Топ 10 сушилни за дрехи за 2023 година

Днес ще ви представим нашата класация за топ 10 сушилни за дрехи. Нашата класация е изработена според съотношението цена/качество и се фокусира върху функционалностите и ефективността на всяка отделна сушилня. Ако купувате сушилня за дрехи за първи път, добре е да се запознаете с всички основни характеристики, за да сте сигурни, че ще вземете най-доброто решение. Ние ще ви представим подробности за всичко най-важно при избора на сушилня и най-важните характеристики, които трябва да вземете предвид, като: капацитет, режим на работа, енергиен клас и функции, с които е добре да се запознаете за да направите перфектния избор за вас.

хладилници Samsung за 2023 година

Богат избор от сушилни

Разгледай всички предложения на сушилни на специални цени:

Сушилнята за дрехи става все по-популярен и ценен уред и това се дължи на нейната ефективност и начина, по който може да ни спаси от неприятни ситуации. За много от нас липсата на специално пространство за сушене на пране може да създаде проблеми, особено в студения сезон, когато дрехите се сушат все по-трудно, а сушенето им у дома може да причини значителни неудобства, свързани с повишаването на влажността във въздуха, което впоследствие може да повлияе на здравето на семейството, както и да доведе до появата на мухъл или бактерии във въздуха.

Най-практичното и ефективно решение си остава сушилнята за дрехи, но със сигурност на пазара има повече или по-малко ефективни модели. Как да изберем добра сушилня за дрехи, която да отговаря на нашите нужди? Открийте веднага в този материал, където ще ви представим подробно всичко, което включва едно такова устройство.

Видове сушилни за дрехи

 • Сушилня за дрехи с термопомпа
 • Кондензационна сушилня за дрехи

В момента на пазара се предлагат 2 основни модела – такива с обикновена кондензация и кондензационни с включена
с термопомпа. По-достъпните ценово модели работят само на кондензационен принцип, което значи по висока консумация на енергия и по-голяма влажност в помещението, в което са поставени.

Моделите от премиум сегмента, които основно ще разгледаме са оборудвани със система, която комбинира кондензна технология с наличие на така наречената термо помпата. Тази технология рециркулира горещия въздух по време на сушенето, като по този начин изразходва по-малко енергия, а влагата извън сушилнята остава непроменена.

Защо ми е необходима сушилня за дрехи?

Има хора, които не виждат смисъл от използването на уред като сушилня за дрехи, защото са свикнали да простират своето пране на балкона или в банята, изчаквайки го да изсъхне. Друга причина е, че модерните перални с центрофуга изкарват дрехите почти сухи след пране.

Но в действителност дори машината да центрофугира добре дрехите, то те не излизат сухи и трябва да се оставят да изсъхнат някъде. Това е особен проблем през зимата, тъй като прането съхне бавно на терасите, а сушенето у дома не е препоръчително, тъй като вдига осезаемо влагата, което е предпоставка за сериозен проблем с мухъла.

Ето затова сушилнята за дрехи е толкова актуален уред в наши дни и след като се сдобиете с нея, този уред става неразделна част от вашето ежедневие. Сушилнята ви позволява да извадите прането ви сухо и да го прибирате директно в гардероба. Дрехите стават по меки, а някои – тениски, панталони или неща за общо ползване – дори не се нуждаят от гладене.

Освен това, този уред извлича всички мъхове, прах и косми от дрехите. Добрата сушилня за дрехи има филтър, който събира целия мъх, всичко, което е излишно върху дрехата, и ще се учудите колко много мъх се натрупва след процеса на сушене.

Кои са най-важните критерии при избора на сушилня?

Капацитетът на сушене е един от най-важните фактори. Той варира от 5 до 10 кг. По отношение на капацитета за сушене е добре да се съобразите с броя на членовете на семейството ви. За семейство от 3-4 члена е подходяща сушилня с капацитет 6-7 кг. За по-големи семейства се препоръчва капацитет от 8 или дори 10 кг. Общо взето всичко се свежда до седмичното количество пране, което трябва да изсушите. За спално бельо, завеси и други големи текстилни изделия е добре да се съобразите с теглото и обемът.

Броят и разнообразието от програми за сушене също е важен фактор. Всички бихме искали дрехите да изсъхнат за възможно най-кратко време, а в предварително зададените програми на сушилнята да открием разнообразие от видове програми за сушене за съответните видове дрехи. Най-добрите сушилни за дрехи имат голямо разнообразие от програми.

Начинът на сушене също е важен. Както посочихме по-горе, има кондензационни сушилни и такива с термопомпа. Последните са по-ефективни, но и съответно по-скъпи.

Цената е определящ фактор за всеки от нас. Може да намерите сушилня с термопомпа за дрехи на цена от 600 лв през промоционалните периоди, като цените на премиум моделите може и да надхвърлят 2000 лв. Цените са вариращи и зависят от това какви компромиси сте готови да направите спрямо вашите нужди.

Марката също е решаващ фактор, който влияе върху крайната цена. Премиум сушилните са например Miele или AEG, които не падат под 1500 лв и са известни със своята ефективност и издръжливост. Под тях се нареждат също доказани и издръжливи марки, чиято цена варира между 800 и 1600 лв, където попадат Bosch, Samsung, LG, Electrolux, Whirpool, Beko и др. А има и такива от най-ниския ценови диапазон, от по-малко известни производители, които се опитват да навлязат на пазара чрез ниски цени и нови технологии, като Heinner, Star-Light Arctic, Crown, Candy и др.

Енергийните класове са между A и D, като най-ефективните са A++ и A+++. Покупната цена на по-високият клас сушилни е по-висока, но със сигурност ще ви се изплати в дългосрочен план.

Шумът, който създава сушилнята, е съществен фактор, който трябва да ви подскаже дали да закупите определен модел или не. Съвременните сушилни за дрехи създават звук от еквивалент на 60-70 db, това ниво е еквивалент на разговор между 2 души. Ако искате една от най-добрите сушилни за дрехи, препоръчваме да не избирате модел, който е по-шумен от 70 db.

Броят на програмите за сушене варира при всеки един модел, но е добре да изберете сред специфичните програми, подходящи за вас. Сред най-често срещаните програми са тези за памук, синтетика, дънкови дрехи или спортни облекла. Важно е програмите в оборудването да са съобразени с вашите нужди, а ако например имате малки деца, трябва да има и програма за бебешки дрехи или ако в семейството имате хора с чувствителна или атопична кожа, трябва да има програма за антиалергия(sensitive).

Що се отнася до функциите на устройството, най-често срещаните са функцията против намачкване, която намалява гънките по дрехите; функцията за отложено програмиране, която позволява отлагане на старта на програмата за сушене; функцията за заключване за деца, идеална за тези с малки деца, които биха могли да променят зададената програма.

Освен това, за тези, които се интересуват и са страстни почитатели на технологиите, има още по-добри опции, които правят възможно свързването с Wi-Fi и управлението на сушилнята директно от мобилния телефон, възможност за постоянно наблюдение на устройството, стартиране на желаната програма за сушене или можете да изтеглите нови програми. Всичко става по-просто, но и по-интерактивно!

Съвети за правилно използване на сушилните за дрехи

 • За да излязат дрехите чисти и без гънки, те трябва да се свалят в края на сушенето. Нито по-рано, нито по-късно.
 • Преди всяка употреба се препоръчва почистване на филтъра. По този начин сушенето ще стане по-бързо и по-лесно ще изстискате мъхчетата от току-що поставените в сушилнята дрехи.
 • Не претоварвайте сушилнята! Защото, ако го направите, дрехите ще излязат набръчкани и частично сухи.
 • Идеално би било да групирате дрехите според теглото. Тоест артикулите трябва да са с еднакъв размер/категория. Например, една тениска ще изсъхне много по-бързо от чифт дънки.

Кои са най-добрите марки за сушилни за дрехи?

Турската марка Beko е вече с почти 50-годишна традиция в производството на електро домакински уреди. Отличава се особено с ефективността и издръжливостта на различните си видове уреди, от перални и сушилни до тостери и блендери.
В гамата на Beko можете да намерите както достъпни продукти, така и първокласни модели, които са оборудвани
s най-новите функции и базирани на най-съвременните технологии. Сушилните Beko са разнообразни както както като цена, така и като функционалност. Моделите по-достъпни са с максимален капацитет от 7 кг, работят само на база кондензатор, енергиен клас B и различни програми, като освежаване, за дънки или детски дрехи. Моделите с по-висока цена са оборудвани с
термопомпената система, по-икономична и с по-висока изсушаваща мощност.

Elctrolux е световноизвестна шведска марка със 100-годишна традиция. Един от най-големите производители на домакински уреди в Европа. Разнообразието от продукти е богат, с акцент върху достъпността по отношение на цена, качество на материалите и специални функции за улесняване на различни ежедневни домакински задачи.
Сушилните Electrolux се отличават с цени подходящи за всеки бюджет, голям капацитет, енергиен клас А++, модерен дизайн и издръжливост. Сушилните са оборудвани със специални сензори, които помагат за персонализирано сушене, в
в зависимост от обема на дрехите и вида на материята. Всички текстилни изделия изсъхват равномерно с възможно най-малко потребление на енергия.

Робърт Бош е този, който основа през 1886 г. компанията, която носи неговото име. Цялото портфолио на компанията Bosch включва серия от малки и големи електроуреди, продукти за дома и градината. Сушилните Bosch са сред най-ефективните и надеждни на пазара. Има голям избор на модели с термопомпа, с различен капацитет и
атрактивен дизайн. Друг важен аспект е безшумният режим и системата на самопочистване на кондензатора, което значително улеснява поддръжката на сушилнята.

Друга марка с дългогодишна традиция, Whirpool, датира от 1911 г. Премиум моделите сушилни за дрехи Whirlpool са оборудвани с технологията на 6-то чувство, чрез който програмата за сушене се адаптира според обема на дрехите и вид материал. Дрехите се гладят по-лесно с функцията SteamCare, а включените програми за сушене ви помагат да удължите живота дори на най-деликатните материи.

AEG се отличава с качествени продукти, които са издръжливи и работят добре близо до изискванията на клиента. Фирмата е на пазара вече 100 години и се е доказала със своята надеждност. Сушилните AEG са част от първокласната гама с набор от функции и удобства. Те са оборудвани с LCD екран със сензорен екран, сензори, които адаптират движенията, а топлият въздух
се разпределя в зависимост от текстилната материя. Сушилните AEG са единствените, които имат системата за филтриране OKOFlow, като кондензаторът е снабден с един филтър, който е много лесен за почистване за по-голяма издръжливост на сушилнята.

Candy е италианска компания с европейска известност, създадена преди 60 години и представят първата пералня с предно зареждане в Европа, създавайки по този начин една от първите модели перални, на които се радваме и днес. Фирмата е специализирана върху производството на достъпни, но изключително надеждни перални и сушилни.
Сушилните Candy се отличават преди всичко със своя прост дизайн и големи възможности на капацитет, който може да достигне до 10 кг, времево програмиране и свързване към смартфон, за да контролирате различни незначителни проблеми, които все още могат да се появят при работа на уреда. По-скъпите модели са оборудвани с термопомпа, необходима за по-ефективното и икономично съхнене на вашите дрехи.

Heinner е румънска марка, която е специално създадена, за да отговори на изискванията на клиентите, които искат да получат здрав и надежден уреди на достъпна цена. Сушилните Heinner впечатляват със своя модерен и атрактивен дизайн, в зависимост от осветление на ваната, голям капацитет и икономична система за сушене. Освен страхотната цена, която прави тези сушилни по-достъпни от другите модели на пазара, те са са оборудвани със сензори за влажност, алармени сензори, за почистване на филтрите и включват специални програми за различни видове текстил.

Още една компания с дългогодишна традиция в производството на малки и големи електроуреди Miele стартира в село в Германия през 1889 г. Компанията се разраства постепенно, за да достигне днес една от най-ценените марки, с
продукти за лична и професионална употреба, изработени от качествени материали и изключително надежден. Същото може да се каже и за сушилните Miele. Акцентира се върху сушене на дрехи възможно най-икономично, но в същото време получавате най-доброто от технологиите. Сушилните Miele са част от енергиен клас А+++, със сензори на влага и технология EcoDry, която персонализира сушенето според вида на материал и неговата чувствителност.

LG е една от най-известните марки за електроника в света. Фирмата започва своята дейност през 1983 г., като до ден днешен тя е в постоянно развитие и произвежда най-разнообразни продукти, базирани на уникални технологии и добро съотношение качество-цена. Сред най-популярните продукти на LG са телефони, перални, хладилници и прахосмукачки. Сушилните за дрехи LG са сред най-производителните, оборудвани с термопомпа, инверторен двигател и самопочистващ се кондензатор. Тези моделите сушилни ви помагат да спестите колкото може повече от консумацията на енергия, като сушенето на прането е интуитивно според материала и текстурата. Програмите на режимите на сушене са разнообразни, от против намачкване и антиалергични до памук и спортни дрехи.

Samsung е друга корейска компания, която е основана през 1938 г., преживявайки впечатляващо развитие във времето. Това е една от известните марки, особено когато говорим за електроника и уреди. Уредите на Samsung се славят със своето качествено производство, иновативни технологии и специален дизайн. Автоматичните сушилни за дрехи Samsung се оценяват заради тяхната ефективност и спестяване на консумация на енергия. Моделите предлагани в България са с термопомпи и енергиен клас A++ или A+++ и постигат сушене подобно на това в професионалните сушилни, запазващи текстурата и цвета на дрехите. Кондензаторът е оборудван с интелигентна система за филтриране, така че сушилнята да има продължителност от възможно най-дълъг живот, дори в случай на ежедневна употреба.

Как да изберем правилната сушилня?

Как да направите правилния избор, когато има толкова много видове електрически сушилни за дрехи? Как да направите правилния избор в рамките на определения бюджет? Може би се чудите каква електрическа сушилня за дрехи да изберете? Ние ви помагаме с отговор – по-долу имате всички подробности за да улесните вземането на решение.

Добрите електрически сушилни за дрехи са тези, които отговарят на вашите нужди. Затова нашата цел е да ви помогнем да направите най-добрия избор за вас. Има много производители на домакински уреди и много модели, но е важно да можете да се ориентирате между тях. Представяме ви най-добрите модели, след което обясняваме критериите, от които сме се ръководили.

Топ 10 сушилни за 2023 година

 1. Bosch WQG24100BY
 • Сушилня с термопомпа.
 • Енергиен клас А++ (Консумация на енергия 259 kWh).
 • Програми за сушене: Pизи, Кърпи, Програма Sport, Блузи, Разхлабване на нишките на вълна (без сушене), Програма – горещ въздух, Програма – студен въздух, Mix.
 • Включени технологии: Тъч скрийн, AutoDry, EasyClean,Отложен старт.

Най-продаван

Bosch WQG24100BY

Bosch WQG24100BY

Сушилня Bosch WQG24100BY, Термопомпа, 9 кг, Клас A++, AutoDry, EasyClean, Бял

2. Beko B5T89243W

 • Сушилня с термопомпа.
 • Енергиен клас А+++ (Консумация на енергия 194 kWh).
 • Програми за сушене: Памук; Дънки; Вълна; Mix; Eco памук; Синтетика; Daily Express; Outdoor / Sports; Duvet – Down Wear
 • Включени технологии: RecycledDry, HygieneShield, UV хигиенично изсушаване/опресняване, ProSmart инверторен двигател, OptiSense, Aquawave, GentleCare, SteamCure, IronFinish, Eco GentleTM – Heat Pump.

Отличен рейтинг

Beko B5T89243W

Beko B5T89243W

Сушилня Beko B5T89243W, Термопомпа, 9 кг, Клас A +++, RecycledDry, HygieneShield, UV хигиенично изсушаване/опресняване, ProSmart инверторен двигател, OptiSense, Бял

3. Candy Rapido ROE H8A2TE-S

 • Сушилня с термопомпа.
 • Енергиен клас А++ (Консумация на енергия 236 kWh).
 • Програми за сушене: Интензивно сушене, Дънки, Вълна, Спорт, Pизи, Синтетика, Против гънки, Тъмни цветове, Бели дрехи, Супер лесно гладене.
 • Включени технологии: WiFi, Easy case, Сензор за сушене.

Най-бюджетен

Candy Rapido ROE H8A2TE-S

Candy Rapido ROE H8A2TE-S

Сушилня Candy Rapido ROE H8A2TE-S, Термопомпа, 8 кг, Клас A++, WiFi, Easy case, Сензор за сушене, Против гънки, Бял

4. Samsung DV80T5220AW/S7

 • Сушилня с термопомпа.
 • Енергиен клас А+++ (Консумация на енергия 176 kWh).
 • Програми за сушене: Памук, Вълна, Кърпи, Деликатни материи, Синтетика, Cool air, Warm Air, Outdoor, Time Dry, Iron Dry, Спално бельо, Quick Dry 35′, Mixed Load, Shirts.
 • Включени технологии: AI Control, Quick Dry, Optimal Dry, Wifi.

Препоръчан

Samsung DV80T5220AW/S7

Samsung DV80T5220AW/S7

Сушилня Samsung DV80T5220AW/S7, Термопомпа, 8 кг, Клас A+++, AI Control, Quick Dry, Optimal Dry, Wifi, Бял

5. Whirlpool Supreme Silence W6D84WBEE

 • Сушилня с термопомпа.
 • Енергиен клас А+++ (Консумация на енергия 176 kWh).
 • Програми за сушене: Вълна, Деликатни, Бърза програма, Eco памук, Дънки, Спортни артикули, Самопочистваща, Програма за смесени тъкани.
 • Включени технологии: 6th Sense, Високоефективен мотор, FreshCare+, Технология 3DRY.
Whirlpool Supreme Silence W6D84WBEE

Whirlpool Supreme Silence W6D84WBEE

Сушилня Whirlpool Supreme Silence W6D84WBEE, Термопомпа, 8 кг, Клас A+++, FreshCare+, Технология 6-то чувство, Display LCD, Бял

6. Haier HD80-A3959-S

 • Сушилня с термопомпа.
 • Енергиен клас А+++ (Консумация на енергия 175 kWh).
 • Програми за сушене: Памук, Бельо, Синтетика, Спортни артикули, Завивки, Отложен старт, Деликатни тъкани.
 • Включени технологии: Отложен старт, Dry Sensor, Троен филтър, iRefresh, iTime, Инверторен мотор, Антибактериална. технология
Haier HD80-A3959-S

Haier HD80-A3959-S

Сушилня Haier HD80-A3959-S, Термопомпа, 8 кг, Клас A+++, Wi-Fi, Мотор Inverter, iRefresh, Dry Sensor, Pillow drum, iTime, Троен филтър, Бял

7. AEG TR818A4E

 • Сушилня с термопомпа.
 • Енергиен клас А+++ (Консумация на енергия 177 kWh).
 • Програми за сушене: Коприна, Памук, Вълна, Синтетика, Деликатни, Eco памук, Outdoor, Спално бельо, Mix & Dry, Hygiene.
 • Включени технологии: Отложен старт, LCD дисплеи, Индикатор за състояние на сушилнята, Инверторен мотор, AbsoluteCare, Технология SensiDry.

Препоръчан

AEG TR818A4E

AEG TR818A4E

Сушилня AEG TR818A4E, Термопомпа, 8 кг, Клас A+++, AbsoluteCare, Инверторен мотор, Бяла

8. Bosch WTX87EH0EU

 • Сушилня с термопомпа.
 • Енергиен клас А+++ (Консумация на енергия 193 kWh).
 • Програми за сушене: Памук, Super 40, Mix, Кърпи, Синтетика, Allergy Plus, Sport/Fitness, Блузи/Ризи, Деликатни.
 • Включени технологии: Autodry, AntiVibration Design, Home Connect, Smart Dry, Iron Assist, Smart Dry AutoDry.

Най-луксозен

Bosch WTX87EH0EU

Bosch WTX87EH0EU

Сушилня Bosch WTX87EH0EU, Термопомпа, 9 кг, 15 програми, Клас A+++, AutoDry Technology, Бяла

9. LG RC90V9JV2Q

 • Сушилня с термопомпа.
 • Енергиен клас А+++ (Консумация на енергия 193 kWh).
 • Програми за сушене: Памук, Вълна, Спорт, Антиалергична, Mix, Кърпи, Топъл въздух, Студен въздух, Бързо сушене, Бързо 30 мин, Деликатни, Стандартна, Специална.
 • Включени технологии: Motor Dual Inverter, SMART, Smart Diagnosis, Wi-Fi, ECO Hybrid.
LG RC90V9JV2Q

LG RC90V9JV2Q

Сушилня LG RC90V9JV2Q, Термопомпа, 9 кг, 14 програми, Клас A+++, Motor Dual Inverter, Антрацит

10. Samsung DV90BB9445GMS7

 • Сушилня с термопомпа.
 • Енергиен клас А+++ (Консумация на енергия 182 kWh).
 • Програми за сушене: Памук, Super 40, Mix, Кърпи, Синтетика, Allergy Plus, Sport/Fitness, Блузи/Ризи, Деликатни.
 • Включени технологии: QuickDrive, AI Dry, SmartThings, Дигитален инверторен мотор, Реверсивна врата, Осетяване на барабана, AI Control, Функция за безопасност на деца, Smart Control, OptimalDry System.
Samsung DV90BB9445GMS7

Samsung DV90BB9445GMS7

Сушилня Bespoke Samsung DV90BB9445GMS7, Термопомпа, 9 кг, Клас A+++, QuickDrive, AI Dry, SmartThings, Дигитален инверторен мотор, Реверсивна врата, Бял