по-прецизно управление на водата в приложението Mi Home.

Може да добавяте и селективно почистване на помещенията, функция, която беше налична само за моделите S6.

Отвъд тези подобрения S6 MaxV пренася повечето функции и дизайнерски стил от по-ранните модели. Това включва LiDAR картографиране със смукателна мощност от 2500Pa, зонално почистване и гласов контрол чрез смарт асистентите Alexa и Google Assistant.

Настройки и използване

Още в самото начало трябва да изтеглите приложението Mi Home и да създадете или да влезете в акаунта си. След като добавите устройството, приложението ви подканва да го свържете към вашата Wi-Fi мрежа.

За да започнете работа по почистване, докоснете бутон с три квадрата и знак плюс в долната част на приложението, за да изберете режима на почистване и нивото на водата.

Имате възможност да зададете до пет нива на засмукване от „нежно“ до „макс“ и четири нива на вода, включително опция за сух моп. След това докоснете бутона Clean, за да изпратите Roborock S6 MaxV да почиства.

Може да добавяте зони за почистване към картата на всяка стая. Очаквайте първото почистване да бъде най-дълго и най-малко ефективно, тъй като роботът ще научи оформлението на стаята и ще изгради карта.

Когато това приключи, приложението ще ви покаже областта, покрита от робота, и пътя, който е изминал през него. Следващите почиствания стават по-ефективни и по-кратки, тъй като роботът става по-запознат със стаята.

Със запазена карта на стаята можете да кажете на робота да почиства само определени части от стаята и да се пази от други. Първото се прави чрез добавяне на зони към картата: Докоснете бутона Zone, плъзнете ограничителното поле към зоната, която искате да почистите, и я оразмерете.

Можете да създадете няколко зони, като докоснете бутона „добавяне“. За да създадете виртуални бариери, изберете No-go Zone и маркирайте тези зони на картата.

Както при предишните модели Roborock, S6 MaxV ви позволява да почиствате до няколко нива, ако живеете в къща. Това включва зони както с килим, така и с твърд под. С времето роботът ще успява да почисти цялата зона за около 30 минути с едно зареждане. Стига да използвате настройката за „балансиран режим на почистване“.

Roborock S6 MaxV

Чрез приложението може да отключите набор разширени функции за почистване. Може да задавате специфични графици за почистване на отделни стаи с мопа.

Почистване на цялата стая с моп или зони без моп само през един клик в приложението.

Roborock S6 MaxV

Ако предпочитате да роботът да почисти първо спалнята ви и сутрин или банята ви да е почистена последно в края на цикъла, то вие имате този контрол. Персонализираното подреждане на стаите означава, че можете да кажете на робота си точния ред, който искате да почистите стаите си.

Roborock S6 MaxV

Ако зададете на робота да всмуква с по-голям капацитет, то това ще изтощи батерията по-бързо. Това ще изиска роботът S6 MaxV да се върне сам в докинг станцията си и да удължи продължителността на почистването.

Roborock S6 MaxVе ви предоставя възможност да огледате домът ви, дори когато сте далеч от него. Само трябва да влезете в приложението Roborock и да обиколите домът ви с него. Уверете се, че сте затворили вратите и че домът ви е в същото състояние, в което сте го напуснали.

Може да видите пакостите на домашните ви любимци и в същото време да ги уведомите, че скоро се прибирате.

Roborock S6 MaxV

Единствено може да настроите допълнително мощността, ако роботът трябва да се справи с килими, като S6 MaxVе в състояние сам да открие килимите и да увеличи смукателната мощност при тях.

Резултатите от измиването са не отстъпват на предшественика Roborock S6. Роботът почиства достатъчно равномерно и прилага достатъчно налягане, за да се вземат дори петната. Това не елиминира напълно необходимостта от ръчно чистене на пода с парцал, но неминуемо намалява честотата, която трябва да го правите.

S6 MaxV почиства добре без надзор, докато правите други неща. Приложението ви позволява повече или по-малко контрол. В менюто с настройки има виртуално дистанционно, което можете да използвате за ръчно насочване на почистването на робота.

Има и функция за планиране, която ви позволява да зададете начален час и режим на почистване и да ги прилагате към отделни дни от седмицата.

Известие в приложението ви предупреждава, ако S6 MaxV изпадне в проблем. Приложението Mi Home също съхранява пълна история на почистването, проследява живота на четките, филтъра и други консумативи и ви позволява да споделяте робота с други потребители във вашето домакинство.

Разликите между Roborock  S5 MAX vs Roborock S6 MaxV

На първо място трябва да подчертаем, че и  двата продукта са отлични. Понастоящем S6 MaxV е водеща опция на Roborock, която комбинира LIDAR и предна камера, монтирана отпред със софтуер за изкуствен интелект, който ѝ спомага да препятствията.

В това сравнение ще се съсредоточа единствено върху S5 Max и S6 MaxV – приликите, разликите и резултатите от всички тестове

Обновеният модел S6 MaxV има някои ключови актуализации спрямо предходния модел S5 MAX, които го прявят по-интелигентен и по-ефективен от него.

В същото време има много повече прилики, отколкото разлики между двата модела, но все пак подобренията на S6 MaxV го изкарват на по-високо ниво.

Roborock разкри нови функции с пускането на двата модела. Например S5 Max е първият, който има електронен резервоара за вода, при който потребителите могат да контролират количеството на водата, която тече към мопа чрез приложението на Roborock.

Най-съществената промяна между двата продукта несъмнено е технология е монтирани две камери отпред на S6 MaxV, който модел също се предлага с електронния резервоар за вода.

Този нов сензор, съчетан със софтуера ReactiveAI, помага на S6 MaxV с избягване на препятствия като никой друг робот (с изключение на ECOVACS T8).

Помага му да „вижда“ препятствия и да ги отбегне лесно. Освен това камерите ви позволяват да виждате препятствията през приложението.

Roborock продължава да усъвършенстват софтуерът си и се надяваме да подобри AI (изкуствения интелект), когато става дума за избягване на по-малки препятствия.

Прилики между Roborock  S5 MAX vs Roborock S6 MaxV
  • Форма и дизайн – и двата модела имат една и съща кръгла форма, която всички роботи Roborock използват със сензора LIDAR в средата и бутоните на интерфейса зад него. Отделението за събиране на прах и съхранение на вода е на същото място.
  • Размер – те са еднакви при двата робота с диаметър 35 см и височина 9.65 см.
  • Капацитет на съхранение – и двата робота имат еднакъв капацитет за събиране на прах и мръсотия от 480 милилитра.
  • Странична и основна четка – тези роботи използват една и съща пет-зъбна, изцяло гумена странична четка и странична комбо четка. Може да сменяте основната и страничната четка.
  • HEPA филтрация – и двата варианта имат HEPA филтър.
  • Електронен резервоар за вода – всеки модел има електрически резервоар за вода, който може да пренася повече вода от S5, S6 и S6 Pure. Това означава, че тези роботи могат да измият по-значителна площ, без да се налага да се пълнят отново.
  • Батерия – S5 Max и S6 MaxV използват 5 200 mAh литиево-йонна батерия, която му осигурява удължено време на работа.
  • Карти на много нива – с неотдавнашната актуализация на приложението Roborock, S5 Max сега поддържа функцията за карта на много нива, която преди беше достъпна само с S6 MaxV. Тази надстройка дава на S5 Max по-добра привлекателност за съотношение цена-качество.
  • Невидими стени, зони без почистване и зони без почистване с моп – и двата модела имат възможност за контролиране на невидими стени, зони без почистване и зони без почистване с моп, който са едни от най-полезните функции в приложението.
Разлики между Roborock  S5 MAX vs Roborock S6 MaxV

Най-същественото подобрение, което Roborock постави в S6 MaxV, е добавянето на монтираната отпред камера, която му осигурява „очи“, за да види евентуални пречки по пътя си.

Тази камера е сдвоена със софтуера ReactiveAI и нов процесор Qualcomm, който позволява на S6 MaxV да избегне препятствия, които отговарят на специфични критерии за размер до 3 см височина х 5 см ширина.

Системата за избягване на препятствия е основната разлика между S5 Max и по-скъпия S6 MaxV.

Навигацията на S5 Max и S6 MaxV е подобна по това, че роботът върви по предсказуемо. Започва с почистване на краищата, след което се придвижва към средната част на стаята.

Също така, потребителите имат възможност да изберат нивото на задълбоченост от 1 до 3. Това означава, че роботът ще обикаля областта между 1 до 3 пъти.

Единствената разлика по отношение на навигационната системата за избягване на предмети, която S6 MaxV използва .

Тя му възможност да прави снимки и да разпознава различни видове препятствия, с които ще се сблъска.

Тъй като Roborock продължава да се усъвършенства по тази технология, S6 MaxV трябва да бъде по-добър в избягването на обекти.

Нашето мнение е ясно, че по-новият модел S6 MaxV се справя по-добре и със сигурност е по-добрият робот от технологияна гледна точка.

Изборът между тези роботи ще зависи от вашите предпочитания. Имате ли нужда от нещо с по-добро избягване на препятствия, но за това трябва да платите и по-висока цена.

Ако искате нещо по-евтино, което почиства също добре S5 Max е също много добър вариант.

Основното предимство S6 MaxV е неговата способност да избягва обекти благодарение на монтираната отпред камера и AI софтуера.

Ако това е приоритет за вас, тогава S6 MaxV може да бъде по-добрият вариант, въпреки по-високата цена.

S5 Max е по-добър като цяло при почистване, особено при дълбокото почистване на килими и е по-малко шумен в настройката на макс.

Той ще почиства като S6 MaxV, при това имате достъп до разширените функции картографиране и за задаване на зони без моп.

Ние мислим, че S5 Max ще ви осигури по-добра стойност за парите, които ще похарчите, но S6 MaxV е също много добър вариант.

Нашето мнение за продукта

Roborock става все по-добър със всяка по-нова версия. Обмислените подобрения на функциите и на производителността правят S6 MaxV най-добрият робот от серията досега. Ако домът ви има множество подови повърхности, това може значително да облекчи товара ви за почистване. S6 MaxV ще ви осигури удобството от което се нуждаете във вашето забързано ежедневие. Увеличената всмукателна мощност предоставя по-дълбоко почистване, а електронния резервоар прави почистването с моп по-интелигентно и персонализирано от всякога. Този робот прахосмукачка извежда този тип уред на ново ниво на интелигентност и може да бъде вашият верен помощник при почистването на дома ви, при това сега на супер цена.

Roborock S6 MaxV

Roborock S6 MaxV (Черен)

Робот прахосмукачка Roborock S6 MaxV, ReactiveAI, Навигация LiDAR, 5200 mAH, Автономия 3 ч, Moп, WiFi, Черен